Skocz do zawartości
IGNORED

Sprzęt do pokoju 15m^2

justinet

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Mam prośbę do osób, które zechciałyby mi pomóc w wyborze sprzętu.

Chcę kupić jakiś wzmacniacz, pewnie lampowy- klasy Yaquin, DAC zapewne Matrix-mini-i + głośniki(jakie?) do pokoju, który ma 15 m.

W chwili obecnej mam słuchawki AKG 701, wzmacniacz klon Lehmana, muzyka z PC: akustyczna, rock ale nie "ciężki",

muzyka klasyczna, głównie średniowiecze. Sprzęt, który kupię powinien grać dobrze już cicho, to dla mnie ważne.

Wszystkie swoje płyty mam zripowane (mam też gęste formaty) ale chętnie widziałbym jakieś niedrogie SACD, może do tuningu, bo mam trochę płyt i chcę jeszcze parę kupić.

Budżet wzmacniacz do 2k, głośniki mogę się trochę szarpnąć ale bez przesady. Jak wspomniałem mam AKG 701 i taki styl grania mi bardzo odpowiada.Na basie specjalnie mi nie zależy. Zależy mi na wokalach, brzmieniach akustycznych. Nie musi grać neutralnie, ważne żeby grało homogenicznie.

Reasumując proszę o sugestie co do zakupu głośników + SACD. No chyba, ze ktoś wybije mi z glowy Yaquina i Matrixa..

Dziekuję

https://www.audiostereo.pl/topic/82161-sprz%C4%99t-do-pokoju-15m2/

Przesłuchaj kolumienki Monitor Audio Silver RX2. Może styknie. W wielu salonach ze sprzętem mają te kolumny. Cena 2800 pln. Spróbuj też KEF Q300 (cena: 2400 pln). Można też spróbować Usher s-520 (cena: 1600 pln). To propozycje do Chińczyka. Zdecyduj jednak po odsłuchach, nie kupuj w ciemno.

PS: Nie podałeś max ceny na kolumny. Jak chcesz zaszaleć to kup Harbeth p3esr.

Witam.

RX 2 !!!!???? Beznadzieja!!! Chyba kolega promuje Monitor Audio???

Bardzo przereklamowana kolumna.

Poszukaj czegoś innego. W tej cenie kupisz 2x lepsze kolumny.

Zacznij od dobrego wzmacniacza i kabli a potem z tym sprzętem udaj się na odsłuchiwanie kolumn.

Ile uzytkownikow, tyle opinii. Otoz w tej materii Tobie moze podobac sie zupelnie co innego niz mi, ale Ty masz to pewnie i tak w nosie, i kupisz oczami/opiniami :-)

Markus77, bardzo przereklamowany wpis. Monitor Audio zdecydowanie do odsluchu.

Witam.

RX 2 !!!!???? Beznadzieja!!! Chyba kolega promuje Monitor Audio???

Bardzo przereklamowana kolumna.

Poszukaj czegoś innego. W tej cenie kupisz 2x lepsze kolumny.

Zacznij od dobrego wzmacniacza i kabli a potem z tym sprzętem udaj się na odsłuchiwanie kolumn.

Idąc dalej tym tokiem rozumowania KEF'a i Usher'a też promuję. Nic to, że recenzenci dobrze ocenili MA RX2 i że podoba się to brzmienie wielu osobom - widzę, że kolega jest jedyną słuszną wyrocznią, więc po co oddawać sprzęt w ręce recenzentów, po co pytać forumowiczów - lepiej zapytać Markusa77. On wie najlepiej i liczy się tylko jego zdanie. PS: A tak już na poważnie, to są to moje sugestie i autor wątku nie musi z nich korzystać, choć może. Nie jestem promotorem, ani dystrybutorem żadnej marki. Najlepiej zlikwidujmy w ogóle możliwość zadawania tego rodzaju pytań i udzielania odpowiedzi, żeby nie być posądzanym o reklamę lub inne niecne praktyki. Przepraszam, że udzieliłem odpowiedzi na pytanie Justineta. Następnym razem 10x się zastanowię zanim zdecyduję się udzielić odpowiedź. A tymczasem pójdę się za karę pobiczować i posypać rany solą. Dobranoc.

