Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz Pioneer A-701R vs a-717MK2

Flapper

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Czy jest sens bawić się w wymianę 701R na 717MK2?

Usłyszę różnicę?

A może 757?

Tracę możliwość obsługi pilotem - a czy coś zyskam?

Ten wybór dotyczy jedynie Pionieera - nie interesują mnie inne marki.

Bo tak - chcę Pionieera i będę miał Pionieera.

Pomoże ktoś?

https://www.audiostereo.pl/topic/82693-wzmacniacz-pioneer-a-701r-vs-a-717mk2/

Stary ale jary :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A i ten dobry :

Ukryta Zawartość

I ten :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W sprawie tej marki tylko do disco

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Usłyszę różnicę?

A może 757?

Cześć. Posiadam 757 MK2 i pomimo ogromnych różnic w budowie, mój znajomy, który ostatnio go słuchał stwierdził, że gra jak 701.

Jeśli jesteś z okolic Trójmiasta to zapraszam na odsłuch. Urządzimy ślepy test ;)

pozdrawiam

Jakieś dwa tygodnie temu zrobiliśmy sesję odsłuchową z jednym z użytkowników forum. Mieliśmy skupić się na kolumnach ale skończyło się jakoś na porównywaniu wzmacniaczy.

Złożyło się akurat tak, że niedawno przyszedł maleńki lampowiec APPJ 6F3 (moc 2,5W), kosztujący jedyne 150 USD. Podłączyliśmy go trochę z ciekawości i okazało się, że wciągnął Pionka nosem. Mogliśmy się przyczepić w zasadzie tylko do basu, którego było więcej i zbyt rozwlekłego. Pioneer zapewnia tu znacznie lepszą kontrolę.

Może warto poszukać czegoś jeszcze innego niż stare kapcie Pioneera ;)

pozdrawiam.

>Jarex - dzięki za pomoc - dużo wniosłeś do tematu...

Jeżeli nie kojarzysz discomaniaca71 i jego wiedzy na temat tej marki to...poczytaj forum, wróć i napisz przepraszam

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Witam,

Usłyszę różnicę?

A może 757?

Tracę możliwość obsługi pilotem - a czy coś zyskam?

Ten wybór dotyczy jedynie Pionieera - nie interesują mnie inne marki.

Bo tak - chcę Pionieera i będę miał Pionieera.

Pomoże ktoś?

A-88x i basta. Na inne integry poza A-09 i A-07 szkoda czasu.

W sprawie tej marki tylko do disco

jarex bez przesady;-)

Skoro już chcesz wymieniać Pioneera na Pioneera to może warto się zainteresować modelem A-400 byle nie A-400X.

Swego czasu chciałem właśnie kupić wzmacniacz w takiej kolejności A-400, A-616, A-701R, ten ostatni bardzo mi się podobał ze względu na możliwość sterowania pilotem :) , A-400 to już bardzo fajny wzmacniacz ale jego cena była jak dla mnie za wysoka, więc w końcu wybór padł na A-616 z którego jestem bardzo zadowolony, elektronika podobna do A-717 z tym że ten drugi jest mocniejszy i posiada osobne dwa transformatory natomiast A-616 jeden.

A napisz jeszcze jakie posiadasz kolumny bo jeżeli np. słynne Altusy to sobie daruj wymianę wzmacniacza na inny model.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

717 miażdzy 701-ke jak walec drogowy

Dość ryzykowna teza. Oba mają niemal identyczny charakter dźwięku. A-88x jest przy nich wybitny ale trzeba wziąć pod uwagę że gra zupełnie inaczej. Nie gra tak ciepło i nie muli. Jest rozdzielczy neutralny i dynamiczny. Gra lepiej niż chwalona przeze mnie Yamaha AX-900. Ma też dużo lepszą rezerwę prądową niż wszystkie w/w modele.

Mogliśmy się przyczepić w zasadzie tylko do basu, którego było więcej

wiecej basu niz w 717 ???Oo przeciez ten pionek daje go az w nadmiarze - przy glosnym sluchaniu niektorych plyt konieczne jest przykrecenie kurka niskich tonow

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

wiecej basu niz w 717 ???Oo przeciez ten pionek daje go az w nadmiarze - przy glosnym sluchaniu niektorych plyt konieczne jest przykrecenie kurka niskich tonow

Taaa misowatego i rozlanego.

jakosc tego basu to juz osobna sprawa. mnie zastanawia jakim cudem mikroskopijna lampa daje wiecej niskich od 20kg klocka dual mono :)

Cześć.

Więcej basu niż 757MK2. Harman z którym porównywaliśmy także miał więcej basu ale maleńka lampka miała jeszcze więcej.

Oczywiście lampka nie była w stanie przy swoich 2.5W wycisnąć podobnej maksymalnej głośności ale poziom był wystarczający do komfortowego słuchania.

Więcej jest pojęciem względnym. Być może nasze odczucia wynikają z tego, że był on bardziej rozlazły ale trzy osoby słuchające stwierdziły dokładnie to samo.

Taki czy siak mała tania lampka zagrała lepiej od 20kg dual mono. Utworu testowego wysłuchaliśmy do samego końca po prostu dla przyjemności słuchania :)

Pamiętać należy jeszcze o tym że różne wzmacniacze lubią się z różnymi kolumnami.

pozdrawiam.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Tylko jedna uwaga - 717 to nie jest dual mono.

I nie ma misiowatego basu, ale to już kwestia odwiecznego sporu ;)

Nie pamiętam czy jest czy nie jest dual mono. Jeśli nawet to nie jest to pełne dual mono tak jak np HK PM 665 Vxi. Faktem jednak jest że wzmacniacz ma specyficzne brzmienie pasujące do bardzo jasnych zestawów głośnikowych. Inaczej bas jest rozlany i niskiej jakości. Niezależnie od jakości podłączonych kolumn słychać duże niedomagania na górze. Szczegółowości można sporo zarzucić.

No tak - zapytałem nie podając innych szczegółów.

Kolumny Celestion F28.

Resztą nie ma się czym specjalnie chwalić: Pionierki oczywiście, chociaż gramofon Dual 621 a nie Pionieer.

A Pionierki to deck CT 737 i tuner F 550 RDS.

CD też oczywiście Pioneer (bez modelu - bo może będę się upgradował)

• 4 tygodnie później...

Jakieś dwa tygodnie temu zrobiliśmy sesję odsłuchową z jednym z użytkowników forum. Mieliśmy skupić się na kolumnach ale skończyło się jakoś na porównywaniu wzmacniaczy.

Złożyło się akurat tak, że niedawno przyszedł maleńki lampowiec APPJ 6F3 (moc 2,5W), kosztujący jedyne 150 USD. Podłączyliśmy go trochę z ciekawości i okazało się, że wciągnął Pionka nosem. Mogliśmy się przyczepić w zasadzie tylko do basu, którego było więcej i zbyt rozwlekłego. Pioneer zapewnia tu znacznie lepszą kontrolę.

pozdrawiam.

bardzo fajna lampka! w tej cenie rewelacja!

miałem ją i sprzedałem i teraz już żałuję i chyba zamówię jeszcze raz

Focal + Naim

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

pozdrawiam.

Zdziwiłbyś się jak potrafi zagrać dobry Pioneer. Dobry wzmak (końcówka serii Exclusive, A-09 a nawet budżetowy A-88x) lub dobre CD (PD-95, 93 lub np 75). Wzmacniacz z tytułu wątku to... Nie, nie powiem co myślę;-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.