Skocz do zawartości
IGNORED

JAK PODŁACZYĆ UZIEMIENIE I DO CZEGO ?

kwinto2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kolegów z forum. Mam pytanie odnośnie podłączenia uziemienia wzmacniacza i gramofonu , ponieważ jak sadzę jest to czynność niezbędna.Tylko do czego ja to mam podłączyć ? do kaloryfera ? Mieszkam w bloku gdzie nawet w gnieździe prądowym jest tylko dwa przewody bez żyły uziemienia.Może coś wymyślicie całuję.

Witam kolegów z forum. Mam pytanie odnośnie podłączenia uziemienia wzmacniacza i gramofonu , ponieważ jak sadzę jest to czynność niezbędna.Tylko do czego ja to mam podłączyć ? do kaloryfera ? Mieszkam w bloku gdzie nawet w gnieździe prądowym jest tylko dwa przewody bez żyły uziemienia.Może coś wymyślicie całuję.

Poprowadź kabel uziemiający do ziemi (jak mieszkasz na 11 piętrze, to kup więcej kabla :F).

Daj sobie spokój, często bywa tak że po podłączeniu uziemienia takie urządzenia zaczynają szumieć lub inne dziwne historie. Jeżeli masz płaskie wtyczki od sprzętów nie kombinuj. Jeżeli masz przewody 3 żyłowe z wtyczką na bolec możesz "wyzerować" sprzęt czyli 0 mostkujesz z PE w gnieździe, ale zakłucenia mogą być. Sieć wodno kanalizacyjna też może być jeżeli nie jest z plastików. Zawsze możesz sobie wbić galmara i puścić uziemienie z prawdziwego zdarzenia:)

Daj sobie spokój, często bywa tak że po podłączeniu uziemienia takie urządzenia zaczynają szumieć

Takie rzeczy to tylko przy pętli mas. Po zrobieniu autonomicznego uziemienia coś takiego nie ma miejsca. Brak uziemienia (lub przynajmniej zerowania) to np. napięcie na obudowie (w każdym PC tak jest, i w wzmacniaczach/amplitunerach ... np. w Yamaha RX-V661 tak miałem - zacisk na uziemienie w tym modelu jest nie od parady).

Zerowanie w pewnych sytuacjach ma wady. Najpewniejsze jest uziemienie (oczywiście w urządzeniach które tego wymagają).

Ja w kolei dowiedziałem się (i to od samego źródła, czyli od Cambridge Audio), że uziemienie stosuje się wtedy i tylko wtedy gdy w zestawie jest gramofon. W pozostałych przypadkach nie zalecają. Nie potrafię powiedzieć czy jest to zalecenie ogólne, czy też może dotyczy tylko ich sprzętu.

Zawsze możesz sobie wbić galmara i puścić uziemienie z prawdziwego zdarzenia:)

Pytanie, jak długi musi być ten Galmar - standardowy ma chyba 1,45m? Czy tyle wystarczy wbić w ziemię?

Pytanie, jak długi musi być ten Galmar - standardowy ma chyba 1,45m? Czy tyle wystarczy wbić w ziemię?

Imac, to zależy: jak masz wilgotną glebę, to wystarczy mniej uziomu, ale to wszystko trzeba pomierzyć (specjalny przyrząd mierniczy jest do tego konieczny). Tzn. założyć jeden pręt, zmierzyć i wyjdzie, czy trzeba dołożyć drugi. Poza tym należy pamiętać, by uziom połączyć z puszką i instalacją odpowiednio grubą linką miedzianą (chyba 6mm2).

Powrót po dłuższej przerwie...

Żeby zmierzyć takie coś j/w, trzeba znać wartość rezystywności gruntu, a potem, po wbiciu szpili, mierzy się rezystancję uziemienia.

BTW, jeśli urządzenia są w drugiej klasie ochronności, a większość jest, to po co uziemienie ?

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

"Doświadczenie jest ostatecznym kryterium prawdy".

A jaką wartość rezystancji kolega chciałby osiągnąć? Bo takim pręcikiem 1,45m to pewnie 100 ohm nawet nie osiągniesz.

