Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki starszy amlituner KD do stereo?

doktor kidler

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jestem laikiem w sprawach KD (nigdy takowego nie miałem) i mam problem. Ponieważ postanowiłem pozbyć się starego sprzętu stereo z uwagi na jego słabą jakość i już w tej chwili niekompletność stwierdziłem, że zamiast inwestować wyłącznie w stereo mogę mieć i jedno i drugie - chodzi o KD. I jak trochę zacząłem rozglądać się po sklepach okazało się, że mój budżet nie pozwoli na kupno przyzwoitego ampitunera i kolumn i w mojej główce zrodził się pomysł, żeby kupić lepsze kolumny a używany amplituner a w przyszłości wymienić go na nowoczesny. Dlatego tak kombinuję, bo mam kineskopowy TV więc na razie HD i 3D nie będzie mi potrzebne bo przez conajmniej przez 2 lata go nie wymienię a potem to ten kupiony teraz amplituner będzie już stary. Mam do dyspozycji jakieś 2500zł z ewentualnie małym plusem. Mój pokój to 5x5m. Lubię jak muza ma "trochę" basu. Obecnie (nie wiem jak długo) miałbym możliwość kupna niedrogo nowych kolmn Dali Concept Set (seria Concept 6). Jaki starszy ampituner KD warto kupić z drugiej ręki w niedużych pieniądzach żeby spokojnie odtwarzał w miarę wszystkie formaty audio i video (te najczęściej stosowane), najlepiej jakby miał wyjście pre audio aby można było do niego podłączyć jakiś wzmacniacz dla polepszenia toru stereo. Pytam was, bo dane ampiltunerów KD zupełnie nic mi nie mówią a już zupełnie dane dotyczące wejść/wyjść. Dowiedziałem się jedynie, żeby podłączyć wzmacniacz jest potrzebne wyjście pre audio. Podziałe tej podanej kwoty to jakieś 2000zł z małym plusem na kolumny. Kwestia wzmacniacza stereo to osobna sprawa i na niego może załatwię sobie inną kaskę:).

https://www.audiostereo.pl/topic/82528-jaki-starszy-amlituner-kd-do-stereo/

ktos tutaj z forum zmienil ax1 na onkyo 805 i uslyszal poprawe wiec ta yamaha chyba nie jest warta swej ceny

DSP A1,Ax1 to taki poziom nowego wzmaka stereo za 1,5-2k zł więc dla jednych bez szału a dla innych będzie OK gdyż "jako tako" gra to już w stereo. W kinie rewelka ale bez nowych dekoderów.

Odnośnie kwoty to myślę że około 500zł no może z małym haczykiem. A czy wogóle czy to co sobie wymyśliłem będzie ok czy raczej lepiej kupić nowy amplituner i słabsze kolumny?

DSP A1,Ax1 to taki poziom nowego wzmaka stereo za 1,5-2k zł więc dla jednych bez szału a dla innych będzie OK gdyż "jako tako" gra to już w stereo. W kinie rewelka ale bez nowych dekoderów.

W takim razie czegos nie rozumiem. Wszyscy pisza za A1, AX-1 do kina sa rewelacyjne a kol. Daro896 w ponizszym poscie (pozwole sobie zacytowac) twierdzi ze Onkyo 805 jest wyraznie lepsze. Jak to jest? Czyzby 805 bylo az tak super.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

posiadam onkyo 805 od paru juz lat i kupowalem go wlasnie z zwgledu na tor stereo kiedy jeszcze nie bylem swiadomy wzmacniaczy stereo. u mnie z cd525bee od nada i eposami nawet to gralo jakos,nie powalalo na kolana ale nie bylo o co marudzic tez. jedyne co mozna zarzucic to brak dynamiki ale to juz chyba domena amplitunerow do kina,trzeba naprawde sluchac bardzo glosno aby wydobyc detale z dzwieku.

w kinie za to uwazam ze 805 jest swietna tak na marginesie...

oczywiscie po zakupie wzmacniacza stereo po pierwszych 5 sekundach wiedzialem ze nigdy juz nie powroce do sluchania muzyki przez ampli do kina,przepasc okrutna.

