Skocz do zawartości
IGNORED

Zrobienie samemu HiEndowych kolumn

djmietek

Rekomendowane odpowiedzi

Może zostawmy kable i rodzaj zastosowanej obudowy i pomóżmy koledze, bo ilość poruszanych tematów daleko odbiega od sedna sprawy.

Z mojej strony polecam głośniki Ushera. Mam monitory na tych głośnikach i biją na głowę wszystkie kolumny które miałem okazję posłuchać, nawet te podłogowe. Oczywiście podstawą zaraz po doborze dobrych przetworników, jest wykonanie dobrego projektu zwrotnicy, bo bez tego nawet kolumny z kablami za 100 000 zł i niezależnie od rodzaju obudowy zagrają bardzo kiepsko.

Mam monitory na tych głośnikach (usher) i biją na głowę wszystkie kolumny które miałem okazję posłuchać

To jest podstawowy problem większości z nas: mamy najlepszy sprzęt na świecie.... dopóki go nie sprzedamy...

Warto jednak słuchać innych kolumn...

A skoro nie poprawi to po co przepłacać?

;)

Bo kosztuje to grosze, szanse na poprawe jakosci sa wieksze niz wygrania w totka i nabierze sie troche wprawy do dalszych projektoe diy.

Herbeth robi male kolumienki z zamknieta paczka i nie brzmia chyba tak zle? ;)

kabelek ze skretki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

@Karol.R

Jakiej jakosci sa zwrotnice z zestawow, ktore wrzuciles wczesniej?

Ukryta Zawartość

server unreachable;--

Chodzi o coś takiego ? :) DSC02361.jpg

Przede wszystkim zajrzyj jeszcze tutaj:

Ukryta Zawartość

(masa projektów oraz potężna wiedza i doświadczenie Troels'a}

Co do Kep165 Dalej obstawiam że nie jest to dobry pomysł... za minimalnie większą kwotę masz SEAS'a ER18RNX. Ale ok nie bedę dalej namawiał :)

Co do komponentów - Skup się na obudowach, i na przetwornikach, w zwrotnice i kable zawsze zdążysz wpompować kasę - czyli proponowane kable są ok , kondensatory Jantzen Cross Cap i podobne.

jak bedziesz zadowolony to mozesz zawsze ulepszyć ale jak chcesz lecieć w miarę grubo...

Cewki powietrzne (na pewno dla wysokotonówki) a kondensatory SCR KP SN / Jantzen Z-Cap Superior do tego Okablowanie porządne aczkolwiek bez przesady... Czyli markowe ale nie jakieś drogie serie.

haha dobre te kable :D ja dziś założyłem właśnie skrętkę ( normalna tylko końcówki połączone razem) do Tannoyi i chyba ładniej grają ( w tym momencie mam jakieś miedziane kable grube ale poczarniały niestety całe) więc możliwe :) .

Co do zwrotnic to napiszę jak przyjadą do mnie z jakich komponentów są zrobione ( firmy i parametry) oraz po robię zdjęcia.

Co do głośników może faktycznie się wypowiedzcie co sądzicie o SEAS ER18RNX zamiast MONACOR KEP165 z tym że:

W tym momencie mam pokój 2,5 x 3,5 metra, jest mały więc na razie monacory powinny dać radę. Druga sprawa uwielbiam niskie tony i właśnie do nich gra też sub Tannoy MSUB 10 ( wiem że zabilibyście mnie za to :P )

Trzecia sprawa to będę posiadał zwrotnice specjalnie skonstruowane pod tandem morel MDT29 z monacorem KEP165 i już konkretną pod to obudową. Do Seasów musiałbym komuś dać to wszystko skonstruować ( zwrotki i obudowy) a widzę że w tych czasach wszyscy są zajęci i nikt nie ma czasu na nowe pomysły :( gdzie nie dzwonię to lato, sierpień itd.)

