Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  100 członków

Exposure Klub
IGNORED

Klub miłośników marki Exposure

Rekomendowane odpowiedzi

Dla wszystkich fanów exposure, na tegorocznym audioshow jest szansa posłuchania referencyjnej elektroniki na głośnikach focala w hotelu sobieski.

Nie słuchałem jeszcze to sie nie wypowiem, ale polecam zajrzeć to brystolu do sali hifi-klubu z rocportami na elektronice maka. Absolutnie dźwięk najwyżej próby, wypełnienie, kultura, analgowość, bajeczna przestrzeń i głębia, precyzja jak dla mnie numer 1 całej wystawy bez względu na cenę. Takiego poziomu dystrybutorzy mcintosha jak dotąd jeszcze nigdy nie zaprezentowali.

Maca mialem możliwosc sluchac kilka lat temu w salonie audio... Jak na razie tak dobrego sprzętu nie słyszałem. Wszedłem do pokoju i odruchowo szukałem gościa z saksofonem:) Niesamowite wrażenia.

Maki z Rockportami grały bardzo dobrze, Focal z Exposure'm niestety nie, ale to wina nieudanego i nieprofesjonalnego przygotowania prezentacji, nie słabość marek...

Miałem Exposure'a XX Super i 2010 to badziew w porównaniu z nim (3010 nie miałem) więc nie wiem czy trop nowsze = lepsze;-)

pozdr!

Wczoraj miałem możliwość posłuchac wzmaka Vincent 237 - nowy model na rynku. Porównywałem go do Exposure 3010...Pan z Q21 mnie i mojemu tacie podsunął "Vitka" jako alternatywe na Expo... Szczerze mówiąc Vitek zagrał niesamowicie. Piekna barwa, kolory w brzmieniu, potęga na dole, delikatnie ale szczegółowo - Pólka wyzej od 3010 zdecydowanie a w mniejszych pieniadzach. Expo wypadł sucho, szaro i ponuro

Napisz proszę z czym tego Vitka i Expo słuchałeś - jakie, kolumny, zródło, kable itd. Wydaje mi się, że często zapominamy, że gra system a nie jeden klocek.

Napisz proszę z czym tego Vitka i Expo słuchałeś - jakie, kolumny, zródło, kable itd. Wydaje mi się, że często zapominamy, że gra system a nie jeden klocek.

Zgadzam sie w zupełności z tym stwierdzeniem,w moim systemie wszystkie zmiany które dokonywałem wprowadzały czasem ogromne różnice miałem

kilka odtwarzaczy cd pożyczonych od kolegów i zdecydowanie miały najwiekszy wpływ na brzmienie całego systemu.Jak dla mnie wzmacniacz Exposure

to typowy drut ze wzmocnieniem,myslę że ten sposób prezentacji ma więcej dobrych niż złych stron.

Edytowane przez JARO 66

Kabli głosnikowych nie pamiętam, takie niebieskie jak by silikonowe:P

CD i wzmak Vincenta i Expo 3010 tez w komplecie.

Kolumny Audio Academy - jak dla mnie jedna z najwiekszych porazek jakie słyszałem. Ostre, pozbawione wigoru, ciemne i nudne brzmienie. Czytając opinie w necie na ich temat zastanawiam sie ile musiało pójść sosu pod stołem ze je tak reklamują:P

Jak mówie - dla mnie Vitek zmiażdzył dzwiekowo, przepielismy tylko komplety wzmak i CD. Reszta została ta sama.

Wpadłem odsłuchać 3010 wzmaka bo chciałem porownac ze swoim 2010 bo przymierzam się do zmiany. Róznica kolosalna między nimi na korzysc 3010 - szczgolnie kontrola niskich i wybrzmiewanie na górze ( kultura gry ). Natomiast Vitek dodał do tego wszystkiego kolory, barwe i jeszcze lepsza kontrole na dole. Nasycenie srednich było niesamowite, dzwiek podany delikatnie ale baaardzo szczegółowo. Expo przy tym zagrało po prostu chłodno jak dla mnie.

Edytowane przez szczypior88

Kolumny Audio Academy - jak dla mnie jedna z najwiekszych porazek jakie słyszałem. Ostre, pozbawione wigoru, ciemne i nudne brzmienie. Czytając opinie w necie na ich temat zastanawiam sie ile musiało pójść sosu pod stołem ze je tak reklamują:P

A którego modelu AA dokładnie słuchałeś, Phoebe czy Hyperionów?

