Skocz do zawartości
IGNORED

jak rozpoznać na słuch zbyt słaby wzmacniacz?

dida83

Rekomendowane odpowiedzi

po czym można rozpoznać na słuch czy wzmak jest za słaby?lub np.kolumny za mocne..

ostatnio do moich kolumn jbl es 30 zakupiłem wzmacniacz arcam alpha 1 póki słuchałem sprzętu na 1/3 odkręcony wzmacniacz było wszystko ok...ostatnio pozwoliłem sobie ustawić pokrętło na połowe...a tu niespodzianki...dzwięk jakby przesterowany..zaczął tracic szczegóły i jakis taki rozlazły.

moje pytanko jest następujące..może ktoś mi powie z danych sprzętowych co nieco na temat zestrojenia mojego stereo?może coś wzmacniacz mam zasłaby?wiem że wzmak ma 35w na kanał...ale prądowo jest mocny!co jest nie tak?

oto dane kolumn

* typ głośnika3-drożnypasmo

* przenoszenia50 Hz - 40 kHz

* skuteczność (2.83V/1m)88 dB

* impedancja nominalna8 Ohm

* moc ciągła / szczytowa70W / 280W

* częstotliwość podziału3 kHz (24 dB/okt); 9 kHz (18dB/okt)

* głośnik średnio-niskotonowy170 mm PolyPlas

* głośnik wysokotonowy19 mm (kopułka z laminowanego tytanu)

* głośnik ultra-wysokotonowy19 mm

* wymiary (wys. x szer. x gł.)387 x 223 x 330 mm

* waga8,9 kg

dane wzmacniacza

* Continous Power : 35W 8 ohm 65W 4 ohm

* Distortion : 0,01%

* Input Sensitivity : 230mV

* Input Impedance : 15k ohm

* Power Consumption (MAX) : 300 Watt

* Size W/D/H mm : 430x330x85

czy coś jest nie tak?

Ten Arcam do mocarzy nie należy.

Określenie słabego wzmacniacza też jest względne. jednemu wystarczy 10W a innemu będzie mało 200W :)

Osobiście 3 razy w życiu miałem przyjemność mieć odczynienia z niewydolnością głośników.

W żadnym nie słyszałem przesterowania. Jedne z membranami z materiałów sztucznych - po prosty stopiły się membrany przy połączeniu z karkasem a w innym znowu głośnik tak się wychylał że karkas wychodził poza magnes i się o niego klinował - trzeba było ręcznie nacelować.

To było na jakiś 20cm GDNach...

Parz z tyłu na określenie maksymalnego poboru.

Mocny wzmacniacz tranzystorowy powinien mieć ponad 400W

Choć słyszałem wzmacniacze z dwoma trafami po 400W które nie miały takiej mocy jak lampiak z poborem 250W.

Zycie nie jest takie proste ;)

Jest bardzo dużo czynników które na to wpływają...

ok rozumiem..a czy z samych danych które podałem można stwierdzic ze ten komplet mocowo i omowo pasuje do siebie?szczerze mówiąc pewnie nie da mi to spokoju wiec cos bedzie trzeba z tym zrobić.ewentualnie czegoś sie pozbyć...

największa różnica jest w basie!słuchając w miare cicho(normalnie) bas jest bardzo niski i w sume taki jak chce..gdy jednak gałka zbliży się do połowy bas robi sie niewydolny..rozlazły i jakiś charczący

przykladasz ucho do obudowy... jak mruczy, to znaczy, ze jest zadowolony z tego jak gra....

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

twoje glosniki maja 88db skutecznosci jak piszesz, nie poszalejesz z tym wzmacniaczem,a to ze na polowie glosnosci masz przestery to normalka,lepiej tak nie rob bo jeszcze spalisz wysokotonowki i wtedy dorobisz pi...e uszy,kup jakiegos bydlaka 2x 150w z wielkim trafem wtedy powinno byc ok

Pewnie wzmak i kolumny są ok. Znajdź taką płytkę CD co po włożeniu do cedeka ,zaraz po tej na której takie masz przestery, gra tak na ucho o połowę ciszej. Jest prawdopodobne że właśnie TA będzie po prostu poprawnie nagrana. Resztę można sobie dośpiewać.

Szukaj swojego dźwięku ale... nie wciskaj na siłę go innym :)))

Błądzisz - większość wzmaków osiąga moc maksymalną na godz. 11-tej - 1-ej, tym bardziej na głośno nagranych płytach....powyżej jest przester, który zabije każde kolumny na śmierć w bardzo krótkim czasie....