Roksan Caspian m2, Epos m12.2,Cambridge Audio Stream Magic 6

W takim razie czegos nie rozumiem. Wszyscy pisza za A1, AX-1 do kina sa rewelacyjne a kol. Daro896 w ponizszym poscie (pozwole sobie zacytowac) twierdzi ze Onkyo 805 jest wyraznie lepsze. Jak to jest? Czyzby 805 bylo az tak super.

Ukryta Zawartość

Myślę, że raczej chodzi o inny charakter brzmienia niż o przepaść w jakości dźwięku. Wątpię aby różnice między tymi wzmacniaczami można było nazwać jako "przepaść..." bo to musiał by być skok o co najmniej 2-3 klasy w górę a tego to ONKYO w stosunku do tej Yamahy nie zrobi.

Ukryta Zawartość

Albo z innej beczki: jakie formaty odtwarzania i dekodery powinien mieć taki amplituner jeżeli możliwości jest dużo, to trudno wymieniać wsztkie możliwe. Z tego co już doczytałem na różnych forach to Niezłę do muzyki so amplitunery HK. Ponadto jak zauważyłem to wyjścia pre out ma trochę starych Marantzów, Onkyo i Denonów. I jeszcze mam pytanie pod które z wyjść powinien być podłączony wzmacniacz bo wyjść pre out jest kilka od kolum frontowych, przez satelity do kolumny centralnej. W niektórych zauważyłem jeszcze jedno dodatkowe wyjście więc nie wiem które powinno być dla wzmacniacza.

Albo z innej beczki: jakie formaty odtwarzania i dekodery powinien mieć taki amplituner jeżeli możliwości jest dużo, to trudno wymieniać wsztkie możliwe.

w Onkyo TX-NR609 można odtwarzać przez USB pliki MP3 ( ale to jest standard ) jak i pliki Flac* ( czego większość DVD nie robi ) czyli muzyka bez kompresji

jeżeli chodzi o dekodery to ma wszystko co na dzisiaj jest dostępne

P.S.

* Marek Biliński nagrany w Flac brzmi wyśmienicie

A może warto pomyśleć o jakiejś końcówce dwukanałowej do ampli, np. rotela?

Aby była widoczna poprawa dźwięku po zastosowaniu końcówki trzeba by kupić i tak wyższy model ampli żeby miał dobry przedwzmacniacz. Inaczej skok jakościowy będzie nieopłacalny. Przerabiałem i piszę z własnego doświadczenia.

Wiem, że jeżeli chodzi o stereo to wzmak + 2 kolumny to najlepsze rozwiązanie. Nieststy film też chciałbym obejrzeć w lepszym wydaniu tzn KD a nie mam kasy, przynajmniej na razie na dwa tory. Wszystko zaczęło się od tego że dowiedziałem się, że mogę kupić za 2000zł Dali Concept Set (6) nowe i tylko te. Jak tak patrzyłęm na amplitunery to znalazłęm takie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i czy takie ampitunery nie byłyby na razie jakimś rozwiązaniem do czasu zakupu nowego TV i wtedy przyzwoity amplituner. Teraz też znalazłem ogłoszenie Allegro z Dali 505 i też zastanawiam się nad nimi. Niestety oststnio kolega pożyczył mi swoje stare kolimny Diora i nieststy dalej to nie gra zbyt ciekawie z moim Technicsem a mam wzmak SU-A900 i procesor dźwięku SH-GE90.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

doktor kidler@

dołóż do tych 500 trochę i będziesz miał kino i stereo na naprawdę dobrym poziomie, jest to amplituner z górnej póki i co ważne jest pilot w zestawie... który jakbyś chciał dokupić osobno... sam lekko ponad 400 kosztuje (amplituner ponad 6kzł kosztował)

Ukryta Zawartość

brak mu tylko dekoderów HD i wejść HDMI, a poza tym resztę dekoderów potrzebnych posiada jak i wyjścia pre-out oraz we/wyjścia component dla obrazu

ps.

co do kolumn bdb. wybór w tym przedziale cenowym

Ukryta Zawartość

123... test

Niestety stereo w tym amplitunerze jest na poziomie co najwyżej średnim. Dźwięk jest taki monotonny i niczym się nie wyróżnia. Do stereo już lepsze Denony z serii 3802,3803 tylko trzeba do nich dobrać raczej ciemno grające kolumny. W kinie jest OK.

