Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz multimedialny + wzmacniacz z D/A ?

Trociniarz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam...po raz pierwszy.

Na początek, prosze o litośc i wyrozumiałośc :) Pewnie gdzies ten wątek się przewinał, ale poki co to dla mnie wszystko czarna magia jesli chodzi o Home Audio.

Moj pomysł jest następujący, odtwarzacz multimedialny (jaki ? ) jakieś opinie słyszałem o Xtremaer, Flacki wypuścic optykiem, wpuścic go do wzmacniacza lub sensownego amplitunera z D/A i będzie sensowne stereo ? Nie wiem czy pomysł dobry, nie wiem czy sygnał optyczny z tego typu urządzen wychodzi czysty ?

1 Czy moja koncepcja jest prawidłowa ?

2 Jaki odtwarzacz multimedialny ? Odtwarzanie filmów HD bedzie fajnym dodatkiem.

3 Jaki wzmacniacz / amplituner ? używka za 500-800zł

Co masz na myśli pisząc nie wiem czy sygnał optyczny z tego typu urządzen wychodzi czysty ?

Hasło do wpisania w wyszukiwarkę: bit-perfect.

Inne kategorie istotne przy wybieraniu odtwarzacza plików:

gapless

cue

flac, ape, apple lossless

Jeżeli w każdym przypadku odpowiedź brzmi "tak", jest nieźle. Można zastanowić się nad kwestiami obsługi, wyglądu czy ceny ;)

Absolutne minimum to bit-perfect, gapless i flac.

Tansze odtwrzacze plikow filmowych i FLAC najczesciej maja kiepski DAC, dlatego chyba warto zalozyc jeszcze kupno zewnetrznego DAC-a, najtansza to chyba Lampucera ( ok 200...300 zl ).

Ale i tak najwiekszy wplyw na jakosc dzwiekow muzycznych ma ( kolejnosc istotna ) : pomieszczenie, kolumny i wzmacniacz,

Tansze odtwrzacze plikow filmowych i FLAC najczesciej maja kiepski DAC, dlatego chyba warto zalozyc jeszcze kupno zewnetrznego DAC-a, najtansza to chyba Lampucera ( ok 200...300 zl ).

Ale i tak najwiekszy wplyw na jakosc dzwiekow muzycznych ma ( kolejnosc istotna ) : pomieszczenie, kolumny i wzmacniacz,

Czyli jesli dobrze rozumiem, jeśli zakupie jakis odtwarzacz to mimo tego, że sygnał pojdzie optykiem to będzie już "zanieczyszczony" przez jakis rodzaj DACa w tymże urzadzeniu ? A może polecicie mi jakieś urzadzenie, które posiada DAC na akceptowalnym poziomie, może squeeze box ? On nie ma filmów, no ale to powiedzmy nie jest dla mnie aż tak istone.

Pomieszczenie ma 16m2, nie mam ani głośników ani wzmacniacza, także sprawa otwarta.

Głośniki chciałbym relatywnie niewielkie (Mercuru m2 ? ) O wzmacniaczach domowych, nie wiem absolutnie nic.

Chyba najtanszym odtwarzaczem plikow audio ( FLAC ) na znosnym poziomie, ktory ma wyjcie optyczne, nie doklada przerw m.utworami ( gapless ) jest TEAC WAP-2200, dokupic do niego HDD 2,5", wzmacniacz stereo i jak najlepsze kolumny. DAC mozna dokupic/zrobic puzniej,

mimo tego, że sygnał pojdzie optykiem to będzie już "zanieczyszczony" przez jakis rodzaj DACa w tymże urzadzeniu ?

Jeżeli dane z urządzenia wypuszczasz cyfrowo, np. optykiem, to nie korzystasz z DAC w tym urządzeniu.

Czy taki odtwarzacz w ogole istnieje ?

Squezeebox, zapewne Teac o którym mowa wyżej, Airport Express, odpowiednio skonfigurowany komputer, zabytkowy iRiver H100 - owszem, jest tego trochę.

Jeżeli dane z urządzenia wypuszczasz cyfrowo, np. optykiem, to nie korzystasz z DAC w tym urządzeniu.

