Skocz do zawartości
IGNORED

Arcam + Chario - jak poprawić bas?

peem

Rekomendowane odpowiedzi

Odnoszę wrażenie potwierdzone już przez kilka osób, że nabyty 2 miesiące temu pierwszy zestaw stereo (Arcam A28 + CD17 + Chario Constellation Cygnus), grający średnio godzinę dziennie więc raczej już wygrzany, nie generuje takiego basu, jak powinien. Jest punktowy, nie powoduje najmniejszych "dreszczy" nawet przy wysokich poziomach głośności. Brakuje tzw. uderzenia, np. gitara basowa jest bardzo delikatnie zarysowana, stopa perkusji nie schodzi tak nisko, jak bym sobie tego życzył.

Czy jedynym rozwiązaniem jest zainwestowanie w subwoofer? Jeśli tak - co sądzicie np. o REL T2? A może wymienić kolumny? W salonie zrobiły na mnie ogromne wrażenie detaliczności, ten subtelny bas wówczas mi nie przeszkadzał... Cóż, wpadłem w pogoń za króliczkiem :)

Pomieszczenie ma ok. 30m2, słucham głównie lekkiego rocka (Radiohead, Kings of Leon, Placebo, Skunk Anansie). Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.

https://www.audiostereo.pl/topic/82504-arcam-chario-jak-poprawi%C4%87-bas/

Po pierwsze polataj z kolumnami po pokoju i sprawdź czy gdzieś poza miejscem odsłuchowym nie masz tego basu . Ale raczej nie będziesz miał, chociaż mogę się mylić. Po drugie , na przyszłość postaraj się wybrać kolumny z basowcem większym niż 13 cm, szczególnie do 30m.

M

Dzięki wielkie za odpowiedzi!

Mkk1 - A po trzecie? Twoje dwie pierwsze wskazówki niestety nie rozwiązują problemu :( Niestety powędrować w inne rozsądne miejsce w pokoju z kolumnami nie jestem w stanie, reszta przestrzeni jest dość zagospodarowana, do tego jest to poddasze.

Justas32 - lubię je bardzo, szczególnie za pierwsze ogólne wrażenie jakie na mnie zrobiły. Powiedzmy jednak, że jestem z nimi zaręczony, a teraz czas na decyzję o małżeństwie i ewentualnie dziecku w postaci subwoofer'a do pełni szczęścia, które sprawiłoby że związek byłby udany :) Koszt suba to ok. 2500 zł. Czy nie warto jednak pójść drogą odsprzedaży obecnych kolumn (nowe były wartości ok. 6000zł) i kwotę przeznaczoną pierwotnie na sub dołożyć do innych, które spełniałyby samodzielnie moje oczekiwania?

Jakie kolumny do takiego pomieszczenia byście polecili, uwzględniając rodzaj słuchanej muzyki, zapotrzebowanie na wyraźne niskie częstotliwości i szacunkową kwotę (odsprzedaż Chario + ewentualna dokładka wartości nowego sub'a)? Co robić Panowie - każda opinia jest dla mnie cenna, dzięki!

Imacman - bardzo słuszne pytanie, w sumie nauczyłem się już czytając to forum, że adaptacja pomieszczenia jest bardzo istotna. Niestety mam tu małe pole manewrów, w chwili obecnej nic... Kolumny są trochę bardziej wysunięte przed stolik niż na zdjęciach. Chyba że coś wymyślicie/polecicie? Fotki wykonane z miejsca odsłuchu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-33533-0-18624500-1304767198_thumb.jpg

post-33533-0-27918900-1304767202_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Imacman - bardzo słuszne pytanie, w sumie nauczyłem się już czytając to forum, że adaptacja pomieszczenia jest bardzo istotna. Niestety mam tu małe pole manewrów, w chwili obecnej nic... Kolumny są trochę bardziej wysunięte przed stolik niż na zdjęciach. Chyba że coś wymyślicie/polecicie? Fotki wykonane z miejsca odsłuchu.

