Skocz do zawartości
IGNORED

Potrzebna pomoc w wyborze kolumn podłogowych do 2000zł

spankme

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Powoli restauruję swój zestaw muzyczny, wymieniając jego poszczególne elementy, w miarę możliwości finansowych. Dotychczas udało mi się wymienić gramofon no-name na Project Debut III i wzmacniacz na HarmanKardon 3490. Przyszła pora na kolumny - dotychczasowe to Koda AV51F. Szukam kolumn podłogowych, w okolicach 2000zł za parę. Budżet jest odrobinę elastyczny, więc jeśli ktoś mnie przekona do droższego zakupu, to być może będę w stanie przełknąć nawet 2500-2700zł. Pomieszczenie w jakim słucham muzyki ma około 25m2, jest w kształcie prostokąta, dłuższe niż szersze, na podłodze lakierowany parkiet z klepek, na ścianach regips. Jest wynajmowane, więc wcale nie oznacza to, że takie będzie zawsze ;).

Muzyki słucham z gramofonu, radia i komputera - w takiej właśnie kolejności. Jest to głównie klasyczny rock i okołopodobne klimaty muzyczne (The Doors, BTO, Pink Floyd, The Beatles, Madonna, Bjork, Neil Young, Jethro Tull, Kult, Kazik itp.) oraz metal w odmianach heavy, black i folk/viking (Burzum, Falkenbach, Eluveitie, Turisas, Fintroll itp.) Lubię detaliczne, dokładne i precyzyjne dźwięki, z miękkim i głębokim basem, ale nie dominującym nad resztą dźwięków i nie wzruszającym kamienicy z posad.

Przeglądając oferty Allegro trafiłem na kolumny Wharfedale Diamond 10.7 -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Wyglądają bardzo miło, mają przystępną cenę. Czy drodzy forumowicze poratowaliby mnie swoim doświadczeniem i opinią na temat tych, lub innych kolumn do opisanego wyżej zastostowania? Z góry dziękuję!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

moze magnat quantum 605 ? maja doskonala opinie

Dziękuję za propozycję, pierwsze recenzje, które czytam są bardzo przychylne. Na dodatek, 605tki można dostać już za około 1700zł za parę. W związku z tym, że wyższy model, 657 jest jeszcze w granicy 2500zł, może warto skusić się na niego?

w takim pomieszczeniu ciężko będzie o taki dźwięk o jaki Ci chodzi

tzn ten miękki, głęboki bas (goła podłoga drewniana często sprawia, że bas jest pusty i twardy) oraz jest spory pogłos co uniemożliwia precyzyjny dźwięk

głównie klasyczny rock i okołopodobne klimaty muzyczne (The Doors, BTO, Pink Floyd, The Beatles, Madonna, Bjork, Neil Young, Jethro Tull, Kult, Kazik itp.) oraz metal w odmianach heavy, black i folk/viking (Burzum, Falkenbach, Eluveitie, Turisas, Fintroll itp.) Lubię detaliczne, dokładne i precyzyjne dźwięki, z miękkim i głębokim basem, ale nie dominującym nad resztą dźwięków i nie wzruszającym kamienicy z posad.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Wyglądają bardzo miło, mają przystępną cenę. Czy drodzy forumowicze poratowaliby mnie swoim doświadczeniem i opinią na temat tych, lub innych kolumn do opisanego wyżej zastostowania? Z góry dziękuję!

Wharfedale od razu sobie odpuść, zupełne przeciwieństwo tego czego szukasz

Magnaty 605 nie tylko na basie grają dosyć miękko, a ich brzmienie jest lekko rozmyte, wcale nie tak precyzyjne, a to ważne w tych klimatach metalowych (sam słucham trochę folk/viking/power metalu), tutaj genialnie spisywały się moje poprzednie Paradigm Monitor 9v5

z drugiej strony lekki klasyczny rock... to co zagra dobrze, szybko i prezycyjnie w ostrym metalu, niekoniecznie tak dobrze spisze się w tej muzyce, tu pasuje żeby dodać jakąś nutkę romantyzmu do wokali, soczystości, wybrzmień

jak nieco zwiększysz budżet do kwoty którą podałeś, to polecam Monitor Audio BX6 (mam takie obecnie), na pewno precyzyjniejsza i bardziej szczegółowa góra od Magnatów 605, taki kompromis między tymi gatunkami muzycznymi jakie lubisz (tak jak to opisałem wyżej), z HK zgrywają się dobrze

ewentualnie może coś takiego, cena niezła

Ukryta Zawartość

sam poluję aby je odsłuchać w końcu, wg forumowych opinii porównywalne z konstrukcjami dużo droższymi

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja dodam tylko że u mnie 657 masz za 2090 pln. I są to już na tyle dobre kolumny że świetnie spiszą się z HK.

