Skocz do zawartości
IGNORED

High-end w niskiej cenie

Violet

Rekomendowane odpowiedzi

Czy możliwe jest uzyskanie dźwięku typowego dla High-End'u ale w "niskiej" cenie? Innymi słowy, czy istnieje sprzęt, który gra bajecznie, a nie kosztuje krocia? Powiedzmy, cały zestaw za około 20-30 tys. zł. Zaznaczam, że nie pytam się o "grające" kable oraz o Yaqin'a :)

Wszelkie przemyślenia, inwencje, propozycje oraz pomysły mile widziane.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

https://www.audiostereo.pl/topic/82460-high-end-w-niskiej-cenie/
Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Czy możliwe jest uzyskanie dźwięku typowego dla High-End'u ale w "niskiej" cenie? Innymi słowy, czy istnieje sprzęt, który gra bajecznie, a nie kosztuje krocia? Powiedzmy, cały zestaw za około 20-30 tys. zł. Zaznaczam, że nie pytam się o "grające" kable oraz o Yaqin'a :)

Wszelkie przemyślenia, inwencje, propozycje oraz pomysły mile widziane.

Violet

AKUSTYKA!!!

10 tyś w dobrej akustyce gra lepiej niż milion dolarów w złej!!!

Niektórzy mają ją(akustykę) losowo "za darmo" a u innych świetne zabawki grają FATALNIE.

Mam wiele doświadczeń w różnych pomieszczeniach i to właśnie akustyka powoduje, że jest dobrze albo źle.

Czasami nie poznaję urządzeń które świetnie znam.

Tak. Za sprzęt używany. Czasem ktoś się wyprzedaje i można za takie pieniądze przejąć bardzo przyzwoity sprzęt.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Za niską cenę można mieć dobry dźwięk.

Tylko co to oznacza, dobry dźwięk?

Hi-end to coraz bardziej nie najdoskonalszy (najnaturalniejszy) dźwięk oddany przez przeźroczyste urządzenia. Hi-end to określona filozofia producenta, skupianie się wokół tych brzmień grupy zwolenników. Tak powstają legendy.

Z naturalnością nie musi to mieć wiele wspólnego.

Harpia wskazał najważniejszy element...

Za 30K można kupić:

wzmak Musical Fidelity kW 550 10k

CD Musical Fidelity kW CD/SACD 8k

kolumny Magnepan MG3.6 12k (trudno kupić - trzeba zaimportować z USA)

razem 30k i trzeba zainwestować jeszcze w kabelki

i mieć pokój min 25m2

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Nie ma jednej najlepszej akustyki - to też można realizować na milion sposobów (podobnie jak zestawienie systemu audio).

Lepiej dobrać odpowiednie urządzenia do posiadanej akustyki / wielkości pokoju.

Nawet najlepsza akustyka nie uodparnia systemu na wpływ okablowania. Nie to decyduje.

Nagłaśniając koncerty w różnej wielkości salach / plenerach dokłada się po prostu kolejne paczki.

To powinien być podstawowy trop dla mających małe / duże pokoje.

Dobry dźwięk to nie tyle wyrównane pasmo ile wyrównany rozkład energii w całym paśmie.

Jak to się powiedzie, to jest hi-end, czyli frajda z muzyki na całego.

Do tego warto dołożyć szlachetność dźwięku. Najczęściej jest szlachetność, ale brak energii.

Rezygnując nieco ze szlachetności można mieć w rozsądnej cenie hi-end.

Violet

Kup cd i wzmacniacz,kabelki i koniecznie te Harpie....i oczywiście niech Pan Harpia też Ci pomierzy za

jakies 20000 i zrobi akustykę-reszte wydaj na sprzecior,bo wiesz ten Harpia sie zna-bo to jest i

konstruktor kolumn i acoustics jeszcze,a na forum to taki wszystkowiedzący.......polecam!!!!

Jak to wszystko porobisz-to masz tak jak sam chciałeś-tzn.h-end w niskiej cenie taki ala Harpia))

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Dobry dźwięk to nie tyle wyrównane pasmo ile wyrównany rozkład energii w całym paśmie.

Jak to się powiedzie, to jest hi-end, czyli frajda z muzyki na całego.

Do tego warto dołożyć szlachetność dźwięku. Najczęściej jest szlachetność, ale brak energii.

Rezygnując nieco ze szlachetności można mieć w rozsądnej cenie hi-end.

Co Wy macie z tym wyrównanym pasmem?

Zmierzcie sobie to co macie w swoich pokojach to nie uwierzycie!!!

Wyrównane pasmo to jeden ze stu:) parametrów.

Czy możesz wyjaśnić to?

>>>Do tego warto dołożyć szlachetność dźwięku. Najczęściej jest szlachetność, ale brak energii.