Jak masz trochę chęci i zaparcia to proponuję zakup mikrofonu z miernikiem SPL:

Ukryta Zawartość

do tego zewnętrzna kartę dźwiękowa po USB - jak korzystasz z laptopa:

Ukryta Zawartość

Ściągniecie darmowego programu:

Ukryta Zawartość

oraz pliku kalibrującego do RadioShack Model 33-4050

Poczytania jak kalibruje się kartę i robi pomiary:

Ukryta Zawartość

Pomierzenia pomieszczenia odsłuchowego - z wykresem wodospadowym zamieszczonym na forum, będzie prawie wiadomo co dzieje się z Twoim basem

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przy tak ogołoconej podłodze basu nie bedzie.

Zgadza się, pusta podłoga to zły pomysł :)

Proponuję do tak ładnego pomieszczenia dywan np typu Shaggy:

Ukryta Zawartość

Będzie pasował wizualnie i akustycznie.

Ukryta Zawartość

"Ten Arcam jest za słaby do tych Chario.

Po za tym golizna na podłodze."

Ja bym nie doszukiwał się problemów w podłodze i wzmaku (choć i te czynniki są ważne) - po prostu na 13cm (tymbardziej w takim metrażu) zejścia i kopnięcia mieć nie będziesz. Sub lub wymiana kolumn - tak to widzę.

Ten Arcam jest za słaby do tych Chario.

Po za tym golizna na podłodze.

Hmm elektroniki raczej nie chciałbym zmieniać... 75W na kanał to za mała moc do tych kolumn? Szkoda, że wcześniej nikt mi tego nie powiedział... Co Twoim zdaniem pokazałoby ich potencjał? A38 ma 100W na kanał, będzie zauważalna różnica? Gdzie można wypożyczyć wzmacniacz na test?

W ogóle to tak świeży zakup, w salonie wszystko mi się podobało, a teraz już coś mi nie pasuje i kombinuję... Przykra sprawa.

Imacman - dzięki za wskazówki, myślę że skorzystam. Na pewno na początek zainwestuję w duży kudłaty dywan :) Czy mikrofon i kartę lub ich odpowiedniki można znaleźć w Polsce? Na Allegro nic nie widzę...

Zegronyac - a jak konkretnie to widzisz? Tak, jak pisałem wcześniej - każda opinia jest cenna. Jeśli sub - jaki? Jeśli kolumny - to samo pytanie? Wiem że tak ładnych jak Chario raczej nie znajdę, ale nie o to przecież chodzi...

I jeszcze jedno - Chario:

"Impedancja 4 ohm

Sugerowana moc wzmacniacza 50 – 120 W / 4 ohm"

Arcam A28: 130wpc continuous power output (4ohms, 1kHz, one channel driven)

I jak to rozumieć?

Są i tańsze :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A po trzecie to zgodnie z radami kolegów powyżej wrzuć coś na podłogę , i jednak pokombinuj trochę z ustawieniem. Nie mówię że od razu o parę m , ale czasami nawet 5 cm może zrobić dużą różnicę. A ja to nie pomoże, to zgodnie z Twoim pomysłem sub , lub też wymiana kolumn. Z tym że postaraj się wtedy wypożyczyć za kaucją i posłuchać w domu , żeby się nie rozczarować ponownie . Np takie Chorusy 826 .

M

Arcam nie jest za słaby, a za słabe kolumny. Proponuje zmienić kolumny, oczywisćie na podłogówki - najlepiej z podwójnym basem. W budżecie kótrym będzie Pan dysponował po sprzedazy obecnych kolumn + 2500zł bez problemu znajdzie się godny następca. Nie ma rzeczy nie zastąpionych.

Czyli zarysowały się 3 opcje.

1. Dokupienie subwoofera - tutaj obstawiałbym jednak REL, z tego co poczytałem.

2. Wymiana kolumn - ryzykowne i kosztowne posunięcie?

3. Wymiana wzmacniacza - równie ryzykowne i kosztowne co wymiana kolumn?

Głosujemy, kto co by zrobił na moim miejscu? :)

Szczerze mówiąc "rozczarowanie", jak napisał Mkk1 to złe słowo - tutaj po prostu nie ma pełnego zadowolenia. Dźwięk jest przyjemny, wciągający, ale wyraźnie doskwiera niedostatek dolnego pasma, tam gdzie bym go bardzo chętnie oczekiwał obfitego jest niestety namiastka.

