Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw stereo do ~3000zł

Kwiecie??

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Planuje kupić jakiś zestawik tak do 3000zł za CD + WZMACNIACZ + KOLUMNY + KABLE. Bedzie to stało w nietypowym pomieszczeniu 10m2 tylko ze otwartym na kuchnię (~20m2) (kolumny będą stały właśnie tyłem do kuchni). I teraz tak - czy kupić jakieś podstawkowce czy jednak kolumny podłogowe ?? Wzmacniacz i CD będzie pewnie jakiś używany (NAD 3020i i może jakiś CD Rotel'a). A teraz opiszę czego oczekuję od zestwau w kwestii dźwięku: podstawowym kryterium jest scena dźwiękowa, musi być ona tak szeroka jak tylko się da za te pieniądze ;) (kolumny będą stały 2.5m od siebie), basik powinien być głęboki ale dobrze kontrolowany bez skłonneści do dudnienia. Słucham różnej muzyki od R&B, Rock, Metal, Pop aż po Hip-Hop. Wszelakie salony audio są dosyć daleko od mojej miejscowości więc chce najpierw wiedzieć co warto posłuchać.

https://www.audiostereo.pl/topic/8082-zestaw-stereo-do-~3000z%C5%82/

Na hifi.pl jest cd NAD-a 520 za 600 zł. Nie przegap tej okazji. Za 8-9 stówek dostaniesz Pionieera A400 X. Wzmacniacz bez konkurencji za te cenę. Teraz jakieś ciepłe monitorki. Za 1000 zł napewno coś używanego się znajdzie. przejrzyj ogłoszenia. Aha! Widziałem Audiowave 141 za 1300 zł. wzmacniacz możesz wymienić na jakiegoś NAD-a ( 302 ?) A 400X może nie zagrać z Audiowave 141. 1300 zł to dobra cena i moim zdaniem powinieneś nabyć je i NAD-a 520 a póżniej dobrać wzmacniacz.

Pzdr.

Dozbieraj jeszcze z tysiąc alebo dwa i wtedy wróć do tego wątku , co do kolumn jeśli masz ograniczony budrzet to myśl raczej w kierunku podłogowych bo koszt monitorów +standów będzie się = całkiem niezłych podłogowców 3000 to tak trosze nie zabardzo dlatego ciężko coś doradzić

pozdrawiam SZUMI

1. 3000 PLN to beznadziejnie mało. Radzę w ogóle nie łazić po sklepach, nastawić się na używki, nowe kupić tylko kolumny.

2. do 10 m2 mogą być kolumny wolnostojące ale z małym midwooferem, 15 cm max. Gdybyś coś takiego chciał w cenie umożliwiającej zakup wzmacniacza i CD to wybór pozostaje niewielki, w sumie nie widziałem nic w tym stylu oprócz Minima Audio Basic 2.2, (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

kosztuje sensowne pieniądze i zbudowany jes z uczciwych materiałów, gra też bardzo zadowalająco jak na tak tani zestaw, zostałoby ci jeszcze ponad 1400 na elektronikę, można w używkach wyhaczyć już jakiś fajny wzmak za 800 - 1000 PLN reszta pieniędzy również styknie na jakiś odtwarzacz (nie polecam nic konkretnego bo w używkach bieże się co sie trafi, na pewno jednak stare Marantze byłyby niezłe ale nie wszystkie, na pewno Yamahy, Sansui'e ale tak na prawdę to najlepiej zrobisz jak wypożyczysz przed zakupem i posłuchasz) i jakieś kable (w miarę niedrogie i niezłe są interkonekty Resona, jako głośnikówkę polecić można listwę Rocara)

3. wrzuć tu rysunek swojego pomięszczenia z oznaczeniem jak masz zamiar ustawić kolumny, może sę okazać że mimo przebicia do kuchni w zasadzie dodatkowa przestrzeń będzie mało użyteczna z punktu widznia akustyki. Wówczas zostają monitory i też z jakimś małym głośnikiem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

BZ ma rację z używanymi, ale ze swojego doświadczenia to też byłbym ostrożny z CD - można, ale faktycznie lepiej pożyczyć zanim się zaliczy wpadkę. W sumie stan kolumn o wiele łatwiej sprawdzić.

Co do wzmacniaczy na www.hifi.pl są musicale E11 (ładny i dobrze gra) oraz A1 (brzydki ale potrafi zagrać jeszcze lepiej, z tym że może już być mocno zajeżdżony) - ceny wywoławczo po 1kzł trzeba by sie potargować, z kolumn w zakładce do 2kzł (bez podanej ceny) NHT1,5 - rewelacyjna barwa i przestrzeń gorzej z niskim basem (obudowa zamknięta) stylistycznie super pasuje do E11 - czarny fortepian. CD63KI za 800zł tamże - podejrzanie niska cena, ale klocek dobry i w raze czego stosunkowo łatwy i tani do naprawy. Taki zestawik o ile byłby sprawny technicznie mógłby już w kompleksy wpędzić niktórych włascicieli Avance i Cambridga.

