Skocz do zawartości
IGNORED

QUADRAL Phonologue Gold Korun

Gość Asterman

Rekomendowane odpowiedzi

Gość mario do Asterman

(Konto usunięte)

Niestety nie miałem doświadczenia z wymienionymi modelami quadrala.

Posiadam jednakże najmniejszy model z serii QUADRAL Phonologue Gold, a mianowicie RONDO. Samo wykonanie, jak widziałeś KORUNA, to solidna robota, nie to samo co dziś.

A brzmienie? Słucham ich już od kilku lat (pomieszczenie 12m2) i myślę, że dziś za 2 razy tyle nie znajdę nic lepszego.

Na eBay używany KORUN "chodzi" po 600-650 euro.

Jeśli obecny właściciel nie chce ich sprzedać spróbuj poszukać gdzieś indziej. Na pewno warto.

Gość Asterman

(Konto usunięte)

Heja!

Miałem okazje słuchać powyższych kolumn, są to kolumny z lat 96, niestety nigdzie w sieci nie ma na ich temat danych :( Swego czasu Amuny kosztowały 3.700 natomiast Koruny 5.300. Są to piękne podłogowe konstrukcje z głośnikami wstęgowymi. Koruny porównywałem z B&W 7NT, Elataxami LR10.5 (te troszeczke tańsze) i dosłownie zniszczyły je w każdym względzie. Bas Quadrali miał ogromy potenciał, wręcz subsoniczny, pełna kontrola, przestrzenność w porównaniu do 2 pozostałych, piękne głaciutkie wysokie tony, bogata i poukładana scena dźwiękowa, dynamiką tylko lekko ustępywały Eltaxom, i tutaj najważniejsze, Quadrale potrafiły zagrać najgłośniej bez żadnych zniekształceń w porównaniu do pozostałych 7NT i LR10.5. Wniosek taki że 7NT u dystrybutora kosztują naprawdę sporo, i nie za bardzo wiem jak kszałtuje się rozwój kolumn, jeżeli kolumny z serii przed 7 lat grają lepiej od dzisiejszych prawie hi-endowych. Piece to MF A3 oraz Yamaha AX-892. Tak naprawdę poza klarownością dźwięku 7NT nie pokazało nic specjalnego. Może mieliście jakieś doświadczenia z Korunami lub Amunami, chętnie poznam Wasze opinie, ja osobiście zakochałem się w Korunach, niestety właściciel nie chce ich odsprzedać :(

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/819-quadral-phonologue-gold-korun/
  • 33 lat później...

QUADRAL Korun Gold (wyzej byly jeszcze 3 modele)

cena nowego 1500DM/szt.

4-ro drozny

Bassreflex

Moc 150W

26 - 80.000HZ

4Ohm

Glosniki:

Niskotonowy: 3x170mm

Sredniotonowy: 132mm

Wysokotonowy: wstegowy

Wymiary: 1067x226x368mm

Przecudowne...

:)

Kolumny podobaly mi sie i to bardzo, mialem jednak okazje je tylko widziec.

Z Qudralem to jednak jest tak ze firma produkuje doskonale kolumny, jednak tu na forum nie sa one zbyt popularne. Dlaczego? Ano chyba dlatego ze w Polsce nie sa zbytnio dostepne, cena tez raczej wysoka.

Spotkalem sie w sieci z kilkoma, hmm, niekoniecznie pochlebnymi opiniami na temat kolumn Quadrala, zawsze jednak okazywalo sie ze ludzie Ci sluchali kolum z najnizszych linii, ba nawet takich ktore byly wytwarzane tylko do sprzedazy w jakichs supermarketach albo innych Media-Marktach.

Jednak "normalne" kolumny Quadrala, jak slusznie sie zachwycil kolega Asterman, to konstrukcje oferujace najwyzsza jakosc dzwieku, choc trzeba, jasno przyznac o specyficznej dla Quadrala "barwie".

Doskonale niemieckie kolumny, o wysokim standardzie wykonania i choc to rzecz gustu, niezwyklej urodzie.

Warto przypomniec ze "topowa" konstrukcja Quadrala - kolumny model: Titan sa chyba od poczatku lat 80 ciagle uznawane za referencyjne.

Warto sie zainteresowac na rynku wtornym liniami Phonologue i Phonologue GOLD.

Piekny Quadral Phonologue Gold model KORUN

[obrazekLUKASZ-32019_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Phonologue Gold model WOTAN

:)

[obrazekLUKASZ-32023_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 miesiące później...

