Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny za 900zł?

Macio117

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

proszę o zaproponowanie mi głośników do dwóch kolumn, gdzie na same głośniki[i do tego zwrotnice itd.] przeznaczyłem 800zł. Obudowę uda mi się załatwić, lecz potrzebne są tylko wymiary, także jest to najmniejszy problem.

Czego bym oczekiwał od kolumn? Oczywiście tego, co wszyscy...czyli czystego i głębokiego dźwięku, gdzie słychać poszczególne instrumenty :)

Stawiam bardziej na muzykę rockową, metal i trance[czyli bez typowych wiejskich techniawek i podobnych, gdyż na szczęście, już wyrosłem z tego ;) ).

Z tego co przewertowałem allegro, to wpadły mi w oko takie o to głośniki:

- TONSIL GDWK 8-13/120 38*2 = 76zł

- TONSIL GDM 18/80 99*4 = 396zł

- TONSIL GDN 25/80/1 119*2 = 238zł

Suma: 710zł

Póki co, to planowałem w jednej kolumnie zamontować po jednym niskotonowym[TONSIL GDN 25/80/1] i wysokotonowym[TONSIL GDWK 8-13/120], a średniotonowych[TONSIL GDM 18/80 99], po dwa na kolumn.

Do tego kable i trójdrożną zwrotnicę na którą jeszcze się nie zdecydowałem.

Także mam pytanie do Was, czy zestaw głośników przez mnie wybrany, jest sensowny?

Pozdrawiam ;)

https://www.audiostereo.pl/topic/81191-kolumny-za-900z%C5%82/

Hej,

chyba troche ze złej strony zaczynasz - może najpierw znajdź sobie projekt kolumn które już ktoś zrobił, pomierzył i zaprojektował zwrotnice ? Poza tym pewnie przydałaby się wielkość pokoju, źródło itp

Dźwięk idzie przez kartę dźwiękową Creative Sound Blaster X-Fi Surround 5.1[zewnętrzna, po USB] i wzmacniacz Sony TA - F650 ESD(prawdopodobnie, taki zakupię].

Głośniki dopiero są w fazie planowania zakupu, czyli oczywiście, ich jeszcze nie mam :)

Z początku chciałem zrobić coś takiego, aby wybrać sobie głośniki, kupić do nich zwrotnicę, a wymiary(litraż i te sprawy)...sobie obliczyć ;)

Chyba, że macie jakiś fajny gotowy projekt kolumn z którego bym mógł skorzystać :)

I dalej nic nie wiem, który projekt mam dokładnie wybrać, gdyż jest tam kilkanaście projektów i nie wiem, który spełniałby moje oczekiwania.

A co sądzicie o kolumnach, opartych na tonsilach?

Dołóż trochę i kup naprawdę dobre kolumny na dobrych głośnikach. Polecam:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - 1150 zł bez obudowy. Na pewno będziesz zadowolony.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A dlaczego nie możecie mi polecić jakiś głośników i zwrotnicy, a wszystko to bym złożył i założę się, że by o wiele lepiej grało za tą cenę o.O

Kiedyś kupiłem Tannoy MX3, a potem z kumplem złożyłem sobie dwie kolumny za tą cenę, z takimi głośnikami:

- głośnik GDWT 9/100FP

- głośnik GDN 30/60/1

- głośnik GDM 12/60

- głośnik GDM 11/60

I trójdrożną zwrotnicę od Tonsila i grało to nie dość, że lepiej, to dwa razy głośniej...

