Skocz do zawartości
IGNORED

Wysokotnówki Dayton i Scan Speak

tomq88

Rekomendowane odpowiedzi

Chyba tweetery ogólnie "lepiej grają" na zwrotnicach wyższych rzedów, ze wzgledu na to że słabiej słychać częstotliwosci które są bliższe fs głośnika.

W przypadku wooferów jest chyba jeszcze trudniejszy wybór, bo albo stawiamy na dobry bas, albo na dobrą średnice. I tu chyba tez daytony są nieco niedoceniane w Polsce.

El sueño de la razón produce monstruos.

Nie wiem dlaczego panowie psioczycie na aluminiowe wysokotonówki seasa - słuchałem kilku konstrukcji w oparciu o te głośniki (Harpia, qba dla przykładu), przez dłuższy czas grał u mnie projekt misiomora w całości aluminiowy i uważam, że potrafią grać na prawdę dzwięcznie i naturalnie, w żadnej z tych aplikacji nie kłuło nic w uszy, było zwinnie i detalicznie. IMHO grają zdecydowanie lepiej niż wiele tekstylnych kopułek w podobnej cenie (że wymienię ushery)...

Pozwolę sobie zacytować swoją poprzednią wypowiedź.

Radził bym wcześniej posłuchać bo z tych co wymieniłeś są to głośniki mniej więcej tej samej klasy ale o różnych charakterze brzmienia. Nie można jednoznacznie powiedzieć który jest lepszy a jedynie który się bardziej podoba a jak wiadomo o gustach się nie dyskutuje. Każdy na forum będzie ci mówił co innego.

Dlatego nie widzę sensu mieszać z błotem tego co się komuś nie podoba. Ja osobiście Seasa nie trawiłem ale za to podoba mi się Vifa XT. Znowu ktoś inny tej Vify nie cierpi. I można się spierać godzinami. A odpowiedź jest prosta. Tak samo jak można lubić lub nie lubić kaszanki tak samo można lubić lub nie lubić określonego brzmienia i nie ma to nic wspólnego z samą jakością przetworników.

Wszystko zalezy od preferencji muzycznych i wlasciwie tym sie powinno kierowac. Ja np juz wiem, ze jedyna slusza droga dla mnie sa wstegi/plannary i na sile nie ma co nikomu polecac.

Krzysiek, pisałeś w jednym z wątków, że kazdy materiał ma swoją barwe dźwięku - kopułka tekstylna gra jak tekstylna, aluminium jak aluminium etc. I chyba w tym stwierdzeniu jest wiele racji. Wymieniłem sc10n na g20sc, bo znudziła mi się barwa tych pierwszych. I co się rzuciło "w uszy" już po kilku minutach? Scena i wokale, nie barwa dźwięku bo ona niemal nie uległa zmianie. Za to instrumenty są teraz lepiej odseparowane, wyłażą daleko za kolumny, niektóre wręcz stają się nachalne swoim realizmem (nie w tym znaczeniu, że męczą). Wokale są po prostu wyraźniejsze i w niektórych utworach słychać echo głosu wokalisty, czego wcześniej nie było. Różnice w szczegółowości są małe, ale da się je wyczuć, np skrzycpe brzmią lepiej, choć to moze zasługa gładkiej charki, a nie szczedgółowości odtwarzania. Dźwięk nie stał się ani cieplejszy, ani bardziej/mniej metaliczny, jedynie jakby "mocniejszy".

Dodam, że po przeróbce zwrotnicy g20sc daje podobny dołek na reverse null. I jedyne co moge zarzucic scenie kreowanej przez ten system to słaba głebia. Ale w planach mam budowe jakiegoś dobrego tranzystorowca (projekt Jeana Hiraga, albo coś od Roda Elliota) zastępującego mizerne LMy, więc może się to zmieni.

El sueño de la razón produce monstruos.

• 2 tygodnie później...

Czyste, krystaliczne, przejrzyste, bogate w wybrzmienia. Porównać można z najlepszymi kopułkami tytanowymi JBL. Ale z niektórymi wzmacniaczami, zwłaszcza tranzystorowymi - mogą grać kłująco. Pokazują wszelkie nieczystości generowane przez współpracującą elektronikę.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.