To bardzo cenna informacja, dzięki. OK, na oku mam dwa urządzenia, z czego jedno ma ten plus, że odtwarza filmy i ma inne gadżety.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Problem jest ze wzmacniaczem. Takich, które mają wbudowany DAC, jest niewiele, tutaj prosze o konkretne wskazówki, do 800zł powiedzmy. No chyba, że DAC zewnętrzny jednak + wzmacniacz, jeśli różnica będzie naprawde wyczuwalna.

Kolumny jak wcześniej wspomniałem, to M2 Mercury, ale to wybór podyktowane jedynie obiegową opinią, zatem jeśli możecie polecic coś innego/lepszego to będę wdzięczny.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bardzo ciekawie zapowiada się to urządzonko

Ukryta Zawartość

acplayhdm.jpg

Obsługuje CUE więc teoretycznie jest też szansa na gapless. Możliwość sterowania za pomocą wirtualnego pilota, dłuuuga lista odtwarzanych formatów i wiele innych funkcji. Nie wiadomo jak jest z bitperfect (czyli to co mówi o niegrzebaniu w danych cyfrowych).

Ukryta Zawartość

Z opisu C200 również wynika, że jest gapless, ma natomiast ta zaletę w moim przekonaniu, że ma zwenetrzy wyświetlacz co pozwala na słuchanie np radia bez włączania TV.

Panowie, poradźcie coś w kwestii reszty sprzętu.

W wątku klubu Harmana dodałem opis miojego zestawu, może komuś się przyda?.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie, czy taki wzmacniacz spełni moje oczekiwania i sprawdzi się podłaczajac pod jego wejście cyfrowe jakiś odtwarzacz sieciowy ?

Ukryta Zawartość

Zwykle te klocki są bez pilotów. Są zdalnie sterowane czy jest z tym problem ?

Ukryta Zawartość

Panowie, czy taki wzmacniacz spełni moje oczekiwania i sprawdzi się podłaczajac pod jego wejście cyfrowe jakiś odtwarzacz sieciowy ?

Ukryta Zawartość

Zwykle te klocki są bez pilotów. Są zdalnie sterowane czy jest z tym problem ?

Ma 2 wejścia cyfrowe optyczne i 1 elektryczne, 1 wyjście cyfrowe optyczne. Jeżeli ma wejście cyfrowe tzn że ma wbudowany DAC

Jedynie pytanie czy zobaczy format 24/96kHz i lepiej. U góry na płycie czołowej są trzy diody 32kHz, 44kHz i 48kHz, z 96kHz może być problem.

Ukryta Zawartość

Tu masz wzmacniacz z DAC:

Ukryta Zawartość

... kosztuje poniżej 1400zł (ceneo)

Te stare, jak ten SONY, obsługują zwykle do max 48 khz

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Wzmacniacze z wbudowanym przetwornikiem rzadko grają dobrze. Tak było jest i będzie. Wyjątki to np Denon PMA 1520 i Marantz PM 95. Ten drugi kosztował majątek a i kosztuje obecnie sporo z II ręki. Są jeszcze modele Sansui grające naprawdę na poziomie. Jakość przetwornika zaś niemal zawsze jest denna. Nie wydaje mi się żeby częstotliwość próbkowania o której pisze Kyle miała jakiekolwiek znaczenie w tym wypadku. Jak wzmacniacz jest muł (Sony ES) lub syczy sybilantami (współczesne Onkyo) to niestety z g... bata nie ukręcisz. Receptą jest dobry DAC i dobry wzmacniacz. Im większe są oczekiwania dotyczące rozdzielczości dźwięku tym lepszy jakościowo musi być wzmak.

Nie wydaje mi się żeby częstotliwość próbkowania o której pisze Kyle miała jakiekolwiek znaczenie w tym wypadku.

Tzn. znaczenie ma takie, że jak wpuścisz mu 96 khz to zagra ciszą ;)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Tzn. znaczenie ma takie, że jak wpuścisz mu 96 khz to zagra ciszą ;)

Kyle rozmawiamy o jakości dźwięku. Szukanie "gęstości" przy byle jakiej amplifikacji i reszcie toru prowadzi donikąd.

