Skocz do zawartości
IGNORED

Jaka gitare elektryczna kupic ?

sebolx

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich

Tak jak w temacie szukam gitary elektrycznej do nauki gry i kompletnie nie wiem co kupic ?

Gitara ma byc w miare tania bo to zestaw dla laika ktory bedzie zaczynal przygode z gitara ;)

Jesli mozecie to podajcie tez jakies linki gdzie mozna kupic cos sensownego w dobrej cenie ?

Moze byc cos uzywanego oczywiscie moze byc tez jakis komplet z piecykiem ;)

Z gory dziekuje za wszystkie porady ;)

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/80966-jaka-gitare-elektryczna-kupic/

Więc chcesz zaczynać od riffów a nie akordów? Większość ludzi obierających tę drogę później stwierdza: "Cholera, trza było kupić akustyka." Na akustyku nauka jest przyjemniejsza, o ile oczywiście wybierzesz sobie wygodnego.

A co do Twojego zapału - nie napisałeś nawet, czy chcesz coś bliżej stratocastera, czy jakieś diabelskie nasienie. Jeżeli odbędzie się to na takiej zasadzie, że my powiemy ci, że to jest dobre, "bo tak" (a wygląda, jakbyś na taką odpowiedź czekał) to gitara po kilku razach w kąt pójdzie.

hmm... ile chce wydac ? dobre pytanie i odpowiedz trudna bo widzialem na alledrogo te "gitary" z piecami po 400pln ale czy na tym sie da cos zagrac ? raczej strach to kupic a moze sie myle ?

A co myslicie o tym ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ? albo to

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Chce grac jak Mark Knopfler hehe nie no to zart ale lubie jego muzyke ;)

Chodzi mi tez zeby cos co kupie jakos brzmialo nie wiem czy to piec daje fajny dzwiek czy gitara czy jeszcze cos trzeba do tego ?

Jesli chodzi o piecyk to nie potrzeba mi nic mocnego po prostu cos zeby sie uczyc i tyle ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ja bym się przyczaił na ten zestaw lub poszukał czegoś podobnego osobno lub razem;)

Ukryta Zawartość

Co do gitar to Fender i Squier to to samo;) za dobrą gitarę trzeba dać powyżej 1tyś. czasem się trafiają perełki za 600-700pln Squier made in Mexico lub Japan:) większość tańszych gitar to dziś made in china, korea;) Poszukaj też w lutniczych są tanie dobre gitary Mayones czy Presto Lang te drugie robione na zamówienie producenta strun Presto przez braci Langowskich, piec do nauki wyrwiesz tanio 150-300pln za 300pln to już będzie bdb.

Ukryta Zawartość

To, że gitara jest wyprodukowana w Azji naprawdę nic nie znaczy. Trzeba przestawić myślenie, bo coraz mniej rzeczy teraz nie pochodzi z tamtego rejonu, a jakościowo też się bardzo podciągnęli. Mówię tu oczywiście o sprzęcie na jakimś poziomie cenowym.

Squier Strat jest fajny, ale na pierwszą gitarę nie polecam z powodu ruchomego mostka. I tak początkujący go nie wykorzysta, a sprawia on tylko milion problemów. Na tym poziomie wykonania taki mostek nigdy nie jest mistrzem trzymania stroju... generalnie po prostu nie polecam.

Absolutnie! nie polecam żadnych tanich zestawów z Tesco. Z prostego powodu - zniechęcają do grania, zamiast zachęcać. Jeszcze akustyka jakiegoś taniego typu Ever Play można kupić, nie są takie znowu ostatnie i do nauki się nadają, ale elektryki absolutnie pod żadnym pozorem nie nadają się do niczego, nawet do palenia w piecu. Nie stroi to to, brzęczy, brzmi jak kupa, trzeba mieć ogromne samozaparcie, żeby po takim doświadczeniu nie rzucić gitary w kąt na zawsze - wiem po sobie, zaczynałem od takiego gówna ;)

