Skocz do zawartości
IGNORED

Przełączanie s/pdif

mgmkom

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo proszę o poradę: czy sposób przełączania sygnału jak na załączonych schematach jest prawidłowy? Jeśli tak, to która wersja? Przełączanie tylko sygnału przy połączonym na stałe zasilaniu odbiornika (VCC i GND), czy też należy przełączać wszystko?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3029-0-16760000-1302721371_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/81580-prze%C5%82%C4%85czanie-spdif/

Bardzo proszę o poradę: czy sposób przełączania sygnału jak na załączonych schematach jest prawidłowy? Jeśli tak, to która wersja? Przełączanie tylko sygnału przy połączonym na stałe zasilaniu odbiornika (VCC i GND), czy też należy przełączać wszystko?

Wg mnie pierwsza metoda jest lepsza, oba odbiorniki cały czas działają, a przełączasz tylko sygnał wyjściowy. Do jakiego układu receivera masz zamiar tego użyć? Niektóre (CS8416) mają wbudowany multiplexer i nie trzeba aż tak kombinować.

hififreak.wordpress.com

Dziękuję za wyjaśnienia.

Jeśli zaś chodzi o multiplekser (kolejne trudne słowo :)) to sprawa nie jest dla mnie taka prosta. Złożyć i polutować sprawdzony projekt potrafię, ale zaprojektować coś samodzielnie, to niekoniecznie. W tej chwili mam NOS-DAC kupione na Allegro (MRelektronik) na układach CS8412-14 i TDA1543. Wstawiłem do obudowy i... po pierwsze - bardzo szybko się okazało, że brakuje mi wejść, a po drugie - zaczęły się problemy z rodziną. Tłumaczenie za każdym razem, które z magicznych skrzyneczek trzeba włączyć żeby grał CD, a które przy oglądaniu filmu i którym pstryczkiem, w którym urządzeniu co przełączyć...

Postanowiłem wszystko zintegrować w jednej obudowie: preamp gramofonowy (VSPS), bufor (DACT-101), NOS-DAC. Na froncie jeden potencjometr + jeden przełącznik źródeł i szereg opisanych diod LED wskazujących co aktualnie jest wybrane. Nikt nie będzie musiał medytować czy to "idzie" przez przetwornik, bufor, czy też inną drogą. Selektor na przekaźnikach potrafię zaprojektować, płytkę termotransferem zrobi mi kolega, polutować też dam radę.

Multiplekser skomplikowałby mi wszystko, bo przełączałby mi tylko sygnał cyfrowy, a ja chcę jedną gałką wybierać wejścia analogowe (w tym PHONO) i cyfrowe. Stąd pomysł na szereg przekaźników.

W sumie ma być: 1 PHONO, 3 LINE, 3 COAX, 3 OPT.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Problem załączania kilku urządzeń można rozwiązac taką oto listwą;

Ukryta Zawartość

U mnie pracuje identyczna w kinie domowym.

Temat mnie zaciekawił, gdyż stoję pod podobnym problemem. Jednakże cały tor jest głównie postawiony na cyfrę i jestem zmuszony przełączać jakos sygnał cyfrowy (3 źródla). Z czego jednym z nich jest dekoder A/D który też ma mieć dwa lub trzy źródla analogowe przełączane i chyba tylko wersja przekaźnikowa pozwoli mi na zastosowanie jednego selektora w postaci gałki.

Niestety puki co tylko ja w swojej rodzinie potrafię włączyć swój system i też nad tym boleję ;)

Ukryta Zawartość

Koncepcja całości jak na załączonym schemacie blokowym. Przekaźniki SW5-SW10, COAX-OPT I SW11 będą musiały być odpowiednio zsynchronizowane. Np. dla wejścia COAX_1: włączone SW5, COAX-OPT i SW11, dla wejścia OPT_1: włączone SW_8, SW11 i wyłączone COAX_OPT. Będę musiał uważać przy projekcie coby się nie pogubić. Płytka będzie przylutowana bezpośrednio do gniazd CINCH, tylko TORX-y na przewodach.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przełącznik SPDIF już na forum powstał:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przełącznik SPDIF już na forum powstał:

Ukryta Zawartość

Projekt znam, jest bardzo zacny. Tylko, że dla mnie to strzelanie z armaty do zająca :) Mnie chodzi o skrzynkę "wszystkomającą" (analog + cyfra). Wstawiając MSS dokładałbym jeszcze jedną płytkę z dość skomplikowanym (dla mnie) układem zawierającym wyświetlacz, informujący wyłącznie o źródłach cyfrowych. Analog pozostawałby na przekaźnikach, a pilot wybierałby tylko wejścia cyfrowe. Wolę więc zamiast MSS dać kilka przekaźników więcej i mieć wszystko według jednolitej koncepcji, z szeregiem diod LED informujących o wybranym źródle.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.