Rezygnując nieco ze szlachetności można mieć w rozsądnej cenie hi-end.<<<

Ja nie widzę kolizji między szlachetnością a energią.

Może chodzi o brak zniekształceń i podbarwień?

Violet

Kup cd i wzmacniacz,kabelki i koniecznie te Harpie....i oczywiście niech Pan Harpia też Ci pomierzy za

jakies 20000 i zrobi akustykę-reszte wydaj na sprzecior,bo wiesz ten Harpia sie zna-bo to jest i

konstruktor kolumn i acoustics jeszcze,a na forum to taki wszystkowiedzący.......polecam!!!!

Jak to wszystko porobisz-to masz tak jak sam chciałeś-tzn.h-end w niskiej cenie taki ala Harpia))

:)

p.s. nie zajmujemy się pomiarami i akustyką pomieszczeń.

Podobnie jak leczeniem psychopatów:)

Harpia ciiii... niech żyją w nieświadomości i kupują paczki z +/-3dB i łachtają się kabelkami za kilka tysi i więcej za metr.

Jak się dowiedzą, że ich pokoje mają od +/-15 do nawet +/-25dB, a czas pogłosu zamiast ok. 0,4 wynosi ok. 2 sekundy to się nie będę mógł odgonić od klientów.

^.-

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

Jesli ktos zapoznal sie z rynkiem Hi Fi, to wie ze moze to zabrzmiec roznie pomimo podobnej ceny.

Nastepna sprawa to czy znamy tak naprawde mozliwosci elementow naszego systemu? Czy sa one prawidlowo dobrane i czy maja optymalne warunki pracy?

Mozna kupic Hi End i nie wiedziec ze to Hi End.

Hi End moze byc okreslony jako Hi End jedynie w wyniku subiektywnej oceny, dlatego nie mozna byc pewnym czy to juz Hi End.

Sam sie na tym kilkukrotnie zlapalem. Myslalem ze mam Hi End, a okazywalo sie ze faktycznie kilka aspektow wypadalo wybitnie, np. przestrzennosc, ale dzis juz nie okreslilbym tamtego dzwieku jako Hi End.

Prawdziwy Hi End? Czy ja go juz slyszalem???

Tani Hi End tak, mysle ze jest mozliwy.

Mozna za duzo mniej, ale uzywany.

Np. stare wzmacniacze Musical Fidelity A1, A100, MA50 dzwiekowo sa doskonale. Trzeba je tylko imiejetnie polaczyc z kolumnami, ktore maja odpowiednio wysoka skutecznosc. Glosniki typu Epos 11, Celestion SL600, Musical Fidelity MC2, MC4, Rodgers LS (cala seria). Zrodlo w zaleznosci od formatu, jesli CD, to stare Meridiany - 508, 588, Marantz CD94, Sony. Jesli z gramofonem to mozliwosci jest tez wiele: od Regi 25, Systemdeck do Nottingham Analogue Space deck, Hyperspace.

Gość intenser

(Konto usunięte)

wszystko zależy jak pojmujemy - nic dla mnie nie znaczące- pojęcie High End

znam systemy za kwoty przekraczające 100tys - i mam ich dość po 15min

a i są takie za 15tys złożone z pasją i głową - gdzie muzyka , jej naturalny i nieodbarwiony przekaz chwyta za serce

myślę , że nie kwota determinuje tu jakiekolwiek sukcesy a umiejętność spasowania ze sobą elementów układanki , kolumny z pomieszczeniem itd itp

Violet

AKUSTYKA!!!

10 tyś w dobrej akustyce gra lepiej niż milion dolarów w złej!!!

Niektórzy mają ją(akustykę) losowo "za darmo" a u innych świetne zabawki grają FATALNIE.

Mam wiele doświadczeń w różnych pomieszczeniach i to właśnie akustyka powoduje, że jest dobrze albo źle.

Czasami nie poznaję urządzeń które świetnie znam.

Odpowiedź jest tak ważna i oczywista, że pozwolę sobie powiedzieć ŚWIĘTE SŁOWA :) Miałem z 3 pełne różne zestawy stereo. Praktycznie każdy z nich grał wybornie w pokoju nie służącym do słuchania - ot tak przestawiałem tam sprzęt dla porównania. Za trzecim razem dojrzałem do myśli, że mój pokój dzienny się najzwyczajniej nie nadaje do słuchania muzyki w sposób jaki bym chciał. Ale nie ma tego złego. Słuchawki tez fajna rzecz :)

Ignorantów jednak zapraszam do sięgania po portfele...

.

Ten kto doświatczył wybitnego zestawu w paskudnym pomieszczeniu i budżeciaka pod akustyką idealną odnajdzie spokój ducha...

