Skocz do zawartości
IGNORED

Adaptacja pokoju - zadanie dla forumowych "akustyków"

Piopio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Mam "problem" i chciałbym zasięgnąć porady kolegów.

Wiele się mówi ostatnio na forum o akustyce. Z dyskusji można wyciągnąć wniosek, że bez poprawnej akustki high-end degraduje się do hi-fi. Chciałbym tego uniknąć.

Jestem na etapie zmiany mieszkania i niedługo zacznę wykańczenia pomieszczeń.

Jeden pokój mam przeznaczony jako pokój odsłuchowy i kino domowe.

Planuję umieścić sprzęt jak na rysunku. Sorki za bazgroły ale robię to na kolanie.

Czerwone to kanapa. Czarne to sprzęt - będzie TV i ekran elektryczny spuszczany przed TV.

Planuję zrobić sufit podwieszany z chowanym ekranem i podświetleniem LED z boków.

Jako, że pokój jest goły i mogę go zaadaptować jak chcę, prosiłbym o sugestie jak to zrobić żeby efekt był najlepszy.

Nie chcę wydawać majątku na adaptację więc proszę o rozsądne propozycje.

Interesuje mnie wszystko - jakie i gdzie poumieszczać ustroje. Czy wygłuszać pokój i ewentualnie czym.

Planuję budżet na przystosowanie pokoju ok. 5-7 tys zł. Wiem, że w przypadku profesjonalnej adaptacji kwota jest śmieszna ale budżet jest budżet.

Jeśli ma ktoś jakieś pomysły to zapraszam do dyskusji.

Z góry dziękuję za pomoc !

pozdrawiam

Piopio

PS

Temat jest w zakładce STEREO bo nie chodzi mi o kino domowe a o adaptację pod system stero

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Nie masz "problemu" i nie musisz nic robić. Kolumny stoją we wnęce, są równo ograniczone ścianami bocznymi, zachowasz też dzięki temu równe odległości kolumn od ścian bocznych i tylnej.

Wskazane jest normalne umeblowanie z dywanem, kanapą, półkami na książki i płyty.

Zrobić da się zawsze wiele. Fajna gruba wygładzina na podłogę. Podwieszany sufit masz już w planach - na pewno wpłynie pozytywnie na walkę z falami stojącymi. Polecam zrobić go jak najsztwniejszym. Możesz pomyśleć nad jakimś zagospodarowanie ściany za miejscem odsłuchu i za kolumnami (zgodnie z którąś szkołą, żywo za kolumnami, głucho za m. odsłuchu, lub odwrotnie). Ja bym po prostu poprzeglądał dużo zdjęć istniejących pomieszczeń odłsuchowych i stąd czerpał inspirację. Warto zainwestować w fajne nastrojowe oświetlenie, bo gra ono duża rolę w takim pomieszeniu.

Powrót po dłuższej przerwie...

Możesz pomyśleć nad jakimś zagospodarowanie ściany za miejscem odsłuchu i za kolumnami (zgodnie z którąś szkołą, żywo za kolumnami, głucho za m. odsłuchu, lub odwrotnie).

Zapomniałem dodać, że wszystkie okna będę miały grube zasłony z weluru. To pod kino ;-)

Ściany będą wyłożone nowoczesną tapetą. Na podłodze w całym pokoju będzie gruba wykładzina.

Myślałem nad ustrojami z AVCON za przednimi kolumnami.

Na dłuższej ścianie z boku będą plakaty oraz 4 regały na CD (te z IKEA).

Planuję oświetlenie a'la pokój odsłuchowy salonu Q21 (u góry pod sufitem schowany LED) i reflektorki jak w każdym kinie domowym.

Jeśli macie pomysły na oświetlenie to podzielcie się - chętnie wysłucham innych propozycji.

PS

Kolumny to Magnepany.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Jeśli robisz sufit, zastanów się czy nie użyć ecofonu i z nim pokombinuj - system wieszania jest dość łatwy i estetyka całkiem OK.

Panele - jestem ze wzięciem AVCONU (stosunek jakości do ceny jest chyba najlepszy i najpewniejszy wybór przy niemierzonej akustyce wnętrza), z moich doświadczeń (niestety nie mam możliwości pomiaru - jedynie odsłuch) muszą być dość spore. O reszcie Piotrku wiesz, i nie ma co o tym pisać.

Najlepiej było by zrobić pomiary - ale rozumiem, że nie dysponujesz taką ilością kasy aby wszystko zrobić jak należy.

Słucham tylko muzyki.

Poczytaj tu:

Ukryta Zawartość

Zakup np

Ukryta Zawartość

Zaciągnij soft:

Ukryta Zawartość

oraz plik kalibracyjny do RadioShack Model 33-4050

Ukryta Zawartość

Poczytaj to:

Ukryta Zawartość

Porób pomiary, wstaw wykresy wodospadowe na forum, pomoc się znajdzie.

Później zostanie zrobienie ustrojów akustycznych DIY

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Piopio

Masz Magnepany, tak więc raczej skup się na wytłumieniu za kanapą i w okolicach suba.