BTW, jeśli urządzenia są w drugiej klasie ochronności, a większość jest, to po co uziemienie ?

Spróbuj zadać to pytanie pracownikom zakładów energetycznych, którzy pomimo od lat stosowanych termu-utwardzonych złącz w 2 klasie ochrony wymagają w uzgadnianej dokumentacji obliczeń skuteczności samoczynnego wyłączenia jako ochrony od porażeń.

Najlepiej to zakopać na głębokości ponad 1,5m poskręcany w "kłąb" o objętości ok. 0.25m3 z 3m ocynkowanego drutu o średnicy 5mm.

Oczywiście ziemia powinna być stale wilgotna.

Tak za czasów krótkofalarstwa czyniliśmy uziomy ;).

Po co uziemiać?

Aby uczynić na chassis powierzchnię odniesienia ziemi.

A czemu?

A to wymagałoby dłuższego pasania. Hasłowo powiem, że urządzenie do wszystkiego ma jakieś pojemności pasożytnicze. Przez te pojemności przenikają z otoczenia zakłócenia. To otoczenie to z reguły potencjał ziemi lub jakiś odniesiony do niego.

Poprzez uziemienie urządzenia ustala się jego potencjał na potencjał ziemi. Łatwiej wówczas z nim walczyć.

Zagadnienia te są ściśle związane z ekranowaniem.

W przypadkach układów wrażliwych stosuje się wielokrotne ekranowanie. Z reguły 3 ekrany podłączone do odpowiednich potencjałów załatwiają sprawę. Takie układy stosuje się w miernictwie bardzo małych wielkości i w systemach wrażliwych (medycyna).

Ktoś widział takie rozwiązania w hi-end`zie ? ;D

Zależności ekranowania są stosunkowo złożone.

Ogólna zależność to podłączenie do uziemienia elementu konstrukcyjnego a pośrednio masy układu w pobliżu najczulszego wejścia.

Takim punktem na obudowach wzmacniaczy jest "śrubka" przy wejściach PHONO.

Ale do niej powinno się podłączyć chassis (obudowę) gramofonu. A obudowę gramofonu uziemić albo zwyczajnie pozostawić tylko połączoną ze wzmacniaczem. Robi się to zwykłym grubym drutem lub linką Cu lub srebrzoną.

Problemem jest przenikanie zakłóceń z obwodów napędowych na wkładkę i przewody sygnałowe. Oczywiście największy problem to zasilanie samego pre gramofonowego. Tu warto stosować buforowane (odłączane od układów ładowania na czas "grania") zasilanie akumulatorowe ;).

Hi-end nie zna kompromisów.

Ostatnio przy składaniu i odpalaniu pre Nuda Phono Ahaji , doświadczyłem że nie wystarczy uziemienie samej obudowy, ale należy poprowadzić masę w gwieździe z płytek.Teraz cisza totalna gdyby nie szumy własne op ampow, a i to gdy gałka wzm na maxa.Złe uzimienie mści się śmieciami poza sygnałem.

>>>>...Spróbuj zadać to pytanie pracownikom zakładów energetycznych, którzy pomimo od lat stosowanych termu-utwardzonych złącz w 2 klasie ochrony wymagają w uzgadnianej dokumentacji obliczeń skuteczności samoczynnego wyłączenia jako ochrony od porażeń...<<<

Trochę mylimy pojęcia - zakład energetyczny wymaga i owszem, pomiaru skuteczności zerowania, impedancji pętli zwarcia, ewentualnie ciągłości przewodu ochronnego dela całej instalacji - ich nie obchodzi, czy podłączysz urządzenie z uziemieniem czy bez - instalacja ma spełniać takie wymogi a nie inne.

A to, czy danemu urządzeniu jest potrzebny przewód PE, czyli uziemienie, to zupełnie inna para kaloszy.

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

"Doświadczenie jest ostatecznym kryterium prawdy".

Ricon:

Dokładnie.

To sztuka połączyć odpowiednio masy i jakichś ich punkt z chassis (obudową).

