Skocz do zawartości
IGNORED

Karta dźwiękowa na USB do ~200zł

Macio117

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

chciałbym zakupić kartę dźwiękową do laptopa, na USB do ~200zł.

Mogą być "gotowe" karty typu Asus Xonar U1, czy też karty do zrobienia samemu[DIY].

Oczywiście, kartę kupuję pod muzykę ;)

Pozdrawiam.

Ja ze swojej strony proponuje coś znacznie lepszego niż zwykłe karty dźwiękowe - UGM96 firmy ESI. To nieduża karta dźwiękowa na USB, która daje jakość do 24-bit 96kHz i ma profesjonalne sterowniki ASIO 2. Kupiłem ją kiedyś w Sound Import. Nie wiem po ile teraz jest, ale chyba do 300 zł ją dostaniesz. Tutaj masz super jakość no i profesjonalne sterowniki. Pomyśl...

Sprzedawca też proponował mi Dr DAC Nano firmy ESI. To mała karta USB stworzona tylko do odsłuchu dźwięku w najwyższej jakości. Ja wtedy potrzebowałem podpiąć gitarę, więc wybrałem UGM96. Jednak do samego odsłuchu - jak najbardziej.

1) 220zł

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

+

Ukryta Zawartość

2) 190zł

Ukryta Zawartość

+

Ukryta Zawartość

3) 160zł

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Bardzo proste i tanie rozwiązanie karty muzycznej pod USB:http://sklep.rms.pl/index.php?p5508,adapter-audio-karta-muzyczna-usb-2-0-wyjscie-spdif-oraz-analogowe-lindy-42775

Chyba Pan żartuje z "tym czymś"?

:)

Chyba Pan żartuje z "tym czymś"?

:)

Generalnie kupowanie karty, za taką kwotę, pod muzykę to żart ;) Oczywiście nie chcę nikogo urazić, ale dobrej jakości to raczej nie należy się spodziewać. Również należy też rozgraniczyć, co kto uważa za dobrą jakość. Opcja to opcja. Może lepiej dołożyć i kupić przetwornik? A komputer mógłby pełnić rolę transportu?

• 2 miesiące później...

@sya.au: A co masz na myśli... Transportu?

Komputer stanowiłby transport, źródło. Czy to plik, czy to płyta. Wszystko przechodziłoby do DAC'a (przetwornika), wówczas do wzmacniacza i na głośniki.

Osobiście polecam kartę na przetworniku BurrBrown PCM2702 lub 2902/2906.

Mam złożoną na 2902E według kitu AVT-509 i jestem strasznie zadowolony. Wykonałem ją, co prawda, z podłych komponentów [najtańszych, jakie były], dorobiłem regulację głośności wejścia analogowego, zamknąłem w obudowę plastikową... Wygląda do bani [przynajmniej w moim wykonaniu], ale gra tak, że klękajcie narody :)

Pozdrawiam. :)

• 2 tygodnie później...

Ukryta Zawartość

Chyba ciężko o lepszą.

Ukryta Zawartość

Witam,

Ja także mam pytanie odnośnie zewnętrznych kart dźwiękowych.

W najbliższym czasie planuję zakupić głośniki Microlab Solo6C. Obawiam się jednak, że karta dźwiękowa w moim laptopie (Acer Extensa 5235) nie przekaże mym uszom dźwięku, jakim faktycznie głośniki dysponują. Po prostu jest za słaba. Czy moglibyście mi polecić jakąś dobrą zewnątrzną kartę dźwiękową w cenie do 200, góra 250 zł?

Chciałbym także aby możliwa była w niej funkcja podpięcia drugiego zestawu głośników, mianowicie Logitech LS21, gdyż szkoda mi się ich pozbywać. Po prostu aby były sobie cały czas podpięte, lecz niekoniecznie włączone.

Pozdrawiam,

sparkley

Dr dac nano placilem kiedys 230pln.Mam go juz drugi rok daje rade.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 6 miesięcy później...

Odswiezam temat pytanie czy warto dokupic do laptopa i kolumn Microlab Solo7c tego Daca DR. Dac Nano lub to CREATIVE E-MU 0202 USB co bedzie lepsze i na ile to poprawi dzwiek ? czy warto wydawac ok. 300pln ?

Stary nie wiem, nawet tego nie słuchałem. Po prostu nie wierze w cuda i okazje. Ale co drugi post w dziale PC-AUDIO to solo trolo lolo 4567c.

Mi się robi już nie dobrze, nie wiem jak innym

Hehe rozumiem ;) tez zauwazylem ze caly net gdzie tylko jest mowa o glosnikach do kompa to solo solo solo !!!

