Skocz do zawartości
IGNORED

Irytujący SZUM. (Creative Inspire T6160 /5.1./ + Creative X-Fi Xtreme Audio)

andrea29

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem głośniki komputerowe Creative Inspire T6160 (BTW: teraz szukałbym jeszcze lepszych Do 300 zł), i jednak 2.1)

Do tego zestawu głośniczków /5.1/, dokupiłem (z karty zintegrowanej z płytą główna kompa grały po prostu jak dla mnie nie do zaakceptowania) kartę muzyczną Creative X-Fi Xtreme Audio /bulk/.

Z dołączonej do karty muzycznej płyty wgrałem do kompa sterowniki (i nie tylko).

I jest taki problem: jest szum przy braku sygnału muzycznego słyszalny zarówno podczas skręcenia potencjometru pilota prawie na zero, jaki przy rozkręceniu go głośniej.

Podczas słuchania muzyki szumu jakoś go nie wyławiam.

Co zrobić, by go zlikwidować i mieć idealną ciszę ??? (Nie mówcie, żebym wyłączył zestawy bo tyle to sam wiem ;)

* * *

* * *

* * *

BTW: nie mogę powstrzymać się od refleksji i pewnego spostrzeżenia.

Otóż tańszy zestaw głośniczków Creative'a: SBS 390 (2.1.) grał u mnie niedawno z kartą muzyczną zintegrowaną na płycie głównej kompa i grał b. przyjemnie, wciągająco nawet i jakoś nic mi nie szumiało.

Teraz jest drożej, precyzyjnej. Ale przez ten szum nie jestem usatysfakcjonowany.

Jeśli chodzi o dokupioną samą kartę muzyczną, różnica na jej korzyść jest łatwo zauważalna. (Zintegrowanej nie daje szans.)

I tylko ten szum mnie irytuje - jest uciążliwy jak tylko głośniczki zostaną włączone.

Ktoś coś podpowie jak z tym zawalczyć ?

Może gdzieś coś trzeba zmienić w ustawieniach ? /Jeszcze się za nie nie brałem, dlatego nie znam możliwości oprogramowania Creative'a.)

Mam ! Przyczyną była źle (nie do końca) włożona wtyczka do kompa jednego z kabli od zestawu głośników.

Poprawiłem. Szum nadal jest ale bez porównania cichszy - na akceptowalnym poziomie. (Wolałbym idealną ciszę.)

Nie w takiej cenie ;)

Wiem - zaproponuj coś nie monstrualnego, 2.1 i przy tym ergonomicznie sensownego (...) ;)

(Wcale nie jest łatwo znaleźć.)

/Gdybym nie był a-filem, z tego co mi z kompa gra pewnie byłbym zadowolony./

* * *

Niedługo zamieszczę tu fotę jak "stanowisko" u mnie aktualnie wygląda.

He.

A niby ile musiałoby kosztować aby nie było szumu? Stawiam: 20zł drożej?...

Do 300 zł liczę, że powinno się takie udać znaleźć. Chociaż - masz rację - czemu jakiekolwiek mają szumieć ???

Mamy XXI wiek... jak dla mnie takie zjawisko to po prostu OBCIACH dla szanującego się producenta i to BEZ WZGLĘDU NA CENĘ głośniczków.

* * *

Ale mam i taki pomysł: jakiś prosty filtr szumu i po krzyku :)

Tylko czemu ja, klient, mam cokolwiek poprawić po ZNANYM, RENOMOWANYM i SZANUJĄCYM SIĘ producencie ??? /Idiotyczne./

Cześć Andrea!

Miło Cię spotkać na Forum.

Może i musi troszkę poszumieć.

Chodzi mi o to, że wydaje nam się, że jak coś ma być nieco lepsze, doskonalsze to od razu musi kosztować niewyobrażalne pieniądze. A to tak nie jest.

A poza tym, jak pamiętam Andrzeju, nieźle słyszysz górne rejestry.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.