Już nie wspomnę o frajdzie, jaka jest przy robieniu kolumny samemu ;) Wgl. jest to dział DIY, więc polecanie w tym zestawie gotowych zestawów, jest nie na miejscu :)

A dlaczego nie możecie mi polecić jakiś głośników i zwrotnicy, a wszystko to bym złożył i założę się, że by o wiele lepiej grało za tą cenę o.O

Bo tak się nie da. Zwrotnice to ubranie szyte na miare, a nie masowy gotowiec do kupienia niektórych sklepach. Wpisz w google "zwrotnicva scheamt" i zastanow sie po co jest tyle roznych zwrotnic (do kazdego zestawienia glosnikow inna), skoro mozna by kupic gotowa zwrotnice w sklepie?Dlatego koledzy wyżej polecali zrobić coś sprawdzonego. Jako poczatkujacy w tej materii sam zwrotnicy nie zaprojektujesz , a z gotowa zagra byle jak (nie spelni Twoich oczekiwań)

Kiedyś kupiłem Tannoy MX3, a potem z kumplem złożyłem sobie dwie kolumny za tą cenę, z takimi głośnikami:

- głośnik GDWT 9/100FP

- głośnik GDN 30/60/1

- głośnik GDM 12/60

- głośnik GDM 11/60

I trójdrożną zwrotnicę od Tonsila i grało to nie dość, że lepiej, to dwa razy głośniej...

Czy glosnosc ma tu jakies znaczenie? Naglasniasz sale weselne albo koncerty ze tak zalezy Ci na efektywnosci?

Chyba nie sluchales dobrych kolumn skoro piszesz, że:

grało to nie dość, że lepiej, to dwa razy głośniej...

Już nie wspomnę o frajdzie, jaka jest przy robieniu kolumny samemu ;) Wgl. jest to dział DIY, więc polecanie w tym zestawie gotowych zestawów, jest nie na miejscu :)

Czyli co? Wydać kilkaset złotych dla samej "frajdy" robienai kolumn? Bo taka nieprzemyślana konstrucja na pewno nie zabrzmi dobrze (co innego ze Ty po jej skonczeniu mozesz byc tak zadowolony, ze przez pierwszy tydzien bedzie Ci sie wydawac ze gra swietnie).

Sorry, ze tak ostro, ale ktos musial Cie sprowadzic na ziemie.

Zrób coś sprawdzonego:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

... bo inaczej szkoda kasy. Naprawdę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

El sueño de la razón produce monstruos.

Co do samej zwrotnicy, to ok, nie będzie problemu z Jej zrobieniem :)

Mam znajomego elektryka, myślę, że dał by radę wszystko poskładać, tak aby zwrotnice dopasować pod daną kolumnę ;)

Co do zrobienia ok. Ale co do zaprojektowania (zwrotnice dopasować pod daną kolumnę) to tutaj elektryk nie pomoże. Naprawdę

No ok, zrozumiałem :)

No to powiedźmy, że znalazłem sobie taki projekt:

Ukryta Zawartość

Oczywiście, nie należy do tych łatwiejszych, lecz problemem może być tutaj dostać głośniki...Chyba, że można włożyć alternatywne, od Tonsila głośniki, ale to chyba odpada[tak sądzę, gdyż z tego co zrozumiałem, zwrotnice są dopasowane pod konkretny model głośnika].

Ukryta Zawartość

Co do samej zwrotnicy, to ok, nie będzie problemu z Jej zrobieniem :)

Mam znajomego elektryka, myślę, że dał by radę wszystko poskładać, tak aby zwrotnice dopasować pod daną kolumnę ;)

A elektryk to nie robi przypadkiem instalacji elektrycznej w budynkach.

Do czegoś takiego to potrzebujesz raczej akustyka i to specjalistę od projektowania kolumn a nie takiego do nagłaśniania wesel.

Wybaczcie, chodziło mi o elektronika...ale znajomy jest i tym i tym, więc często mi to się myli ;p

Do czegoś takiego to potrzebujesz raczej akustyka i to specjalistę od projektowania kolumn a nie takiego do nagłaśniania wesel.

Ok, to już zrozumiałem :)

I teraz chcę skorzystać z gotowego DIY'a :) Lecz mam problem z doborem głośników, ale o tym już wspomniałem wcześniej ;)

Podobny projekt ( na głośnikach tej samej firmy, równiez b. wysokiej klasy) proponował Karol.R kilka postów wyżej -

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - tu może zmieścisz się w 900 zł (bez obudów).