Ja pytam bo moj kolega kupil te glosniki i szuka karty dzwiekowej lub Daca pod usb do laptopa ;)

Wiec jeszcze raz :

"Odswiezam pytanie czy warto dokupic do laptopa i kolumn Microlab Solo7c tego Daca DR. Dac Nano lub to CREATIVE E-MU 0202 USB co bedzie lepsze i na ile to poprawi dzwiek ? czy warto wydawac ok. 300pln ?"

Wg mnie entry level w tego typu maluchach to Audiotrak Prodigy Cube, choć ja osobiście bym dozbierał kasy do Audinsta. Jakoś zewnętrzne zasilanie bardziej do mnie przemawia...

Wg mnie entry level w tego typu maluchach to Audiotrak Prodigy Cube, choć ja osobiście bym dozbierał kasy do Audinsta. Jakoś zewnętrzne zasilanie bardziej do mnie przemawia...

Dzieki za info hmm...drogie te zabawki Prodigy ok 400pln a Audinist ok 650pln a kolega juz zwariowal jak uslyszal 300pln :D

Dzieki za info hmm...drogie te zabawki Prodigy ok 400pln a Audinist ok 650pln a kolega juz zwariowal jak uslyszal 300pln :D

Drogie? To jest forum Audiostereo a nie pclab :)

Zakup jakiś popierdułek na PCM2702, szczególnie tzw.: firmowych nie ma sensu, gra to może lepiej od niektórych laptopowych czy stacjonarnych kart, ale zapewne znajdzie się też wiele przyzwoitych kart zintegrowanych które zagrają lepiej od tamtych pseudo DAC-ów. Co można kupić za 200pln skoro wykonanie przyzwoitej konstrukcji DIY na PCM2702 i BB2604 z porządną sekcją zasilania kosztowało ok. 100-150pln bez obudowy.

Cooger

Ja to rozumiem kable zasilajace mam drozsze niz te karty ;)

Tylko musze jakos kolege przekonac ;) Czyli Prodigy wystarczy i bedzie w miare fajnie tak ?

Bo Audionist drozszy niz te jego solo 7c wiec nawet mu o tym nie bede wspominal bo zejdzie na zawal ;)

Wątpię abyś dostrzegł różnicę in + pomiędzy kartą z laptopa a zewnętrzną nawet za 10.000zł puszczając sygnał na te microlaby.

Wąskim, bardzo wąskim gardłem są te głośniczki.

Wątpię abyś dostrzegł różnicę in + pomiędzy kartą z laptopa a zewnętrzną nawet za 10.000zł puszczając sygnał na te microlaby.

Wąskim, bardzo wąskim gardłem są te głośniczki.

No i tu się kolego z Tobą nie zgodzę, chociażby ja, posiadający Solo7c + uDACa, mogę powiedzieć, że na uDACu głośniczki grają sporo głośniej, głębszym basem, bardziej wyrazistymi wysokimi tonami i co najważniejsze nie przymulają tak jak na integrze. Akurat seria Solo jest bardzo podatna na zmiany kart dźwiękowych i słychać spore różnice. ;)

Dzieki za wiadomosci ;) Przekazalem juz je koledze bedzie sie zastanawial czy wydac kase i ile jej wydac ;) Jak cos kupi i poslucham to napisze tu jakie zmiany uslyszalem ;)

Xartam

Czytalem test tego uDaca cos o wycofanej srednicy pisali wiec ja bym go odpuscil moj kolega chyba tez ale wiadomo ze najlepiej posluchac i ocenic byc moze wcale tak mocno ta srednica nie jest wycofana Ty to wiesz najlepiej ;)

Szczerze powiedziawszy, bardziej wyeksponowana (nie mówię, że jest to jakaś drastyczna różnica, ale zauważalna) średnica jest na integrze. Z drugiej strony jednak jakość muzyki płynąca z uDACa jest nieporównywalna, a Solo w połączeniu z lepszymi dźwiękówkami dopiero pokazują na co je stać.

Co do muzyki w jakiej się sprawdza uDAC, na pewno jest to wszelka elektronika, dziecko Nuforce dodaje naprawdę sporą ilość basu. Zestaw sprawdza się też dobrze w innych gatunkach muzycznych, aczkolwiek nie polecałbym połączenia Solo z uDACiem do muzyki, gdzie nacisk jest kładziony na wysokie tony, wtedy dźwięk może się okazać nieco piskliwy i denerwujący.

Kwestia jest także taka, że co jednemu się podoba, drugiemu niekoniecznie, więc radziłbym posłuchać, ewentualnie kupić używkę (zapłacisz około 300zł, wtedy pod względem jakość/cena uDAC miażdży konkurencję).

Pozdrawiam ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.