W przyszłości jak będzie kasa to dołożę do tego zestawu Seasa. Tak :) dołożę :P czyli morel wysoki, kep sredni, seas srednio niski, albo inaczej rozdzielę pasmo, lub na niski wezmę jeszcze inny głośnik, tą zwrotnicę co mam to sprzedam i dam komuś kto będzie miał czas na skonstruowanie nowej zwrotki pod 3 głośniki :)

Co do obudowy to dziś dowiedziałem się o wymiarach:

zamówiłem u znajomego stolarza same dechy już ucięte pod wymiar:

4 sztuki 100 x 21 cm (przednie i tylne ściany do 2 głośników) czyli szerokość

4 sztuki 100 x 30 cm ( boczne ściany 2 kolumn) czyli głębokość)

4 sztuki 30 x 16,6 cm ( jedna góra, jeden dół i 2 wewn. do wzmocnień)

Płytę zamówiłem MDF grubości 22 mm

teraz się skapnąłem że 30 x 16,6 cm musiałbym mieć 8 sztuk ( po 4 na 1 kolumnę) :P jutro zadzwonię do stolarza :D

Ukryta Zawartość

Każdy dorosły, dojrzały mężczyzna powinien potrafić wykonać porządne kolumny, nawet klasy hi-end.

Przy dzisiejszych możliwościach jakie daje komunikacja elektroniczna, narzędzia, maszyny CNC - to nic trudnego.

Niektórzy nawet idą dalej i otwierają, a następnie prowadzą przez lata manufaktury produkujące produkty na rynek, trudny rynek hi-end.

Bierze się 2-3 głośniki, zleca projekt zwrotnicy, zleca wykonanie skrzynki wedle prawideł sztuki, następnie montuje się, skręca porty wyjścia i już tylko podłączamy do wzmacniacza.

To nie są lata osiemdziesiąte, gdzie pięciu ludzi na świecie, dwóch, trzech w Japonii, dwóch, trzech w W.Brytanii i może Pan M.Zoller, czy JBL albo Dynaudio, wiedziało jak to zrobić, wiedziało jakie są pułapki, co zrobić aby uzyskać satysfakcjonujący rezultat.

Dzisiaj już same przetworniki oferują tak wyśrubowany poziom, tak samo elementy zwrotnic, przewody, że trzeba naprawdę talentu, aby nie uzyskać dobrego efektu.

Powodzenia.

Pozdrawiam.

Nie uważam że mam najlepszy sprzęt na świecie, wiem że może być lepiej, jednak za tą cenę kolumny które mam w tej chwili są naprawdę bardzo dobre i trudno szukać kolumn które grały by lepiej. Jak będziesz kiedyś na pomorzu to zapraszam na odsłuch.

747: Gdyby zrobienie dobrej kolumny było tak proste jak mówisz, nikt by nie kupował gotowych kolumn ani zestawów do samodzielnego montażu. Dlatego że "przetworniki oferują wyśrubowany poziom" - tak trudno jest zaprojektować dobrą zwrotnicę. Wystarczy mała pomyłka i już jest coś nie tak. Do tego potrzebna jest duża wiedza na temat tego co się robi i co się chce osiągnąć oraz odpowiednie urządzenia pomiarowe i doświadczenie.

Przykładem może być niejaki pan "killer", który pomimo stosowania wysokiej klasy przetworników nie potrafił zaprojektować dobrych zwrotnic.

Jasne że można wszystko zlecić nawet wykonanie kolumn na zamówienie, ale to już nie jest "samodzielne wykonanie kolumn".

Elementy w kolumnach które polecałem wyżej są wymienione w opisie tych kolumn na stronie sklepu. Na pewno są to elementy bardzo dobrej jakości, których nie znajdziemy nawet w drogich kolumnach produkowanych seryjnie. A z doświadczenia wiem że jakość elementów w zwrotnicy ma duży wpływ na jakość oraz końcowe brzmienie całego zestawu.

Kiedyś już pisałem tu na Forum, że te wszystkie zespoły głośnikowe to pic na wodę, fotomontaż ;).

1. Przetworniki takie same od dziesięcioleci ;). Co się w nich zmieniło?

Na dowód wystarczy popatrzeć jaką estyma cieszą się starocie do odgród na tym Forum.

