Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki CD do NAD 355 BEE

studioprojekt

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanownych audiofilów.

Na forum piszę pierwszy raz, więc bardzo proszę o wyrozumiałość.

Posiadam następujący sprzęt audio:

- wzmacniacz NAD 355BEE

- CD NAD 525 BEE

- głośniki MONITOR AUDIO RX8

(pokój około 25 m kw)

Muzyka, którą słucham: troszkę jazzu, (smooth jazz), troszkę elektroniki (Depeche Mode itp.)

Wszystko niby jest ok, ale brakuje mi przestrzeni i szczegółowości dźwięku. Myślę o wymianie odtwarzacza CD. Swój zestaw NAD kupowałem 2 lata temu i wtedy mi zabrakło na lepszy odtwarzacz CD i wybór padł właśnie na model 525 BEE. Wzmacniacz na razie chciałbym pozostawić (być może będzie wymieniony w przyszłym roku)

Myślałem o kupnie odtwarzacza z drugiej ręki (kwota do ~1500). Myślę o takich markach:

- ROTEL RCD02

- ROTEL RCD06

- CREEK Evolution

- Tule 150B

Może ktoś posiada taki zestaw i może coś podpowiedzieć. Może jakieś inne marki?

Bardzo proszę o odpowiedzi.

Pozdrawiam

Tomasz

https://www.audiostereo.pl/topic/82755-jaki-cd-do-nad-355-bee/

Posiadam cd 545 i także czegoś brakowało. Targany podobnym dylematem, wybór padł na przetwornik Arcam rDAC. CD zostawiłem jako transport. Teraz jest zdecydowanie lepiej pod względem przestrzeni, szczegółowości oraz głębi. Dla ułatwienia dodam, że słucham bardzo podobnej muzyki.

Może zostaw obecne CD i dokup przetwornik.

Kolego podsunął dobry pomysł z zewnętrznym Dac. Proponuję zdecydowanie posłuchać w Twojej konfiguracji przetwornik Arcam rDac, Heed Dactilus a także NuForce Icon HDP. Wszystkie mieszczą się w Twoim założonym budżecie, dodatkowo umożliwiają w przyszłości podpięcie zewnętrznego źródła (np. odtwarzacz multimedialny).

W przypadku pytań służę pomocą

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Gość JacekMadera

(Konto usunięte)

Miałem podobną konfigurację - z DM 2/8 i C545. Niestety C545 po niespełna roku użytkowania uległ uszkodzeniu, co opisywałem w innym wątku. Był to trzeci CD tej firmy, który nie wytrzymał roku i kategorycznie pożegnałem ten odtwarzacz. Nigdy więcej odtwarzacza NAD!!!

Nabyłem DENON'a DCD-1510AE i jakość dźwięku podniosła się półkę wyżej! Pojawiło się więcej przestrzeni, dynamiki oraz przejrzystej góry, czego głównie brakowało w NADzie. Wiem, że to "trochę" poza budżet, ale moim zdaniem warto dołożyć (za C525 też powinieneś kilka stówek dostać). To sprzęt na lata. Jakbyś potrzebował, to wiem, gdzie dadzą naprawdę atrakcyjną cenę... Pozdrawiam

to ja tylko dodam od siebie ze posiadam c525 bee i co jak co ale szczegolowosci chyba mu nie mozna zarzucic,jest to raczej odtwarzacz o jasnym brzmieniu i detale to jego glowna zaleta... moim zdaniem :)

Roksan Caspian m2, Epos m12.2,Cambridge Audio Stream Magic 6

Ten Denon 1500 to CD o kiepskim, technicznym brzmieniu (dobry rytm, duzo wysokich, malo muzykalnosci i magii), lepszy bylby NAD 565 IMHO. Wydaje mi sie tez, ze Arcam moze byc faktycznie niezlym wyborem.

Jesli chodzi o Rotela z NADem, wydaje mi sie, ze takie polaczenie moze byc zbyt jazgotliwe, ale duzo zalezy od kolumn i kabli. Trzeba by posluchac.

Miałem podobną konfigurację - z DM 2/8 i C545. Niestety C545 po niespełna roku użytkowania uległ uszkodzeniu, co opisywałem w innym wątku. Był to trzeci CD tej firmy, który nie wytrzymał roku i kategorycznie pożegnałem ten odtwarzacz. Nigdy więcej odtwarzacza NAD!!!

Nabyłem DENON'a DCD-1510AE i jakość dźwięku podniosła się półkę wyżej! Pojawiło się więcej przestrzeni, dynamiki oraz przejrzystej góry, czego głównie brakowało w NADzie. Wiem, że to "trochę" poza budżet, ale moim zdaniem warto dołożyć (za C525 też powinieneś kilka stówek dostać). To sprzęt na lata. Jakbyś potrzebował, to wiem, gdzie dadzą naprawdę atrakcyjną cenę... Pozdrawiam

A jak Ci grał TEN 545? Jak z przestrzenią? Jak kupowałem swojego 325 to właśnie 545 polecali mi, ale nie miałem tyle kaski.

Ja tam bym kupil NAD 565. Do kompletu i gra dobrze!

Masz rację, do kompletu pasowałby, tylko ta cena -troszkę zaporowa. A Ty miałeś okazję go posłuchać? Bo są rożne opinie, jedni piszą że 545 był lepszy a drudzy znowu odwrotnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.