Jeśli z akustyką jest OK to każdy system będzie grał,czym lepiej wykonany tym dźwięk będzie lepszy.Tylko pytanie troche źle postawione,no bo czy można jeździć samochodem za 10tys?można ale za 100tys. można jeździć bardziej komfortowo.Tak samo jest z audio,AGD,mieszkaniami,domami,łodziami itd.we wszystkim co człowiek produkuje jest KASA i od tego nie da się uciec-to utopia i nie ta od JmLab-a.Akustyka czasami to też duża kasa a ignorantem jest zupełnie kto inny...to zależy od przypadku,jak z tym garbusem.

Moze zle zrozumialem, ale wydaje mi sie, ze autorowi watku chodzilo o opiniach czy mozna skompletowac sprzet grajacy jak hi-end, za niewielkie stosunkowo pieniadze. Nie zawsze wiecej pieniedzy znaczy lepszy dzwiek. I tak jest nie tylko w audio. Kupujac uzywany, czasami za ulamek oryginalnej ceny tylko zyskujemy. Poza tym, naprawde jest duzo fantastycznie grajacego sprzetu z lat osiemdziesiatych i dziewiedziesiatych, w porownaniu z ktorymi wiele dzisiejszych urzadzen wypadnie blado. (Ale za to bedzie mialo zdalne sterowanie :))

Zdalne sterowanie to podstawa!

Znalazłeś już ten optymalny punkt przestrzeni. Naprężyłeś się aby twoje uszy były równo od woofera i gwizdka (wiesz; te pochyłe ścianki, zgodność fazowa,...) a tu musisz dać głośniej, katastrofa.

Podchodzisz do sprzętu, wracasz ponownie szukasz optymalnej pozycji, ale coś przestrzeń już nie ta...

;D

Podchodzisz do sprzętu, wracasz ponownie szukasz optymalnej pozycji, ale coś przestrzeń już nie ta...

To rozwiązuje takie problemy :)))

Ukryta Zawartość

Myślę że tanio będzie ciężko, bo i drogo nie zawsze jest łatwo jak się okazuje z tym hi-endem :).

Chyba, że jest się samemu konstruktorem od wszystkiego, to może i udało by się.

Ukryta Zawartość

Szukaj swojego dźwięku ale... nie wciskaj na siłę go innym :)))

Teoretycy teoretyzują. A sprzętów jak psów. Więcej nie chce mi się wklejać ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mozna niedrogo ale trzeba sie napracowac i eksperymentowac.Ja wydalem chyba wiecej jezdzac na rozne odsluchy, zbierajac doswiadczenie niz na sam sprzet. Moim zdaniem droga jest zawsze kosztowna, ale jak juz wiemy co i jak to wcale drogo nie musi byc. Mowie oczywiscie i dzwieku.

Zreszta wykonanie wielu urzadzen z gornej polki sprzed 10 lat jest rownie perfekcyjny jak dzisiejszych.

A Waide 830 mozna kupic za 3 tys a nie za 7;)

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

O, jak wątek miło się rozwija :)

Podsumowując, można skompletować high-end w "niskiej" cenie, ale przede wszystkim akustyka!

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Nie jestem przekonany czy za małe pieniądze jest Hi End ( ile to właściwie jest mało czy dużo:) ale słyszałem wiele tanich urządzeń będących lepszymi od znacznie droższych.

Dawno przestałem słuchać oczami czy portfelem.

Swego czasu najbardziej lubiłem patrzeć na miny ludzi przy porównaniu Martin Lagan za 28 000,- i Cabasse Jonki za ok. 3 000,-

KAŻDY słyszał, że drugie są jednoznacznie lepsze:)

Takich przykładów jest mnóstwo.

Opublikowano · Ukryte przez Fr@ntz, 6 Maja 2011 - próba rozpętania kolejnej kłótni
Ukryte przez Fr@ntz, 6 Maja 2011 - próba rozpętania kolejnej kłótni

Co by jednak nie porownywać to najlepsze głośniki to som Harpie ACOUSTICS Dobermany!!!

Najwieksza ich zaleta to jest to,ze mimo takiej nazwy wcale nie gryzom słuchających!!

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)
Opublikowano · Ukryte przez Fr@ntz, 6 Maja 2011 - próba rozpętania kolejnej kłótni
Ukryte przez Fr@ntz, 6 Maja 2011 - próba rozpętania kolejnej kłótni

Co by jednak nie porownywać to najlepsze głośniki to som Harpie ACOUSTICS Dobermany!!!

Najwieksza ich zaleta to jest to,ze mimo takiej nazwy wcale nie gryzom słuchających!!

Niby dorosły człowiek.:)

Na tylko tyle PANA stać?

Jakieś kompleksy czy rodzina nie kocha?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.