Skocz do zawartości
IGNORED

Panele podłogowe- wpływ na dźwięk

gag

Rekomendowane odpowiedzi

Ok panowie. Wszystko fajnie. Mnie też panel irytuje. Wybrałem drewno już dawno temu, tylko nie wiem w jakiej postaci. Parkiet na sztywno przyklejony, czy może deska nap"Barlinecka" z podkładem wygłuszającym, a jak już to jakim? (Deska chyba tańsza i większy wybór)A co na to prawa fizyki, co na to akustyka? Ktoś jest kompetentny? Pływająca, czy stała?

Panele niestety maja to do siebie, że nawet jak niewioadomo jaki podkład dasz pod nie to i tak będą irytująco stukały.

EKOPOR to jeden z lepszych podkładów który w niewielkim stopniu wygłusza te dźwięki.

Polecam deskę barlinecką albo inne tego typu wynalazki.

Ja po remoncie pokoju mam na podłodze panele i jakoś nie słyszę ich negatywnego wpływu na dźwięk. Ale mi po remoncie to ogólnie gra teraz milion razy lepiej niż wcześniej i to nawet na teoretycznie gorszych kolumnach, ale to pewnie głównie dlatego że wymieniłem instalację elektryczną, powiększyłem pokój, zrobiłem porządek z meblami, czyli pozbyłem się większości gratów zapewniając lepszą przestrzeń. W razie czego jednak dałem na panele dywanik a na niego duże płyty granitowe na których stoją kolumny.

I love the sound of crashing guitars

Może zanim ktokolwiek zerwie panele z podłogi, warto byłoby zapytać:

-Czy pokój jest w jakikolwiek sposób zaadaptowany akustycznie? Czy w pomieszczeni znajdują się jakiekolwiek pułapki basowe? 2 sekundowe wybrzmiewanie basu może się zdarzyć, rezonanse potrafią tyle wygasać w niezaadaptowanym pomieszczeniu.

Kilka uwag: zazwyczaj po puknięciu w panele, dźwięk nie wygasa 2 sekundy. Nigdy nie widziałem takiej podłogi, żeby po każdym kroku dźwięk uderzenia wygasał 2 sekundy. Jeśli natomiast niektóre nuty odtwarzanej muzyki wygasają 2 sekundy, to należy podejrzewać, że nie jest to wina podłogi, tylko słyszalny jest rezonans pomieszczenia.

-Odległość paneli od podłoża wynosi tylko kilka milimetrów, dlatego wątpliwe jest, by uderzenie w panele mogło generować "subbasowe" częstotliwości. Dlaczego?

Podłoga działa prawdopodobnie jak ustrój panelowy (cóż za zbieżność nazw:) ), strojony na pewną częstotliwość.

Materiał tłumiący pod panelami sprawia, że podłoga jest raczej absorpcyjna w wąskim pasmie.

Gdyby pod spodem była pustka, wtedy można by się spodziewać, że podłoga będzie rzeczywiście grać.

Znając masę panelu, można by bez problemu obliczyć, na jaką częstotliwość nastrojony ten "ustrój". Moim zdaniem jest to wartość rzędu kilkuset Hz, a więc raczej na pewno nie częstotliwości basowe...

Dlatego, zanim zerwałbym podłogę, sprawdziłbym wpierw, czy wspomniany efekt nie wynika z obecności rezonansów, które występują w każdym pomieszczeniu.

PS. Dywan nie absorbuje basu.

• 3 miesiące później...

Odświeżam wątek. Akurat jestem po położeniu podłóg w mieszkaniu. Mieszkanie stoi całkowicie puste, zero mebli, zasłon, firan, drzwi. Heh do salonu i połowy korytarza wybrałem deskę na podkładzie korkowym zgodnie z sugestiami niektórych kolegów, do dwóch następnych pokoi gruby 10mm panel i chyba ekopor 5,5mm. Jakie jest moje zdziwienie w różnicy pogłosu między pokojami z panelem a deską (mówię tylko o pogłosie rozmowy i ewentualnych czynności porządkowych no i kroków). Różnica w pogłosie jest powalająca, na panelach mimo grubego podkładu jest masakrycznie, a tam gdzie deska słyszę siebie z małym echem. Mam dokładne porównanie przed i po, wcześniej w salonie z uwagi, że prostokąt i znacznie większy pogłos był nie do zniesienia, głośniejsza rozmowa była ciężka do zrozumienia, teraz jak ręką odjął. Nie mogę się doczekać przeprowadzki i postawienia sprzętu nawet bez dywanu. Zastanawiam się tylko skąd wynika aż taka dysproporcja dźwiękowa między tymi materiałami?