Nie to dobre co jest dobre, tylko co się komu podoba.

Ja dodam tylko że u mnie 657 masz za 2090 pln. I są to już na tyle dobre kolumny że świetnie spiszą się z HK.

U Ciebie, to znaczy gdzie dokładnie?

w takim pomieszczeniu ciężko będzie o taki dźwięk o jaki Ci chodzi

tzn ten miękki, głęboki bas (goła podłoga drewniana często sprawia, że bas jest pusty i twardy) oraz jest spory pogłos co uniemożliwia precyzyjny dźwięk

Wharfedale od razu sobie odpuść, zupełne przeciwieństwo tego czego szukasz

Magnaty 605 nie tylko na basie grają dosyć miękko, a ich brzmienie jest lekko rozmyte, wcale nie tak precyzyjne, a to ważne w tych klimatach metalowych (sam słucham trochę folk/viking/power metalu), tutaj genialnie spisywały się moje poprzednie Paradigm Monitor 9v5

z drugiej strony lekki klasyczny rock... to co zagra dobrze, szybko i prezycyjnie w ostrym metalu, niekoniecznie tak dobrze spisze się w tej muzyce, tu pasuje żeby dodać jakąś nutkę romantyzmu do wokali, soczystości, wybrzmień

jak nieco zwiększysz budżet do kwoty którą podałeś, to polecam Monitor Audio BX6 (mam takie obecnie), na pewno precyzyjniejsza i bardziej szczegółowa góra od Magnatów 605, taki kompromis między tymi gatunkami muzycznymi jakie lubisz (tak jak to opisałem wyżej), z HK zgrywają się dobrze

ewentualnie może coś takiego, cena niezła

Ukryta Zawartość

sam poluję aby je odsłuchać w końcu, wg forumowych opinii porównywalne z konstrukcjami dużo droższymi

Niestety, i te Mistrale i te Monitory są już dla mnie za drogie. Jeśli Magnaty 605 są za bardzo rozmyte, to może te 657? Ich parametry na papierze wyglądają imponująco, cena, jak widać po poście powyżej, również jest bardzo atrakcyjna...

Ukryta Zawartość

napisałeś do 2700zł więc byś się zmieścił przynajmniej z MA...

Magnaty 657 być może grają trochę inaczej od 605, nie wiem, ale parametrami papierowymi się nie sugeruj bo tu Magnat od zawsze oszukuje

No na pewno u mnie to nie w Media Markt. A jeżeli chodzi MA to jakbyś wiedział ile jest na nich marży to wiedziałbyś dlaczego są tak polecane wszem i wobec. Czysty marketing.

Nie to dobre co jest dobre, tylko co się komu podoba.

No na pewno u mnie to nie w Media Markt. A jeżeli chodzi MA to jakbyś wiedział ile jest na nich marży to wiedziałbyś dlaczego są tak polecane wszem i wobec. Czysty marketing.

A ja dalej nie wiem gdzie to jest u Ciebie. Ani nie wiem ile jest marży na MA, ani nie wiem co to jest MA. Więc nie do końca rozumiem co chciałeś mi przekazać w swoich postach.

Witam,

Powoli restauruję swój zestaw muzyczny, wymieniając jego poszczególne elementy, w miarę możliwości finansowych. Dotychczas udało mi się wymienić gramofon no-name na Project Debut III i wzmacniacz na HarmanKardon 3490. Przyszła pora na kolumny - dotychczasowe to Koda AV51F. Szukam kolumn podłogowych, w okolicach 2000zł za parę. Budżet jest odrobinę elastyczny, więc jeśli ktoś mnie przekona do droższego zakupu, to być może będę w stanie przełknąć nawet 2500-2700zł. Pomieszczenie w jakim słucham muzyki ma około 25m2, jest w kształcie prostokąta, dłuższe niż szersze, na podłodze lakierowany parkiet z klepek, na ścianach regips. Jest wynajmowane, więc wcale nie oznacza to, że takie będzie zawsze ;).

Muzyki słucham z gramofonu, radia i komputera - w takiej właśnie kolejności. Jest to głównie klasyczny rock i okołopodobne klimaty muzyczne (The Doors, BTO, Pink Floyd, The Beatles, Madonna, Bjork, Neil Young, Jethro Tull, Kult, Kazik itp.) oraz metal w odmianach heavy, black i folk/viking (Burzum, Falkenbach, Eluveitie, Turisas, Fintroll itp.) Lubię detaliczne, dokładne i precyzyjne dźwięki, z miękkim i głębokim basem, ale nie dominującym nad resztą dźwięków i nie wzruszającym kamienicy z posad.

Ukryta Zawartość

to moze AVANCE S616

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A ja dalej nie wiem gdzie to jest u Ciebie. Ani nie wiem ile jest marży na MA, ani nie wiem co to jest MA. Więc nie do końca rozumiem co chciałeś mi przekazać w swoich postach.

