Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki tranzystorowiec, tylko DIY

Andrev1991

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

na początku chciałbym zaznaczyć że wzmacniacz lampowy już mam, więc przymierzam się do budowy czegoś "na co dzień".

Zależy mi na jakości dźwięku - wiem to pojęcie względne. Do rzeczy. Macie jakieś ciekawe, sprawdzone układy/schematy?

GC już był. Myślę nad symasym'em. Doradzajcie, tylko bez głupich wstawek w temacie.

Wzmacniacz będzie grał z 50W monitorami.

https://www.audiostereo.pl/topic/81715-jaki-tranzystorowiec-tylko-diy/

Jeśli chcesz mieć względnie tani, dobrze brzmiący wzmacniacz, który jeśli zadba się o jakość montażu i zrobi wszystko skrupulatnie tak jak to kolega jar1 opisał rusza "od kopa" to rób UGODĘ. Mam i polecam.

Zen'ki są super, potwierdzam. Mam na koncie dwa tego pierwszego jako eksperymentalnego i V3, którego bardziej dopieściłem. Konieczny dedykowany preamp BOZ. Naprawdę warto Zenki składać bez kompromisów w szczególności dotyczy to kondensatorów. Wskazana jednak albo wręcz konieczna zmiana w filozofii głośnikowej - łatwe i wysokoskuteczne głóśniki: albo jakiś bdb fullrange w obudowie horn, albo coś łatwego w napedzeniu typowego dla lamp SE od sporej skuteczności 90db wzyż.

Pytanie tylko czy one są "na co dzień" - zalezy co to znaczy - mój jest cały "blaszany", waży 17kg, po 30 minutach ma temperaturę 55stopni i ciągnie ponad 200W z sieci.

Pewnie podobie dobry jest wspomniany wyżej PowerFollower.

Andrev,skoro poradziłeś sobie ze wspomnianymi przez siebie wzmacniaczami(albo nawet jeśli ich sam nie składałeś)-to proponuje UniAmpa150-akurat mocą będzie Ci odpowiadał i jakością dźwięku może konkurować z konstrukcjami za dużo większe pieniądze.

Materiały dotyczące Ugody były publikowane na AS oraz (o ile pamiętam) na forum KAiM, kopia np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Ugodę zdecydowanie polecam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Bardzo dobrym wzmacniaczem jest projekt Giovanni Stochino publikowany w EW. Ma swoj watek na DIYAudio. Musialbys zaprojektowac samemu plytke bo juz chyba niedostepna. W takim wypadku mozesz dodac trzecia pare tranzystorow mocy i sterujacych wtornikow emiterowych. Mozesz tez zaprojektowac pod lepsze tranzystory w LTP i VAS.

Z gotowcow mozesz kupic kit Diamond Differential od jim's audio. Ppara plytek z czesciami ale bez tranzystorow mocy okolo $80. Tubeshunter sprzedaje razem z tranzystorami njw3218/1302 za $100. Mam ten wzmacniacz na warsztacie. Skoncze na poczatku maja. Trzeba zastosowac regulowane PS na wejscie i VAS na optymalna prace. Na symulacji sprawuje sie bardzo dobrze. Tez jest watek na DIYaudio. Projekt wzorowany na accuphase E305 i Sansui. Szybki wzmacniacz o malych znieksztalceniach. Kit ma rowniez speaker protection na plytce.

Mam dwie wersie Symasym pt Mimesis nieco zmodyfikowane. Dobre ale tylko po jednej parze tranzystorow mocy. Optymalne zasilanie z trafa 2x30V 300VA na stereo modul bo pozwala zwiekszyc prad podkladu do dobrze ponad 100mA. Tak naprawde mozna podniesc podklad az do klasy A. Oczywiscie napiecie zasilania sie zmniejszy. Optymalnie jest miec trzy. Wzmacniacz daje sobie latwiej rade z trudniejszymi obciazeniami.

Ugode znam tylko ze schematu. Ma dobrze zaprojektowana plytke, sam schemat dosc standartowy.

Jak sam budujesz pomysl nad ukladem aktywnym. Koszty budowy dobrego ampa jak np Diamond sie sa wysokie. Cztery kanaly Mimesis (oparta na Symasym) nieco drozsze niz para diamond.

pozdrawiam,

Że się tak bezczelnie wtrącę -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - co sądzicie o tym?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

El sueño de la razón produce monstruos.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.