Skocz do zawartości
IGNORED

Jak połączyć kablem 4 żyłowym kolumny i wzmacniacz

kwinto2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, dalej będę Was męczył pytaniami dla niektórych bardzo prostymi, a dla mnie im więcej pytam ty mniej wiem.Kupiłem ostatnio kolumny Paradigm Monitor 9v6 u przedstawiciela tej marki w Polsce.Przy okazji sprzedawca namówił mnie na "promocję" kabli Ultralink Excelsior 2,4 MKII w cenie 100zł za metr.Zaproponował abym zdjął zwory z gniazd z tyłu kolumn i cztery żyły podłączył do kolumny, a od strony wzmacniacza skręcił po dwie żyły razem.Dzisiaj chcąc kupić banany do tych przewodów dowiedziałem się od sprzedawcy w pewnym sklepie Hi Fi ,że dla mnie te kable są w ogóle nie przydatne gdyż nie mogę wykorzystać tych czterech żył a nawet gdy je skręcę to pogorszy to jakość dźwięku. I te przewody Ultrlink można wykorzystać ale do kolumn które kosztują po 30 tyś zł a nie do moich kolumn.No i zgłupiałem ! kazał mi sprzedać ten przewód i kupić tańszy dwu żyłowy. Czekam na jakąś mądrą podpowiedź. PS. do kolegi Rafała, myślę jednak o zmianie wzmacniacza. Pozdrawiam szanowne grono.

• Moderatorzy

podłącz wzmacniacz i kolumny w bi-wiringu, a jeśli nie możesz to zrób jak gość, który sprzedał ci kable

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Witam, dalej będę Was męczył pytaniami dla niektórych bardzo prostymi, a dla mnie im więcej pytam ty mniej wiem.Kupiłem ostatnio kolumny Paradigm Monitor 9v6 u przedstawiciela tej marki w Polsce.Przy okazji sprzedawca namówił mnie na "promocję" kabli Ultralink Excelsior 2,4 MKII w cenie 100zł za metr.Zaproponował abym zdjął zwory z gniazd z tyłu kolumn i cztery żyły podłączył do kolumny, a od strony wzmacniacza skręcił po dwie żyły razem.Dzisiaj chcąc kupić banany do tych przewodów dowiedziałem się od sprzedawcy w pewnym sklepie Hi Fi ,że dla mnie te kable są w ogóle nie przydatne gdyż nie mogę wykorzystać tych czterech żył a nawet gdy je skręcę to pogorszy to jakość dźwięku. I te przewody Ultrlink można wykorzystać ale do kolumn które kosztują po 30 tyś zł a nie do moich kolumn.No i zgłupiałem ! kazał mi sprzedać ten przewód i kupić tańszy dwu żyłowy. Czekam na jakąś mądrą podpowiedź. PS. do kolegi Rafała, myślę jednak o zmianie wzmacniacza. Pozdrawiam szanowne grono.

Jeśli masz wejście podwójne w kolumnach, to nie ma problemu. Spróbuj tak jak radził Ci sprzedawca połączyć podwójnie. Masz i kable i kolumny, nic Cię to nie kosztuje. Nie daj się ogłupić rozmaitym mędrkom. Nie ma „za dobrych” elementów toru, tak jak nie ma „za szybkich” komputerów. Jest tylko sprzęt źle dobrany i to nawet nie wg. jakiegoś uniwersalnego wzorca, tylko pod gusta. Jeśli bi-wiring (bo tak nazywa się to połączenie) będzie wg. Ciebie brzmiał lepiej niż jeden kabel, to przecież OK. Tobie ma się podobać, czy jakiemuś mędrkowi, który nigdy nie słyszał Twojego zestawu w Twoim pomieszczeniu? Jeszcze jeden aspekt cenowy. Lepiej mieć jak najlepsze elementy toru. Niewykluczone, że za jakiś czas będziesz zmieniał poszczególne klocki na lepsze. Zaczniesz od najslabszych elementów toru.. Nie bedziesz musiał wtedy kombinować z kablami. Natomiast jeśli teraz bedziesz chciał te kable sprzedać, musisz się liczyć od razu ze stratą 20%-40% ceny. Od dopasowania cenowego, bardziej liczy się to, czy kabel nie podkreśla słabości kolumn. Idealnie jest, jeśli je redukuje a pokazuje mocne cechy. I cena nie ma tu wielkiego znaczenia.

