Skocz do zawartości
IGNORED

Głośniki komputerowe.

petros601

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Szukam głośników komputerowych które zaspokoją oje muzyczne zapędy. Zależy mi tylko na muzyce. Słucham głównie muzyki Trance/techno/klasyczna. Mam już dobre źródło dźwięku w postaci DAC'a: Nuforce uDAC v2 (na słuchawkach gra pięknie). Mam do wydania maksymalnie 400 zł.

Pewnego dnie usłyszałem jak grają Creative T40 i byłem zaskoczony że takie coś gra tak pięknie, brakowało mi tylko całego dolnego pasma... lubię kiedy bas schodzi poniżej 30Hz

Idealnie było by znaleźć takie T40 + dobrze spasowany subwoofer.

Zastanawiam się nad Microlab Solo6c (czy to gra tak jak T40 ?) ale obawiam się braku niskich tonów poniewż nigdy nie słyszałem jak grają.

Inną opcją jest Microlab FC-330 lub Modecom C-2110. Miałem okazję ich posłuchać, bas był piękny (nie dudnił i nie zagłuszał satelit) ale same satelity nie grały tak przekonująco jak te z T40.

Może do FC-330 można podłączyć lepsze satelity?

Do nagłośnienie mam pokój 18 mkw ale nie lubię słuchać głośno muzyki. Głośniki muszą grać dobrze od małej głośności,

Co możecie polecić ?

https://www.audiostereo.pl/topic/82826-g%C5%82o%C5%9Bniki-komputerowe/

Powiem tak, sam posiadam modecomy 2110 które to są własciwie microlabami fc-330.Słucham podobnego repertuaru do Twojego i mogę powiedzieć że grają całkiem nieźle, bas jak na budżetową konstrukcję komputerową jest więcej niż dobry, ale wysokie tony będą zdecydowanie gorsze niż w T20 czy T40 z prostej przyczyny, w satelitach jest tylko głośnik szerokopasmowy.Prawde mówiąc sam zastanawiałem się nad wymianą głośników satelitarnych ale myślę że biorąc pod uwagę ile kosztowałaby ta modyfikacja nie jest to opłacalne. Krótko mówiąc mogę polecić ze swojej strony Modecomy ponieważ do kwoty 200zł ciężko będzie znaleźć konkurencję, ale ze względów oczywistych mają pewne ograniczenia szczególnie w górnym paśmie więc nie wiem czy spełnią Twoje oczekiwania.

Pozdrawiam.

Powiem tak, sam posiadam modecomy 2110 które to są własciwie microlabami fc-330.Słucham podobnego repertuaru do Twojego i mogę powiedzieć że grają całkiem nieźle, bas jak na budżetową konstrukcję komputerową jest więcej niż dobry, ale wysokie tony będą zdecydowanie gorsze niż w T20 czy T40 z prostej przyczyny, w satelitach jest tylko głośnik szerokopasmowy.Prawde mówiąc sam zastanawiałem się nad wymianą głośników satelitarnych ale myślę że biorąc pod uwagę ile kosztowałaby ta modyfikacja nie jest to opłacalne. Krótko mówiąc mogę polecić ze swojej strony Modecomy ponieważ do kwoty 200zł ciężko będzie znaleźć konkurencję, ale ze względów oczywistych mają pewne ograniczenia szczególnie w górnym paśmie więc nie wiem czy spełnią Twoje oczekiwania.

Pozdrawiam.

Można by w satelity włożyć dobre głośniki (można kupić po 50 zł sztuka markowe) albo podłączyć zamiast nich jakieś inne kolumny ? Mmocy wystarczy. A może opłaci się dopłacić do innego zestawu?

Szkoda że nie mam gdzie posłuchać microlabów 6c (gliwice/katowice/częstochowa) boje się że będę zawiedziony ilością i jakością basu.

Moim zdaniem są dwie jedyne słuszne opcje co do dźwięku z PC dla melomana. Pierwsza to budżetowe monitorki studyjne, zerknij na pierwszy lepszy sklep w sieci z instrumentami muzycznymi, np:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ( Reloop ADM-5 wspomniane i chwalone w wątku "GŁOŚNIKI KOMPUTEROWE" są tutaj w promocji ). Sam kupiłem dwa miesiące temu Studiodock 3i (mam pewne specyficzne kłopoty z moim modelem więc nic o nich nie pisałem) i miażdżą one wszystkie komputerowe pierdziawki, a nie są to najlepsze monitorki w tym przedziale cenowym (fc-330 które sobie bardzo chwaliłem poszły w kąt).

Druga opcja, najlepsza, to używany wzmacniacz + używane kolumienki (tannoye, missin, czy co tam...). Zamiast używanego wzmacniacza można wziąć chiński t-amp, np:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - tani jak barszcz i gra podobno dobrze ( a jak na cenę to wymiata :) ), sam chyba sobie kupię, i kolumienki też.

Pozdro!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

Solo6c podobno ma dobry bas, ale na pewno nie schodzi do 30Hz. Według producenta schodzi do 55hz. Moim zdaniem w tym budżecie najsensowniej kupić solo6c, T20 lub coś bardziej studyjnego (behringery MS40?)i w przyszłości dokupić suba.

Przy takim budżecie o kolumnach i wzmacniaczu lepiej zapomnieć. Kupi się tylko stary szrot. Szkoda pieniędzy.

Jak słyszę wyrażenie Techno-Trance to wiem że iż osobnik nie słucha ani Trance ani Techno, jeno mu się wydaję że tego słucha. Poza tym podpinam się opiniami kolegów.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Przy takim budżecie o kolumnach i wzmacniaczu lepiej zapomnieć. Kupi się tylko stary szrot. Szkoda pieniędzy.

Cóż, cały świat tak robi, wystarczy zajrzeć do działu stereo. A i w budżecie można się zmieścić:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) + chiński wzmacniacz który podałem wcześniej. Dźwięk o lata świetlne lepszy od bose, creative itp.

Ukryta Zawartość

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

Te tannoye z alledrogo i ten wzmak do tego.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.