Skocz do zawartości
IGNORED

b&w 603 jaki wzmacniacz ? co zmienic ?

pawel pi

Rekomendowane odpowiedzi

WITAM WSZYSTKICH !!! UZBIERALEM KASE NA KOLUMNY KUPILEM UZYWANE 603 DOPIERO TERA ZACZELY SIE PYTANIA . GRAJA Z AMPLITUNEREM TECHNICS SA-AX6 PODLACZONE BI-AMPING ZWYKLYM KABLEM ,W POKOJU MAM TROSZKE POGLOS ( GOLE SCIANY ,MALO MEBLI. NIEWIELE MOGE ZROBIC WYNAJMUJE MIESZKANIE ) MYSLE NAD KUPNEM UZYWANEGO WZMACNIACZA JESLI TO MA LADNIEJ ZAGRAC MOZE BYC NAWET JAKIS STARY TYLKO JAKI ? CZY JESLI KUPIE DO TEGO CO MAM LEPSZE KABLE USLYSZE ROZNICE ?

https://www.audiostereo.pl/topic/8165-bw-603-jaki-wzmacniacz-co-zmienic/
  • Redaktorzy

Mam nadzieję, że nie kupiłeś ich ot tak, tylko wcześniej ich słuchałeś i masz jasno sprecyzowane wymagania. Oprócz tego napisz co juz do nich podłączałeś i co Ci w danym zestawie pasowało lub nie. Tak będzie łatwiej

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Dziekuje juz tracilem nadzieje na pomoc. Sluchalem ze wzmacniaczem i cd nada oczywiscie wszystko nowe, drogie kable i super pomieszczenie.A u mnie troszke kiszka cd i amplituner sa-ax6 technics

Moze komus podpadne ale to bylo tak.Nigdy nie mialem okazji posluchac dobrego sprzetu jak mi w prawdziwym sklepie to wlaczyli to zgupialem nie slyszalem kolumn tylko muzyke potem sluchalem plyt ktore znam i tak bardzo mi sie spodobalo ( moze dlatego ze to byl ten pierwszy raz ) ze wszystkie inne glosniki i wzmacniacze ktore tam sluchalem graly jakos inaczej

Słyszałem B&W 602.5 z Harmanem Kardonem 670 - pasują do siebie, łagodniejsze brzmienie wzmacniacza łagodzi nieco ostrą górę B&W. Używanych zbyt wielu nie widziałem, gdybyś kupował nowy to niestety od maja mają być podwyżki :(.

• Redaktorzy

Posluchaj Denona 250SE - tani i na początek w sam raz, do tego jakieś szybkie przejżyste druyu, żeby bas za bardzo sie nie mulił. CD ków Denona poniżej serii 700(włącznie) nie polecam (sam miałem DCD 735 i wymieniłem na Yamahę 396, bo był jakiś taki przytłumiony, grał jakby zza koca)

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Potwierdzam zdanie Zoltego. Mam Bowersy (604) podłączone do H/K i to są elementy wzajemnie się uzupełnijące jeśli chodzi o brzmienie. Odmiennie moim zdaniem jest z np. połączeniem Yamahy + B&W.

Pozdr

KL

T+A DAC 8 DSD via Silencable Wizzard XLR do KRELL s550k a ten via Velum LS-G do Audio Physic Cardeas Plus

-> pawel pi

a sprawdzałeś już różne ustawienia kolumn w pokoju. No wiesz w 1/3 długości lub w 1/4 długości; w płaszczyźnie przekątnej???

Pytam, bo od wczoraj testuję u siebie po raz pierwszy Creek'a z Tabletkami. Mam w domku kilka różnych kabelków i to co najbardziej wpływa mi na dźwięk to ...ustawienie kolum.

ustawienie kolumn to jedyne co moglem zrobic wiec staly juz wszedzie wiem gdzie najladniej graja tak jak pisalem mem prawie pusto w pokoju i maly poglos narazie nic z tym nie zrobie . a wracajac do wzmacniacza to skoro podoba mi sie z nowym nadem to czy jesli kupie nada powiedzmy piecioletniego to bede zadowolony ? czy uslysze roznice ? I jeszcze czy jesli nie mam wygluszonego dobrze pokoju to czy zmieniac kable

Witam,

Dzisiaj z Pitdogiem posłuchaliśmy sobie moich B&W 603 S1 na Harmanie i Rotelu; wcześniej słuchałem jeszcze NADa. Różnice między tymi wzmacniaczami nie są tak duże jak pomiędzy różnymi pokojami, w których ich słuchałem. Pomieszczenie jest niezwykle ważne. Paweł jeśli możesz to wstaw chociaż parę półek z książkami, wrzuć kilka poduszek na kanapę, powieś firany, zasłony, te sprawy. Znam przypadek, gdzie B&W grają o niebo lepiej na starych klockach technicsa, niż grały na nowym zestawie NADa w innym pomieszczeniu (puste ściany, brak firan, aneks kuchenny, itd.)