2. Skrzynki takie same od zawsze ;). Kształt nie ma większego znaczenia, liczy się jedynie objętość i sztywność.

Na dowód wystarczy popatrzeć, że za kultowe są uważane zespoły o absolutnie różnych kształtach. Nie ma jednoznacznej przewagi jednego kształtu nad drugim.

3. Zwrotnica. A co niby takiego nadzwyczajnego jest w zwrotnicy? Już samo stwierdzenie: zwrotnica na zamówienie sugeruje, że równie dobrze można taka kupić w sklepie...

A już najbardziej mnie rozbawiają stwierdzenia o "strojeniu" zwrotnicy ;). Przypominam, że zwrotnice składane są z elementów o tolerancjach najczęściej +/- 20%. Do tego podłączane głośniki mają rozrzuty jeszcze większe...

Czyli: Wystarczy zbić skrzynkę, wsadzić w nią jakieś głośniki odpowiednie do przenoszenia określonego pasma, zamówić zwrotnicę i gotowe!

Jeszcze trochę pouzasadniam tę bałwochwalczą opinię:

Takie kultowe Infinity Kappa od 5 do 9 najlepiej pokazują filozofię konstruowania (moc, podziały pasma na głośniki,...). Tyle tylko, że ich obudowy to tandeta. Graja przy średnich nawet mocach;). I nie opowiadajcie tu banialuk o założeniu tego i obliczeniu ... ;D.

Ale żeby nie było tak bałwochwalczo...

cdn

...

Gość Cadam

(Konto usunięte)

Każdy dorosły, dojrzały mężczyzna powinien potrafić wykonać porządne kolumny, nawet klasy hi-end.

Pod warunkiem, że dorosły, dojrzały mężczyzna ma odpowiednią wiedzę na temat zasady działania i budowy zestawów głośnikowych.

Panowie możecie odpowiadać na pytania? każdy ma jakąś wiedzę, każdy wie coś innego, kłótnie tu nic nie pomogą, pozostańcie przy temacie postu. Robię od nowa kolumny i proszę o wypowiedzi na ten temat.

Cadam masz racje trzeba trochę poczytać ale jak tak się głębiej zastanowić nad tym co napisał Grzegorz7 to jest w tym dużo racji. Jak się jeszcze potrafi lutować to mam wrażenie że za "ludzkie" pieniądze idzie zjeść producentów.

Pozdrawiam Arczi

DJMietek:

Jak nic mój wpis nie wniesie to go wytnij.

cd:

1. Przetworniki: Jednak wchodzą nowe materiały. Wydłużają cewki, silniejsze magnesy. Kosmetyka? Ale jednak większe wychylenia, mniejsze zniekształcenia,...

I cena. Do swoich ostatnich DIY za 6 sztuk zapłaciłem ponad 3000zł. I nie były one z najwyższej serii.

2. Skrzynki. Gęsty MDF gruby (26) ekologiczny (brak formaldehydów-alergik w domu). Ścianki o strukturze kanapki, zachodzące na wielowpusty. Kształt łagodnie piramidalny. Liczne wzmocnienia...

Obróbka płyt tylko na frezarce CNC.

3. Zwrotnica aktywna. Gotowy trójdrożny crossover o regulowanych pasmach podziału (możliwości eksperymentowania z podziałami).

Zespoły głośnikowe, materiał i robocizna to dobrze ponad 10tys zł.

DIY nie jest tani...

Głośniki zmieniają się i są coraz lepsze: jakość koszy, długość karkasu, rodzaj membrany, cewki i magnesy. Są to zmiany których nie widać na pierwszy rzut oka, a jednak mają wpływ na jakość głośników.