Mam ZWYKŁE płytki na których nawet jak dam na maxa, to nie ma najmniejszych przesterów a dźwięk cały czas zachwyca. A mam też 24 Gold Edition, które chrypią już przy godzinie JEDENASTEJ. Teraz pytanie do nieco zorientowanych w przegrywaniu płytek. Czy taką przedynamizowaną płytkę można jakoś przeripować i ponownie nagrać ale już z dynamiką mieszczącą się w zakresie nośnika czy i tak już nic takiej płytce nie pomoże?

Mam ZWYKŁE płytki na których nawet jak dam na maxa, to nie ma najmniejszych przesterów a dźwięk cały czas zachwyca. A mam też 24 Gold Edition, które chrypią już przy godzinie JEDENASTEJ. Teraz pytanie do nieco zorientowanych w przegrywaniu płytek. Czy taką przedynamizowaną płytkę można jakoś przeripować i ponownie nagrać ale już z dynamiką mieszczącą się w zakresie nośnika czy i tak już nic takiej płytce nie pomoże?

Jeśli ktoś tak nagrał płytę, że są przesterowania w "szczytach" {bez skojarzeń}, tak rozumiem dynamikę "nie mieszczącą się w granicach", to poprawnego, pierwotnego "przebiegu" z przed "ucięcia" nie odzyskasz.

Jeśli ktoś tak nagrał płytę, że są przesterowania w "szczytach" {bez skojarzeń}, tak rozumiem dynamikę "nie mieszczącą się w granicach", to poprawnego, pierwotnego "przebiegu" z przed "ucięcia" nie odzyskasz.

A może ma ktoś np tę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i może sprawdzić czy ma podobnie na jej głośniejszych partiach wokalu przestery?

Ukryta Zawartość

Przesterowanie ciezko wyeliminowac, ale nagrac ponownie plyte CD glosniej lub ciszej od orginalnej mozna bez problemu, nawet w Nero jest taka mozliwosc. Sam tak robilem jak np. na plycie byly niektore utwory b. ciche, a chcialem aby wszystkie brzmialy mniej wiecej jednakowo,

Przesterowanie ciezko wyeliminowac, ale nagrac ponownie plyte CD glosniej lub ciszej od orginalnej mozna bez problemu, nawet w Nero jest taka mozliwosc. Sam tak robilem jak np. na plycie byly niektore utwory b. ciche, a chcialem aby wszystkie brzmialy mniej wiecej jednakowo,

Obawiam się Ryszard, że akurat nie o to mi chodziło :). Mi chodzi o to, aby całość głośności jakby przesunąć w dół. CZyli te co były całkiem cicho aby były jeszcze ciszej a te fragmenty co były najgłośniej aby były na tyle ciszej aby nie przekraczały zakresu górnego możliwości nośnika. Czyli zakładając, że zakres dynamiczny płyty jest do 95dB to aby całe nagranie mieściło się "wewnątrz" :).

Gość rydz

(Konto usunięte)

<<Zyzio zgadza się co do większości wzmaków, nie wiem jak u Arcama, ale on staruszek można rzec, kondy w zasilaniu gdy by straciły powiedzmy o polowę swoje parametry to i mocy mniej i przestery szybciej, może i dalej blądzę to taka teoria.

Obawiam się Ryszard, że akurat nie o to mi chodziło :). Mi chodzi o to, aby całość głośności jakby przesunąć w dół. CZyli te co były całkiem cicho aby były jeszcze ciszej a te fragmenty co były najgłośniej aby były na tyle ciszej aby nie przekraczały zakresu górnego możliwości nośnika. Czyli zakładając, że zakres dynamiczny płyty jest do 95dB to aby całe nagranie mieściło się "wewnątrz" :).

A to już jest do zrobienia ... tylko praktycznie będzie to degradacja (gorszy SNR, gorsza dynamika). Ja bym tego po prostu nie robił ;)

ps. górny zakres nośnika (np. płyty CD-audio) to -0dB i po jego "przekroczeniu" ... a właściwie po otrzymaniu kilku kolejnych próbek o jednakowej, maksymalnej wartości, dostajemy przester w czystej postaci

ok..troszke temat zszedł na bok...więc zauważyłem jeszcze jedno..w cd mam dwa wyjscia w tym jedno regulowane i coś mi się wydaje że to regulowane jest gorszej jakości ...jest to możliwe?

a jesli faktycznie mój wzmak jest za słaby..to co proponujecie?wymiane kolumn czy wzmacniacza..?

na co mógłbym wymienic kolumny by nie stracic na jakości..podkreslam że raczej wzmacniacza niechciał bym wymienić na jakąś jamache do muckania!!BO NIE NA TYM MI ZALEŻY A BARDZIEJ NA SREDNICY CZYSTOŚCI I JAKOŚCI..

