Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw PA jako domowy system stereo?

fox733

Rekomendowane odpowiedzi

Jako, że ciężko obecnie o kolumny hifi z basowcem powyżej 30cm a nawet 20cm ciekawie wygląda oferta sprzętu PA. Za nieco ponad 3kpln a można o wiele mniej da się kupić taki sprzęt;

Zestaw głośnikowy PAB-415/SW

System 2-drożny bass-reflex

Głośnik niskotonowy 38cm (15")

Głośnik wysokotonowy 34.5mm (1.33") dyn. driwer z tubą

Zdolności mocowe

Moc muzyczna 600WMAX

Moc znamionowa 300WRMS

Informacje ogólne

Impedancja 8Ω

Pasmo przenoszenia 42-20 000Hz

SPL (1W/1m) 99dB

Max SPL 123dB

Dopuszcz. temp. otoczenia 0-40 °C

Wymiary 460x670x390mm

Wejścia 1 x NEUTRIK SPEAKON

Wyjścia 1 x NEUTRIK SPEAKON zrówn. in/out

Waga 31.5kg

Wzmacniacz STA-1000

Moc wyjściowa

Moc RMS

Stereo 2Ω

-

Stereo 4Ω

2 x 500WRMS

Stereo 8Ω

2 x 350WRMS

4Ω mostek

-

Mostek 8Ω

1x1000WRMS

Moc max 1600WMAX

Informacje ogólne

Wejścia 1V/20kΩ

Pasmo przenoszenia 20-20 000Hz

Stosunek S/N > 95dB

Tłumienie przesłuchu > 60dB

THD < 0.1%

Zasilanie 230V˜/50Hz/1600VA

Dopuszcz. temp. otoczenia 0-40 °C

Wymiary 482x88x418mm, 2U

Waga 15kg

Połączenia

Wejścia (na każdym kanale) XLR, sym.

gniazdo 6.3mm, sym.

Wyjścia (na każdym kanale) NEUTRIK SPEAKON

terminale śrubowe

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Na imprezy napewno idealny ale czy nadaje się do normalnego słuchania?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

https://www.audiostereo.pl/topic/80467-zestaw-pa-jako-domowy-system-stereo/
Opublikowano · Ukryte przez Fr@ntz, 20 Marca 2011 - brak kultury
Ukryte przez Fr@ntz, 20 Marca 2011 - brak kultury

Czy cie k**wa pojebało? Estrada do domu? Tak sięnie robi bo to nie zagra! NA ch*j ci wielkie woofery jak będzie tyl;ko dudnienie! Do hifi stosuje się kolumny słupkowe bass reflex - rozumiesz k**wa g łabie? Może jeszcze uśmiech małpy sobie kurwo ustawisz na EQ albo w ogóle to se kurwo altusy kup.

Te starsze się moim zdaniem nadają, te nowe już nie bardzo. Wiekowe wzmaki PA dalej są używane w domach, np. Bose 1800, Amcron/Crown itp.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Nie ma na forum posiadaczy PA? Ciekawi mnie jak grają takie systemy, np. w pubach, klubach a jak w salonie 40-60m2 ?

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Sprzęt PA nie może konkurować w domowych warunkach ze sprzętem audiofilskim. W PA chodzi przede wszystkim o moc, w drugiej kolejności o precyzję i jakość dźwięku. Poza tym w domowych warunkach PA będzie pracować przeważnie na bardzo niskiej mocy, a to oznacza bardzo duże znekształcenia dźwięku. Końcówki mocy zazwyczaj klasy AB wygenerują potężne zniekształcenia "o-crossing" - nawet kilka procent. Głośniki PA mają sztywne(!) zawieszenie i na niskiej mocy potwornie zniekształcaja dźwięk, bo nie mogą się "rozbujać". MASAKRA.

Cześc Fox733 ja w zeszłym roku postanowiłem wejść w temat hornów, wpisz w wyszukiwarke hasło onken albo bass horn to znajdziesz audiofilskie zastosowanie elementów PA. Jeżeli chodzi o kolumny to jedynie DIY przy użyciu przetworników PA

ja mam Monacor i driver wysokotonowy BMS. Przedwczoraj uruchomiłem zwrotnice aktywną,podział 1200 hz i podzielony sygnał idzie do wzmaków,lampowiec w klasie a dla tuby i tranzystor dla basu.Żadnej pasywnej zwrotnicy w tej chwili i zaczyna to grać naprawde fajnie. Mój system może nie jest dopięty na ostatni guzik ale systemy innych kolegów grają na poziomie systemów za dziesiątki tysięcy. Gotowych sklepowych tanich kolumn PA bym nie próbował bo to faktycznie nie ma basu i to chyba tak tylko jest klepnięte żeby sprawdzało sie na scenie itp. No może troche przesadziłem z ostatnim zdaniem.