Zwrotnica to nie jest tylko połączenie cewki, rezystora czy kondensatora w odpowiedniej kolejności. Zwrotnice w zależności ilu rzędowe, czy o jakim spadku filtracji, wpływają nie tylko na odcięcie poszczególnych głośników ale także na odczucia stereo, głębi czy też sceny. Zwrotnice są projektowane indywidualnie do każdego zestawu kolumn. Czyli do zestawu głośników oraz obudowy o odpowiednim litrażu. Kształt kolumn też ma znaczenie. Pochylenie obudowy w tył ma wpływ na zgranie czasowe głośników, tak samo jak odsunięcie w bok od osi głośnika wysokotonowego. Prototypowa lub docelowa obudowa wraz z zamontowanymi głośnikami jest mierzona przez urządzenia do tego celu stworzone, np. system Clio. Na podstawie tych pomiarów jest projektowana zwrotnica. Wstępnie składa się zwrotnicę podłączając ją do głośników, co pozwala na odsłuchy podczas których jest ona doskonalona. Czas projektowania samej zwrotnicy może wynosić nawet tydzień. Elementy zwrotnicy mają tolerancję od 5 % nawet do 1 % (np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - tolerancja +- 3%), w szczególnych przypadkach są one parowane do tych samych wartości.

Można kupić "uniwersalne" zwrotnice lub policzyć w "kalkulatorze", ale jest to loteria i takie zwrotnice nie dają żadnej pewności że w pełni wykorzystamy możliwości przetworników. Głośniki np. Usher są parowane pod względem efektywności, do niektórych głośników są dodawane charakterystyki każdego głośnika aby się od siebie nie różniły. Dwie różne zwrotnice zagrają rożnie w tych samych kolumnach.

Oczywiście powyższe punkty dotyczą kolumn robionych na zamówienie lub gotowych kolumn firm takich jak np. Akkus, itp.

W większości w kolumnach budżetowych popularnych firm, elementy zwrotnicy pozostawiają wiele do życzenia. Nawet w tych najdroższych seriach. Więc trzeba uściślić i zdać sobie sprawę z czym mamy do czynienia.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Tekst nie dotyczy kolumn budżetowych z fabryki w chinach, tylko konstrukcji DIY lub konstrukcji firm wykonujących kolumny na zlecenie lub oferujących gotowe kolumny Polskiej produkcji hand made. Miał na celu pokazanie że kolumny DIY lub na zamówienie są jakościowo lepsze oraz tańsze, niż kolumny znanych producentów w porównywalnej klasie jakości grania.

Również chciałem zwrócić uwagę że dobrze wykonany projekt zwrotnicy jest bardzo ważnym elementem, tak samo jak wybór odpowiednich głośników, w samodzielnym budowaniu kolumn, zwłaszcza jeżeli mówimy o projekcie klasy hi-end. Niewielu ludzi zdaję sobie sprawę ile czasu wymaga dobry projekt zwrotnicy oraz technologia i etapy jego wykonywania. Nie wystarczy mieć danych głośnika, wklepać ich do programu i już mamy gotową zwrotnicę.

Jeżeli poczułeś się urażony to przepraszam, błąd swój naprawiłem zaraz po wysłaniu posta, jak widać :)

Ja swój post zgłosiłem do usunięcia.

Jesteśmy w zasadzie zgodni.

Dodam, że moje zwrotnice bierne to jedynie monitory dwudrożne ;).

Potem zawsze były to aktywne filtry, co oczywiście nie oznacza, ze tam nie ma nic do roboty ;)...

Kiedyś nawet złożyłem szacun Kolegom z Forum za wytrwałość.

Od lat mam dwa zestawy 18stek po dwie na kolumne: 18sound 6nd430-16 i Dynaudio 17w75xl-12. Na napieciu wejscia 2.83 to Dynaudio schodzi ponizej 80Hz przyjmujac -3dB jako granice. Krzysiek, wez swoje 18ski i rob frequency sweep co 10Hz od 10Hz do 200Hz zaczynajac od 1V i podwajaj napiece wejsciowe az do 16V a potem powiedzmy 20V i ile Ci pasuje powyzej. Odleglosc czytania zrob 1, 2, 3 i 4m. Sporzadz wykres SPL z odczytow. Zobaczysz jak Ci pasmo przenoszenia w dol znika. Nie musisz mierzyc znieksztalcen bo takowy miernik odpowiedniej jakosci malo kto ma. Zreszta bedziesz slyszal.