Monitor Audio

?👈

Dziękuję za propozycję, pierwsze recenzje, które czytam są bardzo przychylne. Na dodatek, 605tki można dostać już za około 1700zł za parę. W związku z tym, że wyższy model, 657 jest jeszcze w granicy 2500zł, może warto skusić się na niego?

607 juz graja inaczej, produkuja wyraaznie wiecej basu, podobnie jak 657

seria 60x magnata byla bardzo udana

napisałeś do 2700zł więc byś się zmieścił przynajmniej z MA...

Magnaty 657 być może grają trochę inaczej od 605, nie wiem, ale parametrami papierowymi się nie sugeruj bo tu Magnat od zawsze oszukuje

bzdura nr 1: magnaty 605 rozmyte - po prostu maja w miare wyrownane pasmo, w przeciwienstwie do monitor audio i paradigmow, ktore maja pasmo na dole i na gorze wyraznie podbite :-)

bzdura nr 2; magnat od zawsze oszukuje - prawie kazdy producent podaje pomiary bez szczegolow, aby wypadly one najlepiej, magnat nie jest wyjatkiem

a do autora tematu - radze:

1/ wykonac chociazby pobiezne odsluchy, bo jak widac polecane sa roznorodne marki

2/ nie wierzyc, ze doplata do troche drozszego/nowszego modelu radykalnie poprawi brzmienie

a czym będziesz popędział te kolumny za 2 tys ?:)

harmanem ? idź po rozum do głowy kolego ...

Poszedłem po rozum do głowy i zastanawiam się co złego jest w HK? Lubię krytykę, ale konstruktywną, kilka argumentów osłodziłoby nam wszystkim (a zwłaszcza takiemu ignorantowi jak mi, który nie widzi nic złego w HK) dyskusję.

spankme

"Poszedłem po rozum do głowy i zastanawiam się co złego jest w HK? Lubię krytykę, ale konstruktywną, kilka argumentów osłodziłoby nam wszystkim (a zwłaszcza takiemu ignorantowi jak mi, który nie widzi nic złego w HK) dyskusję."

Widzisz "spankme" na forum może wypowiadać się ktokolwiek z jakąkolwiek wiedzą, ktoś pochwali jakiś model producenta X, zaraz pojawi się ktoś kto zmiesza go z błotem, nierzadko argumentacja nie ma nic wspólnego z rzeczywistością, dlatego forum traktuj tylko jako podpowiedzi na które modele warto zwrócić uwagę, a jeśli chcesz wybrać świadomie sprzęt który najbliżej trafi w Twoje gusta to wybór zweryfikuj fizycznym odsłuchem.

Do muzyki której słuchasz polecam odsłuchać nasze polskie Tonsil Fiesta, głównie do metalu są bardzo dobre bo mają szeroką uwydatnioną scenę, bas natomiast jest w nich raczej szybki i precyzyjny niż miękki którego szukasz.

bzdura nr 1: magnaty 605 rozmyte - po prostu maja w miare wyrownane pasmo, w przeciwienstwie do monitor audio i paradigmow, ktore maja pasmo na dole i na gorze wyraznie podbite :-)

w przypadku Paradigmów (przez górę) może i tak, w przypadku MA na pewno nie, ale mniejsza z tym

tu nie zrozumiałeś o co mi chodziło, nie o balans tonalny tylko o rozmyciu konturów dźwięku, co wpływa na separację dźwięków, szybkość i ostrość wybrzmień itd

akurat do szybkiego metalu potrzeba kolumn z wyostrzonymi konturami jak Paradigmy, Magnaty w przypadku takiej muzyki stoją po niewłaściwej stronie, z kolei w innych gatunkach mogą wypaść lepiej

bzdura nr 2; magnat od zawsze oszukuje - prawie kazdy producent podaje pomiary bez szczegolow, aby wypadly one najlepiej, magnat nie jest wyjatkiem

nie każdy, a nawet jeśli oszukuje to nie przegina aż tak jak Magnat, w sumie na jakie kolumny tej marki by nie spojrzał to czytamy "20hz - ..."

No to teraz wiem już mniej niż na samym początku ;)

Podobały mi się cenowo i na papierze (a nawet wizualnie) te Wharfedale, ale Wasze opinie są niepochlebne. Miały być Magnaty, ale podobno oszukują. Innych znowu propozycji za wiele nie ma, poza odradzaniem tego, co poradzą inni. Ech, nie miał człowiek problemu to sobie wymyślił nowe kolumny.