No i trochę dziwna opinia - jak mogą być ciemne, pozbawione wigoru i jednocześnie ostre?

I jaki sens ma opinia o wzmacniaczach, skoro słuchałeś ich na takiej porażce?

Elementarna empatia: nie mów drugiemu, że urządzenie, które ma dopiero tydzień, jest kiepskie.

Nie zawsze brzmienie ostre oznacza wigor:) Srednica ciemna, chlodna, bas momentami buczacy ( mam labirynty wiec moze z przyzwyczajenia bass reflex brzmi jak kupa ) Ogólnie bez polotu. Takie mi podpieli do wzmaków wiec nie grymasiłem. Może dla opiepuna sprzetu były super extra... Mówie tylko o swojej opinii. Słuchałem modelu Phoebe III.

OK. Szczypior, szanuję twoją opinię, każdy słyszy inaczej. Ale co w takim razie znaczy dla ciebie "ostry" i jak udało ci się dojść do takich wniosków jak w cytacie niżej, skoro słuchałeś na tak kiepskich kolumnach. To po prostu trudno wytłumaczyć.

Natomiast Vitek dodał do tego wszystkiego kolory, barwe i jeszcze lepsza kontrole na dole. Nasycenie srednich było niesamowite, dzwiek podany delikatnie ale baaardzo szczegółowo.

I jeszcze jedno - Expo świeżo włączone nie grają. Rzadko gdzie w instrukcji masz info, że wzmacniacz potrzebuje czasu, by osiągnąć swoje możliwości i "ustawia się" po bodajże 48 godzinach. Jeśli przez pewien czas egzemplarz stoi na półce, to także włączony pół godziny wcześniej nie zagra. Nie wiem, jak zachowuje się vicek, choć na lampie, więc logika może być podobna.

Elementarna empatia: nie mów drugiemu, że urządzenie, które ma dopiero tydzień, jest kiepskie.

Natomiast Vitek dodał do tego wszystkiego kolory, barwe i jeszcze lepsza kontrole na dole. Nasycenie srednich było niesamowite, dzwiek podany delikatnie ale baaardzo szczegółowo. Expo przy tym zagrało po prostu chłodno jak dla mnie.

Zgadzam się z Tobą miałem Expo 3010 jak dla mnie to kiepski piecyk niczym poza mocą mnie nie zachwycił mało barwny chłodny ostrawy dźwięk a co gorsze do tego detalicznością też nie zachwycił . Po Baltlabie Epoca 2 Expo 3010 jak dla mnie to była klasa niżej jeśli chodzi o dźwięk . Edytowane przez sebolx

MIłem dziś możliwość posłuchania zestawu 3010 (wzmak +cd) i na pewno ostrości tam nie ma ,kolumny Minas Anor IIIR z morelem na górze połączone kablami Mita i grało to nadzwyczaj dobrze ,można by lepiej wypełnić instrumenty i barwy ale stwierdzenie, że gra chłodno jest nadużeciem

Mam na codzien 2010. Pojechalem do salonu specjalnie z myslą o próbie mozliwosci 3010. Wpielismy i szok - super gada. Basik fajny kontrolowany, porzadek na górze ale chłodno...cały czas chłodno, bez miłych dla ucha srednich... Choć uczciwie powiem ze fajnie sie słucalo gdyby nie te badziewne kolumny Audio Academy. Pan z salonu stwierdzil ze za podobną kase ma cos lepszego i wpiął nam Vitka. Nie dowierzając ( bo jako fan Expo byłem juz na anty z tym pomysłem ) , ale dałem sie skusić. Wpinka....

Pierwsze co to nasycenie i głębia której brakowalo mi w 3010. Kolory a w zasadzie całą ich paleta olśniły. WOkal Whitney Houston namacalny, cieplutki ale też z wykopem. Basior jeszcze nizszy niz w expo, wrecz mruczący i bardzo dobrze konktrolowany. Góra podobna, delikatniejsza nieco. Co sę rzucilo w uszy najmocniej to kolory w srednicy na korzysc Vitka. Wzmacniacz "weselszy", badziej przestrzenny na pewno. Moim zdaniem powalil na kolana. Zerknąłem w parametry tego piecyka i ma zdecydowanie wyższa moc od Exposure i może stad ta kontrola i porzadek

Apropo doboru sprzętu...

