Skocz do zawartości
IGNORED

Karta Muzyczna i Wzmacniacz

NaLeSnick

Rekomendowane odpowiedzi

Z góry mowie ze nie znam sie zabardzo na sprzecie audio ...

A wiec prosze o pomoc :

Mam w kompie SB 128 i podlaczony do tego jakis oldschoolowy wzmacniacz Unitra z jakimis przecietnymi glosnikami ...

1. Czy oplaca mi sie wymienac karte na np Audigy ( podlaczony wzmacniacz bedzie to tego ) Czy bedzie jakas roznica ( chodzi mi o jakos dzwieku ) czy poprostu i wszystko zalezy tylko od wzmacniacza ?

2. Co sie bardziej oplaca Audigy czy Live 5.1 Jest jakas konkretna roznica miedzy tymi kartami ?

https://www.audiostereo.pl/topic/8129-karta-muzyczna-i-wzmacniacz/

*Jakimi* kolumnami ? Bo to one grają a nie tylko wzmacniacz. Podaj ich markę, rozmiar, napisz coś więcej. O wzmacniaczu też więcej napisz. Karta dźwiękowa ma znaczenie ale nie aż takie niesamowite jak kolumny. Ponadto masz całkiem niezłą kartę i myślę że dźwięk będzie łatwiej polepszyć zmieniając wzmacniacz i kolumny.

Jeszcze napisz czego Ci w dźwięku brakuje :)

Nie wiem czy mozna nazwac to kolumnami ;]

Głośniki z miniwiezy Panasonic SC-CH74 ( 3 drozne, bassreflex , 80W )

B.stary wzmacniacz Unitra WS 301S

Sprzet ten mam podlaczony do kompa ( do sb128 )

Wiem ze nie jest to dobry sprzet ale nie mam zamiaru narazie tego zmieniac ( brak kasy )

Mam mozliwosc kupna Audigy 1 po b. atrakcyjnej cenie ... chodzi mi glownie o to czy bedzie jakas poprawa dzwieku jezeli wymienie w kompie sb128 na Audigy ...

A reszte to sie wymieni moze pozniej ;]

w sumie to nie jest forum o sprzęcie komputerowym, jednak przy wymianie na audigy przy sprzęcie który posiadasz różnicy w odtwarzaniu muzyki nie odczujesz wielkiej, jedynie w korzystaniu z komputera możesz poczuć kilka plusów (akceleracja dźwięku w grach i parę efektów więcej, trochę przyspieszy mniej obciążony procesor w komputerze), może wymiana na rewelacyjne w swojej cenie Tannoye M1 ( w media m 199zł/szt.) przyniesie lepszy efekt przy odwarzaniu dźwięku, tak nawiasem to na audigy świat dźwięku z komputera się nie zamyka, jest kilka równie dobrych, lub lepszych i tańszych, może warto z ciekawości popytać np o terrateca

Spoko jestem amatorem w tych sprawach ...

mam maly pokoj ok 8-10m^2

Teraz interesuje mnie tylko to czy zmiana karty muzycznej znacznie wplynie na jakosc dzwieku calego sprzetu wymienionego wyzej ?

Aha zapomnialem dodac ze uzywam takze sluchawek Technics Rp-f290 podlaczonych do owego wzmacniacza ...

Jesli zamienisz jeden SB-szum na inny SB-szum to róznicy raczej nie odczujesz. Minimum do słuchania muzyki to Terratec DMX-24 (o ile nie pomyliłem nazwy) lub Terratec Sky. Na forum znajdziesz niedawny wątek o kartach dźwiękowych klasy syudyjnej jak EMU czy Audiotrak. Genaralnie warto zwrócić uwagę na karty oparte na chipsetcie Via ENVY24H.

Liczy się także jakość programów odgrywających. Polecam darmowy Foobar2000. Lekki o dużych możliwościach i przede wszystkim zapewniający bardzo dobrą jakość dźwięku.

pozdr.

Oczywiście w MM był m1.

>>> Naleźnik

Co do kart dzwiekowych - jeżeli nie boisz sie lutownicy to zaproponuje ci karte DIY na DACu BurrBrown PCM2702.

Ta karcioszka zmniecie wszystke szumblastery a prawdopodobnie i terrateki. Koszt wykonania jakies 100zł. Dodam że karta jest wyprowadzona poza PC co ogranicza wszelkie zakłocenia/szumy.

Więcej tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Gotowe urządzonko kosztuje 120 eurów

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Może warto o tym pomyśleć?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kurczę co jest ... oczywiście o karcie więcej tutaj

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sprawdzalem kiedys karty sb 128 i sb live i musze powiedziec ze dzwiek z sb 128 odrobinke bardziej mi sie podobal. Chodzilo to z rotelem 02 i audience 42. Wiec nie ma sensu wymieniac karty. Na pierwszym miejscu wymienilbym kolumny np na te tanoy m1 a pozniej wzmacniacz no i ewentualnie na samym koncu karte ale lepiej w tym momencie kupic CD i sluchac muzyki z plyt.

Janko, a co z szumem. Różnicy w brzmieniu może wielkiej nie będzie, ale ciekawy jestem czy wyższe (nowsze) modele nie mają mniejszych szumów. Może ktoś porównywał różne modele SB na lepszym sprzęcie i potrafi coś powiedzieć pod tym kątem?

Można kupić w UK :) Potrzebnych części proponuje poszukać tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Można też poszukać w Texas Instruments :) podobno przesylki stamtąd idą bardzo sprawnie .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

juz do mnie jedzie karta od tego Pana.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.