Nie czytalem wszytkich wpisow wiec na wszelki wypadek dodam, ze warto robic obudowy wielowarstwowe z materialow o roznych czestotliwosciach rezonansowych. Dobra plyta wiorowa (mid/high density) jest wiele lepsza od mdf. Ten ostani jest zbyt jednorodny i ma wyrazna czestotliwosc rezonansowa. Uzywa sie go masowo bo latwy w obrobce i tani. Jesli uzyjesz mdf na jedna plyte to druga powina byc wiorowa. Mdf jest ok na suby pracujace ponizej 80Hz ale tez trzeba go sklejic z warstwa wiorowa i jakims filcem albo innym tlumiacym aby harmoniczne wytlumic. Podobno na suby niezle sie spisuja plyty wiorowo-cementowe wlasnej roboty.

Ja oklejam skrzynki sklejka roznej grubosci. Miedzy dwie glowne warstwy roznych gestosci plyt wiorowych dobrze wklejic material tlumiacy. Ja uzywam taki do tlumienia drgan w samochodach ale sa znacznie lepsze materialy tylko ja ich nie mam. Jak Grzegoz wspomnial - obudowa musi byc sztywna (w praktyce ciezka) i nie grac - czyli wielowarstwowa z roznych materialow. Teoretycznie koloracje mozna zmniejszyc uzywajac dwoch glosnikow umieszczonych na przeciwnych scianach czyli przedniej i tylnej ale taka konstrukcja ma sporo innych problemow akustycznych.

Co do zwrotnic to zalecam system aktywny. Pasywnych uzywam tylko pierwszego rzedu do oddzielenia srednicy od wysokich ale powyzej 4.5kHz. W przyszlosci chyba tez je wyrzuce bo mam w budowie wiele wzmacniaczy mocy.

pozdrawiam,

W moich ostatnich DIY ze względu na to, że miały być smukłe woofery umieściłem na boku. Niestety tylko jednym. Oczywiście podział na dole to max 150Hz.

W efekcie taka konstrukcja nie zadowoliła mnie. Natomiast doskonale wkomponowała się u kogoś w duży salon.

I chyba nie pójdę już w tego typu konstrukcje (a planowałem tandem na bokach coś na wzór Audio Physic Caldera czy Avanti; bez membran biernych)

Wywaliłem z salony spod ściany frontowej graty i mieszczą się tam doskonale szerokie zespoły promieniujące z 12 cali na wprost. W takiej sytuacji można się pobawić wyższymi podziałami.

Aczkolwiek nadal uważam za optymalne odcięcie woofera poniżej progu kierunkowości (<150Hz) a na średnie powierzyć choćby takie znakomite nisko-średniotonowce SS o których wspominał Krzysiek. Marzyłaby mi się konfiguracja d`Appolito (wysoka cena) lub coś dobrego współosiowego.

Nie ukrywam, że dbam o lokalizację pozornych źródeł dźwięku...

Gość Cadam

(Konto usunięte)

2. Skrzynki. Gęsty MDF gruby (26) ekologiczny (brak formaldehydów-alergik w domu).

Czy każdy MDF nie zawiera formaldehydów? Jestem na jakiś składnik MDFu uczulony ale nie wiem na który.

MDF zamawiał mój Kolega który jest stolarzem. Zamawiał taki w Niemczech (zresztą na rynek niemiecki trafiała głównie jego produkcja).

W MDF`je i płytach paździerzowych jego zawartość wynika ze stosowanych żywic (lepiszczy), których jest składnikiem.

Nie wiem czy płyty bez formaldehydu są do kupienia tak po prostu?

vik

Też mam wiele rzeczy w budowie i to od wielu lat.

Ja w swoich konstrukcjach nie stosuje żadnych zwrotnic - tylko kłopot, ich stosowanie uważam za zbędne, wystarczą mi zniekształcenia powstające w przetwornikach.

vik

Ja w swoich konstrukcjach nie stosuje żadnych zwrotnic - tylko kłopot, ich stosowanie uważam za zbędne, wystarczą mi zniekształcenia powstające w przetwornikach.

Nie wiem czy Cie zrozumialem. Robisz aktywne filtry czy wogole zadnych? Ja rozumiem, ze mozna tak dobrac glosniki charakterystykami ze na papierze to wyglada ladnie ale jak zasilasz tweeter aby sie nie spalil?