Na sensowną gitarę, od której nie dostaniesz nerwicy, trzeba wydać najmniej te 700 - 800 zł. W tej cenie dostaniesz np. Epiphone Les Paul 100, pod względem jakość - cena ta gitara jest bliska ideału. Przede wszystkim solidnie wykonana, porządna decha, porządny mostek, prosty gryf, całkiem przyzwoicie brzmiące przystawki. Z minusów - podobno klucze nie są najwyższych lotów, ale przez dwa lata używania nic takiego nie zauważyłem (może miałem farta). Ale generalnie to jest wiosło idealne do nauki, bardzo wygodny profil gryfu, klasyczna budowa i bardzo duże możliwości kreowania brzmienia - cztery potencjometry i trójpozycyjny przełącznik jak w prawdziwym Les Paulu. Inaczej jest w Epiphone Les Paul Junior czy Special II, tam już jest wspólna regulacja barwy, korpus jest płaski i generalnie to taka wersja uproszczona. Ale też solidna i jeszcze tańsza.

W tej cenie dostaniesz też jakieś tańsze Yamahy. To gitary raczej bez "duszy", ale za to do bólu poprawne. Taki typ, przed którym nie pada się na kolana, ale raczej nigdy się na nim nie zawiedziesz.

Trochę gorzej Cort. Ibanezów raczej w tej cenie nie ma, ale jeśli by były to patrz Yamaha. Washburn być może, dawno nie sprawdzałem cen...

Do gitary będziesz potrzebował piecyka. Na początek w zupełności wystarczą małe comba typu Fender Frontman 15R czy jakiś Roland Cube. Zasada jest taka jak z gitarami - żadnych MegaAmpów czy innych tego typu wynalazków. Sensowny niewielki piecyk dobrej firmy to koszt ok. 300 zł i poniżej tego nie ma sensu schodzić.

Oczywiście piszę o cenach sprzętu nowego.

Dziekuje za wszystkie wpisy duzo pomogliscie wiem juz czego mniej wiecej szukac bardzo powaznie mysle o gitarze Yamaha no i do niej jakis piecyk z tych ktore polecacie i powinno byc ok jak dla mnie na poczatek ;)

Czy umiem grac hmm... twierdze ze nie umiem bo to ze gralem cos kiedys przy ognisku na pudle to nic nie znaczy ale podobno na nauke nigdy nie jest za pozno wiec mam nadzieje ze jakos dam rade ;)

Jesli mozecie jeszcze cos polecic to bede wdzieczny za kazda uwage :)

Epi

Ten komplet ciekawy no i co wazne moge odebrac go osobiscie bo daleko nie mam hmm... ile za to mozna max dac bo licytacja trwa ?

@rafal996

Chyba trochę przesadzasz, są tańsze gitary, na których też się da pograć. Dean Vendetta XM, Washburn WI14, to najlepsze w swojej kategorii propozycje poniżej 500 zł (zakładając układ H-H + stały mostek).

Nie kupuj taniej/kiepskiej gitary. Możesz się jedynie zniechęcić.

Jeżeli chodzi o wzmacniacz to też lepiej od razu kupić jakąś małą lampkę. Jeżeli złapiesz zajawkę i po pewnym czasie przesiądziesz się z tranzystora na lampę będziesz się musiał uczyć od nowa grać.

Polecam poszukać japońskich gitar z lat 70 tych i 80 tych, w tym okresie Japończycy robili wspaniałe gitary które często potrafią zmiażdżyć gitary za kilka tysięcy złotych, a wielkim ich plusem jest cena - można coś takiego znaleźć za ok 1000 zł. Innym rozwiązaniem może być znalezienie Epiphone`a Les Paul Standard najlepiej wyprodukowanego w Czechach (o ile dobrze pamiętam wyróżnia je litera B na początku numeru seryjnego). Jeżeli chciałbyś coś nowego to może być np Epiphone G400 - cena ok 1000 zł. Ja jednak polecam poszukanie używanej gitary - jest wiele argumentów które przeważają za takim rozwiązaniem.

No i najważniejsze to poprosić kogoś kto się zna/gra ażeby z Tobą obejrzał gitarę przed zakupem.

Ten komplet ciekawy no i co wazne moge odebrac go osobiscie bo daleko nie mam hmm... ile za to mozna max dac bo licytacja trwa ?

