Skocz do zawartości
IGNORED

Klotz AC110 vs. QED J2P -2 interkonekty i... szok! Czy to możliwe?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

przecież Ty fizykę znasz i wiesz, że polaryzacja wiąże się z kierunkiem

jeśli piszę o odcinku przewodu (bez ekranu - goły drut)) w zasilaniu to taki tekst o antence pasuje mi tylko do berecika, tam akurat pręcik jest przytwierdzony z jednej tylko strony a my z "beretamy" nie mamy chyba nic wspólnego

niestety w-wa

drucik to tylko jedna z takich "głupotek", polaryzacja przy elektryczności jest wszechobecna, nie bez powodu we wtyczce upala się zawsze ten sam przewód a w aku syfi się zawsze ta sama klema (mimo że tam AC a tu DC)

No to popłynąłeś z prądem... ;)

1. Od kiedy to występuje polaryzacja samego przewodnika (poza magnetyczną jako metalu)? Od kiedy przewodniki (sam przewód) mają oznaczenia "+" i "-"? Chyba że argumentem ma być "kierunkowość" kabli audio... ;)

2. We wtyczkach upala się faktycznie ten sam przewód - ten który jest podłączony do fazy, ale wynika to z "polaryzacji" napięcia, a nie przewodu. Po odwróceniu, zamianie kabli, wciąż upalać się będzie ten podłączony do fazy - przewody są "neutralne", bez polaryzacji.

Ergo: przewodnik (przewód) uzyskuje polaryzację, ale tylko wyłącznie stając się "przedłużeniem" zasilania i tylko na czas podawania napięcia (pomijam kwestię długich, grubych kabli, które stają się znacznymi kondensatorami i jakiś czas same mogą utrzymywać napięcie).

ememka - nie natężaj się, posłuchaj sobie rapu

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Gość

(Konto usunięte)

ememka - nie natężaj się, posłuchaj sobie rapu

Niestety, nie słucham rapu, bo i beat byłby u mnie nie taki jak trzeba - nie mam jeszcze "wygrzanych" i "spolaryzowanych" kabelków... ;)

Ale może w niedalekiej przyszłości... ;)

• 8 miesięcy później...

Może kogoś zainteresuje lub zainspiruje, bo nie wierzę, że przekona nieprzekonanych, ale Rega używa do produkcji swoich interconectów profesjonalny kabel ...Klotz. Kabelek taki wraz z wtykami RCA Neutrik z logo Rega kosztuje około 500zł za 1 metr. Smacznego.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

post-17176-0-18919600-1326221529_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Violet

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Jestem bardzo ciekawy jak firmy kablarskie "stroją" kable audio. Tu dajmy więcej basu, tu przejrzystości a tu skrzącej się średnicy - więc tu skręćmy kabelki w lewo, tu zastosujmy 41 żyłki, a tu 26. Tu dajmy srebro dla zwiększenia basu? Absurd.

Podpisuję się pod tym obiema nogami i rekoma

Gość rydz

(Konto usunięte)

A to Kolega Violet słyszy w takim razie różnicę w brzmieniu kabli,czy nie? :)

Ciekawe co jest droższe,wtyki czy kabel.

Edytowane przez rydz
  • 1 miesiąc później...

Posiadam IC firmy QED, model J2P Performance, o długości 3 metrów (170zł). Z racji przemeblowania pokoju tak długi interkonekt nie był mi potrzebny, nie chciałem aby interkonekt plątał mi się i kłębił za wzmacniaczem więc z racji tego iż Klotz jest polecany - zainwestowałem drobną kwotę 80 zł i kupiłem Klotz'a AC110 (dawny Klotz La Grange) 75cm z pięknymi wtykami RCA Neutrika.

Czy kable instrumentalne mogą mieć inną specyfikację niż kable głośnikowe ?

Klotz'a używam jako kabel gitarowy i jest świetny. Dodam, że gram na sprzęcie z wyższej półki; bardzo dobry lampowy wzmacniacz / gitara lutnicza.

• 1 miesiąc później...

No to mnie teraz wystraszyliście, bo właśnie klotza na próbę zamówiłem i teraz nie wiem, czy od razu odsyłać do sprzedawcy, czy sprawdzić kabel w systemie. Nie jestem jakimś miłośnikiem okablowania za tysiące złotych, bo dla mnie coś, co jest warte tyle pieniędzy powinno dawać współmierny efekt do ceny, a zazwyczaj są to drobne różnice, niemniej jednak chciałbym zobaczyć, jak gra dobry kabel w domu, bo w sali odsłuchowej nie ma to dla mnie żadnego przełożenia.