Jedna ze "szkol" mowi, ze w systemach pasywnych uzywa sie zwrotnic pierwszego stopnia odpowiednio blisko granicy pasma albo czasami pomija z wyjatkiem wejsc tweeterow i sredniotonowych - jesli trojdrozny. Te na wejsciu maja konda. Oczywiscie nie wszystkie glosniki mozna uzywac bez "zamykajacego" induktora ale sporo mozna. W okresie przejsciowym tak slucham. Glosniki mid i high maja tylko kondy wejsciowe i tyle. Latwo zmieniac ich pojemnosci. Po dobrym posluchaniu przez kilka miesiecy dobieram czestotliwosc podzialu do aktywnego filtra. Moje spostrzezenia sa, ze system gra czysciej jesli overlap maly. Dlatego w aktywnych filtrach uzywam 4 rzedu bessela.

pozdrawiam,

PS ostanio wzialem sie dosc ostro za budowe bo chce wreszcie urzadzic HT. Na pokoj HiFi mam gotowe od lat 18sound z audax (srednica) i dynaudio d26 ale w pudle juz czekaja morele et338. Juz je testowalem i pasuja lepiej w tym ukladzie. Do tego beda dwa suby aktywne Rythmik Audio ds1510 i 600W serwo amp. Jeden taki juz mam w budowie. Wzmacniacze to cztery moduly Stochino. Do HT na front ida Dynaudio z PH11pl vifa i 2x3 neo3pdr. Srodek to dwa glosniki samochodowe axialne Response w szeregu. Tyl bedzie beyma 10" neodymium, nie wiem co na srodek, wysokie beda albo po 6 neo3pdr albo tez morele. Sub tez RA ds1510 albo moze 18" jak takowy wdrozy do produkcji. Poki co bede przeciagal jeden sub od HiFi. Wzmacniacze zbudowane do HT to eti5000 zmodyfikowany (na lateralnych mosfetach) i 2x2 mimesis. Aktualnie buduje diamond differential input amp od tubeshunter. Mam w czesciach 2x2 moduly mimesis v1.3, i cztery moduly nap140 (chyba komus podaruje) i mam nadzieje, ze jak sie uda to bede mial nastepne cztery moduly zmodyfikowanego Stochino z trzema parami mosfetow i kilka plytek w zapasie. W dwoch napewno beda Toshiby 2sj201y/2sk1530y.

Komercjalnych wzmacniaczy mam trzy, jeden sacd player, 3 CD playery, jeden oppo 83SE do HT (gra 5.1 sacd), kilka preamps (aktualnie odnawiam eti5000 preamp) bo ma duzo wejsc i dwa wyjscia. Jeszcze sa dwa tunery, gramofon, dwa kaseciaki w tym ct95 i jeden szpulowiec rt-909 do renowacji (wlasnie na dokladke mu prawy silnik stanal). Najwiecej roboty bedzie z renowacja rt-909. Czesci mam z nowymi glowicami wlacznie. Przez najblizsze dwa lata nie bede sie nudzil. Ten diamond troche bazowany na accuphase i troche na sansui jest ciekawy i tani ($100 za dwa moduly). Troche czesci trzeba wymienic ale niewiele dodaje to do kosztow.

vik

Też mnie to zainteresowało. Stosujesz głośniki szerokopasmowe? Współczesne głośniki szerokopasmowe mogą pokryć bardzo duże pasmo i od biedy można słuchać z jednego głośnika. W Niemczech popularne są systemy B.A.S.F czyli głośnik szerokopasmowy wspomagany basem czyli zupełnie bez wysokotonowego. Ja osobiście miałem dwie różne szerokopasmówki z Tang Banda.(Jedne mam do tej pory i używam do komputera) I byłem zdziwiony jakością wysokich tonów. Oczywiście jeżeli porówna się to bezpośrednio z kolumną dwudrożną na porządnych głośnikach to wyłażą wszystkie wady ale mimo wszystko zaskakują spójnością dźwięku i jakością wokali. No ale tylko do cichego słuchania.