Sam multiefekt Korg używany ok 200pln ten piec nie wiem, myślę że w okolicach 700pln warto za całość, jak masz niedaleko to napisz do gościa, może zakończy i sprzeda wszystko za 600pln;)

Tania gitara (Stagg, DiMavery, Everplay, Skyway i tego typu wynalazki po 200-400 zł nowe od razu sobie odpuść), jak nie masz doświadczenia, to kupuj z kimś, kto ma, ale sam też wypróbuj - czy Ci pasuje gryf przede wszystkim. I zdecydowanie używana - w najgorszym wypadku, jak stracisz zapał, nie stracisz na gitarze, raczej odsprzedasz ją bez straty. Piec - jak ktoś wyżej, polecam małą lampkę, VHT, Bugera, Vox i parę innych - sporo tego jest. Jakiś sensowny zestaw można złożyć za +- 1000 zł, za dwa razy tyle można mieć już dużo radości. Uwaga - to wciąga! Poczytaj o GAS :-).

Jeśli używane, to tylko (!) sprawdzone przed zakupem przez kogoś, kto się zna. Bo można wejść na minę, nie wiadomo co ktoś z tym wiosełkiem robił. Znam gościa, który trzymał gitarę w wilgotnej piwnicy, okresowo trzymając ją w nagrzanym słońcem samochodzie - fajny efekt wyszedł ;)

hmm... czyli znowu jak to zwykle bywa w tym naszym kraju trzeba uwazac bo oszustwo na kazdym kroku mozna spotkac ech... juz mnie to zniechecilo bardzo :-/

ktora Yamaha lepsza ta

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) czy ta

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Moze mi ktos jeszcze podpowie dlaczego lampa a nie tranzystor jako piecyk ? Jedna lampe juz mam w domu do sluchania stereo czy chodzi o to samo co w stereo o cieply mily dla ucha dzwiek lampowy ??? czym sie roznia takie piece moze chodzi o cos wiecej pytam bo w tym temacie raczkuje ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do nauki tylko akustyk. Inaczej się nie da nauczyć. Na akustyku ćwiczysz palce, elektryk jest do tego za miękki i ma za wąski gryf. Poza tym - za 400 zł żadne Fendery i inne duże marki. Lepiej kupić lepiej brzmiacą Yamaszkę niż gorzej brzmiącego Fendera dla samego znaczka. Warto w tej cenie popatrzeć na Ephifona albo Takamine czy Cort`a. Tylko najlepiej iść do sklepu z kimś kto się zna na witarach, żeby sprawdził czy ma prosty gryf, i czy zbudowana jest z ładnego kawałka drewna.

Tu masz parę linków:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Te 3 gitarki mają dosyć głębokie pudła - powinny grać miłym ciepłym dzwiękiem, ale trzebaby posłuchać. W tej cenie nie warto patrzeć na firmę, na jakies tanie zdobniki czy na kolor, tylko na to czy gitara przedewszystkim stroi na wszystkich progach i czy brzmi w miarę przyjemnie.

Koniecznie kupuj z jakimś muzykiem, szczególnie używki. Zadnych poobijanych, żadnych gitar bez strun - gryf bez naciągniętych strun się wypacza.

A z tych dwóch to ta druga lepsza. Ta pierwsza to tania kopia Stratocastera z ruchomym mostkiem. W tej cenie mogą być problemy ze strojeniem, chyba że dasz to komuś kto ten mostek zablokuje. Wtedy ok

Postaw posta na dzwiek.org w dziale gitarowym. Tam masz konkretnych ludzi którzy na pewno Ci dobrze doradzą.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Obydwie te Yamahy mają ruchomy mostek - jednostronne tremolo; żaden problem, kawałek drewna i zablokowany.