.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A możesz wkleić fotę swojej zwrotnicy aktywnej?

I czy nie warto pokusić się o suba, żeby odciążyć dużą membranę. Mi to wygląda na 12 cali.

Cięcie na 1200 Hz na słuch, czy z pomiarów? Masz możliwość regulacji punktu odcięcia?

Łączenie lampy i tranzystora do 2-way jednej kolumny nie jest dobrym pomysłem.

Lepiej dać 2 lampy (płynność i wypełnienie). Trudno o spójność z urządzeń o różnych charakterach.

W wolnych marzeniach chciałbym spróbować napędzić bas Yaqinem mb100,podobno ma wzorowy bas i tak jak mówisz również jest lampą a jeżeli chodzi o suba to dopóki nie słucham bardzo głośno to nie trzeba sie martwić przetwarzaniem tego 12 calowca. Mam bardzo fajny bas i bogatą średnice, ten Monacor ma sprawnośc 98 db 200 watt nominalnej a Madral ma 100 watt także mocowo chyba jest to dobrze dobrane. Mam bardzo dużo basu i to za dużo bo na pomiarach mam górke przy 50 hz. W Winisd jej nie było:), ale brzmi bardzo fajnie. Lubie duże pudła bo mają z jednej strony miekki delikatny bas a zarazem miły i potężny wykop przy głośnym graniu. Jesli chodzi o ciecie to z pomiarów akurat wynika że powinienem ciąć troszke wyżej, jakieś 1600 hz, przy 1200 jest lekki dołek na charakterystyce. Można płynnie ustawiac punkt cięcia tym Behringerem i pomimo że jest tani to nie widze żeby zdegradował dzwięk, bardzo ładnie to gra i żadnych przesunięć fazowych bo to zwrotnica 24db/okt.. Możesz regulować odcięcie od dołu do 9khz.

Mam plany zrobić basshorn w stylu jericho horn tylko na 15 calowca i midbass horn jak na zdjęciu-akurat mam jeszcze cztery 12 calowce w sam raz do tego . Tylko to już duże paczki,wielodrożne systemy wiec bardziej do wielkich salonów a nie do moich niecałych 20 metrów

.

Ukryta Zawartość

post-24925-058811000 1301219685_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oczywiście, że na temat, bo nie piszemy jak coś zrobić, tylko jak z tego co jest wydobyć najlepszy dźwięk.

Albo co z czym połączyć dla najlepszej jakości.

To chyba esencja hobby zwanego audiofilią - nie uważasz?

A w temacie... Cięcie 24dB jest dość brutalne. Łagodniejsze, czyli 12 dB/okt. może zapewnić lepsze zgranie przetworników.

Polecam zwrotnicę Behringera, ale z wyświetlaczem, wtedy dużo dokładniej zrobisz podział, dobierzesz filtr i spadek.

Lampa w tym układzie wniesie dużo dobrego. W każdym razie gratuluję pomysłu.

Gatto1 to jest PA w zastosowaniu audiofilskim-tuba,BMS Monacor,Eminence,Behringer aż w końcu stare JBL i Altec to sklepowe produkty PA które teraz mają zastosowanie audiofilskie.

Dziekuje WLM,gratulacje należą sie forumowiczom którzy mi podpowiadali i głebiej siedzą w temacie.

Czyli wynika z Waszych doświadczeń, że jedynie zmodyfikowane jeśli nie wręcz DIY na podzespołach PA nadaje się do domowego słuchania?

Dużo na forum pisze się, że prawdziwy bas to tylko z przetworników pow. 30cm, stąd moje dociekania.

Duże pietnastocalowce łączą w sobie wiele cech czego maleństwa niekoniecznie potrafią- sprawność 98 decybeli, fs 35hz(czyli jak niski bas uzyskamy efektywnie). Prosta bezkompromisowa droga a małe głośniczki są stosowane bo moim zdaniem nie są wiele gorsze a wąska obudowa jest poprostu zgrabniejsza. Niby ważna jest powierzchnia łączna membran a nie ich średnica, ważne jest ile powietrza potrafia przepompować przez bassreflex. W każdym razie dla mnie liczy sie konstrukcja strojenie,dopieszczenie.

