Skocz do zawartości
IGNORED

Stacjonarne audio a karta dźwiękowa

Damianus_NT

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. W związku z zbliżającym się "update sprzętu" pomyślałem nad zakupem nowej dźwiękówki do komputera (słucham o wiele częściej z PC niż z CD). Zastanawia mnie jednak czy takie rozwiązanie ma sens, czy DAC sprawi się lepiej, etc.

Komputer korzysta z zintegrowanego Realteka, natomiast domyślny zestaw stereo (kolumny, wzmacniacz etc.) podpięty jest pod SoundBlaster Audigy SE (gra przez Foobar).

Karta słabiutka, planowana zamiana na Asus Xonar ST/STX. oraz w przyszłości być może SB xFi Gamer dodatkowo pod 5.1.

Xonar -> Wzmacniacz -> Kolumny... czy w tym układnie karta ma duże znaczenie?

Jakie opcje byłyby lepsze?

Mam nadzieję, że nie sklonowałem tematu. Myślę, że tutaj pasuje nieco lepiej niż do PC Audio.

Gość

(Konto usunięte)

A ja myślę, że nie pasuje tu lepiej... ;)

O DAC ledwo co napomknąłeś, natomiast operujesz modelami kart do PC i jeszcze na zakończenie:

"Xonar -> Wzmacniacz -> Kolumny... czy w tym układnie karta ma duże znaczenie?

Jakie opcje byłyby lepsze?"

Czyż to nie typowe PC Audio?

Natomiast przyjmując, że ta zakładka jest typowo "Stereo", to raczej za źródło służą tutaj inne sprzęty niż komputer.

A dla "komputera" specjalnie założono tamtą zakładkę :)

Faktycznie mało co o DAC wspominam, ale jego zakup jest jak najbardziej realny. Chcę po prostu wybadać czy kombinowanie z tego typu sprzętem ma sens czy lepiej po prostu kupić dobrą kartę dźwiękową i na to samo wyjdzie?

Damianus, jeżeli nie planujesz nagrywać a tylko słuchać to chyba lepiej zainwestować w DAC.

„... nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!”

Damianus, jeżeli nie planujesz nagrywać a tylko słuchać to chyba lepiej zainwestować w DAC.

neofozzie dobrze radzi, DAC jest bardziej uniwersalny i rozwojowy. Poczytaj wątki o DACach, jest ich sporo, tam dużo się dowiesz.

Pozdrawiam

Karta dźwiękowa też jest DAC-em, różnica polega na tym, że karta nie potrzebuje transportu - konwersji S/PDIF.

Masz rację, ale do DACa można podłączyć inne źródła.

Ja raczej miałem na myśli to, że płacąc za kartę płacimy również za wszystkie układy wejściowe (przetworniki ADC), które nie zawsze i nie każdemu są potrzebne, i pieniądze, zamiast na te układy, można przeznaczyć na lepsze układy wyjściowe (DAC).

Faktycznie mało co o DAC wspominam, ale jego zakup jest jak najbardziej realny. Chcę po prostu wybadać czy kombinowanie z tego typu sprzętem ma sens czy lepiej po prostu kupić dobrą kartę dźwiękową i na to samo wyjdzie?

Jak już masz kupować STXa to chyba lepiej spróbować V-DACa. Zależnie od wymagań co do funkcjonalności.

Ja raczej miałem na myśli to, że płacąc za kartę płacimy również za wszystkie układy wejściowe (przetworniki ADC), które nie zawsze i nie każdemu są potrzebne, i pieniądze, zamiast na te układy, można przeznaczyć na lepsze układy wyjściowe (DAC).

Niekoniecznie, bo są karty, które nie mają żadnych wejść, tylko wyjścia RCA, coax, toslink, a na pokładzie dwie kostki DAC w trybie mono :)

Wszystko zależy, ile ma się kasy, bo jak 500-700zł, to nie ma szans, by kupić lepszy przetwornik, 1000 i więcej to już się można zastanowić..

Niekoniecznie, bo są karty, które nie mają żadnych wejść, tylko wyjścia RCA, coax, toslink, a na pokładzie dwie kostki DAC w trybie mono :)

Tylko nie wiem, czy wtedy można to nazwać kartą dźwięku.

PS. Możesz podać przykłady takich "kart"?

A jak niby chcesz to nazwać? Onkyo nazywa to PCI Digital Audio Board :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Po raz kolejny na tym forum piszę abyście drodzy użytkownicy zastanowili się nad kartą Audiotrak Prodigy HD2. W porównaniu do SB X-fi gra znacznie znacznie lepiej... Podłączałem dobre słuchawki do wzmacniacza i CD o wartości ok.6000 zł i podłączyłem te same słuchawki do tej karty i karta grała lepiej w każdym paśmie + przyjemny odsłuch po włączeniu dodatkowych efektów 3d itp.