O ile masz dużo czasu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Parę ofert z allegro:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Koledzy rafal996, kangoo i wovo dobrze prawią. Jeśli przydusisz grosza i kupisz byle co, to ta oszczędność się na Tobie zemści. Pierwszą gitarę basową kupowałem synowi w RnR za jakieś 600 zł. Po niecałym roku okazało się, że gitara miała fabrycznie spaczony gryf... Tak to jest jak się nie znasz. W międzyczasie okazało się, że mój dawny znajomy jest lutnikiem, teraz wszystkie zakupy robię w konsultacji z nim. Synowie mają w domu bas, elektroakustyk i elektryka. Pierwsza gitara to był tańszy Mayones, potem Epiphone, a elektryk BC Rich. Ja nie gram i się nie znam, ale aż serce rośnie od patrzenia na fajny sprzęt, no i świetnie brzmi. Zawszę mogę sobie zamówić jakiś numer na żywo ;-)

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Chodzi mi tez zeby cos co kupie jakos brzmialo nie wiem czy to piec daje fajny dzwiek czy gitara czy jeszcze cos trzeba do tego ?

Jesli chodzi o piecyk to nie potrzeba mi nic mocnego po prostu cos zeby sie uczyc i tyle ;)

nigdy nie grałem, ale gdy jestem u Linnarta gdy jakiś żorżyk odbiera piec po naprawie, Mirek bierze z kąta jakieś wystrugane wiosło, robi kilka pierdut po strunach a klientowi banan zakwita i płaci z zadowoleniem

moja konkluzja - żeby zabrzmiało, trza mieć nawet mały ale porządny piecyk (dobrze z kawałkiem podłogi)

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Ja tam nie wiem czy jest sens porywać się na małe piece lampowe. Słuchałem parę razy, ale jakichś większych różnic in plus w stosunku do tranzystora nie uświadczyłem. Co innego porządny zestaw głowa + paczka, ale jakieś 10W combo kupować lampowe... no nie wiem, co kto lubi.

Mnie bardzo miło zaskoczył kiedyś Frontman 15R. Nie wierzyłem że coś takiego może zagrać, a okazuje się że na domowe potrzeby to brzmi bardzo przyjemnie i sporo brzmień można ukręcić. Oczywiście jakiejś tam wielkiej głębi czy potęgi dźwięku nie ma, szatana z tego nie będzie ;) Ale wszystko zależy od tego do czego to jest komuś potrzebne.

A co do tego namawiania na akustyka, to generalnie prawda, też uważam że powinno się zaczynać od pudła. Wyrabia właściwe nawyki, bo elektryk uczy niedbalstwa zazwyczaj. Chociaż to też nie jest reguła, znam rewelacyjnego gitarzystę, który akustyka miał w ręku ze dwa razy w życiu ;) Poza tym kolega napisał, że coś tam przy ognisku grywał, więc akordy pewnie zna... można się chyba porywać na elektryczną.

Poczytalem troche na gitara.pl i postanowilem ze musze przed kupnem poczuc gitare w rekach zobaczyc jak mi lezy jaka jest szerokosc gryfu itd. ogolnie jak znajde czas to wybiore sie do kilku sklepow i poogladam popytam tam jeszcze i pozniej zdecyduje co kupic ;)

Dziekuje Wszystkim za ciekawe wpisy i porady ;)

Oczywiscie temat pozostaje otwarty a ja jesli juz bede mial np. jakies 2 typy wybrane to napisze tu co o tych gitarach myslicie ;)

Poczytalem troche na gitara.pl i postanowilem ze musze przed kupnem poczuc gitare w rekach zobaczyc jak mi lezy jaka jest szerokosc gryfu itd. ogolnie jak znajde czas to wybiore sie do kilku sklepow i poogladam popytam tam jeszcze i pozniej zdecyduje co kupic ;)

Dziekuje Wszystkim za ciekawe wpisy i porady ;)

Oczywiscie temat pozostaje otwarty a ja jesli juz bede mial np. jakies 2 typy wybrane to napisze tu co o tych gitarach myslicie ;)

Gitarę obejrzeć powinieneś, ale zwróć lepiej uwagę na to czy gryf nie jest "zwichrowany" i czy np gitara stroi w każdej pozycji i inne takie, a to czy gryf Ci leży to jeżeli grasz to nie stwierdzisz.

Pochodź po sklepach i zobacz co Ci się podoba, jednak ostatecznie lepiej wybierz gitarę używaną.