Tu masz wzmacniacz z DAC:

Ukryta Zawartość

... kosztuje poniżej 1400zł (ceneo)

Te stare, jak ten SONY, obsługują zwykle do max 48 khz

Ok, wiec do dalszej dyskusji przyjmujmy taką wersję:

- wzmacniacz z linku Onkyo cena ok 1400

- zewnętrzny DAC + wzmacniacz (moze byc używka) ... skompletujemy cos w cenie 1400zł co będzie lepsze od ww Onkyo ?

No i pozostaje temat kolumn, czyli moj typ zupełnie na ślepo Mercury M2 lub Wasza alternatywa w tej cenie.

Ukryta Zawartość

Kyle rozmawiamy o jakości dźwięku. Szukanie "gęstości" przy byle jakiej amplifikacji i reszcie toru prowadzi donikąd.

Rzeczy oczywiste są oczywiste ;)

ps.obawiam się że w tych starych, z nie wysokiej półki wzmakach DAC może być gorszy od tego z onkyo - tutaj pewien postęp nastąpił

ps2. wzmak+dac może się okazać najlepszym wyjściem

Pytanie, na ile odczuwalna będzie ta różnica, przy tak budżetowych kolumnach.

Ten Onkyo do mnie przemawia, bo mozna kupic nowy. Alternatywy ?

No i jak z głośnikami Panowie, tzn kolumnami. Muzyka od Celine Dion do Ac/DC ale w domu głosno słuchac raczej nie będe, zalezy mi na dynamice przestrzeni i lekkości, lubię miękkie brzemienie basu i zrównoważoną średnicę.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Rzeczy oczywiste są oczywiste ;)

ps.obawiam się że w tych starych, z nie wysokiej półki wzmakach DAC może być gorszy od tego z onkyo - tutaj pewien postęp nastąpił

ps2. wzmak+dac może się okazać najlepszym wyjściem

Masz rację. Luxman LV 113 - DAC tragedia. Marantz PM 75 - podobnie. Jednak nie o samego DACa i jego jakość tutaj chodzi a o aplikację. Obawiam się że w tym Onkyo jest podobnie.

Masz rację. Luxman LV 113 - DAC tragedia. Marantz PM 75 - podobnie. Jednak nie o samego DACa i jego jakość tutaj chodzi a o aplikację. Obawiam się że w tym Onkyo jest podobnie.

Ok, poprosze w takim razie o alternatywę DAC + wzmak do 1400zł, o ile to możliwe.

Ok, poprosze w takim razie o alternatywę DAC + wzmak do 1400zł, o ile to możliwe.

1. chwalą ludzie różne niedrogie wynalazki, np. DACmagic, V-dac, rDac, zainteresuj się.

2.

Ukryta Zawartość

Też uważam, że DAC we wzmacniaczu to ślepa uliczka, chociażby ze względu na trudność wymiany jednego z elementów. Żeby było ciekawiej, sam używam obecnie podobnego rozwiązania, ale... tylko pozornie podobnego ;)))

Ukryta Zawartość

OK, decyzja w kwestii kolumn podjęta, Mercury M2.

Odtwarzacz strumieniowy , pewnie któryś z produktów Popcorn, bo maja Gapless.

Pozostaje wzmacniacz z DAC, lub osobno.

Czy coś takiego w ogole nadaje się do stereo ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jesli M2 to do tego taki wzmacniacz cyfrowy z DAC usb i tani netbook.

Ukryta Zawartość

Wzmacniacz ma mniej wiecej takie wymiary jak na filmiku:

post-1391-0-87838900-1302738335_thumb.jpg

post-1391-0-55425800-1302738344_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

OK, pozostał mi wzmacniacz do kupienia. Sytuacja wyglada tak :

- Kolumny m2

- Zewnętrzny DAC

Pomóżcie w wyborze wzmacniacza, moje wymagania:

- System kolumn A/B

- Czarny :)

- Musi miec pilot

Brzmienie lubie ciepłe, miękkie i zrównoważone, muzyka zróżnicowana wykluczajac techno itp. Raczej nie będzie słuchane bardzo głośno. Używki do 800zł.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.