Skocz do zawartości
IGNORED

marantz cd-73...pomóżcie

rc24

Rekomendowane odpowiedzi

kupiłem kilka dni temu marantza na którego chorowałem już od dawna..model cd-73 jest mó!! haha ale mam z nim mały problem ..... przy włączeniu przez kilka minut coś buczy , potem przerywa aż coraz rzadziej....póżniej ucicha..i gra... czy to kondziołki--20 letnie!! niewątpliwie trzeba je wymienić...czy może tranzystory..?? a to może być nie lada problem... Pozdrawiam Michał.

https://www.audiostereo.pl/topic/8237-marantz-cd-73pom%C3%B3%C5%BCcie/

to taki cd.. zdjęcier nie jest moje ale to ten model.Pozdrawiam

[obrazekLUKASZ-119993_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Wymiana kondziołków to dobry pomysł. Odżałuj jednak trochę kasy i do takiego cuda wstaw dobre, markowe kondzie. Ten model zasługuje na dobre kondensatory!

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Sliczny cd-ek - sam poluja na takiego, jednak ceny, jakie osiagaja sa dosc wysokie jak na ten wiek. Sam widok wysuwajacej sie szuflady jest niesamowity. Niestety z racji 14-bitowego przetwornika nadaje sie moim zdaniem raczej jako piekny, grajacy mebel a nie przedmiot do tuningu.

Mysle, ze gregaudio moze o tym modelu powiedziec o wiele wiecej:)

Pozdrawiam - Hienka

tak traktuje go bardziej jako mebelek , ale powiem wam że podoba mi się dzwięk jaki wydaje...... podobno był projektowany aby nie różnił się od "czarnej płyty" ...i naprawde tak jest. gra poprostu inaczej...ale mnie się podoba... myślę że jak mu wymienię wszystkie!! kondziołki to będzie znacznie lepiej. tak jest super ale jego konstrukcja jest jak z gumy!!! tego nie dopracowali...ale nie oto chodzi...jest piękny-jak dla mnie.. dzięki za opinię..pozdrawiam... jeżeli ktoś byłby zainteresowany to mogę mu takiego odtwarzacza poszukać...Pozdrawiam,!!czesc

...................gregaudio................. mam pytanie jakie mu zastosoawać kondziołki...bo jest ich kilkadziesiąt chyba....a chciałem wymienić wszystkie..bo 20lat to nie wytrzyma nawel najlepszy kondziołek.(ale mnie czeka wydatek........) mam jeszcze pytanie czy byłbyś tak dobry i przeslał mi na maila serwisówkę .....Pozdrawiam.Michał

Ja przeważnie stosuje Panasoniki FC lub HFZ te wieksze pojemności, mniejsze Oscony ale moga byc tez panasonic. Te małe niebieskie philipsy sa bardzo trwałe możesz ich nie wymieniac . Jak chcesz pujśc na maxa to Oscony Sanyo proponuje tam sa 47 uf przewaznie ale jak 100 zastosujesz nic sie nie stanie . Generalnie w zasilaniu padaja te wiekszej pojemnosci i one sa przyczyna kłopotów w czytaniu Niebieskie 47 trzymaja sie niezle zwłaszca Philipsa . Serwisówka tylko na papierze odpłatnie nie posiadam jej w wersji elektronicznej .

Wymiana kondensatorów wyjsciowych i ampów równierz moze przyniesc korzysci , ja tego nie robiłem bo to wersja kolekcjonerska i nie kazdy sobie zyczy takie zmiany . Na marginesie miałem wiekszośc otwarzaczy z tego okresu godnych uwagi wiec co nieco orientuje sie w ich mozliwościach .

>gregaudio

"Generalnie w zasilaniu padaja te wiekszej pojemnosci i one sa przyczyna kłopotów w czytaniu"

Bardzo ciekawa diagnoza.W specyfikacjach kondensatorów żywotnosc wydłuża się wraz z większą srednicą, wielkoscią.

Czy spotkałes się już z takimi przypadkami? Napisz cos więcej.

Przepraszam zorro , nie wdaje sie w zadne dyskusje teoretyczne i filozoficzne , człowiek potrzebował pomocy wiec napisałem co ma spróbowac w 90 przypadkach na 100 pomaga w tym modelu wymiana duzych kondensatorów czyli 3 szt 2200 2szt 1500 jeszcze może wymienic te mniejsze na wszelki wypadek zeby byc pewnym ze ta sprawa została załatwiona . Nie bede z tego błachego powodu rozwijał jakąś filozofie przyczyn i skutków . Jezeli nie pomoze ta wymiana, ewentualnie pomoge dalej w uruchomieniu tego cd-ka ale to najczestrza przyczyna problemów z czytaniem w tych modelach .

Pozdrawiam

>gregaudio

Nie mam zamiaru negować Twoich umiejętnosci czy polemizować .

Przeglądałem Twoją stronę gratuluję kolekcji.

Bardzo zaciekawiło mnie twoja rada.

Mam też philipsa który przeskakuje i szukam pomysłu co może być przyczyną.

Własnie zmieniłem kondensatory w zasilaniu , zobaczymy co z tego będzie.

Oczywiscie najprosciej wymienić laser.

Pozdrawiam

gregaudio -dziękuje za zainteresowanie... wszędzie pytałem o te kondensatory panasonica i nigdzie ich nie ma u nas w katowicach i sosnowcu. ale spróbuje dostać gdzie indziej. mam pytanie ile byu mnie kosztowała ta serwisówka ? Pozdrawiam serdecznie

>rc24

Panasonic FC nie kupisz "od ręk"i w żadnym sklepie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) -tu możesz zamówić ,ale to trwa.

Ukryta Zawartość

RC24 Gdybys miał problemy z FC to mozesz kupic na alllegro kiedys widziałem firmy Nippon kolor czarny na temperature 105 tez bedą dobre . Stosuje je np australijska firma Plinus w swoich klockach są ok , niedrogie i w miarę dostepne .

zorro

Czasami nie pomaga taki manewr zwłaszcza w nowszych cd, wtedy pozostaje sprubowac wyregulowac laser , jak jest taka mozliwośc Albo niestety wymienic jak regulacja nie pomaga . Ja mam specjalna płyte do tego celu www.burosch.com ( shop---cd ) łatwo na niej sie sprawdza stan lasera i reguluje ale niestety jest droga i niekopiowalna .

>rc24

Tutaj znajdz potrzebne Panasonic FC i spisz ich numery (kod katalogowy)

Ukryta Zawartość

W www.tme.pl zlóż zamówienie wpisując te kody i będziesz miał kondensatory za tydzień.Musisz to zrobić faxem lub e-mailem bo wyszukiwarka TME nie obsługuje częsci z Farnella.

Jesli będziesz miał problemy zadzwoń do TME i poproś panią zajmującą się dostawami z Farnell.

Ukryta Zawartość

czesc gregaudio.... wymieniłem kondzioły i to samo...buczy...cholera... a co do serwisówki to ok ale dzisiaj mi się auto zepsuło i mnie czekają wydatki...nie wiem jak wielkie,,, więc jeżeli miożna to się odezwę na maila -jak będe wiedział czy mnie na nią stać.. serdecznie pozdrawiam michał.

rc24 - pomierz napięcia na stabilizatorach, żeby wykluczyć obawę zniszczenia stabilizatorów scalonych. Dobrze byłoby też mieć oscyloskop, ale może uda się "na macajewa".

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.