Moim zdaniem głupotą byłoby odsyłanie od razu. O tych kabelkach jest masa sprzecznych opinii, należy przetestować osobiście bez specjalnego nastawiania na plus albo minus.

Moim zdaniem głupotą byłoby odsyłanie od razu. O tych kabelkach jest masa sprzecznych opinii, należy przetestować osobiście bez specjalnego nastawiania na plus albo minus.

pewnie, że się nie nastawiam. W tym momencie mam kableki prolink, chcę spróbować czegoś innego. Niedawno miałem w domu DAC Arcama z kablem przesyłowym Acoustic Zen i powiem szczerze, ze nie słyszałem istotnej różnicy pomiędzy moim starym CDX590 a tym arcamem. A różnice i to na plus słuchać choćby po wymianie kondensatorów na Jantzeny w zwrotnicach, oraz wymianę oryginalnych kondensatorów również na Jantzeny we wzmacniaczu (już pomijam kwestię ustawienia odpowiedniego biasu). Tak więc coraz bardziej podążam ku opinii, że to jednak marketing słychać, a nie kabelek za ponad 1000 zł. Przetestujemy zatem tego Klotza, małe pieniądze to pewnie i mały efekt, zobaczymy.

Czasami efekt na plus jest aż nadto, niejednokrotnie i przy niewielkich kwotach, kwestia mądrze je inwestować :)

Powodzenia

• 5 miesięcy później...

Dawno nie pisałem. Klotz doszedł już dawno, grał bardzo... ostro, mocna góra, dół schodził niemiłosiernie, a scena jakby się odkleiła od głosników. Zmieniłem cedek na danonka 500ae i teraz gra całkiem ciekawie! Jednak lepszy kabel wychwytuje niedoskonałości budżetowego CD. A tak informacyjnie, Denon DCD500AE, polecam z całą stanowczością. Już dwa systemy lampowe napędza ten cedek i naprawdę pięknie brzmi, i to koszem niewspółmiernym do cedeków z wyższej półki.

• Redaktorzy

Rega używa do produkcji swoich interconectów profesjonalny kabel ...Klotz. Kabelek taki wraz z wtykami RCA Neutrik z logo Rega kosztuje około 500zł za 1 metr. Smacznego

To są paskudnie drogie wtyki. Zresztą moje ulubione.

Też je lubię. Łatwo wchodzą i wychodzą z gniazd, a jednocześnie dobrze się ich trzymają. Fajny jest też ten mechanizm sprężynowy. A wracając do kabla Rega - wychodzi z tego, że za 70-80 % jego ceny odpowiedzialne są wtyki, a nie kabel Klotza. A ogólnie gra dobrze. Wnioski niech Koledzy sami wyciągną :)

Edytowane przez Violet

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Z wtyczek trzymam się Neutrika ProFi twardo. Mechanicznie i dźwiękowo pogonił już parę cudów "kultowych" marek. Rozwiązania mechaniczne do instalacji kabla też z innej półki niż wszelka konkurencja. Poza tym nie znoszę wtyczek dokręcanych. Natomiast nie dajmy sobie wmówić, że Neutriki można byle jakim kablem połączyć, np. mikrofonowym, bo te wtyczki stać na sporo więcej.

• Redaktorzy

Wtyki dokręcane są znośne w użyciu, jeśli wykona je osobiście WBT. Natomiast rynek pełen jest tandetnych kopii, które w trakcie użytkowania mogą doprowadzić do piany w jelitach z wściekłości. Brak nieruchomego pierścienia to ulubiona oszczędność, no i brak precyzji wykonania. Jeden wtyk wchodzi, drugi nie bardzo, źle się odkręcają itd. Świństwo.

<p>

Potwierdzam z całą stanowczością złe opinie o kablu Klotz LaGrange. Ulegając szaleńczym wpisom na Allegro w opiniach i na stronie „majsterkowiczów” postanowiłem zmienić swój B-Tech XA23 na Klotz.

Taka chałupnicza robota z małą różnicą w długościach i jakby z różnych parti dobierana. O mało mi serce nie wysiadło jak usłyszałem jeden wielki dudniący bas. Tak, to dudniło, a nie grało. Dotychczasowe piękne cykania wysokich stały się żabim rechotem.

Uznałem to za porażkę, ale dalej pod presją jeszcze piękniejszych opisów kupiłem Sommer - Spirit XXL. Zamulony dźwięk, brudny bez polotu. Zniknęła dotychczasowa soczystość i rozpiętość sceny. Efekty stereo zlały się w jakąś wielką "kupę" w złym rozumieniu.