Wydaje mi się, że dobrym kluczem wyboru gitary jest dobór gitary do muzyki jaką się chce grać (ewentualnie jakiej chętnie słuchamy) - w szczególności w sytuacji w której nie wiemy czego chcemy.

hmm... no wlasnie uzywana to wiadomo fajna sprawa bo sie nie przeplaci i za dobre pieniadze mozna miec w miare dobra gitare tylko jest problem bo mozna tez kupic zlom i tego sie obawiam wlasnie bo nie znam sie na tym i nawet gdybym odbieral towar osobiscie to niewiele zobacze :-/

Coraz powazniej mysle o nowej ze sklepu zeby miec gwarancje i pewnosc ze bedzie ok ;)

A czego slucham i co bym chcial grac ;) Pink Floyd , Dire Straits , U2 , Santana ,Aerosmith , Bryan Adams , Nirvana , Clapton , Bruce Springsteen ,

Guns n Roses , Jon Bon Jovi , Metallica czasami tez ;)

Używaną też możesz trafić bublowatą, w tym segmencie cenowym masz na to duże szanse. A gwarancja - co może zepsuć się w gitarze? Kilku czy kilkunastoletnia gitara, która ma prosty gryf i stroi jest o wiele lepsza od nowej - nowa to najczęściej niewysezonowane drewno i marnej jakości osprzęt, jak się coś spieprzy po paru miesiącach, trudno będzie egzekwować gwarancję. Często można trafić na używki, które za śmieszne pieniądze oferują o wiele więcej od nowej w tej samej cenie - mają zmienione klucze, most, pickupy. Do 1000 zł coś uniwersalnego (w miarę) znajdziesz - jakiś Squier, Hagstrom, Yamaha, Epiphone, Samick czy Mayones (polska firma, produkuje też pod markami Flame i Fame). Współczuję dylematu - też tak kiedyś miałem :-).

Używaną też możesz trafić bublowatą, w tym segmencie cenowym masz na to duże szanse. A gwarancja - co może zepsuć się w gitarze? Kilku czy kilkunastoletnia gitara, która ma prosty gryf i stroi jest o wiele lepsza od nowej - nowa to najczęściej niewysezonowane drewno i marnej jakości osprzęt, jak się coś spieprzy po paru miesiącach, trudno będzie egzekwować gwarancję. Często można trafić na używki, które za śmieszne pieniądze oferują o wiele więcej od nowej w tej samej cenie - mają zmienione klucze, most, pickupy. Do 1000 zł coś uniwersalnego (w miarę) znajdziesz - jakiś Squier, Hagstrom, Yamaha, Epiphone, Samick czy Mayones (polska firma, produkuje też pod markami Flame i Fame). Współczuję dylematu - też tak kiedyś miałem :-).

Kangoo ma rację.

Od końca lat 90tych wraz z ceną drastycznie spada jakość produkowanych gitar (oczywiście mowa tutaj o segmencie który nas interesuje - gitary za 7 tys zł nadal trzymają swój poziom). Ktoś tutaj podawał linki do gitar akustycznych za mniej niż 400 złotych, jeżeli założymy, że połowę z tego zabierają pośrednicy sprzedaży ( w tym państwo)to zostaje nam ok 200 złotych na robociznę i materiały. Ja wiem, że w krajach dalekiego wschodu można znaleźć tanią siłę roboczą, ale nie wierze w to, że sezonowany mahoń dobrej jakości leży tam na ulicy.

Co do jakości to poza ewentualnymi względami wizualnymi gitary używane przeżyły to co najgorsze czyli próbę czasu, jeżeli po trzech latach od opuszczenia wytwórcy wszystko jest w porządku z drewnem, a z gryfu pod wpływem czasu i siły naciągu strun nic się nie stało to o ile nie będziesz trzymał gitary w saunie to już nic się z nią nie stanie.

Kolejnym aspektem który trzeba poruszyć jest cena gitara po opuszczeniu sklepu od razu traci na wartości jakieś 30 %. Kupując używaną gitarę często za niewielki pieniądze możesz kupić wspaniały instrument, na którym potem przy od sprzedaży możesz jeszcze zarobić. Kupując nową gitarę tylko stracisz.

Po tym czego słuchasz wybór jest raczej prosty - kopia Stratocastera z klasycznym układem przystawek.

Wieczorem postaram się umieścić jakieś linki z allegro.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.