Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki parkiet z dobrym basem

foxbat

Rekomendowane odpowiedzi

klepka dębowa gra ciemno, nie polecam - natomiast wenge dodaje troszkę tropiku w brzmieniu

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Myślę że klepka o wymiarach 40 cm na 120 cm i grubości 8 cm z jednorocznej brzozy, jest najbardziej audiofilska. Podobno są problemy z jej zdobyciem ale warto. No i musisz uważać czy w klepce nie ma korników bo one robią dziurki i przez to dźwięk może ugrząźć w parkiecie. No a wtedy może okazać się, że do Ciebie już nic nie dotrze. No i zwróć uwagę na kolor lakieru, może mieć wpływ na znikanie kolumn. Podobno jak jest tego samego koloru co kolumny to właśnie dużo łatwiej by kolumny zniknęły.

Choć znajomy mówił mi że jak zgasisz światło i zaciągniesz żaluzje to kolumny dużo łatwiej nikną.

Myślę że teraz wiesz czego unikać i czego szukać. Powodzenia w muzycznej nirwanie.

:)))))))

Pozdrawiam Arczi

Ale klepka nówka, czy używka solidnie wydeptana?

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Gwajak da Ci zelazna kontrole na basie!!!!

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Ja to widze u Ciebie fox kamien.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

szlif jest ważny. jak będzie kiepsko wycyklinowana to bas będzie się pętał po podłodze. dobrze wyszlifowana i polakierowana na połysk wniesie więcej góry i blasku w muzyce. PAMIĘTAJ O 300 GODZINACH WYGRZEWANIA!

I najważniejsze - do północno-wschodniego rogu parkietu musisz podłączyć minus bateryjki 9V. Jak będzie za dużo góry to podłącz płaską baterię :)

Jesion zdecydowanie polecam. Wymogów dotyczących sezonowania zbyt wygórowanych nie ma, już po kilku miesiącach wygrzewania brzmi świetnie, z jedwabistym nalotem. Ważne są kleje: zdecydowanie należy stosować elastyczne, twardniejące mogą ograniczać naturalność, efekt będzie jak przy słuchaniu ze źródeł cyfrowych.

Nie ma audiofilskich wymagań dotyczących przyściennych cokołów, przynajmniej ja nie zauważyłem (z drugiej strony, testowałem zaledwie sześć modeli). Kluczową kwestią są natomiast ćwierćwałki - w końcu to element znajdujący się w krawędziach pomieszczenia, więc kluczowy dla akustyki. Jak się okazuje, pomijalny jest materiał i usłojenie, ważny jest sposób impregnacji. Najlepiej sprawdza się gęsi smalec.

Gęsi kupię.

Czytajac forum dowiedzialem sie, ze panele zle graja... Dlatego stwierdzilem, ze ide w parkiet.. Co polecacie?

Ale nie napisałeś jakie pomieszczenie i jakiej muzyki słuchasz ;)

Ja w tym roku 6 razy wymieniałem i dalej nie gra :/

Niestety większość wpisów jest nieprofesjonalna - jak zwykle na audiostereo. Parkiet powoduje szkodliwe odbicia fal audiowizualnych. Aby ich uniknąć parkiet należy wycyklinować gruboziarnistym papierem ściernym w tzw. fale, i tak pozostawić. Chropowata i niejednolita struktura parkietu zlikwiduje szkodliwe dyfrakcje audiofilskich fal audiowizualnych. Po takim parkiecie można zresztą odróżnić audiofila od amatora. Parkiety lakierowane mają wyłącznie leszcze !

Oddzielnym problemem jest struktura parkietu w systemach high-endowych (naturalne parkiety leszczynowo - chrustowe itp). Ale to już wykracza poza tematykę tego opracowania.

Panowie, pomijacie kluczowe zagadnienia dla akustyki: układać wzdłuż, w poprzek, czy też poprzecznie do układu pokoju. Ponadto zdecydowanie nie lakierować parkietu, a olejować: naturalny mikroklimat wytarzany przez olejowane drzewo tworzy audiofilską mikroatmosferę i dopiero wtedy parkiet gra jak należy.

Ponadto, do systemów hajend, takich powyżej 20 tysi wchodzi w rachubę układanie tylko przy pełni księżyca, dla systemów 10-20 tysi może być przy nowiu, a poniżej to i tak nie ma znaczenia, bo ewentualne braki wyreguluje się kabelkami.

Ważny jest też parkieciarz - obowiązkowo audiofil, względnie parkieciara - tutaj wymogiem nie jest już audiofilizm, ale zaświadczenie o dziewictwie musi być, bo inaczej karma będzie nei ta i z muzyki dupa.

Powrót po dłuższej przerwie...

No co jak co justas32 ale ta fala audiowizualna jest najlepsza :). Ja do obijania fali wizualnej używam lustra :) polecam. Najlepiej postawić za kolumnami i w miejscach pierwszych odbić wtedy mamy takie wizualizacje że szok. Dla lepszego odbioru polecam grzyby halucynogeny pół paczki na wieczór.

Panowie odkryłem lekarstwo na naszą bolączkę z podłogą.... Nie ma nic lepszego jak sezonowane linoleum. Ważne by było produkowane przed II wojną światową. Jest wygrzane już wystarczająco i śmierdzi na tyle intensywnie że obojętnie co będzie grało i tak będzie super.

Pozdrawiam Arczi

• Redaktorzy

Gwajak da Ci zelazna kontrole na basie!!!!

Gwajak jest samosmarowny, więc średnica będzie soczysta i lepka ;-)

Wątek ląduje na bocznicy.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

A najlepiej jak w pomieszczeniu gdzie będzie stał sprzęt ze cztery szklane witryny postawisz :)

Ale do rzeczy każde panele i każdy parkiet nie są przyjazne akustycznie bez względu czy panele czy parkiet musisz jeszcze coś na to położyć (porządny dywan wykładzina) idealnie byłoby gdybyś położył na całej powierzchni pokoju, ale domyślam się że człowiek żona ma tutaj ostateczne słowo. Połóż panele a za resztę z pakietu kup porządny dywan taki co się nie elektryzuje lub porządną wykładzinę w "dobrych sklepach" zapewne przytną na wymiar i obszyją. Mniej więcej na powierzchni zawartej: baza głośników-miejsce odsłuchowe. Na pewno będzie lepiej i ałdiofilskie parkiety które tak naprawdę nie istnieją. W najgorszym wypadku niezbyt twarda podłoga z desek lub korek.

Pozdrawiam,

Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Czy skory garbowane tez wchodza w rachube, miast dywanow i wykladzin??

No i sorry za OT fox.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Oczywiście że tak! Najlepsze węża strażackiego :)

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.