Oto projekcik ;)

[obrazekLUKASZ-117597_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Spróbowałbym tak:

K w miejsce mniejszego "40cm. wys."

K w miejsce słuchacza

słuchacz w miejsce stolika i kwiatków

stolik RTV w miejsce Kanapy

kanapa dla gości - pod prawą ścianę (ostatni od kuchni jeszcze będzie miał nieźle;)))

powinienes otrzymać lepszą głębię i mniej boomienia na basie

Hmmm, przemeblowanie raczej nie wchodzi w grę bo tą kanapę się rozkłada o robi się z niej bardzo wygodne łużko ;) Poprzednio miałem tutaj Tannoy M2 + Unitra AT9100 podłączona pod tuner TV (Cyfra+) i grało to ładnie, nie było dudnienia, scena dźwiękowa rozchodziła się pomiędzy głośnikami, basik był głęboki i szybki.

a bym dał kwiaty po bokach kanapy (podejrzewam że nie ma on 3 m szerokości, te mniejsze i większe 40 cm wysokości można dać jakoś po bokach, same kolumny odsunąłbym w stronę kuchnio-jadalni jak najdalej sie da, zsunąłbym też je bliżej siebie, za blisko ścian nie powinny stać bo zawsze będzie boomiło, problemem stanie się wtedy jednak przechodzenie z pomieszczenia do pomieszczenia, trzebaby gdzie indziej ulokować stolik RTV nie bardzo mam tylko pomysł gdzie... Najlepiej byłoby walnąc projektor i ekran wysuwany w góry :) ale bądźmy realistami.

W chwili obecnej traktuj swoje pomieszczenie raczej jako 10 m2 z taką zaletą że nie masz ściany za kolumnami w związku z czym możesz je dosunąć aż do samego końca pomieszczenia, brak tej ściany powoduje równiez że fale się od niej nie odbijają przez co teoretycznie łatwiej opanować jest zjawisko kompresji, można więc się pokusić o małe wolnostojaki, ale nie ryzykowałbym wstawiania kolumn z większym głośnikiem niż 14 -15 cm, u siebie mam Talismany z głośnikiem 16,5 cm i już robia się problemy z ustawieniem, mimo że pomieszczenie ma 20 m2 w proporcach 4*5.

Podpisuję się pod słowami Zegarmistrza polecającymi Musicala A1. Syszałem to urządzenie, za te pieniądze rewelacja. Nie znam jego architektury więc nie wiem czy ewentualne naprawy będą wykonalne czy nie (chodzi o dostępność części) ale jeśli byłbyby takie to nie widzę przeciwwskazań, nawet jeśli sprzęt jest zajechany. Wzmacniacz ogólnie trudno zajechać, a zajechany jest na ogół łatwy w remoncie. Sam jadę całe życie na używanych wzmacniaczach, obecny mój rupieć ma 18 lat. Z odtwarzaczami trzeba uważać, dlatego jeszcze raz uczulam żeby zawsze najpierw wypożyczyć.

Qubric - :-)))

Fakt, że brak ściany za kolunami to też zaleta, jak możesz przeskakiwać bezproblemowo nad kablami to ok.

Osiek wyrwał uszkodzonego, ale grającego A1 na Allegro za 500zł - jest tu we Wrocławiu jeden magik, który mu to naprawił - temat spokojnie do zrobienia (BZ - To ten egzemplarz co jako jedyny jako tako zagrał z MicroMnsterami w Delcie we Wrocławiu).

E11 to taki krok w kierunku Creeca - już nie tak ciepło i energetycznie za to ciut czystsza góra i holografia niż w A1 - no i ten wygląd.

• Redaktorzy

Oj Musical to jest to. Raz znalazłem i namówiłem Kumpla na A30 +X-pre za 2500 (ex Demo) - może poszukaj czegoś takiego. Do tej pory nie potrafi do końca wykorzystać potencjału tego kombo.Imho taka kombinacja najładniej grała z "Francuzami" tj Trianglami Comete i Titus właśnie w niewielkim pomieszczeniu. Słodkie wysokie tony, gorąca średnica i mięsisty, ale dobrze kontrolowany bas. Po prostu cud, miód i orzeszki.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

MF A1-To była świetna konstrukcja,ale przeczytajcie jakie są preferencje muzyczne Kwietnia.Nie za bardzo sobie wyobrażam A1 przy HIPHOPIE ,to piecyk raczej preferujący mniejsze składy i raczej muzykę akustyczną,aczkolwiek z tego co pamiętam fajnie brzmiał na nim C.Santana.A1 bas ma zdecydowanie rozlazły,ale stosując podstawkowca nie byłby to żaden problem.

W tak małym pomieszczeniu może wystarczyć, do tego jakieś małe dynamiczne kolumny. Sam też używam wzmaka pracującego w klasie A i slucham na tym wszystkiego, nawet metalu. HH nie jest aż tak wymagający jak metal dla wzmacniacza.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.