Aku Pro bardzo ładnie podsumował wątek.

zbuj

Pomyśl że robiąc coś jeszcze ze ścianami i ustawieniem kolumn itd. możesz uzyskać jeszcze lepsze efekty. Co za tym idzie pomieszczenie będzie zrównoważone tonalnie (bardziej liniowa odpowiedź). No ale w podobnym tematycznie wątku głoszony jest pogląd że lepiej kupić kabel sieciowy za 10 tyś zł. Generalnie im droższy tym lepszy. A Ty taki psikus robisz że poprawiasz akustykę pomieszczenia i jest lepiej, kto by pomyślał :)).

Powodzenia życzę i dalszych sukcesów..

Pozdrawiam Arczi

Podłoga działa prawdopodobnie jak ustrój panelowy (cóż za zbieżność nazw:) ), strojony na pewną częstotliwość.

Materiał tłumiący pod panelami sprawia, że podłoga jest raczej absorpcyjna w wąskim pasmie.

PS. Dywan nie absorbuje basu.

Aku, a nie uważasz, że takie panele przede wszystkim powodują odbijanie fal? Ich gładka powierzchnia raczej w niewielkim stopniu chyba prowadzi to absorpcji fal - wszak najpierw fala uderza w czoło/twardą warstwę wierzchnią panela i ulega odbiciu raczej niż pochłonięciu. Wydaje mi się, że niewiele z energii fali dochodzi do podkładu (b. cienkiego zazwyczaj).

Powrót po dłuższej przerwie...

romekjagoda

Polecam poczytać o rezonatorach Hermoltza, membranowych, ogólnie o ustrojach opartych na rezonansie wtedy będziesz wiedzieć o co chodziło z tą pianką itd.

No a co do odbijania masz jak najbardziej racje gładkie powierzchnie bardzo mocno odbijają fale dźwiękowe ale też do pewnej częstotliwości potem dla fali dźwiękowej jest pomijalny i przeszkodę stanowi "beton".

Arton i Bobcat mają położone płyty chodnikowe i na tym mebelki, może Ci coś poradzą. No i gąmpki...

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Zbuj kup ten kabel i daj znać...

A sam sobie kup, mnie nie stać. Jakoś mnie kable sieciowe nie przekonują, mam taki od lampki nocnej i gra, nawet sam gra. A tak poważnie to o co Ci chodzi, że tak po mnie jedziesz?

• 3 miesiące później...

Witam. Czy ktoś z was miał sposobność ustawienia stereo w pokoju z panelami podłogowymi? Ja niestety tak. Przeprowadzka z parkietu na panele no i kicha z basem. Wzbudza się niemiłosiernie. Panele były bardzo drogie a i podkład pod nie miał dobrze tłumic "EKOPOR" Po założeniu kicha. Nawet jak chodzę po nich to słychać jak dudni bas. Nie mam jeszcze grubego dywanu i ze względów estetycznych (bo to salon) mogę go nigdy nie mieć. Próbowałem kłaść koce poduszki , stawiałem kolumny na krzesłach, kolcach i niewiele lepiej. Czy ktoś zna sposób jak wytłumić to cholerstwo może jakiś inny podkład pod panele albo jakieś inne patenty. Może ktoś próbował przyklejać panele do podłogi -jak parkiet? Sam nie wiem. Proszę o pomoc.

też zastanawiam się nad ekoporem , bo panel 8mm ma już wklejoną 2.5mm niby wyciszającą i potrzebuję w miarę stabilne 4mm podkładu

co polecacie?

co sądzicie o korku lub pianomacie są specjalnie sztywne ponoć

Focal + Naim

• 3 lata później...

Ja u siebie miałem przed zalaniem :/ piękną mozaikę drewnianą, bukową, klejoną do podłogi i małym, dość cienkim dywanem. Zdecydowałem się na panele na cienkiej - 3 - 4mm - zielonej piance, ale bardzo gruby dywan (4 cm włos) i wpływ na dźwięk jest ale in plus. Fakt że podłoga była równa - wylewka żelbetonowa i czy to stukanie pięścią czy to piętą w nieodsłoniętą cześć panela nie powoduje żadnego pogłosu. W pokoju z aneksem mam na podłodze gres i tutaj to jest masakra echo jak w lesie - 2 sekundy :) ba nawet 5 sekund. Ułożenie parkietu to czasowa masakra - 2 dni na ułożenie - tydzień na wyschnięcie kleju - cyklinowanie potem 4-5 warstw lakieru który dobrze jakby sechł po 1-2 dni - całość to 3 tygodnie mieszkania w hotelu.