Tak piszę zamiennie chassis i obudowa. Ale bywa, że te konstrukcje są osobno traktowane (patrz zagajenie o multiekranowaniu).

Trochę mylimy pojęcia - zakład energetyczny wymaga i owszem, pomiaru skuteczności zerowania, impedancji pętli zwarcia, ewentualnie ciągłości przewodu ochronnego dela całej instalacji - ich nie obchodzi, czy podłączysz urządzenie z uziemieniem czy bez - instalacja ma spełniać takie wymogi a nie inne.

A to, czy danemu urządzeniu jest potrzebny przewód PE, czyli uziemienie, to zupełnie inna para kaloszy.

To zupełnie ta sama para kaloszy. Poruszyłeś temat odbiorników o 2 klasie ochronności, podałem przykład złącz termoutwardzalnych (czyli elementu sieci elektroenergetycznej, nie instalacji) gdzie wymaganie ochrony dodatkowej spełnione jest właśnie poprzez zastosowanie 2 klasy ochronności, a nie żadne samoczynne szybkie wyłączenie (czyli analizę pętli zwarcia i ch-ki czasowoprądowej zabezpieczeń) lub też jak niektórzy zwykli mawiać "zerowanie".

Zatem o ochronie dodatkowej w postaci samoczynnego szybkiego wyłączenia możemy mówić wyłącznie w kontekście odbiorników z częściami przewodzącymi dostępnymi, nie wszyscy to jednak pamiętają (ZE w szczególności).

Tak na prawdę to ZE mało obchodzi jaką instalację masz położoną w chałpie, bo ich zainteresowanie kończy się co najwyżej na zaciskach prądowych za ukł. pomiarowych. Zapewnienie odbioru i późniejszych przeglądów instalacji dokonuje właściciel obiektu za pośrednictwem osób z odpowiednimi uprawnieniami.

Wracając do uziemienia, dla średniej rezystywności gruntu na poziomie 300 ohm*m uzyskanie rezystancji uziemienia na poziomie 30ohm wymaga 9m uziomu pionowego (szpilki np. Galmara) + 10m bednarki FeZn 25x4. W instalacjach gdzie montujmy ochronniki przepięciowe uziemienie takie musi już mieć nie więcej niż 10ohm, czyli dla rezystywności 300ohm*m trzeba wbić już 2 szpilki 9m i ułożyć 25m bednarki.

Wracając do uziemienia, dla średniej rezystywności gruntu na poziomie 300 ohm*m uzyskanie rezystancji uziemienia na poziomie 30ohm wymaga 9m uziomu pionowego (szpilki np. Galmara) + 10m bednarki FeZn 25x4. W instalacjach gdzie montujmy ochronniki przepięciowe uziemienie takie musi już mieć nie więcej niż 10ohm, czyli dla rezystywności 300ohm*m trzeba wbić już 2 szpilki 9m i ułożyć 25m bednarki.

Sądząc z opisu, trzeba wzywać chyba fachowców aby wbić coś takiego w ziemię.

Sądząc z opisu, trzeba wzywać chyba fachowców aby wbić coś takiego w ziemię.

Samemu młotkiem raczej tego nie bijemy.

Obowiązek prowadzenia dodatkowego przewodu PE (układ TN-S) w instalacjach oddawanych do użytku po 1995r bezpośrednio związany jest rozszerzeniem ochrony przeciporażeniowej o ochronę uzupełniającą przed gotykiem bezpośrednim.

Przy mało rozległych instalacjach rezystancja względem ziemi przewodu (np. w takim gniazdu) N i PE jest zbliżona, wiec jeśli ktoś już chce uziemić urządzenie pracujące w układzie TN-C lepszym (choć nie doskonałym) sposobem jest połączenie z przewodem N niżeli łączenie np. z kaloryferem (nie objętym połączeniami wyrównawczymi) na którym może pojawić się potencjał bo np. sąsiad z dołu omyłkowo wprowadził na CO fazę :)

To zupełnie ta sama para kaloszy. Poruszyłeś temat odbiorników o 2 klasie ochronności, podałem przykład złącz termoutwardzalnych (czyli elementu sieci elektroenergetycznej, nie instalacji) gdzie wymaganie ochrony dodatkowej spełnione jest właśnie poprzez zastosowanie 2 klasy ochronności, a nie żadne samoczynne szybkie wyłączenie (czyli analizę pętli zwarcia i ch-ki czasowoprądowej zabezpieczeń) lub też jak niektórzy zwykli mawiać "zerowanie".

