Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw 2.0

sobolk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Ostatnio przymierzam się do kupna jakiegoś zestawu 2.0 do mojego pokoju. Po przeczytaniu miliona recenzji pomyślałem, że poproszę o radę ludzi siedzących w temacie.

Do czego głośniczki mają służyć:

• 60% - słuchanie muzyki.
  • 30% - amatorski miks, edycja, obróbka dźwięku. Dlatego powinny grać w miarę liniowo.
  • 10% - cała reszta (gry, filmy, itd)

Główne założenia:

• Rodzaj muzyki: Różnie, ale przeważnie reggae i pochodne, od roots reggae przez dancehall po dub. Oprócz tego troszkę ambitniejszego rapu i pojedynczych reprezentantów innych gatunków.
    NIE słucham muzyki typu: techno, pop, trance, house, electro itp. NIE słucham również rocka, metalu itp.
  • Miejsce głośników: Na biurku, przy laptopie, w pokoju 4m x 3m. Biurko stoi na środku dłuższej ściany. Blisko za głośnikami ściana. Z tego powodu nie chcę głośników podłogowych, ani czegoś, co musi być ustawione pół metra od ściany.
  • Budżet: Około 500zł, ale opcje trochę droższe też biorę pod uwagę.

Poza tym:

• Sprzęt raczej nowy, ale gdyby była dobra okazja na używkę, to może się skuszę.
  • Raczej kolumny aktywe, jednak opuszczam coś pasywnego, bo mam możliwość kupienia wzmacniacza Yamaha A-460 w promocyjnej cenie 100-150zł, jednak nie znam jej charakterystyki brzmienia.
  • Nie lubię głośników, które "kolorują" dźwięk.

Dotychczasowe wnioski:

• Microlaby Solo 6C się nie nadają. Tym bardziej 7C. A to z racji małego pokoju i ściany 15cm za głośnikiem.
  • Myślałem o Microlabach serii PRO3, ale są słabo dostępne i mało o nich informacji. Poza tym są dość drogie.
  • Są do kupienia monitorki studyjne FOSTEX PM0.4. Jeśli by się faktycznie opłacało, to kosztują 600zł.

W natłoku modeli, recenzji i opinii ciężko coś wybrać, dlatego proszę o pomoc, sugestie i wszystko, co pomoże mi podjąć dobrą decyzję.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/81630-zestaw-20/

Ciężko w tej cenie kupić monitory nawet projektowe. Fostex PM0.4 to taki "początek" ... musisz się przygotować na to, że nie usłyszysz basu (w końcu to 4" woofer), więc go na nich nie skontrolujesz. Jeszcze dochodzi kwestia regulacji głośności - przydało by się regulowane wyjście na karcie dźwiękowej (suwak głośności w windows, to nie za dobre wyjście). Z drugiej strony można by ustawić większe tłumienie w monitorach (by w przypadku pełnego sygnału nie uszkodzić) i może jakoś by dało radę.

Są na alledrogo E-MU PM5 , za połowę rynkowej ceny (towar poekspozycyjny) ... ale połowa ceny z ~1800-2000 zł = jak by nie patrzyć 1000 zł za parę, więc nie wiem czy aż takie zwiększenie budżetu wchodziłoby w grę.

https://www.audiostereo.pl/topic/81630-zestaw-20/#findComment-2172965

Witam

Ostatnio przymierzam się do kupna jakiegoś zestawu 2.0 do mojego pokoju. Po przeczytaniu miliona recenzji pomyślałem, że poproszę o radę ludzi siedzących w temacie.

Fostex PM-0.4 :))) a jak potem dozbierasz to jeszcze E-MU 0202 i... bajka :)

https://www.audiostereo.pl/topic/81630-zestaw-20/#findComment-2173203

Dziękuję za odpowiedzi.

Po przeanalizowaniu kolejnego miliona recenzji, masy "za" i "przeciw", skłaniam się ku kupieniu pary monitorów E-MU PM5 i jakiegoś taniego interfejsu. Myślę o Lexicon Alpha, albo M-audio Fast Track. Jeśli chodzi o produkcję, to nie interesuje mnie na razie nagrywanie. Skupiam się na nauce na udostępnianych multitrackach. Czy ma ktoś jakieś doświadczenia z interfejsem Lexicon Alpha pod USB jeśli chodzi o odsłuch i współpracę z programami typu Cubase, Reaper itp?

https://www.audiostereo.pl/topic/81630-zestaw-20/#findComment-2173850

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.