Problemu z wątku doszukiwał bym się w nierównej podłodze - tutaj panele zamiast leżeć po prostu wiszą nad podłogą - a każda przestrzeń pod panelem to świetne pudło rezonansowe.

Panele niestety maja to do siebie, że nawet jak niewioadomo jaki podkład dasz pod nie to i tak będą irytująco stukały.

EKOPOR to jeden z lepszych podkładów który w niewielkim stopniu wygłusza te dźwięki.

Polecam deskę barlinecką albo inne tego typu wynalazki.

Gruba przesada. W domu mam od 6 lat panele Balterio. Na wylewce podkładem jest korek. Nie nie stuka, nic się nie wygina, nie wypacza. Nie mam dywanów i o dziwo nie mam problemów z akustyką w postaci pogłosu itp. zjawisk.

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

Ale mnie tu wszyscy nastraszyli... Za rok czeka mnie przeprowadzka (jak zbuduja) do mieszkania z panelami wiec glosy na koniec mnie troche uspokoily.

Czy mial ktos moze doswiadczenie z panelami z ogrzewaniem podlogowym?

Mam. Najlepsze co można zrobić to dobra izolacja pod posadzką. Przy dobrej izolacji od spodu straty ciepła są żadne, a bezwładność ogrzewania, co by na wierzchu nie robił jest duża. I nie należy zakładać że jest to podstawowe źródło ciepła. Bo w takim wypadku raczej terakota, niż drewno (tu już nie wystarczy podgrzać podłogę do temp komfortowej dla stóp, tylko trzeba przekazać powietrzu dużą ilość ciepła)

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

Wszystkie mieszkanie w budynku beda mialy takie ogrzewanie, a deweloper nie przewiduje zadnego innego ,wiec bedzie musialo wystarczyc (tutaj zimna to maksmanie -1 stopien przez 5dni w roku, a tak to 2-7stopni). Do kazdego lokalu bedzie tez jakies urzadzenie ktore mechanicznie odzyskuje cieplo (rekuperator?). Ale moje pytanie bylo bardziej ukierunkowane o wplyw takiej podlogi na dzwiek, czy niesie ona ze soba jakies problemy akustyczne.

Zadałeś pytanie o ogrzewanie.

Jeśli masz rekuperację, to nie dostajesz do wnętrza powietrza o temp zewnętrznej, tylko podgrzane w rekuperatorze przez powietrze wyciągane. Więc potrzebujesz mniejszej mocy z czystego ogrzewania.

Generalnie na podłogę, im mniejszy współczynnik oporu cieplnego tym lepiej. Im cieńsza warstwa tym lepiej. Wszelkie podkłady pod panele maja duży opór, ja bym szukał takiego z najmniejszym i najcieńszego (zależność liniowa, tzn materiał 2x cieńszy o 2x wyższym oporze daje taką samą przewodność jak materiał porównywany)

Akustycznie panele to dramat, mają na wierzchu twardą powierzchnię która działa jak lustro. Trochę lepiej się zachowują deski barlineckie, czy parkiet, ale za to są grubsze przy podobnej przewodności cieplnej. A parkiet na ogrzewanie to już wyższa szkoła jazdy i ihmo bez gwarancji sukcesu. Wcześniej czy później będą szpary.

Jak zwykle wszystko ma plusy dodatnie i ujemne :)

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

Zadałeś pytanie o ogrzewanie.

Jeśli masz rekuperację, to nie dostajesz do wnętrza powietrza o temp zewnętrznej, tylko podgrzane w rekuperatorze przez powietrze wyciągane. Więc potrzebujesz mniejszej mocy z czystego ogrzewania.

Generalnie na podłogę, im mniejszy współczynnik oporu cieplnego tym lepiej. Im cieńsza warstwa tym lepiej. Wszelkie podkłady pod panele maja duży opór, ja bym szukał takiego z najmniejszym i najcieńszego (zależność liniowa, tzn materiał 2x cieńszy o 2x wyższym oporze daje taką samą przewodność jak materiał porównywany)

Akustycznie panele to dramat, mają na wierzchu twardą powierzchnię która działa jak lustro. Trochę lepiej się zachowują deski barlineckie, czy parkiet, ale za to są grubsze przy podobnej przewodności cieplnej. A parkiet na ogrzewanie to już wyższa szkoła jazdy i ihmo bez gwarancji sukcesu. Wcześniej czy później będą szpary.