Teraz widzę po zapoznaniu się z wypowiedziami na tym serwisie, że to nie ja mam problemy tylko te kable są beznadziejne. Sugerując się wypowiedziami znalazłem w szufladzie stare kable biało-czerwone od niszowego sprzętu audio pewnie w cenie 2-4 zł i podłączyłem na zmianę z zakupionymi. Różnica kolosalna na plus dla zwykłych drucików.

Morał taki, że tak jak prezydent mówi o polskich lotnikach umiejących łatać na drzwiach, tak sami majsterkowicze i ich poplecznicy piszą, że umieją robić coś ekstra do audio z kabli gitarowych i estradowych. Widać jak na dłoni, że wszystkie wpisy pochwalne to fałszywa reklama najprawdopodobniej samych „wyrobników” bądź kolegów na przeróżnych nickach.

Ja uzywam sommera spirit xxl i glosnikowego orbit 240.Moge sie wypowiadac na ich temat w samych superlatywach.Swietne kabelki za malą kase.Pewnie drozsze sa lepsze,ale ja wole ta flote PLNów przeznaczyc na cos co naprawde znaczaco poprawi dzwiek.Drozsze mam na mysli te hi-endowe bo te 2 ,3,5 razy drozsze od sommera moga sie czasem najesc wstydu.Oczywiscie po przeczytaniu niektorych opisow tych kabli sam przeprowadzilem testy z tanszymi i drozszymi kablami.Upewnilem sie tylko,ze zostaje przy tych drutach i poprawilem sobie samopoczucie przpominajac sobie ich cene konfrontujac z walorami sonicznymi.A opinie skrajnie rozne o klotzu i sommerze moim zdaniem wynikaja z wojenki wytworcow sprzedawcow na allegro.Klotza nie mam.A sommery zakupilem nawet koledze do Piano MCR640 i o dziwo ten nie osluchany osobnik dostrzegl roznice in plus-cytuje "żywszy dzwiek,żywszy" :)

Tą część ze Skypem bym wymazał, bo to biję na głowę żonę w kuchni :D

Dopiero się zaczną legendy i dyskusje, do tego cena Klotza skoczy na allegro 3krotnie :D

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Starałem się trzymać realiów, nie mam żony w kuchni. :D

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Ja też. Czy będą pasować jak zapne do amplitunera Technicsa?

Zdecydowanie tak. Kable Klotz są egalitarne, a jednocześnie dobrze ułożone. Będą pasować nawet do Akai.

Teściowa się nie zna na klockach, Akai nie było i wzięła Technicsa z wystawki. Dobrze że się produkuje takie kable co pasują do amplitunerów.

Cholera, jakbym Fr@ntza czytał ! :D

Dopiero się zaczną legendy i dyskusje, do tego cena Klotza skoczy na allegro 3krotnie :D

To było piękne ! I ta sąsiadka zza ściany ! :D

Żona w kuchni jest już niemodna, teraz sąsiadki i skype na topie !!! :-)

Na Allegro ten Klotz uzyskał już status HI-END ;)

Mam takiego Klotza lezy gdzies w szafie od paru lat GY107 na neutikach 2x50cm jak ktos chce kupowac ten HI End na alledrogo to ja oddam go za 30pln wysylka gratis niech strace :]
Gość StaryM

(Konto usunięte)

Mam takiego Klotza lezy gdzies w szafie od paru lat GY107 na neutikach 2x50cm jak ktos chce kupowac ten HI End na alledrogo to ja oddam go za 30pln wysylka gratis niech strace :]

Raczysz kolego żartować. Na Allegro nowy można dostać za niespełna 60 zł razem z przesyłką. A ty za kilkuletni chcesz 30? Być może jak poczekasz jeszcze z 10 lat to go sprzedasz jako vintage. Ale obecnie używane rzeczy tracą co roku po 20% wartości. Skoro jest taki zły, jak twierdzisz, to powinieneś być wdzięczny komuś, kto cię od niego uwolni.

Jednak to jest doskonały kabel i dobrze radzę zachować go, bo z wiekiem nabierze doskonałych walorów sonicznych. Dobry interkonekt dopasowuje się do zestawu z każdym dniem, tygodniem i miesiącem. Klotz zawsze grać będzie niezwykle przestrzennym i precyzyjnym dźwiękiem, którego próżno szukać nawet w najdroższych kablach, które niestety zwykle degradują dźwięk w sposób niedopuszczalny. Klotz jest używany przez profesjonalistów i to nie bez powodu.

• Pokaż nowe odpowiedzi