Czyli wynika z Waszych doświadczeń, że jedynie zmodyfikowane jeśli nie wręcz DIY na podzespołach PA nadaje się do domowego słuchania?

Dużo na forum pisze się, że prawdziwy bas to tylko z przetworników pow. 30cm, stąd moje dociekania.

Tylko nieliczne podzespoły PA nadają się do zastosowań HiFi. Krosownice i equalizery - raczej tak, głośniki i wzmacniacze - raczej nie. Aczkolwiek jest to pole do popisów DIY, z różnym skutkiem;-)

Poprawny i mocny bas można uzyskać i z 20 cm głośników. Jak ktoś upiera się przy 30 cm i więcej, to w takim przypadku najczęściej chodzi chyba o bas nienaturalny, wyolbrzymiony. Nie wszyscy lubią dźwięk (w tym bas) taki jaki jest naprawdę. Czy PA+DIY=HiFi ???

fox733 przeczytaj uważnie parametry wybranego przez ciebie sprzętu i zastanów się jak to będzie grało w przedziale od 3 do 10 procent mocy, bo tyle będzie wykorzystane w rzeczywistości. Według mojego rozeznania - od kilku do kilkunastu % THD:-(

Duże pietnastocalowce łączą w sobie wiele cech czego maleństwa niekoniecznie potrafią- sprawność 98 decybeli, fs 35hz(czyli jak niski bas uzyskamy efektywnie). Prosta bezkompromisowa droga a małe głośniczki są stosowane bo moim zdaniem nie są wiele gorsze a wąska obudowa jest poprostu zgrabniejsza. Niby ważna jest powierzchnia łączna membran a nie ich średnica, ważne jest ile powietrza potrafia przepompować przez bassreflex. W każdym razie dla mnie liczy sie konstrukcja strojenie,dopieszczenie.

Basreflex nigdy nie da precyzyjnego basu ale najwiekszym problemem malych glosnikow jest ich wysoka czestotliwosc rezonansowa. Uzywajac duzej ilosci malych glosnikow niczego tutaj nie zmienia. Ponizej czestotliwosci rezonasowej moc akustyczna spada bardzo szybko a znieksztalcenia rosna. Ponizej 100Hz nic nie zastapi duzych glosnikow (moim zdaniem przynajmniej 15" jesli chce sie miec niski bas) o duzym wychyleniu liniowym i niskiej czestotliwosci rezonansowej, najlepiej ponizej 16Hz.

pozdrawiam,

• 2 miesiące później...

Można zbudować domowe PA o jakości prawie HiEnd, tyle że taniej wyjdzie kupić klocki prawie HiEndowe z obrotu wtórnego. Tanie komponenty PA zwłaszcza tanie głośniki mają spore harmoniczne. Wszystko zależy ile kto chce osiągnąć SPL i w jakim rozciągnięciu w dół pasma i jaką czystość góry osiągnąć. Temat rzeka, wiem bo buduję systemy PA od podstaw. Bardzo dobre efekty osiągnął na tym polu Andrea Ciuffoli:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ; kilka lat temu testowałem PHL 15 cali w Openbuffle z Tpl150, gra świetnie!

Ukryta Zawartość

To ciekawe co piszesz, widzę że edytowałeś część posta ale może mógłbyś napisać coś więcej, tzn. jakie przetworniki, zwrotnica i typ obudowy zaczerpnięte z z systemów PA najbardziej nadają sie do domowych zastosowań.

Jeśli chcesz naprawde dobre komponenty pro-audio zastosować w domu, to po pierwsze nigdy nie wykorzystasz w pełni ich potencjału; ile czasu można słuchac z poziomem 130dB? mój rekord bez zatykania uszu palcami to 5 sekund. Sąsiad mieszkający powyżej czasem podskakiwał na tronie w takt basu, gdy jeszcze czasem testowałem system. Po drugie taniej kupić dobre używki. Ponadto przy efektywności przetworników około 100dB/2,83V słuchanych z odległości 2..5m pojawia się problem słyszenia szumu i przydźwięku wzmacniacza oraz szum źródła. Czyli potrzeba naprawde dobrego wzmacniacza! albo Diy albo kupić.