Boczne ściany, podłoga i sufit pomieszczenia w przypadku elektrostaów nie są aż tak krytyczne jeśli chodzi o odbicia.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Masz Magnepany, tak więc raczej skup się na wytłumieniu za kanapą i w okolicach suba.

Boczne ściany, podłoga i sufit pomieszczenia w przypadku elektrostaów nie są aż tak krytyczne jeśli chodzi o odbicia.

Magnepany będę miał z dwóch stron ;-)

Za kanapą są drzwi. Wytłumienie ich nie wchodzi w grę bo nie lubię obitych czymś drzwi ...

Suba planuję umieścić centralnie. Raczej będzie stał w wolnej przestrzeni... gdzieś w okolicach TV.

Czyli w sumie nie muszę się bawić w żadne cudeńka ??? Byłoby fajnie ;-)

Witam kolegę Piopio! :)

Ja nie będę Ci niczego sugerował, sam wiesz, że tylko praktyczny trening da Ci pożądany efekt ;)

Ponieważ sam ostatnio poprawiałem u siebie akustykę, ech tam ciężko to zresztą nazwać poprawą akustyki. U mnie z racji tego, że mam wysokie mieszkanie (3.5m) przy klaskaniu słychać było tzw. echo trzepoczące, które kumulowało się gdzieś na górze pod sufitem. Założyłem na ścianie na której stoi sprzęt półkę z ikei, na nią dałem książki i do tego zamówiłem 8 paneli gąbkowych o wymiarach 50x50x5cm i przykleiłem po cztery wysoko na ścianie w odległości ok. pół metra od sufitu na ścianie na której stoją kolumny i na przeciwnej, czyli tam, gdzie siedzę. Efekt - echo trzepoczące zanikło, a pogłos zmniejszył się na mój słuch o ok. połowę.

Dźwięk stał się trochę spokojniejszy i bardziej uporządkowany z lepiej zaznaczoną górą.

Na koniec chciałbym Cię przestrzec przed jedną rzeczą. Zanim zakupiłem panele, pisałem do chyba czterech firm, które owe ustrojstwa produkują aby się poradzić, oczywiście w załączniku wysyłałem im dokładny opis problemu + zdjęcia pokoju. Każda firma miała inną koncepcję i proponowała mi co innego! Rekord jeżeli chodzi o sugestię z ilością paneli przypisuję firmie Apama, która jako chyba jedyna robi wersję białe, na których mi zależało.

Zasugerowała, abym wywalił nimi cały sufit co jak sobie szybko przeliczyłem wychodziło 108 paneli! :))

Kupiłem 8 szt. i uwaga już przy zamontowaniu drugiego panelu nastąpiła słyszalna poprawa, przy 8 efekt jest w zupełności zadowalający, tzn. taki jak chciałem osiągnąć. Także uważaj chłopie, jeżeli ktoś będzie próbował Ci wciskać "masowe" ilości tych gąbek, które załatwiają sprawę tylko w pewnym stopniu i w pewnym paśmie.

Jak chcesz to mogę wysłać Ci fotki MMS-em. Napisz na PW.

PS. Dotarłeś bez problemu do domu po spotkaniu? ;)

Pozdrawiam.

dlatego pisałem kiedys aby sprawdzac kto weryfikował wiedze tych panów zachecających do kupna kolejnej przyczepy paneli

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Piopio

Raczej nie powinno być problemu, jeśli już to dokładne ich ustawienie względem słuchacza i trochę swobody wokół magnepanów.

Oczywiście jakaś tam adaptacja pokoju musi być, aby pogłosu w samym pokoju nie było.

Gdyby nie zbyt mały pokój to być może Zollery zmieniłbym na "parawany".

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Piopio

Raczej nie powinno być problemu, jeśli już to dokładne ich ustawienie względem słuchacza i trochę swobody wokół magnepanów.

Oczywiście jakaś tam adaptacja pokoju musi być, aby pogłosu w samym pokoju nie było.

Gdyby nie zbyt mały pokój to być może Zollery zmieniłbym na "parawany".

Przy dipolach krytyczne jest wytlumienie sciany za kolumnami. Szczegolnie w miejscach pierwszych odbic.

Piopio a może olej te wszystkie rady i najpierw posłuchaj w tym pomieszczeniu...muzyki.Okazać się może,że nie ma potrzeby nic uszczelniać i niczego dokładać.

Dziwne,że nikt na to nie wpadł,że najpierw trzeba dokonać... odsłuchu.

O pomiarze nie wspomne.. żenada.

Piopio a może olej te wszystkie rady i najpierw posłuchaj w tym pomieszczeniu...muzyki.

Raczej się nie da. Pomieszczenie jest w stanie surowym. Sprzęt wjedzie tam dopiero po remoncie ...

Czyli muszę działać zupełnie na ślepo.

Piopio a może olej te wszystkie rady i najpierw posłuchaj w tym pomieszczeniu...muzyki.Okazać się może,że nie ma potrzeby nic uszczelniać i niczego dokładać.

Dlaczego Twoim zdaniem propozycja porobienia pomiarów jest żenadą?

Piopio robi pomieszczenie od podstaw, co stoi na przeszkodzie powalczyć z modami pomieszczenia?

