Skocz do zawartości
IGNORED

NAD C372/C370 czy NAD355BEE

quba123

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

zdecydowałem się na zakup NADa.

mam jeden spory dylemat:

Czy kupic używany i nieco tańszy NADC370 lub C372 z drugiej ręki.

Czy też dołozyć nieco i zakupić nowego C355BEE?

Decyzję muszę podjąć dość szybko - będę wdzięczny za wszystkie porady forumowiczów!

https://www.audiostereo.pl/topic/82539-nad-c372c370-czy-nad355bee/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Podejrzewam,że jak kupisz 370 i Ci się nie spodoba, to łatwo go sprzedasz (jeśli kupisz za rozsądne pieniądze i za rozsądne sprzedasz).

Ukryta Zawartość

"Oni rzekli: Panie, tu są dwa miecze. Odpowiedział im: Wystarczy." (Łk 22, 38)

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

Ukryta Zawartość

Podejrzewam,że jak kupisz 370 i Ci się nie spodoba, to łatwo go sprzedasz (jeśli kupisz za rozsądne pieniądze i za rozsądne sprzedasz).

Czyli w takim razie decydować się na 37....Pytanie tylko jaka jest różnica między 370 a 372? Macie może jakies dane albo doświadczenia w tym zakresie?

Żaden. Gruby, przewalony bas który dominuje nad resztą.

Witaj, akurat ze względu na basy oraz muzykalność zdecydowałem się na NADa. Słucham w miarę nowoczesnej muzyki i stąd decyzja. Ewentualne nadwyżki basu będę chciał kompensować kolumnami. Zobaczymy co z tego wyjdzie..:)

Ukryta Zawartość

To forum posiada sprawną wyszukiwarkę, wpisz sobie wybrane modele i szukaj po tytułach, jest taka opcja, w dziale stereo.

Ja mam C352 i bas jest dobrze kontrolowany, to naprawdę żwawy wzmak za niewielkie pieniądze.

Kupić własnousznie się przekonać czy pasuje czy nie ,jak nie to sprzedać ,nawet trochę

stracić ale wiedza i doświadczenie kosztują.

Trzeba być mądrym własną mądrością a nie czyjąś .

don111

nie przesadzaj chłopie

jeśli lubisz dużo basu i wykop to nad jest w sam raz, teraz mam 372 kiedyś posiadałem 352 i powiem szczerze że 352 wystarczy to swietny wzmak, jak za te pieniądze jest bardzo szczegółowy gra z konturowym basem do dynamicznej muzyki w sam raz, 372 basu ma jeszcze więcej i jest trochę bardziej wymagający co do cd i kolumn, z kiepskim cd potrafi zagrać fatalnie, ale np z nadem 565 super, z perspektywy czasu myslę ze 352 do 30 m spokojnie wystarczy, w miom 372 rzadko gałka ląduje na godz 10 bo wtedy jest już bardzo głośno, z tego wniosek że potencjał tego wzmaka w warunkach domowych jest nie do wykorzystania, nie przejmuj sie antynadowcami bo to inne myślenie o dźwięku

don111

nie przesadzaj chłopie

jeśli lubisz dużo basu i wykop to nad jest w sam raz, teraz mam 372 kiedyś posiadałem 352 i powiem szczerze że 352 wystarczy to swietny wzmak, jak za te pieniądze jest bardzo szczegółowy gra z konturowym basem do dynamicznej muzyki w sam raz, 372 basu ma jeszcze więcej i jest trochę bardziej wymagający co do cd i kolumn, z kiepskim cd potrafi zagrać fatalnie, ale np z nadem 565 super, z perspektywy czasu myslę ze 352 do 30 m spokojnie wystarczy, w miom 372 rzadko gałka ląduje na godz 10 bo wtedy jest już bardzo głośno, z tego wniosek że potencjał tego wzmaka w warunkach domowych jest nie do wykorzystania, nie przejmuj sie antynadowcami bo to inne myślenie o dźwięku

no w koncu cos podtrzymującego na duchu:).

Akurat muzyki której lubię słuchać to: incognito, brand new heavies, jamiroguai, prince itp. więc myślę że do takiej muzyki wzmacniacz sie sprawdzi.