Zatem o ochronie dodatkowej w postaci samoczynnego szybkiego wyłączenia możemy mówić wyłącznie w kontekście odbiorników z częściami przewodzącymi dostępnymi, nie wszyscy to jednak pamiętają (ZE w szczególności).

Tak na prawdę to ZE mało obchodzi jaką instalację masz położoną w chałpie, bo ich zainteresowanie kończy się co najwyżej na zaciskach prądowych za ukł. pomiarowych. Zapewnienie odbioru i późniejszych przeglądów instalacji dokonuje właściciel obiektu za pośrednictwem osób z odpowiednimi uprawnieniami.

Grisza, co do uziomu, to podane przez Ciebie długości prętów wydają mi sie dość duże. Nie jestem elektryktiem, ale po rozmowei z elektrykiem (bez pomiarów, pomoc na odległość, dłuższa historia) zaradził kupno 2 prętów każdy 1,45m długości (powierzchni przekroju nie znam) i mówił, że wystarczy pewnie jeden, a drugi to na wszelki wypadek. Ty zaś podajesz 9m jako przykład tylko, czy wartość średnią-przeważnie-stosowaną?

Czy wartość uziomu może zależeć od typu sieci energetycznej (np. TC-N vs. TT)?

Ogólna zależność to podłączenie do uziemienia elementu konstrukcyjnego a pośrednio masy układu w pobliżu najczulszego wejścia.

Takim punktem na obudowach wzmacniaczy jest "śrubka" przy wejściach PHONO.

Ale do niej powinno się podłączyć chassis (obudowę) gramofonu. A obudowę gramofonu uziemić albo zwyczajnie pozostawić tylko połączoną ze wzmacniaczem. Robi się to zwykłym grubym drutem lub linką Cu lub srebrzoną.

Problemem jest przenikanie zakłóceń z obwodów napędowych na wkładkę i przewody sygnałowe. Oczywiście największy problem to zasilanie samego pre gramofonowego. Tu warto stosować buforowane (odłączane od układów ładowania na czas "grania") zasilanie akumulatorowe ;).

Hi-end nie zna kompromisów.

Grzegorz, czy możesz wyjaśnić dlaczego łączyć obudowę gramiaka ze wzmakiem tylko, a nie uziemiać dalej? Tzn. jeśli wzmak ma wtyczkę 'bez bolca' to chyba uziemienia jako takiego nie ma, prawda?

Grisza, co do uziomu, to podane przez Ciebie długości prętów wydają mi sie dość duże. Nie jestem elektryktiem, ale po rozmowei z elektrykiem (bez pomiarów, pomoc na odległość, dłuższa historia) zaradził kupno 2 prętów każdy 1,45m długości (powierzchni przekroju nie znam) i mówił, że wystarczy pewnie jeden, a drugi to na wszelki wypadek. Ty zaś podajesz 9m jako przykład tylko, czy wartość średnią-przeważnie-stosowaną?

Wydaje Ci się powiadasz. Nie wiem z jakim elektrykiem rozmawiałeś, być może to jeden z tych który po wykonaniu uziomu przez pół dnia leje w ziemie wodę, po czym jak już powstanie jezioro przystępuje do pomiarów.

Proponuję zapoznać się z PN-E-05115 strony 105-108.

Czy wartość uziomu może zależeć od typu sieci energetycznej (np. TC-N vs. TT)?

Chyba chodziło Ci o TN-C i TT.

Sieć TN to taka gdzie punkt neutralny transformatora jest bezpośrednio uziemiony, a odbiorniki (wymagające uziemienia) do niej wpięte podłącza się do uziemionego przewodu PE (TN-S) lub PEN (TN-C) i tą drogą zamykają się prądy zwarciowe.