Bas w BR, głośniki Beyma, 18Sound, B&C, P.D. które tylko sobie zyczysz potrzeba precyzyjnie dostroić obudowe z tunelem BR, aktywnie zasilić, podzielić DCXem. Tutaj potrzeba skonkretyzować czy interesuje Cię SPL=130 dB/25Hz czy wystarczy 125dB/30HZ, czy zadowolisz się 120 dB/40Hz? Kombinacji przetworników Mid-Hi jest kilkanaście tysięcy, z czego można wyselekcjonować grupę około stu kombinacji w zależności od zamierzonego poziomu SPL i jakości dźwięku. Na początek proponuję 605Nd + Tpl150, dobrze popracować nad zwrotnicą i będzie sound nie do pobicia. Jeśli miałoby być budżetowo to możnaby wziąć STX'y ale nie będzie to już ta klasa dźwięku.

Głośnik niskotonowy 38cm (15")

Pasmo przenoszenia 42-20 000Hz

Bas 15" i zejście do 42 Hz - cienko (jeszcze ciekawe przy jakim spadku). Poza tym nie bardzo wyobrażam sobie super precyzję z takiego estradowego tubowca. Wyraźnie widać że to sprzęt zoptymalizowany do max głośnego grania, nie dokładnego. Jedna wielka pomyłka (do pokoju).

Dobrze zaaplikowany BR gra bardzo precyzyjnie. Scoopy owszem mulą i mają nierówno pod sufitem. Z dobrą piętnastką, właściwie zaaplikowaną spokojnie schodzisz do 42Hz ze spadkiem -3dB. Tyle że do zasilania potrzeba silny prądowo wzmacniacz, a nie hajfajątko ze średniej półki. Ktoś tu napisał że wzmacniacz estradowy grający z mocą miliwatów będzie produkował kilka procent harmonicznych dla przejscia przez zero. W latach 70tych owszem ale dziś, większość uczciwie zaprojektowanych wzmacniaczy pro gra czysto od 1mW.

Ja napiszę ze swojego doświadczenia. Miałem kiedyś na krótko w domku głośniczki Meyer Sound UPQ-1P , do tego dedykowane DSP Gallileo i podłączone to było cyfrą do mojego Behringera. Takiej swobody dzwięku nie było u mnie nigdy.

Bzdurą jest że w PA liczy się moc... te czasu już dawno minęły. Poza tym nawet jeśli coś dysponuje nad wyrost za dużą mocą, to przy cichym słuchaniu zapas mocy jest tak olbrzymi że z dynamiką nie ma najmniejszych problemów.

Dla mnie PA w domu jak najbardziej,tylko to jest o wiele wiele droższe rozwiazanie niż home audio.

Dobre paczki, do tego wzmacniacz, procesory, to są bardzo duże pieniądze.

Miałem kiedyś na krótko w domku głośniczki Meyer Sound UPQ-1P

Bzdurą jest że w PA liczy się moc... te czasu już dawno minęły.

Ukryta Zawartość

Pasmo przenoszenia przy +-4 dB (rozbiegane w tym zakresie) to 60 Hz- 16 khz - ja bym wymagał więcej w kwestii równomierności pasma i rozciągnięcia w dół i w górę. Biorąc pod uwagę gabaryty, to w kwestii rozciągnięcia w dół wymagałbym dużo, dużo więcej.

To że dynamika jest niemal "nieograniczona" to wierzę ... w końcu to musi dawać radę przy ogromnych SPL, więc nawet jak trochę bardziej przycisnąłeś, to kompresji nie było.

Ukryta Zawartość

Takimi paczkami okocykowanymi to możecie jedynie kapele w barze nagłośnić,do domu są inne konstrukcje.

A 42hz fs to wcale nie jest zła rzecz,da sie słuchać i to całkiem miło, albo rybka albo pipka jak ktoś chce membrany poniżej 15 cali,sprawność 97db i fs 30hz to takiego czegoś nie ma chyba ale mimo wszystko są świetne wysokoefektywne konstrukcje które można zasilać słabą lampką

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gram 15sto calowcach w swoim systemie,graja w odgrodach i powiem tylko ze takiego dokladnego basu nie slyszalem z zadnych malych glosnikow.Nawet scanspeaki revelatory zostaly daleko w tyle.Po prostu bas jest o wiele zywszy i prawdziwszy a werbel nie brzmi jak by ktos uderzal zapalka w kartke papieru,ludzie ktorzy lubia sluchac muzyki na zywo wiedza o czym pisze.