Gość rydz

(Konto usunięte)

Dida, jak patrzę na to zdjątko to jakoś na serduchu ciepło:), sprawdzil bym JBL z innym wzmakiem, no coś mi nie gra że Arcam taki slabieńki, może coś nie tak z JBL? przecież to nie jakies trudne monitory,nie wiem chciał bym pomóc.pozdr.

wcześniej miałem podłączony wzmak jvc mocy 70 wat na kanał..powiem tyle..mogłem go odkręcić na maxa i nic sie nie działo zadnych zniekształceń ani "pyrkania'

ktoś zapyta to dlaczego go wymieniłeś...

a no bo jakości w nim nie było...

na co mógłbym wymienic kolumny by nie stracic na jakości..podkreslam że raczej wzmacniacza niechciał bym wymienić na jakąś jamache do muckania!!BO NIE NA TYM MI ZALEŻY A BARDZIEJ NA SREDNICY CZYSTOŚCI I JAKOŚCI..

Można by spróbować drugi wzmacniacz podłączyć i zrobić pasywny bi-amp ;)

"który zabije każde kolumny na śmierć"

Sorry zyzio ale nie mogłem się powstrzymać :D. Jak się zabija to zazwyczaj na śmierć :D

To był celowy zabieg by zwiększyć dramaturgię :D

...a no bo jakości w nim nie było...

Nie było jakości, to i może dlatego nie słyszałeś przesterów z nośnika.

Zazssaj sobie tę płytkę i zobacz czy przestery nadal będą:

Ukryta Zawartość

Może się okaże, że nie będzie. A jak będą to ... kicha faktycznie.

Ukryta Zawartość

Dida83:

"Jak rozpoznać na słuch zbyt słabe kolumny?"

To proste.

Podłączasz solidne zespoły głośnikowe. Takie z 200W RMS. Z dużym wooferem i pozostałymi głośnikami słusznymi. Najlepiej jakieś z tzw trudna zwrotnicą. Np jakieś Infinity.

Dajesz stopniowo w palnik odpowiednie utwory (zespół instrumentów perkusyjne z kotłami, organy, jakąś dynamiczna operę,...). Pierwszy pokaże co warty jest dół pasma, drugi całe pasmo a trzeci środek i górę...

Wybacz, ale na podanych kolumienkach licho grac może naprawdę spaprany wzmacniacz. Być może przyczyna leży w nagraniu tak jak sugerują Koledzy.

Normalnie kilka watów wrzuconych w kolumny powoduje już niezły hałas.

Tak przez ciekawość: A skąd Twoja pewność, że prądowo wzmacniacz jest OK?

prądowo jest ok...hmmm mysle ze 270w to dużo jak na takiego słabiutkiego arcama..tak mysle!moge sie mylić..

chce tęż sprostować że moje próby odsłuchowe nie były robione tylko na jednej plycie z jednym rodzajem muzyki!puszczałem wszystko guns n roses,tupaca,jacques loussiera,więc praktycznie każdy gatunek...

przy mocnej dynamice dzieją sie różne rzeczy...ale zaczynam sie zastanawiać czy to nie jest wina cd..moze wzmak jest ok?kolumny wiem ze jakościowo wiele nie mogą..

chce tęż sprostować że moje próby odsłuchowe nie były robione tylko na jednej plycie z jednym rodzajem muzyki!

Wzmacniacza jak ktoś chce to można szukać :).

W praktyce jak jest to tu można zobaczyć:

Wczesne płytki:

Ukryta Zawartość

lata 90'te

Ukryta Zawartość

Początki 2000:

Tak więc:

puszczałem wszystko guns n roses,tupaca,jacques loussiera,więc praktycznie każdy gatunek...

puszczanie "wszystkiego" niestety nie gwarantuje niczego drogi kolego... :)

Początki 2000:

post-17560-035628400 1300699811_thumb.jpg

Ciekawy przełom 2010/11 :)

post-17560-061979000 1300700125_thumb.jpg

post-17560-092032700 1300698042_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przemysł muzyczny widzę sięga jakościowego dna!

ps. przełom 2010/2011 faktycznie ciekawy

ps2. na liście z przełomu 2010/2011 zwróćcie uwagę na płytę Queen ... remaster ... remaster? ... to ma być remaster? dynamika spłaszczona do zera? To się nazywa nabijanie konsumentów w butelkę.

Przydała by się jakaś regulacja prawna ... kupuję płytę z zabitą dynamiką = mam prawo zwrotu do 30 dni :]

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.