Wiem, że jeżeli chodzi o stereo to wzmak + 2 kolumny to najlepsze rozwiązanie. Niestesty film też chciałbym obejrzeć w lepszym wydaniu tzn KD a nie mam kasy, przynajmniej na razie na dwa tory.

Nie zrozumiałeś. Moja uwaga dotyczyła jak najbardziej KD. "W lepszym wydaniu" (dźwiękowo) będziesz miał też film w stereo. Wiem, że kusi dźwięk wielokanałowy, ale tutaj, aby uzyskać dobre efekty, a nie namiastkę, musiałbyś wydać wielokrotnie więcej. I nie daj się zwodzić złudzeniu, że skoro coś tam "pobrzękuje" w kolumnach surround, to jest ok.

A wiem co mówię, bo mam zarówno wzmacniacz stereo + DAC i dobre kolumny stereo jak i niezły amplituner z zestawem głośników 5.1 (fronty ze stereo oczywiście)

I powiem ci, że nieraz mam dylemat, w jakiej wersji "zapuszczać" film z dobrze zrealizowaną ścieżką dźwiękową. Jakość wersji stereo przeważnie jest lepsza.

Czasem dobrze zrealizowana ścieżka wielokanałowa w DTS ma szansę powalczyć, kompensując straty w jakości dodatkowymi efektami. Dopiero wielokanałowe formaty bezstratne zmieniają sytuację.

Dobrze kombinujesz, aby docelowo podpinać amplituner pod wzmak stereo, ale na Twoim miejscu zacząłbym właśnie od wzmacniacza, a nie odwrotnie.

Jeżeli chodzi o kolumny to sprawa już zamknięta, kupiłem zestaw Dali Concept 6 5.0. Raczej na używany amplituner nie wydam 800-1000zł. Jak dzisiaj kupowałęm kolumny to dowiedziałem się, że jak kupię starszy amlituner to nowe płyty DVD dźwięk też będą odtwarzały w stereo - czy to prawda? bo jak tak to taki zakup mijałby się z celem i na razie trzebaby się zastanowić nad stereo i ewentualną sprzedażą satelit Dali Concept 1 i centralnego.

TO ja może dorzucę coś od siebie,

jeżeli dysponujesz budżetem na poziomie 500 zł na amplituner to proponuję tak jak kolega wyżej Yamahę z serii RX-V800RDS i w górę. Może uda się do 600zł wylicytować na allegro. Amplituner gra poprawnie w stereo, nieźle w kinie. Cieszy oko i ucho. Moim zdaniem w tym przedziale cenowym ciężko znaleźć lepszy amplituner KD.

Sony z serii STR-DB od 840 grają również przyzwoicie, ale moim zdaniem Yamaha gra lepiej. Przynajmniej na moich Diamondach 9.5.

TO ja może dorzucę coś od siebie,

jeżeli dysponujesz budżetem na poziomie 500 zł na amplituner to proponuję tak jak kolega wyżej Yamahę z serii RX-V800RDS i w górę. Może uda się do 600zł wylicytować na allegro. Amplituner gra poprawnie w stereo, nieźle w kinie. Cieszy oko i ucho. Moim zdaniem w tym przedziale cenowym ciężko znaleźć lepszy amplituner KD.

Sony z serii STR-DB od 840 grają również przyzwoicie, ale moim zdaniem Yamaha gra lepiej. Przynajmniej na moich Diamondach 9.5.

Do ciemnych Diamondów 9.5 polecam ci właśnie starszą elektronikę Denona. Modele takie jak AVR 3802,3803 grają z nimi wyśmienicie :-)Sam używałem kiedyś takiej konfiguracji i ciężko było dla niej znaleźć konkurencję wśród używanych ampli do 1500zł. Fakt nie jest to konfig dla ludzi lubiących "łubu dubu".