No nic moze jeszcze wybiorę się do salonu i posłucham nada 355BEE nowego - może nowe przemyślenia się pojawią. DZIĘKI

Gość

(Konto usunięte)

<quba123> - również podpisuję się pod stwierdzeniem: nie słuchaj "antynadowców" ;)

Każda firma ma swoich zwolenników i przeciwników i nic nowego tu nie odkrywamy. Tylko moim zdaniem te "za" i "przeciw" nie wynikają z jakości sprzętu, tylko z ich charakteru brzmienia. NAD (wg niektórych) jest do dupci, bo np. ma mocny bas? Argument żaden, bo inna osoba akurat takiego basu oczekuje...

Sam miałem amplitunera NAD C720, wzmacniacze C326, a obecnie C375 i ZAKOCHANY jestem w "nadowskim" brzmieniu :)

Zresztą sprzęt jak w "O mnie", a muzyka głównie rock (The Cure, Scorpions, Genesis, Anathema, Pink Floyd, Marillion, Black Sabbath, Sisters Of Mercy, Peter Hammill, itp.), rock elektroniczny (Tangerine Dream, Klaus Schulze) oraz sporo muzyki filmowej, która jak wiadomo zahacza o wszystkie gatunki.

I to wszystko GRA!!! :)))

Nie przejmuj się obiegowymi opiniami, kup sobie tańszą 370, za różnicę dokup jakiś "porządny" przedwzmacniacz ze starszej serii i zobaczysz jak może brzmieć Nad. Kiedyś także byłem zwolennikiem Nad-ów i miałem podobny dylemat.

Odsłuchiwałem ich, może nei bezpośrednio, ale C355 wydawał mi się spokojniejszy, 352 ma natomiast super pazur, czuć wszystkie wybrzmienia, metaliczność perkusji, jest bardzo dynamiczny, dobrze kontroluje bas. Moim zdaniem nie ma sensu płacić prawie 3x tyle za C355, jak używki 352 chodzą po 900-1200zł max.

Odsłuchiwałem ich, może nei bezpośrednio, ale C355 wydawał mi się spokojniejszy, 352 ma natomiast super pazur, czuć wszystkie wybrzmienia, metaliczność perkusji, jest bardzo dynamiczny, dobrze kontroluje bas. Moim zdaniem nie ma sensu płacić prawie 3x tyle za C355, jak używki 352 chodzą po 900-1200zł max.

Dzięki. Swego czasu zastanawiałem się między 352 i 355, wybrałem (nie słuchając ich) 352 - potwierdzam Twoją charakterystykę brzmienia tego urządzenia. Dodam że z Audience 42 tworzy niezywkle dynamiczny zestaw, świetny rytm.

Dzielonka NADa z osobnym pre to może być nie głupie. Wiele opinii czytałem, ze seryjne pre np c372 ogranicza ten wzmak. Muszę kiedyś wpiac jakieś pre z wyższej półki i przekonać się czy to prawda...

Hej, nie potrzeba wcale pre z wyższej półki. Wsytarczy jakiekolwiek przyzwoite. Chociażby Passa B1 podłączyć. Kolejny kocyk z kolumn. NAD nabiera powietrza i prędkości. Zachowując przy tym swoją masę i energię. Oczywiście warto też jest mieć przyzwoite źródło. (piszę na podstawie C326BEE)

System gra dobrze, albo nie....

Ja miałem Nada C372 i dobrze wspominam. Dużo lepszy dźwięk niż z Denona 1500R

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

don111

nie przesadzaj chłopie

nie przesadzam, Nad robił doskonałe wzmacniacze ale to już się skończyło

teraz to bezbarwne wzmacniacze bez głębi, z suchą średnicą, zero muzykalności, może jakoś się wybronią wśród takich "tuzów" jak niskie CA, HK czy jakiś amplitunerek Yamahy ale na pewno nie przy lepszych sprzętach

takie dwa Nady jak 3240PE, 3060 to nawet nie jest różnica klasy w porównaniu do c370, c355, c325, to jest przepaść... używany Nad jak najbardziej, ale tylko ze starszych serii albo wcale

nie przesadzam, Nad robił doskonałe wzmacniacze ale to już się skończyło

teraz to bezbarwne wzmacniacze bez głębi, z suchą średnicą, zero muzykalności, może jakoś się wybronią wśród takich "tuzów" jak niskie CA, HK czy jakiś amplitunerek Yamahy ale na pewno nie przy lepszych sprzętach

takie dwa Nady jak 3240PE, 3060 to nawet nie jest różnica klasy w porównaniu do c370, c355, c325, to jest przepaść... używany Nad jak najbardziej, ale tylko ze starszych serii albo wcale

