Skocz do zawartości
IGNORED

Dwa urządzenia USB podpięte naraz

MMAchu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, kupiłem jakiś czas temu Audinst'a HUD mx-1 i zjawił się problem. Wszystko działa cacy, jednak zacząłem ostatnio trochę bawić się na nowo z muzyką i narodził się problem. Posiadam procesor/multiefekt gitarowy Zoom g7.1ut, którego również podpinam pod USB. Wszystko zawsze za jego pośrednictwem nagrywałem w Reaper'ze i działało, jednak teraz kiedy mam podłączone dwa urządzenia/karty na USB komputer wariuje. Audinst'a ustawiam jako output a Zoom'a jako input, kiedy coś nagram i próbuję to odtworzyć nic nie słychać, mimo iż na Windowsowym mikserze pokazuje, że program emituje dzwięk. Momentami załapie i zaczyna grać ale albo dzwięk nagranej przykładowo gitary jest tak zniekształcony i obcięty, że prawie nic nie słychać albo jest jeden wielki huk i pisk. Kiedy odłączam multiefekt od komputera i używam Reaper'a do odtwarzania to wszystko jest ok, Audinst wszystko ładnie czyta, odwrotnie również jest to samo. Kiedy odłączę Audinst'a i jedynym urządzeniem audio usb jest Zoom (multiefekt) wszystko nagrywa się świetnie. (skąd wiem? nie mogę co prawda odsłuchać tego co nagrałem bo Audinst jest wtedy odłączony ale za pomocą programu renderuje nagraną próbkę do wava i wtedy po podłączeniu już Audinst'a odtwarzam za pomocą foobara. Jeśli to samo powtórzę mając dwie kart naraz podłączone to zrenderowana próbka to trzask przeważnie lub masa zniekształceń.) Potrzebuję rady jak mogę pogodzić oba urządzenia. Nie mam innej możliwości niż używać tych dwóch urządzeń jednocześnie a mam zamiar dość pracować w Reaper'ze i nie tylko, więc liczę na jakąś pomoc, pozdrawiam!

Czy dobrze rozumiem? - próbujesz wewnątrz reapera ustawić zooma jako urządzenie wejściowe a audinsta jako wyjściowe? Grasz przez zooma i odsłuchujesz (monitorujesz) przez audinsta?

Jeśli tak, to robisz źle - wejście i odsłuch powinien być obsługiwany przez jedna kartę.

Jeśli problem masz poza Reaperem, może on wynikać ze słabego kontrolera usb na płycie.

Czy dobrze rozumiem? - próbujesz wewnątrz reapera ustawić zooma jako urządzenie wejściowe a audinsta jako wyjściowe? Grasz przez zooma i odsłuchujesz (monitorujesz) przez audinsta?

Jeśli tak, to robisz źle - wejście i odsłuch powinien być obsługiwany przez jedna kartę.

Właśnie w ten sposób, czyli jednym słowem nie ma możliwości abym w ten sposób to zrobił? Bo zostają mi tylko słuchawki w takim razie... Lipa na maksa. Wzmacniacz mam kilka metrów dalej i nie mam możliwości nawet podłączenia zooma pod niego. A czytałem gdzieś w recenzji, że Audinst umożliwia współgranie dwóch kart muzycznych naraz, najwidoczniej był to błąd albo jak źle to zrozumiałem.

Współgranie umożliwia, ale na poziomie systemu operacyjnego. Z resztą nie tylko audinst. Można używać w systemie dwóch kart. Jednak programy DAW, takie jak Reaper, to szczególna sytuacja. Wejście i wyjście powinna obsługiwać jedna karta. Z tego co piszesz domyślam się, że nie używasz sterowników asio w reaperze (a powinieneś) - one nawet nie pozwalają ustawić dwóch różnych kart dla wejścia i wyjścia.

jeśli nie chcesz używać słuchawek, możesz sobie zorganizować jakąś przepinkę do wzmacniacza. Da się to zorganizować.

Dzięki wielkie za odpowiedź kolego, o to mi chodziło ;-) Mógłbyś jeszcze rozwinąć tą myśl z przepinką do wzmacniacza? A asio fakt nie używam, mam zaznaczone WaveOut lub DirectSound z tego względu, że gdy wybieram asio (zainstalowałem asio4all) to pozwala ono użyć tylko zintegrowanego Realtek'a, nie ma nawet na liście opcji input/output audinsta czy zooma.

Musisz w panelu ustawień asio4all wybrać kartę, przez którą chcesz grać. Kiedy wlaczysz w reaperze asio4all w trayu pokaże sie ikona - kliknij dwa razy i wybierz z listy zooma. Googluj, o ustawieniu asio w reaperze i innych programach jest mnostwo informacji. Przepinka - jeśli musisz przelaczac kabel z wzmacniacza miedzy dwiema kartami postaraj sie tak zorganizować kable i ew dodatkowe przejsciowki, żebyś nie musiał za każdym razem czolgac sie pod tapczan, tylko szybko, nie wstajac od biurka przelaczyc. O to mi chodziło.

Musisz w panelu ustawień asio4all wybrać kartę, przez którą chcesz grać. Kiedy wlaczysz w reaperze asio4all w trayu pokaże sie ikona - kliknij dwa razy i wybierz z listy zooma. Googluj, o ustawieniu asio w reaperze i innych programach jest mnostwo informacji. Przepinka - jeśli musisz przelaczac kabel z wzmacniacza miedzy dwiema kartami postaraj sie tak zorganizować kable i ew dodatkowe przejsciowki, żebyś nie musiał za każdym razem czolgac sie pod tapczan, tylko szybko, nie wstajac od biurka przelaczyc. O to mi chodziło.

Dzięki wielkie za pomoc, już wszystko wiem, znalazłem nawet asio dedykowane pod Zooma więc dalej będę sam walczył, pozdrawiam! Temat można zamknąć!:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.