A tak swoją drogą, jak myślicie ile warte są 2-miesięczne Chario Cygnus w idealnym stanie, z oryginalnymi opakowaniami i gwarancją? I jak szybko mogłyby się ewentualnie sprzedać? Ciekawe...

Arcam nie jest za słaby, a za słabe kolumny. Proponuje zmienić kolumny, oczywisćie na podłogówki - najlepiej z podwójnym basem. W budżecie kótrym będzie Pan dysponował po sprzedazy obecnych kolumn + 2500zł bez problemu znajdzie się godny następca. Nie ma rzeczy nie zastąpionych.

Konkretne propozycje do połączenia z Arcamem A28 i nagłośnienia pokoju, w którym Chario zdały egzamin, ale nie na ocenę mnie satysfakcjonującą?

2. Wymiana kolumn - ryzykowne i kosztowne posunięcie?

Ryzykowne? - "Kto nie ryzykuje ten nie ma.", kosztowne? - to zależy od grubości portfela właściciela.

Nie orientuje się obecnie ile są warte Pana kolumny, ale wydaje mi się że drogie "zabawki" ciężko/trudno się sprzedaje. Proszę poszperać po aukcjach itp.

Piszę Pan iz może przeznaczyć 2500zł na zakup subwoofera. To moze niech Pan za tą kwotę lub troszkę wyższą kupi drugie kolumny - może nie będą kosmiczną rewelacją, ale może okazać się iz lepiej wypadną niż obecne. Nawet za te 2500zł można naprawdę poszaleć w wyborze.

Te chario są za dobre, żeby je zepchnąć, aż dziwne że mają mało basu.

Arcam chyba nie słynie z potężnego zejścia, jest raczej jasny i świeży.

Jeśli kupisz kolumny innej firmy, możesz b. żałować, one są niepowtarzalne.

Ufff!

Dwa 13 cm średnicy przetworniki produkują za mało BASU w 30 metrach...

I to jeszcze z "niepowtarzalnych kolumn"!

Co najmniej dziwne:)

Fakt. Z dywanem powinno być dużo lepiej...

Pozdrawiam!

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Panowie, dywan to raczej wygłuszenie, czyli równowaga akustyczna, a idzie o wzrost ciśnienia. Będzie lepiej, ale to nie jest to.To jest jak leczenie sprzętu interkonektami lub kablami głośnikowymi. W tak dużym pokoju trzeba czegoś z rynku USA (membrany 12 lub 15 cali), wielkości szafy "Komandor", albo suba, co wydaje się rozsądniejsze, nie tylko ekonomicznie. Bo gdyby nawet były niedostatki wzmacniacza, jak niektórzy sugerują, to będzie to nieistotne przy subie. Poza tym nawet spory sub nie będzie się rzucał w oczy na tych hektarach. Podłączenie RELa, to chyba tylko symetryczne. Chyba, że pasuje.AB.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Ufff!

Dwa 13 cm średnicy przetworniki produkują za mało BASU w 30 metrach...

I to jeszcze z "niepowtarzalnych kolumn"!

Co najmniej dziwne:)

Fakt. Z dywanem powinno być dużo lepiej...

Pozdrawiam!

Kosztowo to tak: najtaniej sub zasilany klasą D. W 2500zł można kupić choćby Velodyne 12. + dywan :) koniecznie dywan w każdej wersji

potem wymiana chyba najpierw wzmaka: Krell 300i, co najmniej żeby usłyszeć róznicę.. albo w drugą stronę Yaqin 100B ale to lampa i bas jest miękki i raczej do jazzu i wokalu. Alternatywą jest dokupienie końcówek mocy i biamping jeśli Arcam ma wyjście z pre.. tego nie pamiętam ale końcówek mocy jest na allegro dosyć jesli pozostawić na górę Arcama a na dół (w kolumnach) w biampingu połaczyć mocne końcówki nawet w klasie D powinno być dobrze.

Ale i tak to półśrodki: żywe akustycznie pomieszczenie, niemałe 30m2, wymaga trochę więcej uwagi. Kolumny są projektowane do małych pomieszczeń ok 20m2. zwykle. Więc dla rzeczywiście silnego basu trzeba i wzmak o solidnej wydajności prądowej i kolumny na poziomie cenowym znacznie wyższym.