W sieci TT punkt neutralny transformatora też jest bezpośrednio uziemiony, jednak przewód N uziemiony jest tylko przy stacji transformatorowej, a odbiorniki w takiej sieci uziemiane są indywidualne i wówczas prądy zwarciowe zamykają się przez ziemię. Sieci dystrybucyjne TT w naszym kraju to już gatunek wymierający, może około 5% wszystkich sieci nN jest zrobiona w tym układzie. Zrealizowanie ochrony przeciwporażeniowej w tym układzie wiąże się z z budową indywidualnych uziemień o bardzo małej rezystancji, a z reguły kończy się zastosowaniem ochrony dodatkowej.

Wydaje Ci się powiadasz. Nie wiem z jakim elektrykiem rozmawiałeś, być może to jeden z tych który po wykonaniu uziomu przez pół dnia leje w ziemie wodę, po czym jak już powstanie jezioro przystępuje do pomiarów.

Proponuję zapoznać się z PN-E-05115 strony 105-108.

Chyba chodziło Ci o TN-C i TT.

Sieć TN to taka gdzie punkt neutralny transformatora jest bezpośrednio uziemiony, a odbiorniki (wymagające uziemienia) do niej wpięte podłącza się do uziemionego przewodu PE (TN-S) lub PEN (TN-C) i tą drogą zamykają się prądy zwarciowe.

W sieci TT punkt neutralny transformatora też jest bezpośrednio uziemiony, jednak przewód N uziemiony jest tylko przy stacji transformatorowej, a odbiorniki w takiej sieci uziemiane są indywidualne i wówczas prądy zwarciowe zamykają się przez ziemię. Sieci dystrybucyjne TT w naszym kraju to już gatunek wymierający, może około 5% wszystkich sieci nN jest zrobiona w tym układzie. Zrealizowanie ochrony przeciwporażeniowej w tym układzie wiąże się z z budową indywidualnych uziemień o bardzo małej rezystancji, a z reguły kończy się zastosowaniem ochrony dodatkowej.

Grisza, dzięki za odpowiedź - proszę nie bić lajkonika :)

Pytam, bo właśnie u mnie jest sieć TT i musze robić indywidualny uziom. Tą charakterystykę którą opisałeś też już czytałem. A co do uziomu, to przypuszczam, że owe pręty do uziemienia są różne, o różnych parametrach, a ja nwet nie znam dokładnie producenta oraz specyfikacji tych, o których znajomy elektryk mówił. Dlatego trudno mi coś tu więcej wyjaśnić, a Tobie trudno będzie coś sprecyzować pewnie, bo rozmawiasz z nie-specjalistą.

A przy założeniu, że mieszam w domku jednorodzinnym (brak sąsiada), a instalacja jest dwużyłowa?

Ja tak mam, uziemienie podłączone do CO - z dobrym skutkiem. Ale też mam pewność, że nikt mi niczego innego do instalacji CO nie dołączy.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Pytam, bo właśnie u mnie jest sieć TT i musze robić indywidualny uziom.

Ooo, a gdzie mieszkasz?, stawiam że okolice Warszawki.

A co do uziomu, to przypuszczam, że owe pręty do uziemienia są różne, o różnych parametrach, a ja nwet nie znam dokładnie producenta oraz specyfikacji tych, o których znajomy elektryk mówił. Dlatego trudno mi coś tu więcej wyjaśnić, a Tobie trudno będzie coś sprecyzować pewnie, bo rozmawiasz z nie-specjalistą.

Mimo pomysłowości marketingowej producentów tego typu osprzętu wielkich różnic między nimi być nie powinno (max do 10%), pręt to pręt nie ma tu wielkiej filozofii, co najwyżej może być pomiedziowany.

Wcześniej przytoczony GALMAR robi porządny osprzęt.