Żeby trochę wesprzeć Dona, powiem że Nad 352 wymaga określonego gustu, bo co nieco z Jego opisu sprawy się na pewno zgadza. To nie musi być dla każdego wada, ale Nad gra mocno wszerz i głębi rzeczywiście jak mówi Don nie oferuje; oferuje taką wyraźną stereofonię... Dla mnie jego główną zaletą jest mocno szybko wybijany rytm (zdaje się podbicie górnego basu), który przydaje się w wielu utworach i w tym sensie Nad potrafi być muzykalny. Natomiast sam charakter soundu tego basu mocno mnie z początku skonfudował - nie byłem w ogóle przyzwyczajony do takiego sparciałego, tekturowego basu (tak to moje zmysły odnotowały, sorki). W sumie na pewno niezły wzmacniacz i w określonym repertuarze i systemie można być zadowolonym, ale uważać trzeba.

mam 372 i nic z opisu don111 nie pasuje.Opis sprawia wrażenie zemsty na NAD.Głębia,szerokość sceny jak najbardziej.Trochę problemu z utemperowaniem basu.Można z przyjemnością godzinami słuchać i dźwięk nie męczy.Oczywiście dla zwolenników bezkompromisowego dźwięku monitorów studyjnych flaki z olejem.Ale nie każdy lubi jeździć na twardym zawieszeniu.

Dokładnie, napewno c372 nie gra sucho i plasko! Bardziej ciepło i muliście (przez obfity bas). Słuchałem go z róznymi kolumnami i zawsze był zdecydowanie po ciepłej stronie barwy. Kolega Don pisze zdaje się o c370, tego nie znam, ale podejrzewam, że gra w stylu innych wyższych NAD-ów. Ok, zawsze można nie trafić z zestawieniem, że i NAD zagra sucho i płasko :) Ale to chyba z jakimiś specyficznymi paczkami. Z moich doświadczeń z NAD-ami wynika, że wraz z rozwojem sprzetu towarzyszącego znika coraz bardziej kocyk z kolumn i zaczyna to nawet sympatycznie grać, co ciekawe z dobrym źródłem i kablami pojawia się fajny energetyczny zwarty bas. Słabości NAD-a można idalnie zrekompensować resztą toru dobierając szybkie kolumny, przejrzyste kable, rozdzielcze źródło etc.

nie lubię nowych Nadów a raczej charakteru ich brzmienia, przynajmniej tych które słyszałem (c372 i c375 nie słyszałem ale wątpię aby była jakaś różnica w tym względzie)

po prostu chyba przyzwyczaiłem się do brzmienia starych Nadów, które grały bardzo nasyconą, gęstą i ciepłą średnicą, taki głęboki, soczysty dźwięk z utemperowaną ale dźwięczną górą

nowe nie mają już tej barwy, tej soczystości, są osuszone, może niezbyt ostre ale ogólnie dźwięk jest bardzo mocno odchudzony z tego nasycenia starszych modeli

nowe może są ciut dokładniejsze, precyzyjniejsze ale jak dla mnie dźwięk jest za sterylny, za "sztywny", brak w nich emocji

Rzecz osobistego odbioru na pewno w pewnym stopniu, także konfiguracji. Jednak zasadniczo odbierałbym - coś jak Don - bas Nada 352 jako suchy!

"Dokładnie, napewno c372 nie gra sucho i plasko! Bardziej ciepło i muliście (przez obfity bas)."

Zgoda! Nad gra owszem ciepło, ale - tu jest ten witz - ciepło może być suche albo soczyste. Nad ma raczej suchy bas, niż soczysty.

Myślę, że nie ma sensu się przekomarzać. Moim zdaniem, jeśli typować któreś wzmaki z wymienionych na początku brałbym 352 z racji ceny używek i braku negatywnych opinii na temat zamulenia. 355/356 itd nie są warte ponad 2-krotnej dopłaty i z tym się raczej większość zgodzi. Jeśli chodzi o 70tki to nie miałem styczności także nie pomogę, kwestia, ile trzebaby dopłacić.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.