Co do bi-wiringu. Na moich Radmorach LS-40 nic nie wniósł (podkreślam: w moim systemie i wg. mnie!). Za to z T+A Criterion TB140 zmiana była wyraźnie odczuwalna (lepsze wypełnienie przełomu środka i basu). Teraz mam Audio Physic Tempo 25 i pozamiatane (tylko jedna para zacisków w kolumnach). Widać z tego, że sam musisz spróbować. Jedno mogę Ci zagwarantować: na pewno nie pogorszy to jakości dźwięku. Czy polepszy, zobaczymy. Bi-wiring ma tez jeszcze jedną zaletę: można bawić się w zestawienia 2 różnych kabli: inny na bas, inny na środek-górę. Dzięki temu lekko modelować dźwięk. U mojego kolegi z Akustykami to się sprawdza :)

Kable głośnikowe są istotne, ale nie przeceniajmy ich wpływu. To raczej tuning niż całkowita zmiana brzmienia sprzętu.

Spróbuj zwrócić kabel - sprzedawca ma obowiązek go przyjąć go niezależnie od przyczyny (jeżeli masz paragon). Wcisnął Ci coś czego nie potrzebujesz. Oczywiście możesz też wymienić wzmacniacz zamiast kabla. Albo nic nie robić i połączyć to tylko dwoma żyłami.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

A jakie gniazda głośnikowe ma Twój wzmacniacz? Jeśli pojedyncze (i powiedziałeś o tym sprzedawcy) - to jego rada była prawidłowa. Od strony wzmacniacza należy w kablu zewrzeć końcówki parami, a od strony tych kolumn połączyć pojedynczo do gniazd. Zupełnie inną sprawą jest, jeżeli ten kabel nie trafia w Twoje oczekiania muzyczne.

Witam,wzmacniacz zmienię ale dopiero za jakiś miesiąc,natomiast chyba zostanę przy tych przewodach gdyż wiem że będę miał problem ze zwrotem.Jeżeli mam sprzedać je za jakieś niewielkie pieniądze to wolę przy nich pozostać.Odnośnie połączenia to chyba zrobię tak że cztery przewody podłączę do do kolumn a po dwa skręcone do wzmacniacza.Nie stać mnie na razie na eksperymenty z kablami więc na razie jestem skazany na te Ultralink.Potrzebuję jeszcze jakieś przyzwoite przewody do połączenia wzmacniacza z CD co doradzicie.Pozdrawiam kwinto2

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-32603-0-29088200-1302603467_thumb.jpg

post-32603-0-33292500-1302603473_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam,wzmacniacz zmienię ale dopiero za jakiś miesiąc,natomiast chyba zostanę przy tych przewodach gdyż wiem że będę miał problem ze zwrotem.Jeżeli mam sprzedać je za jakieś niewielkie pieniądze to wolę przy nich pozostać.Odnośnie połączenia to chyba zrobię tak że cztery przewody podłączę do do kolumn a po dwa skręcone do wzmacniacza.Nie stać mnie na razie na eksperymenty z kablami więc na razie jestem skazany na te Ultralink.Potrzebuję jeszcze jakieś przyzwoite przewody do połączenia wzmacniacza z CD co doradzicie.Pozdrawiam kwinto2

po co zwracac kable . przeciez sa dobre ....

zrob tak

kup bananki do tych kabli i albo sam je przylutuj obrob albo zlec komus

kup takie banany i polacz je tak od strony wzmacniacza a od strony kolumn normalnie po jedym w jedna z 4 dzior

ebb8a0f579703396gen.jpeg

636e27f04380a0bagen.jpeg

mam nadzieje ze pomoglem bo zdjecia musialem na wlasnego serwa wrzucac ;p

Lampa jest jak wino . Czym starsza tym lepsza

Potrzebuję jeszcze jakieś przyzwoite przewody do połączenia wzmacniacza z CD co doradzicie.Pozdrawiam kwinto2

Ja polecam cos na srebrze. Albedo blue lub Sonus Oliwa. Za 300zł masz kabel na lata.

?👈

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.