Jak można w ogóle pomyśleć o tym, żeby mieć zamiar przepuścić sygnał audio przez cewkę zwrotnicową, lub przez kondensator czy rezystor.

Kabel to już problem o ogromnej skali, zaciski/porty/ również.

Konstruktor żródła, wzmacniacza, starał się, włożył całą swą wiedzę, energię i poświęcenie w zaprojektowanie urządzenia, które ma posiadać maxymalną liniowość, kable z metali szlachetnych, również kosztują majątek, a tu nagle niespodzianka - zwrotnica.

Zwrotnica jest czwórnikiem, opisanym sporą liczbą parametrów, w zależności od tego jaka jest jej technologia wykonania.

Elementy dodatkowo jako takie podpadają pod zjawiska barier materiałowych, w miejscach połączeń, nawet jak są zgrzewane.

W elementach zachodzą zjawiska fizyczne powodowane przepływem prądu, oraz zjawiska związane z fizyką materii, z której są zbudowane.

Cewka dla przebiegu szybkozmiennego, impulsowego to koszmar.

Kondensator, to element przerwy w obwodzie, to brak ciągłości przewodzenia DC.

Rezystor, już sama nazwa jest bardzo odpychająca, mało hi endowa, bo stawia czemuś opór, a my chcemy żeby jak najwięcej popłynęło, abyśmy to następnie mogli usłyszeć.

W hi end musimy mieć krótki tor, zbudowany z najdoskonalszych podzespołów, elementów, materiałów, jakie mamy w zasięgu możliwości fizycznych, czy na jakie nas stać.

Pozdrawiam

Ponawiam pytanie:

wypowiedzcie się co sądzicie o SEAS ER18RNX zamiast MONACOR KEP165 do wysokiego MORELA MDT29

Wprawdzie nie znam tych głośników ale ponieważ nikt nie odpowiada to dołożę swoje trzy grosze. Moim zdaniem Seas wzbudza większe zaufanie. Monacor sam nie robi swoich głośników tylko zamawia u różnych producentów i sprzedaje dżem, widły i powidło. Seas specjalizuje się w głośnikach. Jakbym miał kupować w ciemno to wybrałbym Seasa.

Monacor to 16, seas 18cm. Pierwsze zapewne zagra lepiej na srednich, drugi na basie.

Kep mimo ze ma wieksze mms to ma bardziej wyrownana charke. FS, Vas i qts oba maja podobne. O kepie jest masa opinie w googleu, np

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , o seasie tez

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

El sueño de la razón produce monstruos.

Świetnym głośnikiem jest SEAS Exotic F 8 ,można go u nas w Polsce kupić ale cena jest zaporowa ,jedna sztuka kosztuje ok. 3000 zł.a do stereo potrzeba dwóch .Za te pieniądze m...........................

Piotr

Zacząłem też czytać te wszystkie parametry głośników i widzę Vas że monacor kep 165 ma 38 litrów. Czy taki litraż obudowy kolumn musi być maksymalna pod ten głośnik?

Ja zamówiłem takie deski ( ilość na jedną kolumnę):

2 sztuki 100 x 21 cm

2 sztuki 100 x 30 cm

i 4 sztuki 30 x 16,6 cm ( góra, dół i dwa w środku do wzmocnienia)

Jak to obliczyć na litraż?

Zacząłem też czytać te wszystkie parametry głośników i widzę Vas że monacor kep 165 ma 38 litrów. Czy taki litraż obudowy kolumn musi być maksymalna pod ten głośnik?

Ja zamówiłem takie deski ( ilość na jedną kolumnę):

2 sztuki 100 x 21 cm

2 sztuki 100 x 30 cm

i 4 sztuki 30 x 16,6 cm ( góra, dół i dwa w środku do wzmocnienia)

Jak to obliczyć na litraż?

Ściągnij sobie WinISD. Wprowadź parametry do programu i policz. Albo poszukaj w sieci jaką wielkość obudowy stosują do tego głośnika. Dziwi mnie że zamówiłeś ścianki do kolumn nie mając jeszcze głośników.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.