Skocz do zawartości
IGNORED

Sansui p 50 problem

k0pytk0

Rekomendowane odpowiedzi

witam was. chce z gory powiedziec ze nie mam zbyt duzego pojecia o gramofonach i jest to moj pierwszy post tu.

mam gramofon sansui p 50 i problem w tym ze jak sie chodze np w pokoju to igla przeskakuje.

wiem ze to brzmi zalosnie wszystko i napisal to 15 letni chlopczyk ale prosze o pomoc

https://www.audiostereo.pl/topic/80697-sansui-p-50-problem/

witam was. chce z gory powiedziec ze nie mam zbyt duzego pojecia o gramofonach i jest to moj pierwszy post tu.

mam gramofon sansui p 50 i problem w tym ze jak sie chodze np w pokoju to igla przeskakuje.

wiem ze to brzmi zalosnie wszystko i napisal to 15 letni chlopczyk ale prosze o pomoc

Kopytko, zdejmij podkówki:)

Serio .Sprawdź nacisk igły na płytę i ustaw właściwy antyskating.To na poczatek.

Zakładamy że grajek stoi na stabilnym podłożu.

Jaką masz założoną wkładkę?

1,75 grama to zalecany nacisk. AS możesz ustawić na 1,5.dla uproszczenia. Pewnie jest na przeciwadze skala, lub osobne pokrętło przy przegubie.

Tu instrukcja

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiokarma.org

nacisk daj na 1,5g , AS na taką samą wartość jak nacisk

cyt. rcm.com.pl

Regulację nacisku najlepiej wykonać używając w tym celu specjalnej wagi. Jeśli nie dysponujemy takim wynalazkiem można poradzić sobie inaczej, pod warunkiem, że umieszczona na ramieniu przeciwwaga posiada zaznaczoną skalę nacisku. W pierwszej kolejności należy zdjąć z wkładki osłonę igły chyba, że stanowi ona jej integralną część. Następnie musimy odłączyć układ antyskatingu, odblokować ramię i pokręcając przeciwwagą, ustawić je tak, aby było idealnie równoległe do powierzchni talerza. Tarcza przeciwwagi posiada obrotowy pierścień z naniesioną na niego skalą wycechowaną w gramach. Blokując w miejscu przeciwwagę, należy obracać pierścieniem do miejsca, w którym symbol zera zbiegnie się ze znacznikiem na ramieniu. Jeśli wszystko przebiegło zgodnie z instrukcją, wystarczy teraz przekręcić przeciwwagę do momentu wskazania wymaganej przez producenta wkładki wartości siły nacisku. Taka metoda jest niestety obarczona pewnym błędem, (lecz co zrobić bez wagi?) i można ją bezpiecznie stosować jedynie w odniesieniu do popularnych wkładek typu MM. Posiadacze układów MC i MM z wyższej półki, bez dobrej wagi nic nie zdziałają. Ustawiony nacisk igły powinien zawsze zawierać się górnej połówce dopuszczalnego zakresu.

audiokarma.org

Nie mam pojęcia jak Ci pomóc, poczytaj ,zapoznaj się z podstawami

igła dlatego przeskakuje bo grasz z za małym naciskiem igły na płytę, lub masz antyskating za wysoki -nacisk się reguluje przeciwwagą na ramieniu zwiększając lub zmniejszając - Ty powinieneś zwiększyć. antyskating - mniejsze kółeczko - natomiast ustawiasz na taką samą wartość na jaką masz ustawiony nacisk