Co do tych ampli Yamahy to tak jak wcześniej pisałem jest średnio i monotonnie więc lepiej odsłuchać w stereo aby nie było później rozczarowania.

U mnie Yamaha RXV-1000 zastąpiła DENONa, z tym że w niskiej serii chyba avr-1506 (taki podstawowy model). Polecam również Denony z powyższej serii. Podobno w stereo nie mają sobie równych. Nie słyszałem osobiście jak gra.

Do ciemnych Diamondów 9.5 polecam ci właśnie starszą elektronikę Denona. Modele takie jak AVR 3802,3803 grają z nimi wyśmienicie :-)Sam używałem kiedyś takiej konfiguracji i ciężko było dla niej znaleźć konkurencję wśród używanych ampli do 1500zł. Fakt nie jest to konfig dla ludzi lubiących "łubu dubu".

Co do tych ampli Yamahy to tak jak wcześniej pisałem jest średnio i monotonnie więc lepiej odsłuchać w stereo aby nie było później rozczarowania.

jakich modeli Yamahy słuchałeś że tak uogólniasz... z twoich wpisów można wywnioskować że masz/miałeś monotonne kolumny, które nie zgrywały się z Yamahą... wg twojego ucha.

ps.

i czytaj ze zrozumieniem... autor wątku już kupił kolumny i Denon polecany z nimi kiepsko zagra bez basu, chyba że zainwestuje w sprzęt z audysey-em (ale to już przekracza budżet)

123... test

jakich modeli Yamahy słuchałeś że tak uogólniasz... z twoich wpisów można wywnioskować że masz/miałeś monotonne kolumny, które nie zgrywały się z Yamahą... wg twojego ucha.

ps.

i czytaj ze zrozumieniem... autor wątku już kupił kolumny i Denon polecany z nimi kiepsko zagra bez basu, chyba że zainwestuje w sprzęt z audysey-em (ale to już przekracza budżet)

Sam czytaj dokładnie ze zrozumieniem :-) Podpowiedź z Denonem była przede wszystkim do właściciela Diamondów 9.5. Do jego postu też nawiązałem. Posiadałem Yamahy RX-V 1300 oraz 1500. Z czym wtedy grały ? - Hmm nie pamiętam ale były to albo kolumny Quadral Phonologue Gold Shogun albo Monitor. Audio S8.

Pwiedzcie proszę czy jeżeli będę miał wzmacniacz stereo to czy żeby to dobrze grało to amplituner KD powinien być tej samej firmy czy może być coś innej firmy, bo może jednak zacznę od zakupu stereo. A tak pozatym to jak oceniacie te amplitunery które wymeniłem. Bo w zasadzie jeżeli bym miał niezły wzmacniacz to amplituner mógłby grać w stero trochę gorzej -czy dobrze myślę?

Pwiedzcie proszę czy jeżeli będę miał wzmacniacz stereo to czy żeby to dobrze grało to amplituner KD powinien być tej samej firmy czy może być coś innej firmy, bo może jednak zacznę od zakupu stereo. A tak pozatym to jak oceniacie te amplitunery które wymeniłem. Bo w zasadzie jeżeli bym miał niezły wzmacniacz to amplituner mógłby grać w stero trochę gorzej -czy dobrze myślę?

Jasne, że nie muszą być tej samej firmy. Ważne, aby wzmacniacz miał wejście na końcówkę mocy do podłączenia amplitunera, którego do stereo wcale byś w takiej konfiguracji nie używał. Na tych aukcjach, które podałeś są modele posiadające jedynie Dolby Surround. Brak Dolby Digital i DTS, a to je całkowicie dyskwalifikuje w mojej ocenie (chyba, że nie doczytałem, nie znam tych modeli)

Ukryta Zawartość

Nie ma sensu kupowac jakis starych wynalazkow bez DTS.

Na Twoim miejscu zrobilbym inaczej. 2 kolumny juz masz, dokup uzywany wzmak stereo, dozbieraj, kup amplituner kd i polacz ze soba.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.