Sprzedaż kolumn to strata 50% wartości.. według mnie bez sensu. Zwłaszcza że Chario jako włoski wyrób są nieco przeszacowane w cenie wyjściowej w stosunku do mozliwości dźwiękowych, za to mają piękny design.

Podsumowując co chcę powiedzieć: DYWAN jak koledzy napisali, i sub ale co najmniej Sub velodyne 12 lub 15 postawiony nie w kącie żeby nie dudnił. Chyba że masz budżet znacznie wyższy albo chcesz kombinować z biampingiem.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Odnoszę wrażenie potwierdzone już przez kilka osób, że nabyty 2 miesiące temu pierwszy zestaw stereo (Arcam A28 + CD17 + Chario Constellation Cygnus), grający średnio godzinę dziennie więc raczej już wygrzany, nie generuje takiego basu, jak powinien. Jest punktowy, nie powoduje najmniejszych "dreszczy" nawet przy wysokich poziomach głośności. Brakuje tzw. uderzenia, np. gitara basowa jest bardzo delikatnie zarysowana, stopa perkusji nie schodzi tak nisko, jak bym sobie tego życzył.

Czy jedynym rozwiązaniem jest zainwestowanie w subwoofer? Jeśli tak - co sądzicie np. o REL T2? A może wymienić kolumny? W salonie zrobiły na mnie ogromne wrażenie detaliczności, ten subtelny bas wówczas mi nie przeszkadzał... Cóż, wpadłem w pogoń za króliczkiem :)

Pomieszczenie ma ok. 30m2, słucham głównie lekkiego rocka (Radiohead, Kings of Leon, Placebo, Skunk Anansie). Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.

Z twojego wpisu wynika że sprzęt gra 60 max 100 godz,zapewniam Cię ze wiele kolumn potrzebuje co najmniej 200godz by pokazać pełnię brzmienia, moja rada jest taka , zapodaj plytę w cd włącz funkcje repet i niech sobie gra nawet po 10 gdz, jak jesteś w domu i mozesz podkreć potek to słuchaj na wyższych poziomach by ruszyć zawieszenie głośników, za tydzień opisz tu swoje wrażenia z odsłuchu.

Ps

Ale jeśli mozesz wypożycz A 38. Pozdrawiam.

Pamiętam dwie sytuacje, gdzie spotkałem się z "gołą" i pustą podłogą w dużym pomieszczeniu. Co prawda była to ceramika zamiast klepek (które i tak są lepsze pod tym względem). Oczekiwanego BASU nie było nawet z wielkich "garków".

Na początek proponuje wrzucić na podłogę jakieś kołdry, koce, fatałaszki. Sprawdzić (koszt porządnego, grubego dywanu jest w takiej powierzchni znaczny).

Ale i tak nie obędzie się bez większych basowców.

Jako niezłomny wielbiciel klasycznych Infinity, poleciłbym np. model Kappa 7 z 30 cm woferem. To dość tanie "wyjście". Mogą być także Kappa 8,2i (ok. 3-3,5 kzł). Drożej - Kappa 8, czy R90. BAS-u będzie, że hoho:) A i przejrzystość oraz czystość dźwięku zachowane. Przestrzeń!

Następnie: ZOLLERY! na allegro są akurat Expression i Temptation. BAJKA!

Powyższe marki nie potrzebują suba, żeby zrobić spore trzęsienie ziemi:)

Dalej - starsze Tannoy-e oparte na 12 bądź 15 calowych współosiowcach. Itp. itd...

Najpierw kolumny. Potem martwiłbym się o wzmacniacz (gdyby był zbyt mało wydajny). W zasadzie wszem i wobec polecam konfiguracje pre+amp.

Mezalians z subwoferem zrobiłbym TYLKO w przypadku, gdy oglądasz sporo filmów i lubisz jak wystrzał armatni wyrywa trzewia.

Niezmiennie sądzę, że uzupełnianie muzyki przez suba jest średnim pomysłem. Suby dedykowane lub praktycznie wbudowane do "normalnych" kolumn, chodź nie "tupią" jak te REL-e czy Velodyne, to muzyczkę grają zdecydowanie lepiej.

Pozdrawiam!

Bardzo fajny pokoik:) Twoje Chario muszą grać czysto i przejrzyście!

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.