>>>>>>>>>>>>

jeśli gramofon stoi niestabilnie a podłoga się rusza to normalna sprawa ,że będzie to miało wpływ na przeskoki igły

audiokarma.org

Istnieje możliwość że masz gramofon zbyt słabo odizolowany od podłoża, musisz zastosować jakąś platformę antywibracyjną kupienie takiej w klepie to dosyć drogi gips. Najtańszym i najprostszym sposobem jest użycie gotowej półki (im sztywniejsza tym lepiej) wymiarem odpowiadającym wymiarowi gramofonu może być trochę większa i podklejenie lub zamocowanie w jakiś inny sposób do spodu trzech stożków dopiero na tym stawiasz gramofon może nie jest to takie super "ałdiofilskie" ale skuteczne, chodzi o to żeby gramofon miał jak najmniejszą styczność z podłożem a zarazem stał bardzo stabilnie może brzmi to trochę enigmatycznie ale jest to bardzo prosta zasada. Ja zrobiłem taką platformę z dwóch pięter porządnego i grubego MDF i działa przy czym górna półka ma jeszcze możliwość regulacji w poziomie, nie muszę Ci przypominać że gramofon musi być idealnie wypoziomowany to bardzo ważne.

Powodzenia pozdrawiam,

Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

hm?

to i tak nie pomaga nastawiam to ale i tak jest to samo.

nie wiem czy krzywa podloga moze miec cos do tego ?

A co rozumiesz przez krzywą podłogę? Bo jeżeli gramofon nie jest wypoziomowany to chyba naturalne że igła przeskakuje zgodnie z siłą grawitacji! Mieszkałem kiedyś w bloku który był sporo pochylony. Żeby wypoziomować gramofon musiałem z jednej strony wsunąć pod niego prawie pół centymetra. Sprwdź, wypoziomowanie, oraz nacisk igły i AS.

pzdr

nt

>>>>k0pytk0

Zakładam że mieszkasz w starym budynku i masz stropy drewniane dlatego jak chodzisz to wszystko się buja i igła skacze po płycie.

Pozostaje jedynie wykonanie solidnej wypoziomowanej półki przymocowanej do ściany a następnie ustawić nacisk igły oraz anti-skating tak jak zalecił Waluch.

• 1 rok później...

półka może być, wystarczy dobrać odpowiedni kołek rozporowy dla ścian gipsowo-kartonowych, który będzie mocno zamocowany w ścianie. idź do sklepu z narzędziami i poproś o taki pewnie ci doradzą.

wystarczy dobrać odpowiedni kołek rozporowy dla ścian gipsowo-kartonowych, który będzie mocno zamocowany w ścianie.

Jak nie trafisz na mocowanie do tzw regla. to sprzet możliwe że będziesz zbierał z podłogi.

Żaden wkręt do KG nie zagwaranuje mocnego sztywnego przylegania. Zwykle przenoszą one siły na ścinanie.ale symbolicznego obciazenia. Sama struktura KG to nie to samo co cegła lub beton., drewno konstrukcyjne.

Jak nie trafisz na mocowanie do tzw regla. to sprzet możliwe że będziesz zbierał z podłogi.

Żaden wkręt do KG nie zagwaranuje mocnego sztywnego przylegania. Zwykle przenoszą one siły na ścinanie.ale symbolicznego obciazenia. Sama struktura KG to nie to samo co cegła lub beton., drewno konstrukcyjne.

chyba rygla ?

daty oryginalnego tematu nie zauważyłem, fakt...

dobre kołki wytrzymują spokojnie kilka kg, jeśli gramofon nie waży 20kg to można spróbować. można zamontować więcej niż 1 kołek i ścinanie się rozłoży równomiernie, można kołkiem przykręcić kształtownik stalowy dłuższym bokiem do ściany (wąski kątownik) i całe ścinanie nie dość że pójdzie we wszystkie kołki to jeszcze nie w jednej płaszczyźnie i powinno być ok, jeśli tylko wizualnie będzie to dość nisko żeby widok nie raził. sa specjalne półki od razu do przykręcania na dwóch wysokościach żeby nie wyrwać płyty.

żeby nie trafilć w rygiel wystarczy lekko nawiercić, będzie rygiel-będzie opór po grubości płyty. a gips szpachlować można do woli.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.