Jak zwykle wszystko ma plusy dodatnie i ujemne :)

Tak, zadalem, rozjasniles mi troche i teraz rozumiem troche wiecej. Takie czasy teraz ze trzeba podjac decyzje zakupu w ciagu minut i pozniej sie mysli co sie kupilo ;) To mieszkanie to kompromis i najlepsze co teraz moge wymyslec i zdaje sobie sprawy ze akustycznie nie bedzie idealnie. Probuje zrozumiec jak bardzo bede cierpial tylko.

Wszystko jest w rekach dewelopera, niestety nie bede mial duzego wplywu na to co zrobia. Wiem tylko ze panel ma byc ze specjalnego warstwowanego drewna debowego, przystosowanego do ogrzewania podlogowego. Widzialem probke, ale malo mi to mowi. Dzieki za informacje.

Wiem tylko ze panel ma byc ze specjalnego warstwowanego drewna debowego

To pewnie deska barlinecka (nazwa potoczna, producentów od cholery, nie tylko barlinek). Fajnie, bo wygląda jak drewno. Też mam taką dębową w domu tyle, że przykleiłem do posadzki, żeby nie stukało. Na ogrzewaniu bym się nie odważył. Rzadko się o tym mówi, ale to bardzo miękka powierzchnia, upuszczenie klocka przez dziecko u mnie generuje dziure w podłodze :( jakbym wiedział, to bym całą podłogę zaraz po ułożeniu jeszcze przelakierował poliuretanem, bo nawet parkiet sosnowy polakierowany pod tym względem lepiej się trzyma. A tak się musiałem przyzwyczaić do dziur w podłodze.

Ale za wygląd bardzo ją lubię :)

A w miejscu odsłuchowym połóż sobie grubszy, gęsto tkany, dobrej jakości wełniany dywan żeby pochłonąć pierwsze odbicia od podłogi. U mnie to bardzo poprawia lokalizację instrumentów. I jak fajnie się po nim chodzi :) i jak fajnie wygląda :)

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

To pewnie deska barlinecka (nazwa potoczna, producentów od cholery, nie tylko barlinek). Fajnie, bo wygląda jak drewno. Też mam taką dębową w domu tyle, że przykleiłem do posadzki, żeby nie stukało. Na ogrzewaniu bym się nie odważył. Rzadko się o tym mówi, ale to bardzo miękka powierzchnia, upuszczenie klocka przez dziecko u mnie generuje dziure w podłodze :( jakbym wiedział, to bym całą podłogę zaraz po ułożeniu jeszcze przelakierował poliuretanem, bo nawet parkiet sosnowy polakierowany pod tym względem lepiej się trzyma. A tak się musiałem przyzwyczaić do dziur w podłodze.

Ale za wygląd bardzo ją lubię :)

A w miejscu odsłuchowym połóż sobie grubszy, gęsto tkany, dobrej jakości wełniany dywan żeby pochłonąć pierwsze odbicia od podłogi. U mnie to bardzo poprawia lokalizację instrumentów. I jak fajnie się po nim chodzi :) i jak fajnie wygląda :)

To bedzie cos takiego:

Z tego co tam mowia to powierzchnia zewnetrzna jest twarda a warstwy nizej zapeniaja rozszerzalnosc termiczna, dzieki czemu to pracuje dobrze na ogrzewaniu podlogowym. Co do dywanu to jak najbardziej sensowna rzecz na taka podloge :)

Ja mam tzw. panele z V- fugą. Beton - korek i panele.

Na panelach, leżą podstawki (25/35/5 cm), a kolumny na kolcach. Jak posadzka jest prosta, to V-fugi leżą plackiem i nic się z nimi nie dzieje.

Mam tak od ponad 3 lat. Równo ze mną, kumpel położył zwykle panele ... i te zwykle po niecałych 2 latach zaczęły się wybrzuszać.

P.S.

Żeby łatwiej przesuwać kolumnę, np.: podczas sprzątania, od spodu podstawki mają przyklejony filc.

• 4 tygodnie później...

Stare budownictwo z lat 50-tych. Pokój 15m. Podłoga - stary parkiet (klepki). Usunąłem duży dywan, co wpłynęło negatywnie na brzmienie. Pojawił się odrobinę efekt hall, czy church. Bas nie tak wyrazisty jak przedtem, momentami rezonujący.

Monitory Adam A77X stoją na standach, a one na grubych, ciężkich płytach granitowych.

Czy ktoś ma pomysł na przywrócenie poprzedniego brzmienia, poza oczywiście kupnem dywanu? ;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.