Skocz do zawartości
IGNORED

ZWROTNICE Z ZAP-AUDIO

Seba1980

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich zainteresowanych. Mam pytanie odnośnie zwrotnic głośnikowych wykonywanych i sprzedawanych przez Zap-Audio. Czy ktoś stosował te zwrotnice w swoich kolumnach? Jak jest z jakością wykonania bo na stronie internetowej są tylko przykładowe konstrukcje wykonane na płycie OSB lub czyś podobnym i nie wygląda to zbyt ciekawie. Zdjęcia gotowych zwrotnic mile widziane. Dla leniwych:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/82529-zwrotnice-z-zap-audio/

Wygląda dobrze, zwrotnica point2point. Pytanie do czego chcesz to wsadzić? Masz projekt, głośniki ? Bo kupienie gotowej z przypadku mija się zupełnie z celem.

poczytaj i omijaj z daleka

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chcę, a właściwie chciałem bo po przeczytaniu kilkunastu postów z ww linku mi się odechciało, to wsadzić do Altusów 300. Tylko bez złośliwości proszę. Wszystkie głośniki są oryginalne. Pojemność obudowy się trochę zmniejszyła bo wykleiłem całość gąbką czopkowaną. Sam jestem w stanie zmodyfikować te zwrotnice, które mam czyli: wymienić kondensatory, rezystory i wykonać L-pady na wysokich. Niestety najważniejszego czyli cewek się nie czepię.

Jeśli chcesz grzebać przy zwrotnicy to chociaż pomierz to co robisz -

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

El sueño de la razón produce monstruos.

Jak chcesz mieś dobrą zwrotkę z kompletem pomiarów skontaktuj się z gościem o nicku Yoshi_80 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Projektuje zwrotnice do powierzonych mu głośników, w różnych wariantach zależnych od tego co chce się osiągnąć. Zlecałem mu już kilka zwrotnic i z każdej byłem bardzo zadowolony, do tego dostałem komplet pomiarów na płycie CD :).

Ukryta Zawartość

Czołem. Hm...Altusy...Przyznam się, że była to pierwsza kolumna, z którą walczyłem. Once upon a time... Nie znam przyczyny, dla której powstał temat. W moim przypadku było to porównanie z identyczną polską kolumną wyposażoną w głośnik kopułkowy, kierowaną na export. Nigdy jednak nie winiłem (może niesłusznie) zwrotnicy. Tonsil mimo wszystko ma fachowców i komorę bezechową. Zwrotnica w mojej kolumnie wymagała tylko wymiany elektrolitów np na osiągalne wtedy styrofleksy. Montaż był wtedy bez zarzutu point2point, nie wiem, jak jest dziś. Najważniejszy był wysokotonowy, nawet bez przerabiania zwrotnicy zagrało lepiej(wyrównane pasmo, powietrze i szczegóły;rowera i barwy nie wspomnę). Świetny krok to wytłumienie kolumny, od tego też dużo mi się poprawiło. A zupełnie dobrze to było po wymianie przewodów, wtedy na srebrzankę 0,8 mm. Może jednak powód powstania wątku jest zupełnie inny. Jeśli tak, to nie było rozmowy.AB.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Czołem. Powodem powstania tego tematu jest trzecia i ostatnia modyfikacja kolumn. Jeżeli będzie czwarta to będzie to zakup paczek za kilka tyś. z drugiej ręki ale to w dalekiej przyszłości.

Do tej pory zrobiłem: wytłumienie całości gąbką czopkowaną, wyklejenie obudowy średniotonowca matą bitumiczną, wymiana terminali na lepsze - niby pozłacane oraz wymiana okablowania wewnętrznego (tutaj trochę przesadziłem) na Cable Talk 3.1 od terminali do zwrotnic; Black Rhodium AST 150 do wysokich; AST 200 do średnich; ultralink C2SC-12 do niskich. Proszę nie pytajcie mnie co mną kierowało przy wyborze kabli :-)

Sugerując się opiniami, których jest dość sporo w sieci postanowiłem na koniec pozostawić zwrotnicę. Nie wiem dokładnie na czym polega ich problem, jeżeli jest jakich w ogóle. Początkowo zamierzałem wykonać samodzielnie to o czym pisałem wcześniej ale jeżeli podziały częstotliwości nie są najlepsze jestem skłonny zainwestować w nowe zwrotnice pod warunkiem że będą lepsze od fabrycznych :-).

Napisałem do niego i czekam na odpowiedz. Boję się tylko jak ja spakuję te wszystkie głośniki do wysyłki jeżeli sprawa dojdzie do realizacji. Zastanawia mnie też czy same głośniki mu wystarczą czy potrzebne będą również obudowy? :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.