Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór drugiego gramofonu...

tomasz_pianista

Rekomendowane odpowiedzi

W winylowym świecie jestem od niedawna, aktualnie mam pro-jecta debut III, wiem że opinie są rożne o tym gramofonie, ale dla mnie taka jakość dzwięku jest zupelnie satysfakcjonująca:) (wkładka ortofon 2m red). Teraz zbieram się do zakupu 2 gramofonu, tym razem używany, najlepiej z subchassis, zależy mi na bardziej ' winylowym brzmieniu ' , wiem że wiele zależy od wkładki, pewnie bedzie to jakieś tańsze grado (MM), jakiś prestige gold, może nawet niżej. Jak widzicie nie mam wielkich audiofilskich oczekiwań, budżet 0-1200 zł, póki co rozważałem modele thorensa - td 146, td160, wpadł mi też w oko pioneer pl 12. Kiedyś prawie kupiłem sony psx-6 albo 7, nie pamietam... I jeszcze sprostowanie - gramofon ma być alternatywa dla debuta, którego sie nie pozbywam , oba bedą podłaczone do tego samego wzmacniacza, jeden do wbudowanego pre(poki co stara yamaha ax570). Jeśli ktos ma jakies cenne uwagi i opinie to bede bardzo wdzieczny.

(kiepski ze mnie majterkowicz, więc żadnych diy albo skrajnych przeróbek w gramofonie nie zamierzam robić:)

https://www.audiostereo.pl/topic/82164-wyb%C3%B3r-drugiego-gramofonu/

Moim zdaniem rozważ jeszcze raz zakup drugiego gramofonu. Bo skoro jesteś zadowolony z brzmienia obecnego, jaki jest sens kupna drugiego podobnej klasy? Kasa jaką dysponujesz przyniesie więcej radości kiedy wydasz ją na nowe płyty(wkładkę?).

>>>Tomek,

Jak nie masz pojęcia o DIY, to nie rozumiem po co się chcesz pchać w stare gramofony? Sądzisz, że używany, 30-40 letni gramofon będzie taki jak prosto ze sklepu? A niby na jakiej podstawie? Nie masz ani "know-how", ani niezbędnych narzędzi, kupisz jakiegoś przypadkowego, zabytkowego trupa i będziesz miał z tego tylko problemy i zgryzoty. Będziesz biegał z tym po warsztatch zamiast słuchać vinyli, złupią Cię tam doszczętnie; będziesz kupował drugą sztukę "na dawcę" i robił podobne happeningi. Zaoszczędź trochę pieniędzy na jakiś normalny gramofon Pro-Jecta, bo ten Debut III, to jest wiesz - zabawa w gramofon, a nie gramofon. No albo zainwestuj w jakąś maszynę do czyszczenia vinyli, np. za pomocą myjki mechanicznej z odsysaniem brudów można tak przygotować płytę do odsłuchu, że człowiek sam nie wierzy, że gra jedna i ta sama płyta, najpierw brudna, a później czysta.

Pozdro,

Yul

Nie słuchaj Yula - to zatwardziały przeciwnik "starych rupieci" :-)

Jeśli chcesz kupić starszy gramofon to masz dwie możliwości: albo kupić "w ciemno" z wysyłką, albo od kogoś, od kogo możesz odebrać osobiście i na miejscu sprawdzić. Odkrywcze to nie jest ale innego sposobu nie widzę :-)

Nie jest też tak, że przy używanym trzeba zawsze "dłubać". Ja kupiłem sporo gramofonów i z reguły były w bardzo dobrym stanie. Ale też nie można wykluczyć, że się trafi na minę :-)

Jak to mówią - kto nie ryzykuje ten w pierdlu nie siedzi :-)

Thorens td318 z ramieniem tp21 (ebay.de !!!) + Nagaoka JT555 (LPGear) - w budżecie. To już nie alternatywa a upgrade o 2 klasy ...

Tylko nie podpinaj tego do byle czego bo ... szkoda ...

Grado - unikaj jak ognia ... chyba żeś Ifryt.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Thorens td318 z ramieniem tp21 (ebay.de !!!) + Nagaoka JT555 (LPGear) - w budżecie. To już nie alternatywa a upgrade o 2 klasy ...

Tylko nie podpinaj tego do byle czego bo ... szkoda ...

Grado - unikaj jak ognia ... chyba żeś Ifryt.

Ahaja - mam pytanie ile płaci się za przesyłkę np wkładki z LPGear?

Drugie pytanie - czy wkładka Tonar 555 to, to samo co Nagaoka JT555?

Pozdrawiam

Dzieki za pomoc seniortelofono i ahaja. Gramofonu na pewno nie bedę kupować w ciemno, zakup pewnie zajmie mi kilka miesięcy zanim trafie na coś ciekawego. Na allegro znalazłem coś takiego :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wiem, że dosyć drogo, ale akurat bede przejazdem w warszawie - myslicie ze warto zobaczyc ten gramofon?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ahaja - mam pytanie ile płaci się za przesyłkę np wkładki z LPGear?

Sam zadałem pytanie, sam odpowiem bo zarejestrowałem się na LPGear - przesyłka wkładki do Polski - 14,06$

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.