Do NADa można się pokusić o Sonus Olivy na Seasach, u mnie grają z NADem C352 (nie wiem, na ile mają różne sygnatury dźwięku), kupiłem w ciemno po odsłuchu właśnie RX2 i DYnaudio 2/8 bodaj. Zdecydowanie naturalniejsze brzmienie SO, polecam, bo świetnie się to zgrywa. No i nie płacę tyle za logo, renome itd, praktycznie każdy komponent jak i jego cena są do wglądu.

Miglanc, dzieki za podpowiedzi, nie zastanawiaj sie prosze nastepnym razem :)Markusa77 prosze o wyluzowanie :)

Panowie,napisalem czego mniej wiecej oczekuje i jakiej muzy slucham. Prosze o porady w tym kierunku. Kupie na pewno to, co mi się spodoba ale wezme pod uwage Wasze sugestie, zeby nie bladzic we mgle.Powtorze zatem. Oczekuje na sprzet, ktory gra dobrze cicho a priorytet to wokale. Co z SACD? Nikt nie doradzi?

Dzieki i czekam na wiecej. Pozdrawiam

Justinet, ja polecę trochę egzotyki do rozważenia. Nie wiem czy kolumny mają być nowe, czy mogą być używki. Jeśli używki to polecam zainteresować się brytyjskimi kolumnami Castle. Przy podobnych oczekiwaniach co Ty (wokale, średnica, odtwarzanie instrumentów akustycznych) wybrałem Castle Acoustics, model Harlech S1. Zainteresuj sie też większymi Howard S3. Mam też u siebie niepozorny Castle Avon i do wokali jest po prostu stworzony. Podobno doskonale zgrywają się z lampą. Za cenę 300-400 funtów możesz mieć kawał kolumny (Harlech lub Howard), która da Ci wiele radości z muzy której słuchasz. Najlepiej polowac na nie na brytyjskim ebayu.

Powrót po dłuższej przerwie...

Kolego "Miglanc" w woli wyjaśnienia kolega szuka kolumn, które mają wydobywać jak najwięcej wokalu. Niestety te Monitory są na tym poziomie słabe i wypadają blado do konstrukcji na głośnikach firm Scan speak, Vavecor, Vifa i podobnym. Przekonałem się osobiście, że większość kolumn "masowej produkcji" ma tylko cenę a nie jakość. Można w podobnej cenie kupić o wiele lepsze zestawy produkowane przez inne mniej znane firmy, które brzmią o niebo lepiej. Miałem do tej pory Celany 700, które zostały mocno pobite przez niewielkie monitory na głośnikach Vavecor. Dlatego pokusił bym się o troszeczkę poszukania a na pewno znajdziesz kolego świetną kolumnę nie masowej produkcji z rewelacyjnym brzmieniem.

Szukajcie a znajdziecie.

Kolego "Miglanc" w woli wyjaśnienia kolega szuka kolumn, które mają wydobywać jak najwięcej wokalu. Niestety te Monitory są na tym poziomie słabe i wypadają blado do konstrukcji na głośnikach firm Scan speak, Vavecor, Vifa i podobnym. Przekonałem się osobiście, że większość kolumn "masowej produkcji" ma tylko cenę a nie jakość. Można w podobnej cenie kupić o wiele lepsze zestawy produkowane przez inne mniej znane firmy, które brzmią o niebo lepiej. Miałem do tej pory Celany 700, które zostały mocno pobite przez niewielkie monitory na głośnikach Vavecor. Dlatego pokusił bym się o troszeczkę poszukania a na pewno znajdziesz kolego świetną kolumnę nie masowej produkcji z rewelacyjnym brzmieniem.

Szukajcie a znajdziecie.

Odnoszę dziwne wrażenie, że kolega chyba nie miał okazji nigdy odsłuchać przez dłuższą chwilę głośników, które tak karci. Radziłbym przestać zwracać uwagę na napisy, a skupić się na dźwięku ;)

Zgadzam się z Miglanc, nie są tu już tanie produktu. Najlepiej, autorze wątku, wybierz się do paru salonów i posłuchaj.

Polecam jak najbardziej castle do wokalu.

Tak przyjemnych w odsluchu kolumn długo szukac. Basu z 13cm glosniczka nie uswiadczysz ogromnego, jednakze schodzi dosyc nisko. Wysokie są mile dla ucha, nie wiercą dziury w glowie jak np. JMLab 707.

