Skocz do zawartości
IGNORED

Pasty poprawiajace kontaky kabli ?

krzysiek_s

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio natknalem sie na pasty polepszajace interkonekty. Oczywiscie kupilem puszeczke o nazwie SilClear. W instukcji jest opis o stosowaniu. Polecaja do wszystkich kabli a nawet do pradowych. Opisuja rowniez o poprawie dzwieku itp. Osobiscie mialem zamiar uzyc to cudo do podlaczenia glosnikow. Czy macie doswiadczenie z pastami i czy naprawde to dziala?

https://www.audiostereo.pl/topic/8168-pasty-poprawiajace-kontaky-kabli/

Jeżeli jest to pasta która usuwa tlenki tak niekorzystne w kablach miedzianych ,to powinno pomóc .Osobiście wolę stosować płyny odtleniające ,które w skuteczny sposób docierają w zakamarki np terminali.

Natomiast odradzałbym pasty które nanosi się cienką warstwą na powierzchnie styczne . Z naszych doświadczeń wiemy, że to zawsze psuje dżwięk.

Podobny temat:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

krzysiek_s

Nie wiem, jak to jest z tą pastą.

Ci, którzy sprawdzili, pewnie nie opiszą skutków (może sie wstydzą?) :-)

-----------

"Pasta Kivi kabel ożywi"

Koneserzy, polecają pastę Nivea, podobno jest najlepsza :-)

No i nie można zapomnieć, o wodzie kolońskiej, płynie Borygo czy "sheery na kościach", do konserwacji "wnętrza przewodu" :-)

Pozdrawiam wszystkie passty tego świata :-)

Zubnaja Szczoteczka (bez konserwantów) :-)

Oto opis tego produktu na internecie:

The word is out! SilClear is the first silver-loaded contact enhancer optimized for superior performance in audio/visual systems. SilClear will significantly improve the sound (or video quality) of any interconnect, power cord, speaker cable, etc. The sonic improvements noted include remarkable increase in treble extension, transparency, detail and sparkle, without any added edginess. Bass sounds tighter, and less boomy. Attacks are noticeably quicker and punchier. Midrange timbres and harmonic details are articulated more clearly, yielding a more natural and intimate musicality. SilClear uses microscopically thin silver platelets (a millionth inch thin; 8 square feet of surface per gram!) to enhance the conductivity of electrical connectors. The unique binder for the silver platelets is an ultra-pure, low dielectric absorption, food-grade grease that minimizes signal loss/smearing. The thinnest possible coating lasts 10 to 20 unpluggings. Comes in a 14-gram jar (with applicator) that treats 1000+ connectors. Arguably one of the best new tweaks on the market.

Cena 35 $ us

Ukryta Zawartość

jak napislem kupilem puszeczke, jeszcze nie uzylem. ale wedlug teorii jezeli jest to przewodnik to powinien pomoc a nie przeszkodzic. Zawsze szukamy czegos nowego co moze ulepszyc dzwiek. Jezeli chodzi o NIVEA to chyba uzywnie jest wskazane do innych celow.

Ukryta Zawartość

Stosuję z dobrym skutkiem spray Kontakt S doczyszczenia styków.Polecam, działa doskonale i można go kupić w większości sklepów z częściami elektronicznymi po 6 zeta.Pojemnik spokojnie starczy na rok lub nawet dwa i znając życie wprawdopodobnie będzie nie gorszy niż cała masa kretyńskich wynalazków wciskanych przez audiofilskie sklepy.

• 1 rok później...

Tak, najwyższy czas na czyszczonko - zaplanowałem na jutro zaraz po pracy - trza przed Świętami wtyki też wypolerować :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - 3 zł, nie tak jak w Poznaniu 15 zł - krwiopijcy !!! ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) -czytać i stosować !, a nie tylko za nowymi klockami i kabelkami ganiać ! :)

Ukryta Zawartość

Polecam Licon firmy DNM Reson przypadkowo dostałem taką buteleczkę.Działa niesamowicie w całym paśmie akustycznym.Głównie wygładza dźwięk w obszrze wysokich tonów i zdecydownie poprawia się kontrola basu . Pokryłem nim czincze RCA ale najwiekszą róznicę zaobserwowałem na kablu cyfrowym tutaj mega poprawa.