Z odsłuchiwaniem jest ciężko, ponieważ musiałbym wziąć wolne z pracy, a w dodatku moje jedyne doświadczenie z odsłuchem było takie, że sprzedawca, który pozwolił mi odsłuchać jeden element nagłośnienia miał później wielkie pretensje, sięgające prawie wymuszenia zakupu, że nie kupiłem tego elemenu, a jego 'naciągnąłem na pracę za darmo' jak to powiedział. Wolę unikać takich sytuacji, zwłaszcza, że trochę tych kolumn do odsłuchania by było.

To może jeszcze ktoś mnie poratuje dobrą radą?

Miały być Magnaty, ale podobno oszukują.

to że oszukują w danych technicznych trzeba ganić ale nie znaczy że te dane techniczne w praktyce mają złe, wręcz przeciwnie, to na pewno ścisła czołówka w tej klasie cenowej

Ech, nie miał człowiek problemu to sobie wymyślił nowe kolumny.

to jest właśnie całe "audio" :)

Z odsłuchiwaniem jest ciężko, ponieważ musiałbym wziąć wolne z pracy, a w dodatku moje jedyne doświadczenie z odsłuchem było takie, że sprzedawca, który pozwolił mi odsłuchać jeden element nagłośnienia miał później wielkie pretensje, sięgające prawie wymuszenia zakupu, że nie kupiłem tego elemenu, a jego 'naciągnąłem na pracę za darmo' jak to powiedział.

ten sprzedawca to idiota, albo cwaniak który myślał że trafił na jelenia...

na szczęście są sklepy gdzie standard obsługi jest inny

to że oszukują w danych technicznych trzeba ganić ale nie znaczy że te dane techniczne w praktyce mają złe, wręcz przeciwnie, to na pewno ścisła czołówka w tej klasie cenowej

to jest właśnie całe "audio" :)

ten sprzedawca to idiota, albo cwaniak który myślał że trafił na jelenia...

na szczęście są sklepy gdzie standard obsługi jest inny

A gdzie w Krakowie można dokonać odsłuchu w sklepie, który nie zmusi mnie od razu do zakupu odsłuchanego sprzętu? I gdyby jeszcze miał sensowne (czyt. nie z sufitu, rozumiem, że sprzedaż sklepowa musi być droższa od internetowej) ceny na swoje produkty, byłbym w niebie ;)

Zabrałbym się do odsłuchu tych Wafli 10.7 (a jednak!), Magnatów 657 i może jakichś kolumn Klipsch'a. Ktoś ma jeszcze jakieś typy?

Słucham dokładnie takiej muzyki jak Ty w pokoju o podobnej kubaturze. Swego czasu mając podobny dylemat wybrałem JBL XTi 100 był to strzał w przysłowiową dziesiątkę. Dzisiaj po kilku latach wybór byłby taki sam. Moim zdaniem XTi 100 są stworzone do rocka i metalu. Zero natarczywości, piękne brzmienie wokali i gitar oraz solidny fundament basu.

Jakiś czas temu widziałem XTi 100 i XTi 80 na Allegro.

Pozdro Mariusz.

Gość Gość

(Konto usunięte)

A gdzie w Krakowie można dokonać odsłuchu w sklepie, który nie zmusi mnie od razu do zakupu odsłuchanego sprzętu? I gdyby jeszcze miał sensowne (czyt. nie z sufitu, rozumiem, że sprzedaż sklepowa musi być droższa od internetowej) ceny na swoje produkty, byłbym w niebie ;)

Zabrałbym się do odsłuchu tych Wafli 10.7 (a jednak!), Magnatów 657 i może jakichś kolumn Klipsch'a. Ktoś ma jeszcze jakieś typy?

Na Allegro znalazłem ostatnio Acoustic Energy Aelite 3 za 2000zł. Wyglądają jak nowe.

Moim zdaniem za te pieniądze to strzał w dziesiątkę. Jak znasz kogoś u kogo grają to warto posłuchać.

http://allegro.pl/acoustic-energy-aelite-3-i1579932497.html

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

Kraków ?

No to bym zadzwonił i pojechał posłuchać, ewentualnie wypożyczył do domu . Z tym że są dwa ale : czy u Ciebie w 25 m będzie ok ( 30 cm na basie ), i czy 3490 da radę. Miałem 8.2 u siebie,i naprawdę do takiej muzyki mniam mniam. Ale niestety nie opanowałem basu w moim pomieszczeniu .

Ukryta Zawartość

M

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Po długim czytaniu, podsłuchiwaniu po różnych sklepach i wzięciu kredytu (ech, a miało byc do 2000 ;) zdecydowałem się na MonitorAudio Silver RX6 - zwłaszcza, że dostałem je w Krakowie w Mix-Audio w doskonałej cenie, z której jestem bardzo zadowolony. Właśnie się wygrzewają 'Koyaanisqatsi' Philipa Glassa. Brzmią imponująco, a wyglądają pięknie! Dam znać po kilku dniach kolejnych wrażeniach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.