Skocz do zawartości
IGNORED

Denon DVD 2910 nie widzi płyt CD.

Krajcar

Rekomendowane odpowiedzi

DVD ma 6 lat i przestał mi czytać CD i CD-R. Inne czyta. Co robić? Czy szukać serwisu, kogoś prywatnie, czy samemu przeczyścić laser. Jeśli ktoś to robił bardzo proszę o pomoc. Na co zwrócić uwagę, aby nie zepsuć. Czy czysty spirytus, czy woda, czy coś innego. Jaki tam jest laser - plastik, szkło?

https://www.audiostereo.pl/topic/80675-denon-dvd-2910-nie-widzi-p%C5%82yt-cd/

Laser siedzi.Nie pamietam modelu ale jest dostepny ,musisz poszukac w googlach ja własnie kiedys chciałem go kupic i pamietam ze kosztował około 40 dolców i wysyłka razem około 200 pln.Dałem sobie spokój.

DVD ma 6 lat i przestał mi czytać CD i CD-R. Inne czyta. Co robić? Czy szukać serwisu, kogoś prywatnie, czy samemu przeczyścić laser. Jeśli ktoś to robił bardzo proszę o pomoc. Na co zwrócić uwagę, aby nie zepsuć. Czy czysty spirytus, czy woda, czy coś innego. Jaki tam jest laser - plastik, szkło?

A otworz go na poczatek i porzadnie przedmuchaj sprezonym powietrzem :) Soczewke mozesz ew przeczyscic patyczkiem kosmetycznym z wata nasaczonym spirytusem izopropylowym.

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

Wyczyszczenie wiele nie pomoże gdyż do wymiany jest laser HOP-1200 nowy kosztuje około 16zł, soczewka jest z szkła. Jak sam nie dasz rady wymienić a , jesteś z miasta łodzi to zapraszam mam ten laser na stanie.

Wyczyszczenie wiele nie pomoże gdyż do wymiany jest laser HOP-1200 nowy kosztuje około 16zł, soczewka jest z szkła. Jak sam nie dasz rady wymienić a , jesteś z miasta łodzi to zapraszam mam ten laser na stanie.

Pisałem Ci na priva czy mi sprzedasz ten laserek. Podałem Ci adres mailowy do kontaktu. Czemu milczysz.

Ponieważ nie dostałem do Ciebie żadnej wiadomości na priva.

Nowy laser jest do kupienia na przykład tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tak się zastanawiam. Skoro czyta DVD i DVD-R, to czy naprawdę soczewka jest brudna, albo laser do wymiany. Czytałem gdzieś, że tam są procesory zapisujące jakieś błędy czytnika. Czy nie mogła nastąpić jakaś blokada takiego procesora i źle interpretuje odczyt TOC, blokując odczyt CD. Czy ma ktoś wiedzę w tym temacie? Może jakieś inne wiadomości.

Napisałeś iż odtwarzacz wczytuje krążki DVD lecz nie wczytuje CD tym bardziej laser jest do wymiany ponieważ procesor może blokować zasilanie ale, lasera DVD.

Mógłbyś zdradzić jak w tym modelu zresetować bufor pamięci ?

Sądząc po objawach (zaczynają się kłopoty z odtwarzaniem SACD które wcześniej chodziły bez zająknięcia, płyty bez najdrobniejszej ryski; cd-r, cd-rw nie używam więc nie wiem ...) też mnie czeka wymiana co przy tej cenie lasera nie jest taką tragedią ale do Łodzi mam daleko ;-))

Z góry dziękuję ...

Trochę nie rozumiem. Jak czyta DVD i DVD-R, a ma problemy z CD i CD-R to wina lasera??? Zdawało mi się, że jakby był brudny, czy wypalony to najpierw objawiałoby się to na gęstszym zapisie, jakim są DVD. Zapis CD to dość szeroki tor. Jednak jak za którymś razem załapie taki CD to idzie pięknie bez problemów. To objaw jakby nie widział TOC płyty. Dodam, że od pewnego czasu ma tez problem z szufladą. Wyjeżdża, ale żeby wjechała to trzeba ją ręką popchnąć. Jak nie to buczy i stoi nie zasunięta. Nie wiem czy to może mieć wpływ na czytnik, ale nie zaszkodzi o tym napisać.

W odtwarzaczu jest jeden czytnik w którym są dwa lasery o różnej mocy i wiązkach z wspólną optyką odpowiedzialne za dany nośnik, pamięć błędów CD jest automatycznie kasowana za każdym razem gdy wysuniemy szufladę , natomiast błędy DVD także kasują się automatycznie lecz tylko najstarsze aby całkowicie wyczyścić pamięć potrzebny jest nośnik CD-ROM z informacją reset dla procka. W mechanizmie szuflady znajduje się pasek gumowy który z czasem wyciąga się i trzeba go wymienić na nowy koszt takiego paska to 1zł.

• 2 tygodnie później...

W odtwarzaczu jest jeden czytnik w którym są dwa lasery o różnej mocy i wiązkach z wspólną optyką odpowiedzialne za dany nośnik, pamięć błędów CD jest automatycznie kasowana za każdym razem gdy wysuniemy szufladę , natomiast błędy DVD także kasują się automatycznie lecz tylko najstarsze aby całkowicie wyczyścić pamięć potrzebny jest nośnik CD-ROM z informacją reset dla procka. W mechanizmie szuflady znajduje się pasek gumowy który z czasem wyciąga się i trzeba go wymienić na nowy koszt takiego paska to 1zł.

Wielkie dzięki i uznanie za wiedzę dla "makoss". Może wiesz, znasz rozmiar tego paska gumowego, może ma jakiś symbol. Nie chcę rozkręcać nie mając, co wstawić. Może najpierw kupię, a potem zobaczę, czy mi się uda zrobić wymianę.

• 5 tygodni później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.