109 zł za niepełną buteleczkę :(

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Często mam taki problem, otóż moja gałka Volume we wzmaku dość ciężko się obraca i jak mam spoconą rękę to uchwyt nie jest pewny i występują okresowe poślizgi opuszków palców na tej gałce. Powoduje to zmianę głośności niezgodną z moimi zamiarami, więc tym samym, dźwięk nie jest taki jak chciałem, czyli jest GORSZY.

W związku z tym mam pytanie czy jest jakaś pasta go gałek, żeby spocone palce się na nich nie ślizgały, a tym samym dźwięk był LEPSZY ? Ta pasta musi zawierać czynnik wiążący wodę (pot), musi być przeźroczysta i nie wchodzić w reakcję z lakierem gałki. Interesują mnie tylko dobre, audiofilskie pasty do gałek. Pozdrawiam ;-)

Otóż można:

-myć ręce

Jeżeli nie wchodzi to w grę (np. ze względów religijnych) to:

-miseczka z talkiem obok

-bawełniany audiofilski ręczniczek za 800$

-oklejenie gałki np. korkiem.

z audiofilskim pozdrowieniem

Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

>robtango, 5 Gru 2005, 08:23

No to już na pewno jaja! I to strusie!

Chociaż czytając niektóre wpisy o kablach zaczynam wierzyć w lewitację joginów itp.

Zaczynam budować doprowadzenie od wzmaka do kolumn typu Made in P.R.C

przy pomocy szyn kolejowych na podkładach z hebanu. Czy to drewno będzie odpowiednie?

Czy może lepsze będzie drewno tekowe, lub jakieś inne.

Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

Echhh... czasy się zmieniają. ;) Przypomina mi się era punk, kiedy firmy produkujące sprzęt nagłośnieniowy dostosowując się do ówczesnej mody sprzedawały za dużo wyższą cenę urządzenia obrzucone np. wapnem.

> Jaro_747

> >-bawełniany audiofilski ręczniczek za 800$

To może być wbrew pozorom niezły interes. Chyba wezmę się za produkcję. ;)

Hit sezonu.

Masz problemy ? Mój ręcznik ożywi Twój system !

Co do styków. Jeśli są zaśniedziałe to jestem w stanie uwierzyć że dźwięk będzie byle jaki. Napewno ma to większe znaczenie niż kierunkowość kabli.

pzdr.

yamen

Ja mam inny sposob.

Kupuje swiatowej slawy 'Kontakt' w areozolu (produkt austriacki? niemiecki?), taki jaki sie stosuje w warsztatach elektronicznych, wersje silniejsza. Potem waciki do czyszczenia uszu i na to ow Kontakt i do dziela.

Najciekawsze jest w tym wszystkim to, ze na przyklad gniazdka kolumn (mam wtyki bananowe) czy wszelkie wtyki wzmacniacza i reszty sprzetu sa po prostu brudne i nie wiadomo dlaczego. Wacik w trakcie czyszczenia staje sie czarny i trzeba go zmieniac kilka razy jezeli przelatuje sie wszystkie styki sprzetu. Czy pomaga? Nie wiem bo wplyw na dzwiek moze byc w tym przypadku sugestia ale jedno jest pewne - wtyki i gniazdka bardzo sie zapuszczaja. Warto czyscic.

'Kontakt' mozna kupic a kazdym sklepie z czesciami elektoronicznymi lub od ludzi z serwisu naprawczego wszelkiej elektorniki bo oni to nosza caly czas zatkniete za pasek ;-)

Mozna uzyc najpopularniejszy 'Kontakt 61' lub usuwajacy dodatkowo tluszcze 'Kontakt U'. Jednak wszelkie odmiany sa wskazane. Cena za 200 ml okolo 25-30 zl. Spokoj na lata. Nie wiem dlaczego probowka z 5 ml audiofilskie hiendowego czyscidelka ma byc lepsza od owego Kontaktu? ;-) Naprawde nie wiem.

pzdrw

soso

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.