Zerknij jeszcze na

Ukryta Zawartość

i

Ukryta Zawartość

Co do słyszenai instrumentów o których pisałeś w pierwszym poście - to właśnei rola zwrotnicy. Gdy jest dobra, i głośniki są zgrane fazowo to mozna zlokalizowac w przestrzeni posczególne instrumenty.

Wyżej wymienione zestawy są zdecydowanie lepsze od tego co chiałeś zrobić na Tonsilach.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziękuję za linki, lecz estetycznie to bardzo mi się spodobał, jak już wcześniej wspomniałem, ten DIY:

Ukryta Zawartość

Może są gdzieś do dokupienia głośniki, które zostały zastosowane w w/w "DIY"?

Chętnie bym w/w DIY podłączył pod ten wzmacniacz: Sony TA - F650 ESD[którego oczywiście, również jeszcze nie posiadam ;p lecz czytałem dość sporo pozytywnych opinii nt. owego wzmacniacza] i pytanie też, czy również i tutaj polecacie mi ten wzmacniacz? Chyba, że jest jakiś lepszy w tej cenie, to prosiłbym o polecenie jego ;)

Ukryta Zawartość

Gość Cadam

(Konto usunięte)

Dziękuję za linki, lecz estetycznie to bardzo mi się spodobał, jak już wcześniej wspomniałem, ten DIY:

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1374802.html

Może są gdzieś do dokupienia głośniki, które zostały zastosowane w w/w "DIY"?

http://www.loudspeakershop.eu/usher-audio-c-187_268.html?str=50

Jeżeli chcesz coś polskiego, łatwego w montażu, zainteresuj się:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Audiophools - goo.gl/NJkF8

Stwierdziłem, że nie ma co na początek brać sobie jakiś bardzo trudnych projektów, AKKUS 35A-30 powinien wystarczyć w zupełności.

Pytanie tylko mam takie, aby zrobić obudowy do AKKUS 35A-30, będę potrzebował więcej danych, takich jak dokładnie sprecyzowanie miejsca głośników w kolumnie, gdzie dać bass-reflex itd.

Skąd te dane mogę uzyskać?

W zestawie 35A-30 w komplecie masz instrukcję montażu, rysunek obudowy z dokładnymi wymiarami, rozkrój wytłumienia, schemat zwrotnicy wszystko i wszystko czego potrzebujesz do budowy kolumny - oprócz obudów ;)

Ok, bo właśnie zastanawiam się nad wzmacniaczem, do którego podłączyłbym te 35A-30 i moje słuchawki, Grado SR60i.

Znalazłem sobie takie coś: Sony TA - F650 ESD, lecz zastanawia mnie to, czy mogę znaleźć coś lepszego w tej cenie[około 400-500zł].

Gdyby była jakaś alternatywa, która grała by tak samo, to prosiłbym o podanie takowej, gdyż wygląd tego F650 ESD, nie przypada mi do gustu... ;p

A mam jeszcze pewien dylemat związany z kolumnami 35A-30, gdyż zamontowane w niej głośniki są co najmniej...małe i obawiam się, że mogą być za ciche, gdyż czasami lubię głośniej posłuchać muzyki.

Gdybym dołożył głośnik np.: USHER AUDIO 1001B, zwiększył litraż obudowy i zmodyfikował nieco trochę zwrotnicę, to wtedy rozwikłałbym moje obawy.

A jaki masz metraż? Kolumny z łatwością zagrają nawet w 40m2, więc nie ma obawy :)Można być zdziwionym jak te kolumny potrafią zagrać. Bas schodzi nisko i wcale go nie brakuje.

Umieszczenie dodatkowego głośnika, wiąże się z modyfikacją zwrotnicy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.