Skocz do zawartości
IGNORED

Rotel 02 vs creek 4330 mk2 ??

Aleksander

Rekomendowane odpowiedzi

Gdybym kupował dla siebie, brałbym Creeka.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

co kto lubi - Rotel większa dynamika, creek bardziej audiofilski, neutralny, moim zdaniem nieco bardziej uniwersalny. Ale jeśli słuchasz więcej rocka niż akustyki to Rotel. Zdecydowanie.

The odd get even.

z tą dynamiką .... słuchałem 2 razy Rotela 02 (wzmak+CD) - podłaczone raz do Tannoy'ówM4, drugi raz do B&W309

w obu przypadkach gdy gałka volume dochodziła do godz.11, wzmak zaczynał się dusić (bałagan, zlewanie dzwieków, obcinanie basu), mimo że wcale nie było jeszcze bardzo głośno

Starsze Rotele miały chyba lepsze zasilanie.... bo tu chyba nalezy szukać przyczyn

-> Akleksander: mam podobne zastrzeżenia, co Arek. Rotel ok. godz. 11-tej, 12-tej jest niewydolny, dlatego...

dlatego ja wybrałbym Creek'a. Zauważ jednak, że Koledzy na tym forum też mają do Creeka podobne uwagi ad. wydolności zasilacza.

Musisz sam posłuchać obu koniecznie. Wybrać miedzy dwoma - to już żadna sztuka.

Pozdr. , życzę trafionego wyboru oraz duuużo frajdy z nowego nabytku (a także tańszych płyt ;-))

Ja słuchałem Creeka na godz. 1 i też już nie wydalał, a wcale nie było b. głośno, zasilał maleństwa B&W 601-ki bodajże, byłem też świadkiem jak Creek w ogóle nie poradził sobie z JBL-ami XTI 100 (duuuuże podłogowce), podczas gdy pociągnął je amplituner Yamaha RX V 630....Od tej pory twierdzę, że to moooocno przereklamowany klocek....

Ja moge potwierdzic zdanie Pal'a, rowniez go krecilem na 15 i nie znieksztalcal/charczal

Powiem tak: u mnie nie rzadko na 11-12 w pelni rozwija skrzydla...

(moze jakis siakis taki egzmplarz nam sie trafil Pal? ;-)

Potwierdzam słowa pal'a55. Jeszcze głośniej byłoby skrajną przesadą (a i tak byliśmy ogłuszeni dźwiękiem z AS'03).

PS. Pal, może nie przepraszaj sąsiadów- może zapomnieli (?) ;-))

W końcu czas "leczy" pamięć, hehe

Pozdr.

U mnie creek na 12 i 13 gra najlepiej. Wtedy dopiero basowy głośnik zaczyna tańczyć jak trzeba. Jak kiedyś odkręciłem na maxa to uszkodził mi superwysokotonówki. I teraz one charczą a nie on ! :)

Creek brzmi z klasą. Polecam.

No bo i nie dla duuuuużych podłogowców jest on przeznaczony - 120W transformator i (teoretycznie) max. 40W na kanal. Podlacz Yamahę i Creeka do monitorów Dynaudio, to wrazenia odsluchowe moze bedziesz mial przeciwne. Choc oczywiscie wsystko zalezy od gustu.

Z pewnoscia jednak Creek NIE jest wzmacniaczem uniwersalnym i NIE zagra dobrze ze WSZYSTKIM co da sie do niego podlaczyc.

• 2 miesiące później...

Creeka 4330 słuchałem parę razy i na ogół wypadał bardzo fajnie, np. u Bryana z niełatwymi skądinąd Cabassami Caprera, a Rotela moze 2 razy w sklepach - brzmienie nie w moim typie, bliżej mu do mojego poprzedniego wzmaka, a creekowi do aktualnego.

-->Zegarmistrz

A słyszał Pan może Creeka z kolumnami Jm Laba Cobalt 806 S ? Szukam właśnie czegoś co rozbuja Creeka w muzie rockowej i wydaje mi się, że te Jm Laby były by dobre :-)

I love the sound of crashing guitars

->Micke 13

posluchaj monitor audio bronze 3, do rocka powinno byc ok, ale to raczej z 2 reki, bo chyba juz nie produkowane, lub cos z B&W mialem przez kilka dni w domu 601 S3 dzwiek szybki, precyzyjny z twardym punktowym basem, a jesli pokoj wiekszy to masz 602, 603, charakter dzwieku ten sam, pozdrawiam

->marcin

B&W słuchałem, bodajże modelu 602 (bez S3). Bardzo szczegółowe, troszkę męczące brzmienie, a ja chciałem w miarę możliwości słuchając muzyki wypocząć np. gdy wrócę z pracy :-) Gdzieś tu znalazłem, że chyba któreś z Chorusków grały zdecydowanie lepiej od tych 602. W związku z powyższym pomyślałem sobie że może warto posłuchać wyższego model z oferty tej firmy (Cobalt 806 S). Myślę jeszcze o Paradigmach Studio 20, ale dla nich Creek 4330 to chyba za słaby...

Pzdr

Michał

Słuchałem kiedyś 4330 z Paradigm Studio 20 (jeszcze w pierwszej wersji). Grało naturalniej niż przy bombastycznych Paradigm Monitor 3. Bardzo ładne brzmienie na którym akustyka wypadła naprawdę dobrze. Sprawdź tylko czy ten nowe Paradigmy (bodajże mkIII) mają taką samą efektywność i średnią rezystancję jak dane - można się posiłkować starymi numerami Audio.

Ze starą wersją grało bardzo porządnie i bez wyostrzeń a przy tym bogato. Mam nadzieję że kolejne wersje Paradigmów nie oznaczają chińskich oszczędności na konstrukcji chociaż wszystko jest dzisiaj możliwe.

->Piotr

O kurcze, a to mnie ucieszyłeś :-))) Ostrzyłem sobie pazurki na te Paradigmy od dawna, ale właśnie miałem wątpliwości czy to zagra ze słabowitym Creekiem. We Wrocku w Visatexie je mają więc wkrótce przekonam się własnousznie :-)

jak bedziesz w visatexie to posluchaj omeg avanca serii 500 tych na glosnikach od dany, moze bedzie pasowalo?

a i powinny byc gale takie male podlogowki(chyba 3030) kiedys przez przypadek sluchalem i jak na te pieniadze to niezle, zreszta piotrek powinien ci cos dobrac jak powiesz czego oczekujesz, pozdrow

Odsłuchiwałem Pradigm Studio 20v3 z moim Creekiem 4330 Mk II i muszę powiedzieć, że wypadło to bardzo dobrze, Creek "dawał radę". Dźwięk odznaczał się odpowiednią przestrzenią, fantastycznym basem i bardzo dobrą dynamiką, można określić że był neutralny. Źródłem było CA D500SE.

Pozdr.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.