Blisko, blisko! Tylko że jakieś 1500 km na zachód ;)

No to prawie trafiłem ;)

Ja tak mam, uziemienie podłączone do CO - z dobrym skutkiem. Ale też mam pewność, że nikt mi niczego innego do instalacji CO nie dołączy.

Przewodzące części budynku oraz elementy jego wyposażenia powinny być połączone do tzn. Głównej Szyny Uziemiającej do której w sieci TN przyłączmy również przewód PEN.

Jednak nie zawsze się tak dzieje i wówczas rezystancja takiego CO względem ziemi może nie być w cale taka niska (jednak może wystarczyć aby ograniczyć zakłócenia w sprzęcie audio), wystarczy wtedy przebicie izolacji i przedostanie się potencjału fazy do CO i nieszczęście gotowe.

Jednak nie ma co straszyć to nie są częste przypadki ale się zdarzają.

No dobrze , trochę mam mętlik w głowie ale jednak zdecyduję się chyba na to uziemienie. Tylko jeżeli mam wkopać pręty czy drut ocynkowany na głębokości 1,5 m to czym to połączyć, biorąc pod uwagę to iż mieszkam na 4 piętrze i jakiegoś przewodu będę potrzebował ok. 15 m , jaki ma to być przewód ?

No dobrze , trochę mam mętlik w głowie ale jednak zdecyduję się chyba na to uziemienie. Tylko jeżeli mam wkopać pręty czy drut ocynkowany na głębokości 1,5 m to czym to połączyć, biorąc pod uwagę to iż mieszkam na 4 piętrze i jakiegoś przewodu będę potrzebował ok. 15 m , jaki ma to być przewód ?

Poszukaj linki piorunochronu,ale z możliwością odlaczania się od niej na czas burzy.Albo oplotu kabla instalacji satelitarnej TV(kablowki)

Powodzenia.

Ciekawe co na to zarządca budynku tudzież spółdzielnia :)

Poszukaj linki piorunochronu,ale z możliwością odlaczania się od niej na czas burzy.Albo oplotu kabla instalacji satelitarnej TV(kablowki)

A nie wydaje Ci się, że link do powyższego posta powinien trafić do prokuratury? Co będzie, jak nie odłączysz, bo jesteś poza domem/zapomniałeś/nie zdążyłeś? Kaloryfer to pomysł skuteczny, tylko że jest to samo ale... jak się od Ciebie coś uziemi i kogoś pokopie kaloryfer, to lepiej szybko sprzątnąć prowizorkę i ślady po niej. Bolec w sieci TN-C to trochę kupa, zwłaszcza w dużych obiektach, bo z reguły potencjał względem rzeczywistej gleby (oczekiwanej przez masę toru sygnałowego) różni się od niej o kilka woltów wskutek prądów wyrównawczych, i takie uziemienie pogarsza parametry pracy elektroniki zamiast poprawiać.

Szczerze NIE POLECAM "uziemiać" na pałę i łapać się kaloryferów, grzejników, rur itp. Piszę to z własnego doświadczenia. Dwa bloki ode mnie jeden koleś tak sobie właśnie zrobił. Przy remoncie mieszkania wymieniał przewody i już o tym prawdopodobnie zapomniał. W jednej z puszek zamienił fazę z zerem. W efekcie doszło do porażenia prądem gdy dotknął się grzejnika w łazience. Na jego nieszczęście dość długotrwałego i fatalnego w skutkach - na tyle, że dzisiaj nie mówi, ledwo chodzi i ogólnie żyje jak roślinka.

Tak,tak z prądem nie ma żartów.Już takich wątków było tu kilka,o uziemieniach,połączeniach wyrównawczych,na nieszczęście chyba,oprócz profesjonalnych porad zawsze w tych tematach pojawiają się pomysły które niemal nakłaniają do prób samobójczych lub grożących co najmniej ciężkim kalectwem.

O ile zła podpowiedź jeśli chodzi o dobór kolumn czy wzmacniacza nie niesie za sobą jakichś specjalnych zagrożeń to nie do końca pojmuję pęd co poniektórych do wypowiadania się o zagadnieniach których nie rozumieją.

l'enfant sauvage

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.