Skocz do zawartości
IGNORED

Czy Gross jest polakofobem?

Grzegorz7

Rekomendowane odpowiedzi

Jan Tomasz Gross w książce "Złote żniwa" przedstawił czarną charakterystykę społeczności polskiej w czasie i po okupacji.

Nie jest to pierwsze wskazywanie prawdy historycznej wg. Tomasza Gross`a.

Ile w tym prawdy?

https://www.audiostereo.pl/topic/80247-czy-gross-jest-polakofobem/

Pytałem Rodziców.

W pamięci mają przede wszystkim czasy tuz powojenne i tępienie Polskości przez Żydów z NKWD.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ja również pytałem rodziców.Przed wojną oczywiście była soldarność między żydami w celu niszczenia sklepikarzy rodzimych,naszych.Potrafili tak zbijać ceny w przypadku konkurującego polskiego sklepikarza,wspólnie z i innymi swoimi ziomkami,że nasz musiał pójść z torbami,nie wytrzymując konkurencji,to częste przykłady owej działalnośći pejsatych,wypierających,nawet wykurzających z ulic sąsiadujących sklepikarzy.Znane było hasło głoszene przez ludność żydowską "Wasze ulice,nasze kamienice"W końcu łatwo zrozumieć że bogacili sie kosztem rodzimego handlu,zresztą tym sie nagminnie zajmowali.Nawet gdyby po wojnie biedota nasza grzebała za kosztownościami pożydowskimi to rozumiem to jako chęć odzysku tego co zdołali owi żydzi złupić na naszych,swoją pazernością!

Jeszcze trochę a dowiemy się że obozy były polskie a II WŚ też my wywołaliśmy. Ale idźmy dalej, prof Bartoszewski: "Jeśli ktoś się bał, to nie Niemców. Gdy niemiecki oficer widział mnie na ulicy i nie miał rozkazu aresztowania mnie, niczego nie musiałem się obawiać. Ale gdy sąsiad-Polak zauważył, iż kupiłem więcej chleba niż zwykle, wtedy musiałem się bać". Zwracam uwagę na zdanie: Jeśli ktoś się bał, to nie Niemców. Mógłby właściwie wprost powiedzieć: "Fajnie że Niemcy do nas wpadli!" Mój prawie osiemdziesięcioletni ojciec omal wylewu nie dostał gdy to przeczytał.

The odd get even.

Żydzi to są zwykli ludzie i nie jest to naród wybrany zresztą tak jak Polacy, Niemcy itd.

We wszystkich ludziach jest zawiść, nienawiść, pragnienie zemsty.

Moi rodzice mieszkali przed wojną w małej miejscowości za Bugiem, ni to miasto ni to wioska.

Sklep tam miał Żyd, i prawie wszyscy biedni Polacy byli u niego zadłużeni. Żyd mówił oddasz dług lub odpracujesz możesz dalej kupować jeśli nie to nie.

Nadeszły odpowiednie czasy i pozwolenie od okupanta, co zrobili Polacy?

Zamordowali Żyda i jego rodzinę, tak po prostu.

Mój ojciec miał gospodarstwo, małe ale było. Jego sąsiad, kolega nierób i pijaczyna nie miał nic poza rodziną. Jak tylko nadarzyła się okazja wstąpił do granatowych i wtedy był gość. Przychodził się chwalić ile to złotych zębów wyrwał i nazbierał „świnek” itd.

Ruszyła ofensywa, ojca wcielili do „Polskiej” armii u sowietów. A nasz znajomy granatowy po kilku latach ukrywania się odnalazł się w USA. Dożył tam późnej starości, znajomym mówił że miał przed wojną sklep i stąd ma tyle złota. Jego córka w nowej Polsce po wojnie „zdobyła” wykształcenie wstąpiła do PZPR i zajmowała intratne stanowiska w lokalnej administracji.

Jego wnuk pracuje w służbie mundurowej, wsławia się jako nieprzejednany tropiciel wszelkiej nieprawości, przez kolegów nazwany „kawał s...syna” Dziś działa aktywnie w pewnej partii – nie, nie powiem w jakiej.

Ja bym tam szmalcowników i kapusi nie bronił. To oni byli/są polakofobami. Nie Gross.

a dla mnie gdyby nie szmalcownicy Gross miałby spory problem z zaistnieniem

ale poradziłby sobie, taki potrafi

Proporcje proporcjami a prawda prawdą.

proporcje oddają prawdę, są w materiałach, ilu Polaków zginęło za okazanie pomocy Żydom

Żydzi to są zwykli ludzie i nie jest to naród wybrany zresztą tak jak Polacy, Niemcy itd.

to co piszesz to nie jest zakłamywanie, każdy Żyd powie ci, że to co piszesz to głupoty

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Wojna to straszna rzecz głównie dlatego że wyzwala w ludziach najgorsze instynkty. Zachodzi tylko pytanie po której stronie było większe okrucieństwo, ale tu zawsze można się licytować i nigdy nie będzie konsensusu. Nie inaczej było wśród Polaków - grabili i zabijali gdy była ku temu sposobność. Żydów - jako mądrzejszych i bardziej pracowitych - leniwi Polacy nie znosili i ta nienawiść wśród wielu Polaków drzemie do dzisiaj.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

. Żydów - jako mądrzejszych i bardziej pracowitych - leniwi Polacy nie znosili i ta nienawiść wśród wielu Polaków drzemie do dzisiaj.