U mnie graly z Arcam 8 i lampą ETON 30V i nie miałem zastrzezen w tych konfiguracjach. Moim zdaniem świetne do wokali. Zresztą jak coś - zapraszam na odsłuch do Sieradza.

Mozna je kupic ponizej tysiaca.

U mnie czekaja na drugi wzmacniacz i beda do sypialni:) Mimo iż stoją aktualnie niepodłączone w salonie,szkoda mi sie ich pozbywać. (zreszta warto nawet dla samej stolarki - zrobione sa mistrzowsko)

Znalazłem coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Castle beda graja przesadnie srednica, wrecz mdlo. Do wieczornego odsluchu dobre, ale brakuje im zycia.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Castle beda graja przesadnie srednica, wrecz mdlo. Do wieczornego odsluchu dobre, ale brakuje im zycia.

Czołgista, o gustach się nie dyskutuje. Ty je odbierasz jako mdłe, inni jako wybitne do wokali, instrumentów akustycznych (sczcególnie drewnianych). Jeśli ktoś preferuje brzmienie rozjasnione, z ostrymi skrajami pasma to w Castlach pewnie się nie odnajdzie, ale mdłe to one nie są na pewno. Gwoli obiektywności - to nie jest mistrzostwo świata, ale obiektywnie dobra propozycja do rozważenia jeśli chodzi o wokal i średnicę. I nic więcej.

Poza tym Ty zdaje się miałeś Kendale, które nie były żadnym osiągnięciem w historii Castle i plasowały sie gdzieś tam w środku lini produktów. Na tej podstawie wyrabiasz sobie zdanie i odradzasz innym kupno topowych modeli w konstrukcji TL.

Powrót po dłuższej przerwie...

oj ludzie, ludzie... jak ktos lubi wokale i akustyczne instrumenty - KEF Reference 104.2 to chyba idealny wybor za niewielkie pieniadze. Sam troche zaluje ze kiedys je sprzedalem, ale wtedy mialem marniutki sprzet towarzyszacy.

Hmm... mam dwie wiadomości, złą i złą, od której by tu zacząc...

Może zacznę od tego, że ja osobiście jeszcze nie słyszałem ani u siebie, ani nigdzie indziej, jakichkolwiek kolumn,

które w normalnych warunkach mogłyby się chociaż zbliżyc do prezentacji, jaką oferują słuchawki K-701,

na których pracuję przy komputerze po kilka godzin i ten sam materiał odsłuchiwany czy to na monitorach studyjnych bliskiego pola

czy na zwykłych kolumnach "domowych", obojętnie ile kosztujących i obojętnie do czego podłączonych... to jest niebo a ziemia.

Najbliższe "prawdy" (czyt. AKG K-701) z wszystkich zespołów głośnikowych, jakie u siebie miałem, były stare poczciwe Grundig Box 1500a Profesional

z tym że jak na mój gust trochę za bardzo przytłaczała ilośc informacji przy takim zwykłym relaksacyjnym słuchaniu,

co w pewnych okolicznościach przyrody może byc okolicznością wielce pożądaną (np. realizacja nagrań itp.) ale w innych już niekoniecznie (np. odpoczynek po ciężkim dniu itd.)

Inną ciekawą, niestety znacznie droższą propozycją, mogłyby byc JmLab Point Source 5.1 brzmiące i wyglądające już nieco bardziej cywilizowanie,

a do tego średnica z kewlarowych Focali, to jest po prostu bajka i miód na uszy, no ale zakup pary w przyzwoitym stanie,

to po pierwsze marzenie ściętej głowy (niegrzebane oryginały pojawiają się raz na ruski rok) a po drugie ich ceny oscylują w okolicach 3.000PLN

(przy ok. 600PLN jakie trzeba by dac za wyżej wspomniane Grundigi) plus kilka setek za jakieś solidne standy.

I to w zasadzie by było wszystko, co można by porównywac do AKG K-701 mieszcząc się jeszcze w jakichś ludzkich pieniądzach.

Co zaś się tyczy elektroniki towarzyszącej, to moim skromnym zdaniem jest to kwestia drugorzędna

i na początek nie ma co zawracac sobie tym głowy, tym bardziej bez worka luźnej kasy do wydania.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.