We stand in the Atlantic
We become panoramic

• 3 tygodnie później...

ja zawsze pisze szczerze :)

zgadza sie, chce go opylic. gdybym mogl, to najchetniej bym sobie zostawil jako poczatek drugiego systemu, no ale coz... nie wszystko naraz.

gdy szedlem do sklepu kupic wzmak i kolumny, bylem nastawiony na nowego NADc352. cos mnie podkusilo jednak i po posluchaniu tego wzmkaa, poprosilem o wlaczenie harmana. no i coz - wyszedlem ze sklepu z harmanem. te kilkaset zl. roznicy nie odegralo roli( ale zawsze dobrze, gdy mniej sie wyda), zadecydowal dzwiek, ktory mi bardziej przypadl do gustu z moimi Q5. (bo na nich sluchalem, z nimi tez wyszedlem wtedy).

sprzedaje go, bo mam okazje na cos z innej ligi.

jakby tu go telegraficznie opisac: z wygladu mi sie nie podobal, teraz jest ok, nawet sie podoba, poza tym plastikiem na spodzie frontu. denerwuje zbyt slabe podswietlanie funcji - w dzien praktycznie nie widac, za to jak jest ciemno to jest miodzio - nic nie razi pooczach, swieci elegancko.

teraz najwazniejsze: gra ladnym, zrownowazonym,muzykalnym dzwiekiem. jesli o niektorych wzmakach mozna powiedziec, ze maja charakter np. ostry, to ten ma taki spokojny, ale muskularny dzwiek. spokojny nie znaczy slabowity -dynamika potezna, bardzo latwo z tym wzmakiem o natezenie dzwieku wprawiajace podloge i szyby w drzenie. przy glosnym graniu dziwek jest nadal przyjemny, znieksztalcenia nie pojawiaja sie szybko, dopeiro w dalszych rejonach skali, ale to juz nie da sie sluchac i tak, generalnie na godz. 11ej to juz leb wyrywa.

cechy charakterystyczne: sweitny, gleboki i kontrolowany bas, srednica jak nalezy, wysokie nie drazniace (ale takie mam kolumny, lagodne troszke i muzykalne). fjanie na tym sie slucha bluesa i rocka starszego, ale w sumieslucham i powazna, i hipcie rozne i tez jest swietnie. uniwersalne zestawienie. acha, dobra stereofonia.

rozdzielczosc na tyle dobra, ze jakies bardziej skomplikowane i intensywne kawalki da sie sluchac. wzmak nie jest mulowaty.

takze coz, przy tej cenie nie mam sie czego czepiac, poza plastikowym frontem (reszta obudowy ok), i nie tak precyzyjna regulacja glosnosci, jak bym chcial - regulacja odbywa sie drobnymi skokami, poczatek skali to szybki przyrost mocy. no i podswietlanie. to co najwazniejsze, czyli granie i umiejetnosc panowania nad glosnikami - to jest bardzo dobrze. solidny produkt, solidna budowa wewnetrzna. gdy ma przestrzen, to prawie wcale sie nie grzeje.

wzmak tworzy synergie z wieloma kolumnami - KEF, paradigm, B&W (a z bw starszymi to wogole miodzio, to lepsze kolumny byly...- seria600 oczywiscie), JBL oczywiscie i z JMLab tez ladnie gra. takze dosyc uniwersalny sprzet, potrafi sie latwo zbratac z kolumnami :)

porownywalem z kilkoma innymi wzmakami, m.in. z rotelem RA02. tutaj takie wrazenia: harman mocniejszy, silniejszy (zgodnie ze specyfikacja), glebszy i lepiej kontrolowany bas. rotel jakby slabiej sobie radzil z kontrola glosnikow. ale to przy bezposrednim porownaniu, sam rotel nie jest taki zly. i wogole starszy rotel, ktorego tez porownywalem, gra wg mnie lepiej niz ten nowy ra02... w porownaniu ze starszym podobne odczucia zreszta, jesli chodzi o harmana (porownywane tym razem na bw starszych)

reasumujac, HK670 o kawal uczciwego wzmaka, ktory wie co to muzykalnosc. nie zabija muzyki, daje przyjemosc ze sluchania :)

recka pisana na szybko, wiec wybaczcie rozne byki i nieskladne wywody

Skoro juz o HK670 mowa to i ja wtrace swoje trzy grosze. Co do charakteru muzycznego, to w 100% zgadzam sie z opisem Pitdoga. Swietny wzmak i ja swojego nie sprzedam... (jeszcze bedziesz za nim tesknic...). Mam natomiast dwie uwagi n/t jego funkcjonalnosci. Pilot - totalnie beznadziejny, sterowanie podczerwienia dziala wylacznie punktowo, trzeba trafic w oczko wzmaka, zeby zadzialalo, dasz troche w bok i nie lapie. Ponadto sterowanie pokretlem glosnosci jest skokowe, z tym, ze skoki sa tak wielkie, ze lepiej od razu wstac z fotela i ustawic porzadana glosnosc recznie. Podswietlenie wzmaka jest bardzo ladne i elegancje, ale punkcik swiecacy na pokretle glosnosci jest w ciemnym pokoju zbyt jaskrawy. Oczywiscie sa to pierdolki i samego wzmaka polecam!

ja pilota praktycznie nie uzywam :), ale faktycznie, latwiej daje sie recznie wyregulowac glosnosc przy poczatkach skali. czesto slucham dosyc cicho, ale harman jest taki, ze az sie prosi by podkrecic conieco :)

>kook ja juz tesknie hehe, poczciwy kloc

Popatrz na allegro, jest tam Cambridge A1mk3, myślę, że jest ciekawy. Nie będę zachwalał, ale sam miałem B&W i szło jak złoto, dopiero kiedy kupiłem większe skrzynki musiałem zmienić wzmacniacz.

[obrazekLUKASZ-128633_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.