Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kable do połaczenia CD ze wzmaciaczem

kwinto2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kolegów z forum.Po wielu latach odżyła we mnie chęć słuchania dobrej jakościowo muzyki. Wiem że jest ta pojęcie względne ponieważ dla niektórych z Was sprzęt za kilka tyś zł to nieporozumienie ale na taki mnie stać.Zastanawiałem się nad wymianą całego sprzętu ale ostatecznie zostałem przy mojej starej wierzy z lat 90-tych.Gdyż doszedłem do wniosku że sprzęt z lat 80-90 tych grał chyba najlepiej.Zresztą nawet ta moja wieża AKAI kosztowała mnie wtedy majątek.Mam solidny wzmacniacz AM-55,Deck GX 67,CD-57 i tuner AT56 doszedłem do wniosku że na sprzęt wyższej jak Akai klasy będę musiał wydać fortunę, a w planach mam jeszcze zamiar dokupić przyzwoity gramofon. Tak więc zmieniłem jedynie kolumny na Paradigm Monitor 9v6 i kable do nich Ultralink Excelsior MKII.Ale wracając do tematu, czy lepszy efekt połączenia CD ze wzmacniaczem da kabel optyczny czy dobre Cinche i jakie polecacie w przyzwoitej cenie.Pozdrawiam kwinto2.

Daj se spokoj z tym AKAI. Do tych kolumn warto zaaplikowac cos lepszego i wcale nie trzeba wydawac kilku tysiecy jak piszesz. Juz za pareset zlotych mozna miec przyzwoity uzywany wzmacniacz. Podobie z CD. To najprostrze i najrozsadniejsze wyjscie z twej sytuacji.

?👈

Ale wracając do tematu, czy lepszy efekt połączenia CD ze wzmacniaczem da kabel optyczny czy dobre Cinche i jakie polecacie w przyzwoitej cenie.Pozdrawiam kwinto2.

To zależy jakiego DACa ma w sobie ten Twój wzmacniacz, bo może ten w CD gra lepiej. Nie znam osobiście modelu AM-55 Digital. Trzeba to sprawdzić i podjąć decyzję jakiego typu połączenie będzie Ci pasować.

Przeważnie we wzmacniaczach nie było wyjątkowych przetworników i ich aplikacji, więc w zdecydowanej większości lepszy dźwięk uzyskuje się z wyjść RCA (cinch).

Zdecydowanie przez RCA. Co do kabelków kilka linijek wyżej jeden z forumowiczów również szukał. Jak napiszesz swoje preferencje muzyczne, to pewnie coś podpowiemy. No i co daje obecny zestaw dźwiękowo, a co byś chciał żeby dawał.

Swoją drogą te paradigm-y to świetne kolumny moim zdaniem. Gratuluję dobrego wyboru.

Kolega Rafał wyśmiewa tą moją wieżę ale ten wzmacniacz gra nieźle i przy wadze 12 kg nie jest chyba dużo gorszy od tych co proponuje za kilkaset złotych.Szukam ewentualnych podpowiedzi.Zdjęcia wzmacniacza w załączniku.Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-32603-0-84068200-1302470195_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość JacekMadera

(Konto usunięte)

Miałem kiedyś AM-35... faktycznie, bardzo dobry wzmacniacz (fajna średnica i góra), jednak po wymianie na budżetowego Nad'a C315 kolumny Tannoy M2 odżyły... Warto posłuchać współczesnego sprzętu niekoniecznie za kilka tysięcy złotych i to nie z drugiej ręki. Jak widzę nie jesteś typem, co zmieniają sprzęt co sezon, więc warto się zastanowić nad zmianą... Pozdrawiam.

Kolega Rafał wyśmiewa tą moją wieżę ale ten wzmacniacz gra nieźle i przy wadze 12 kg nie jest chyba dużo gorszy od tych co proponuje za kilkaset złotych.Szukam ewentualnych podpowiedzi.Zdjęcia wzmacniacza w załączniku.Pozdrawiam.

Moze i gra niezle, ale jak widac wart jest teraz jakies 250zł. Zeby byl taki dobry kosztowal by wiele wiecej. Tak jak ci napisano wyzej, poszukaj czegos innego co pokaze na co stac Paradigmy i co bedziesz mogl dalej uzywac kilka lat.

?👈

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.