Czytałeś wątek kolegi Darka o budowie pomieszczenia odsłuchowego?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W zasadzie to wpadł :) Pierwszy wpis o tym sugeruje :)

Och-co za nieszczęscie z tym pokojem!!

Masz na razie tylko plany,a magnepany już masz,czy masz je dopiero mieć?

Jak bedziesz miał wszystko jak na rysunku-daj znać na pw-bo teraz to se mozna pisać dla samego pisania.

Najlepiej to zaproś mnie,modrzewia-który Ci rozsądnie podpowiada i elberetha....ma doświadczenie w akustyce)))

• Użytkownicy+

Wiele się mówi ostatnio na forum o akustyce. Z dyskusji można wyciągnąć wniosek, że bez poprawnej akustki high-end degraduje się do hi-fi. Chciałbym tego uniknąć.

Dobrze że dodałeś - 'mówi się'. Większość 'potakiwaczy' z tych dyskusji nigdy nie miała do czynienia z pokojem przygotowanym akustycznie, a osoby które mają przygotowany akustycznie pokój na forum możesz na palcach jednej ręki policzyć. Taka mała dygresja ;)

Moim zdaniem powinieneś na początek postawić sprzęt 'tak jak jest' i dopiero wtedy zacząć kombinować z jakimiś ustrojami (zawsze można pożyczyć). Jeżeli masz taką możliwość, to zadbaj o podniesienie dźwiękoizolacyjności pomieszczenia - robienie podwieszanego sufitu jest dobrą do tego okazją.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Jeżeli masz taką możliwość, to zadbaj o podniesienie dźwiękoizolacyjności pomieszczenia - robienie podwieszanego sufitu jest dobrą do tego okazją.

Gdybym miał duży budżet zrobiłbym sobie pokój w sposób profesjonalny. Ale mam tylko 5-7 tys PLN.

Ledwie starczy na podstawową adaptację.

W podłodze i suficie jest gruby styropian w standardzie ;-). Jedna ściana wychodzi na sypialnię (ściana nośna - 30 cm żelbetu) a druga na pomieszczenie gospodarcze. Dwie ściany z oknami wychodzą na świat.

Na podłodze będzie wykładzina na jakiejś macie. Sufit podwieszany o ciasnej konstrukcji wypełniony wełną mineralną.

Na ścianach tapety, okna będą przysłonięte grubymi zasłonami.

Myślałem o ustrojach z AVCON - estetyczne i podobną działają.

Jak się dowiedziałem, do moich Maggies powinno wystarczyć ...

A nie mówiłem,że piszący dygresje się włączy do dyskusji......tylko nie wiadomo,czy CI pomoże?

PS.ŻEBYS ZROZUMIAŁ-TA DŻWIEKOIZOLACYJNOŚĆ to takie górnolotne powiedzenie jest-takie the best ala Nirvana))

Chodzi tu o wytłumienie pomieszczenia,oraz aby nic sie z niego,ani do niego nie dostawały inne dżwieki.

ps.masz jeszcze goły pokój-powinienes najpierw zadbać o audiofilskie tynki-to nie jest żart.

>>>ps.masz jeszcze goły pokój-powinienes najpierw zadbać o audiofilskie tynki-to nie jest żart.

[----]S.A. - możesz więcej szczegółów o tych tynkach?[----]

Wstawienie sprzętu do pokoju i ocena jak bardz słychać w innych pomieszczerniach może dać wskazówkę, czy izolacja akustyczna ścian jest wystarczająca. Jeśli nie można niewielkim kosztem dostawić ściankę z kg a za nią wełnę bądź styro. Zależy to też od tego, jak głośno słuchasz i czy sąsiedzi niebędą walili w ściany po 22. U siebie też robiłem adaptację na ślepo i bez pomiarów. Dotąd nie wiem co mam tak naprawdę, bo nie mam sprzętu by zrobić sobie wykresy, etc. Ale efekt który osiągnąłem b. mnie zadowala i myślę, że daje pole do dalszych ulepszeń. Dlatego też nie do końca podzielam opinie, by od razu brać firmę i robić wszystko na wielką skalę. Wydaje mi się, że kierując się rozsądkiem, słuchem i ogólnodostępną wiedzą moża osiągnać dobre efekty. Pewnie nie tak dobre jak profesjonalna adaptacja przez firmę, ale czy znowu od raz uzdecydowanie gorsze...? Dlatego wstaw tam sprzęt choćby na kilka godzin, posłuchaj, poprzeglądaj net i na pewno coś wykombinujesz. Podwieszany sufit (nawet lekko pod kątem) i zaburzenie równoległości (półki wnękowe) ścian to imho dobre możliwe drogi.

Powrót po dłuższej przerwie...

>>>ps.masz jeszcze goły pokój-powinienes najpierw zadbać o audiofilskie tynki-to nie jest żart.

[----]S.A. - możesz więcej szczegółów o tych tynkach?[----]

Spytaj Elba on bardziej wie niz ja-poza tym jeszcze może coś Ci skrobnie po angielsku,bo ja chłopie tu troszke troluje i jestem w watku przejazdem))

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.