Jesteś Żydem czy też masz jakieś obiektywne dowody?

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

"Żydów - jako mądrzejszych i bardziej pracowitych - leniwi Polacy nie znosili i ta nienawiść wśród wielu Polaków drzemie do dzisiaj."

stanowczo za łagodnie - Polak to świnia pijana, cham brudny i leniwy, z gęby mu wali a jego tylko co ukradnie

gdzie mu tam panie do rasy wybranej

mlb

> Żydów - jako mądrzejszych i bardziej pracowitych - leniwi Polacy nie znosili i ta nienawiść wśród wielu Polaków drzemie do dzisiaj.

Właśnie nad taką pazernością trzeba sie nieżle napracować,jak złupić i wykurzyć konkurencję,najlepiej to by było przejąc znaczną częćś ziemi w Polsce i zrobić sobie ziemię obiecaną,przepraszam poddaną,taki nowy Izrael,zresztą takie zakusy były,marzenia aktualne i na dziś...

Polecam przeczytać:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

hm,nie chce tego napisac,ale chyba musze,po drobnej czesci zgadzam sie z grossem,polacy grabili mienie zydowskie,czy mordowali,,hm,,,napewno sie zdarzaly takie przypadki,mialbym tu ogromne zastrzezenia do polskich chlopow,co "zywia i bronia",hehe.chamy i prymitywy ze wsi,co i do tej pory daje sie zauwazyc,lepper,pawlak.

fajny tekst - Izaak Mosze Goldberg do Urbana - list otwarty

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jest taki watek o energetyce jądrowej. Polska płaci za emisje CO2. Niemcy zabraniają nam wchodzić w energetykę atomową. W zamian na forum międzynarodowym każą tych "konwencjonalnych" obciążać wyższymi kwotami CO2 ;D.

A propos tych Niemców. Namieszali z tą wojną.

A teraz Polska ma spłacać jakieś dziesiątki mld (sic) zł odszkodowań. Gro tych pieniędzy wypłynie z Polski do kieszeni byłych NKW`dzistów, którzy wykańczali resztki elit Polskich (AK).

Komu podoba ci się taki stan rzeczy?

Jesteś Żydem czy też masz jakieś obiektywne dowody?

Jedyne dowody to opowieści które słyszałem wiele lat temu od ludzi którzy już nie żyją - co wcale nie oznacza że nie mówili prawdy. Żydzi przed wojną byli tymi którzy bardzo dbali o edukację swoich dzieci i ich przyszły status materialny, byli bardzo oszczędni i pracowici - co nie podobało się wielu Polakom którzy woleli prowadzić rozrzutne życie, więc i szybko tracili swoje dochody - których i tak nie mieli zbyt wiele bo do specjalnie pracowitych nie zazwyczaj należeli. Zwykła ludzka zawiść, obecna i dzisiaj.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Jawi się z tego taki oto obraz Polaka:

Leń, brudas, nie myślący przyszłościowo, zawistny, złodziej i przestępca,...

Aż dziw bierze dlaczego przez stulecia Żydzi i inne nacje prześladowane w Europie to w Polsce znalazły azyl...

Dziwne, prawda?

Jakby też inna opinia o Polakach jest wypracowywana w Europie; pracowici, przedsiębiorczy, z pomysłami...

A te wzorcowe nacje? Ano otaczają jakichś Palestyńczyków murem, ich mocodawcy Amerykańcy robią zadymy na Świecie i wikłają w to a jak, że; Polaczków...

O co w tym chodzi?

Rozmawiamy o czasach obecnych, czy przed/po-wojennych? To dwie różne rzeczy, chociaż niektóre cechy w mentalności wielu Polaków przetrwały do dzisiaj.

Pan Gross jest jak najbardziej postacią współczesną. Wojnę zna tak jak ja ;)

Co nie oznacza że nie korzystał z wiarygodnych źródeł.

Pan Gross jest jak najbardziej postacią współczesną. Wojnę zna tak jak ja ;)

I jakie cechy przetrwały w tym panu?

Jesteś historykiem? robiłeś jakieś badania historyczne? masz jakieś publikacje?

Czytam dużo dzieł historycznych. Pan Gross chyba trochę mniej.

Jego źródła historyczne to np. obśmiana fotografia przedstawiająca rzekomo grabiących ciała zabitych Żydów...

Mnóstwo tam faktów...

Żydzi to był zawsze niewygodny temat, także dla polskiej inteligencji. Czy uważasz że źródła historyczne na które się powołujesz - traktowały ten temat rzetelnie - czy raczej wybiórczo?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.