Poza tym ma wbudowany wzmacniacz słuchawkowy i wymienne opAmpy

Marcin_gps

1. W języku potocznym karta dźwięku to urządzenie, które posiada i wejścia, i wyjścia analogowe. Czy ma postać karty rozszerzeń na PCI czy USB, nie ma znaczenia. Jeżeli urządzenie przetwarza sygnały tylko w jednym kierunku (tzn. cyfrowo-analogowo albo odwrotnie analogowo-cyfrowo) to nazywamy je przetwornikiem, tak dla odróżnienia od kart ;) (chociaż powinno się nazywać konwerterem). Ale nazewnictwo jest w tej chwili mało ważne.

2. Akurat to Onkyo, które podałeś to bardzo kiepski przykład, bo ta karta posiada zarówno wyjścia jak i wejścia analogowe (cyfrowe również), na dodatek ma wejście mikrofonowe :) . Nie jest urządzeniem, które - jak to określiłeś -

nie mają żadnych wejść, tylko wyjścia RCA, coax, toslink, a na pokładzie dwie kostki DAC w trybie mono :)

Ukryta Zawartość

3. Na innym forum, pisałeś, że szukasz karty dźwięku, ale "warunek jest taki, że musi mieć wejście mic i line in" i napaliłeś się właśnie na to Onkyo. :)

Ukryta Zawartość

Przepraszam autora wątku za offtopa.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Też mam podobny dylemat jak autor wątku, chodzi o zestaw stereo, którego źródłem jest komputer.

Ponieważ nie wiem za dużo o tego typie połączeniu, to mam kilka pytań...

Mam zamiar kupić Arcam rDAC i podłączyć go do karty dźwiękowej. Aktualnie posiadam także SoundBlaster Audigy SE.

Rozumiem, że w tym przypadku najlepiej byłoby wymienić ją na kartę z wyjściem cyfrowym. Co powiecie na ESI Juli@?

Czy karta dźwiękowa w tym połączeniu ma jakiekolwiek znaczenie, czy wystarczy pierwsza lepsza z wyjściem cyfrowym? Jeśli tak to jaką polecacie?

Odtwarzam głównie pliki w formacie FLAC.

Marcin_gps

1. W języku potocznym karta dźwięku to urządzenie, które posiada i wejścia, i wyjścia analogowe. Czy ma postać karty rozszerzeń na PCI czy USB, nie ma znaczenia. Jeżeli urządzenie przetwarza sygnały tylko w jednym kierunku (tzn. cyfrowo-analogowo albo odwrotnie analogowo-cyfrowo) to nazywamy je przetwornikiem, tak dla odróżnienia od kart ;) (chociaż powinno się nazywać konwerterem). Ale nazewnictwo jest w tej chwili mało ważne.

2. Akurat to Onkyo, które podałeś to bardzo kiepski przykład, bo ta karta posiada zarówno wyjścia jak i wejścia analogowe (cyfrowe również), na dodatek ma wejście mikrofonowe :) . Nie jest urządzeniem, które - jak to określiłeś -

Ukryta Zawartość

3. Na innym forum, pisałeś, że szukasz karty dźwięku, ale "warunek jest taki, że musi mieć wejście mic i line in" i napaliłeś się właśnie na to Onkyo. :)

Ukryta Zawartość

Przepraszam autora wątku za offtopa.

OK, no to Cantatis Overture, nie ma żadnych wejść. Prawie każda karta jest przetwornikiem C/A, ale przetwornika zewnętrznego z segmentu hi-fi nie nazwiesz przecież kartą, bo nie jest to urządzenie które zostało zaprojektowane z myślą o pracy z komputerem - opcjonalnie tak, ale nie to jest najważniejsze.

Swoją drogą, bawisz się w śledczego czy co? :D Tamten temat jest już dawno nieaktualny

pozdr,

Marcin

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziękuję za wszystkie dokonane do tej pory wpisy. Będę musiał zarezerwować kilka godzin czasu i poczytać wątki poświęcone DACom. Strasznie dużo zabawy jest z audio... no ale chyba o to chodzi w tym hobby ;) Grzebać, pytać, kombinować... inwestować. Szkoda tylko, że tak trudno zdobyć sprzęt do osobistych testów. Sam nie znam nikogo kto by korzystał z DACa albo karty droższej niż 200zł więc kicha. Ze sklepami też cienko, a nawet jak już się jakiś znajdzie to z wiadomych względów ciężko o "współpracę".

Mały OT. Zakupu X-Fi Music/Gamer można dokonać tak czy siak ;) Jakościowo niewiele się różnią od ponad połowę tańszej Audigy 2, ale posiadają troszkę "bajerków" przydatnych dla PC. To w sumie 200zł, a przyda się do filmów w 5.1. A i czasami jakąś lepszą grą z ciekawymi efektami można by się nacieszyć.

A do muzyki... jest jeszcze okrojona wersja tego Asusa, znacznie tańsza - jakieś 250zł, gra niewiele gorzej, nie posiada wzmacniacza słuchawkowego i trzeba łączyć przez jacka. To w sumie nie tak dużo pieniędzy i nawet można by spróbować.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.