To prawda... Quadrale Phonologe i Gold (o ile pamiętam albo modele wczesniejsze albo tańsze miały kopułkę wysokotonową a od wersji Gold lub Phonologe "awansowały" do głośnika wstęgowego - poprawcie jeżeli si mylę). Najwyższy model Titan mk. IV miał obudowę w układzie linii transmisyjnej i wstegowy wysokotonowiec - tańszy był jeszcze Vulkan IV i Montan IV już bez wstęgowego... Póżniej wyposażono cała serię - od podstawkowych Rondo - w głośniki wysokotonowe wstęgowe, a dwa najwyższe modele otrzymały także wstęgowe średniotonowce. Nigdy nie udało mi się ich posłuchać. A potem zniknęły z krajowego rynku - a na ich miejsce pojawiły sie jakieś plastikowe śmieci :-(

Quadrale zawsze były relatywnie drozsze w stosunku do konkurencji - i raczej lokowały się na wyzszych pułapach cen - tańsze modele były jakby uzupełnieniem trzonu oferty dużych podłogowców. Te głośniki były wytwarzane niemal wielkoseryjnie - często zmieniano oferte wprowadzając kolejne wersje tych samych modeli... a jakość wykonania miały jak dzisiejsze produkty Hi-Endowych Manufaktur. W roku 1993-1994 Vulkan IV kosztował 53mln. starych złotych (czyli 5300PLN plus skumulowana inflacja od tamtego czasu) - co daje zaktualizowaną wartość może nieco powyżej 20tys.PLN. Votan IV i Korun IV to wartość ok. 16tys.-14tys.PLN, A najmniejszy podłogowiec Shogun V, to może ponad 4tys.PLN (chyba że pamięć mnie zawodzi i te wyliczenia inflacyjne zrobiłem zbyt optymistycznie). Niby płace realne rosły aż do 1997 roku, a okazuje że tak jakby nowe konstrukcje tej samej klasy i w podobnym wykonaniu są realnie droższe... - A moze tylko ja stałem się większym pesymistą???

• 7 miesięcy później...

> Quadrale Phonologe i Gold (o ile pamiętam albo modele wczesniejsze albo tańsze miały kopułkę wysokotonową

> a od wersji Gold lub Phonologe "awansowały" do głośnika wstęgowego - poprawcie jeżeli si mylę)

Quadral rozpoczal produkcje modeli Phonologue gdzies gleboko w latach 80.

Seria liczyla zawsze kilka modeli, w tym ze 2 podstawkowe i ok. 4-5 podlogowych.

Kolejne wersje glosnikow byly oznaczane Mark II, III itd. Np. Quadral Phonologue Shogun Mk V

Wstegowe glosniki wysokotonowe pojawialy sie juz w drozszych modelach serii Phonologue, bodajze od MK III.

Cala seria Phonologue - lacznie z podstawkowcami RONDO i ALTAN - otrzymala wstegowe glosniki dopiero w wersjach MK VI i nazwana zostala wtedy Phonologue Gold. Wtedy tez wszystkie modele zaczeto wykonywac w konstrukcji BassReflex z wylotem z przodu kolumny.

Nastepnie ok. 1999 r. na rynku pojawily sie modele Phonologue Aurum, powinny to byc wiec modele MK VII.

Ktos napewno wie cos wiecej o tych kolumnach.

> Najwyższy model Titan mk. IV miał obudowę w układzie linii transmisyjnej i wstegowy wysokotonowiec -

Model TITAN, flagowa kolumna Quadrala, nigdy chyba nie nalezala do zadnej serii, w tym i do Phonologue.

Klasa sam w sobie.

> tańszy był jeszcze Vulkan IV i Montan IV już bez wstęgowego...

Te kolumny nalezaly do serii Phonologue, ale nie do Gold, zatem ich wersje konczyly sie naprawdopodobniej na MK IV lub V (MK VI to juz Gold). Vulkan w 1995 r. byl wyposazony w wstegowy wysokotonowy i sredniotonowy oraz 26 cm niskotonowy (najprawdopodobniej legendarny Isophon). Montan wstegowy "tylko" wysokotonowy.

Te kolumny chyba nie wystepowaly w serii Phonologue Gold.

> potem zniknęły z krajowego rynku - a na ich miejsce pojawiły sie jakieś plastikowe śmieci :-(

Pewno z przyczyn obiektywnych... znaczy cena.

> a jakość wykonania miały jak dzisiejsze produkty Hi-Endowych Manufaktur.

To fakt. Ogladanie tych kostrukcji Quadrala to rozkosz dla oka.

Dzisiejsze budzetowe kolumny Quadrala (bodajze QLX) nie maja zadnego porownania do tamtych konstrukcji.

Zreszta Quadral zawsze produkowal rowniez budzetowe glosniki. Byla przeciez tansza seria Sonologue rowniez stosunkowo dobrej jakosci), ale byly tez i jeszcze tansze "supermarketowe" kolumny.

Faktem jednak jest ze Phonologue/ Phonologue Gold to najwyzszej jakosci sprzet.

> najmniejszy podłogowiec Shogun V, to może ponad 4tys.PLN

Najtanszy podlogowiec Shogun Phonologue (Mk VI) Gold: 1000DEM/szt. w 1995 roku.

• 7 lat później...

Sory, za odrzebywanie dinozaura:P, ale chciałbym się od Was dowiedzieć co uważacie o Quadral shogun mk v, a konkretnie o tych:

Ukryta Zawartość

Byłbym wdzięczny za odpowiedzi;]

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.