When it comes to A Class amplifiers . I am totally biased.

Po prostu w pudłach niektórych dzwięków nie ma,zanikają w miejscu odsłuchu a inne sa ładnie podbite. Ja też od paru tygodni mam odgrode na 15 calowym basie,w przyszłym tygodniu zakładam drugą pare basów. do tego mam szerokopasmowiec 12cali Philips ad12100m8 i horn tractrix.

Ku**a !!! Następni którzy słyszą parametry ... po pierwsze ja słucham muzyki, a po drugie poczytaj sobie co to jest Gallileo... a potem słuchaj tych swoich parametrów.

"W kwestii rozciągniecia w dół" ja wiecej nie wymagałem, bo chciało mi szyby wyrwać z ram... jak komuś potrzeba więcej to ma w głowie nasrane.

Mam dosyć tego forum przez właśnie takich ludzi dla których +-4dB to jest coś co od razu dyskwalifikuje cośod dobrego grania ... a tym czasem cały świat gra na tej technologii i mówiaże to jedna z najlepszych marek PA na świecie ... a tutaj jeden z drugim poczytają parametry i beeee...

To po jaką ku**a cholerę jest ten wątek o PA ?? przecież to jest jeden wielki rozpiździel parametrów ...

Na scenie są wzmacniacze, które wg audiofilskich kryteriów nie nadają się do muzyki, są papierowe głośniki z dużą średnicą i tubowe wysokotonowce, które też do muzyki się nie nadają w ogóle, a...

muzyka z tego sprzętu jest najprawdziwsza. Trąbka, skrzypeczki, stopa perkucji - jeśli nikt nie przegiął z poziomem głośności, to efekt zwala z nóg.

A audiofile kupują te swoje idealne zabawki, tylko szkoda, że wciąż nowe i nowe i jeszcze bardziej zaawansowane parametrami i technologią, a w żaden sposób muzyki z tego dostać nie mogą.

Prawdą jest, że wysokoefektywne kolumny wymagają bardziej dokładnego i świadomego doboru elektroniki. Ale nie mją żadnych ograniczeń, które je mogłyby wykluczać z zastosowania domowego.

WLM stosuje Eminence i wielu jest zachwyconych. Gdyby nie wiedzieli, że to TE drivery, to już w ogóle by przypisali efekt wykorzystaniu kosmicznej technologii. A tak, to mamy komentarze, że papierzaki w takiej cenie sprzedawane...? odwzorowanie muzyki najwyższej próby jest wycenione. Elementy z działki pro/arena mogą to zrobić doskonale. Więcej - robią to najlepiej, bo do tego sostały wymyślone przez ludzi najbardziej oddanych muzyce.

Na scenie są wzmacniacze, które wg audiofilskich kryteriów nie nadają się do muzyki, są papierowe głośniki z dużą średnicą i tubowe wysokotonowce, które też do muzyki się nie nadają w ogóle, a...

muzyka z tego sprzętu jest najprawdziwsza. Trąbka, skrzypeczki, stopa perkucji - jeśli nikt nie przegiął z poziomem głośności, to efekt zwala z nóg.

A audiofile kupują te swoje idealne zabawki, tylko szkoda, że wciąż nowe i nowe i jeszcze bardziej zaawansowane parametrami i technologią, a w żaden sposób muzyki z tego dostać nie mogą.

Prawdą jest, że wysokoefektywne kolumny wymagają bardziej dokładnego i świadomego doboru elektroniki. Ale nie mją żadnych ograniczeń, które je mogłyby wykluczać z zastosowania domowego.

WLM stosuje Eminence i wielu jest zachwyconych. Gdyby nie wiedzieli, że to TE drivery, to już w ogóle by przypisali efekt wykorzystaniu kosmicznej technologii. A tak, to mamy komentarze, że papierzaki w takiej cenie sprzedawane...? odwzorowanie muzyki najwyższej próby jest wycenione. Elementy z działki pro/arena mogą to zrobić doskonale. Więcej - robią to najlepiej, bo do tego sostały wymyślone przez ludzi najbardziej oddanych muzyce.

Nie ma to jak aktywne estradowe JBLe - tam to jest dopiero masa... huku. ;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.