Wiadomo ze mozna lepiej klocki zestawic ale dysponowałem takim a nie innm zestawem wiec nie grymasilem a z drugiej strony patrzac jaki sens ma test wzmaka ( samego wzmaka!) przy zmianie jego partnerów? Testowałem sam wzmaniacz na dobrą sprawę wiec mówienie ze w innym zestawieniu by zagrał lepiej to jest wiadome bo zawsze mozna wpiąc skrzynki za 25 a nie 5 tys zł i juz bedzie inaczej. Chodzi o porownanie samego wzmacniacza a tutaj zdecydowanie Vitek mnie zachwycił. Dalej nie mogę przebolec ze musialem kaleczyc ucho na tych AA bo dla mnie te kolumny to jakas totalna klapa. Vitek potrafił troche ozywienia w nie wprowadzic, barw. Przy wpince expo bardziej skupiałem sie na wychwyceniu technicznym roznic w brzmieniu miedzy 2010 a 3010 i analogicznie po wpieciu Vitka róznic miedzy nim a 3010.

Exposure słuchałem przeszlo 40 minut. Do tego biorąc pod uwagę to, że jest to sprzęt któego uzywaja do testów to raczej jest wygrzany więc ciezko mówić tutaj o tym że swiezo wpiety piec nie gra. Bardziej mozna by było tak powiedziec o Vitku który ma lampe na przedwzmacniaczu i owszem wymagał pogrania kilka minut zeby osiagnął swoje solidne optimum gry.

Zakończe te wywody. Wiadome jest ze kazdy szuka czegos dla siebie i tego co mu bardziej pasuje, lubi, podoba sie - GUST:) Wizualnie Exposure mnie zachwyca bo lubie minimalizm a Vincent jest nieco odpustowy dla mnie. Jezeli jednak patrzac na walory dzwiekowe to zdecydowanie przychylam sie na strone Vitka. To moja i opinia mojego taty z któym byłem na odsłuchach.

Zgadzam się z Tobą miałem Expo 3010 jak dla mnie to kiepski piecyk niczym poza mocą mnie nie zachwycił mało barwny chłodny ostrawy dźwięk a co gorsze do tego detalicznością też nie zachwycił . Po Baltlabie Epoca 2 Expo 3010 jak dla mnie to była klasa niżej jeśli chodzi o dźwięk .

Ostrawy?bardzo ciekawe mam u siebie i końcówkę Exposure 3010 i integrę 3010 i napewno

nie są ostre mimo że mam dość jasno grające kolumny z bardzo dokładnym i czasami jazgotliwym

Scan Speakiem 9700 jako wysokotonowy.

Edytowane przez JARO 66

Ostrawy?bardzo ciekawe mam u siebie i końcówkę Exposure 3010 i integrę 3010 i napewno

nie są ostre mimo że mam dość jasno grające kolumny z bardzo dokładnym i czasami jazgotliwym

Scan Speakiem 9700 jako wysokotonowy.

Tak jak wspomnialem wczesniej - ja uwazam ze kupe robiły te kolumny które naprawde były marne. Jak bym zabrał do siebie te piecyki dwa to tez by była inna sprawa. Kwestia doboru klocków ale jak mówie - nie grymasiłem:)

Tez mam Scana 9700 na wysokim u siebie i uwazam go za swietny głośnik.

MIłem dziś możliwość posłuchania zestawu 3010 (wzmak +cd) i na pewno ostrości tam nie ma ,kolumny Minas Anor IIIR z morelem na górze połączone kablami Mita i grało to nadzwyczaj dobrze ,można by lepiej wypełnić instrumenty i barwy ale stwierdzenie, że gra chłodno jest nadużeciem

Minasy chyba grają lekko ocieplonym dźwiękiem więc może tego chłodu i suchości Expo nie było tak czuć . Ok nie będę krytykował już tego Expo w tym klubie bo wiadomo każdy lubi coś innego dla mnie gra on tak jak napisałem wcześniej .

Szczypior88 pytałem wcześniej jak tam Twoje prace nad cd

w martwym punkcie... partsy zamówione, czekają w folii elektrolity Mundorfa na zasilanie, SCR MKP na wyjście też leżą i czekają na lepsze czasy jak sie obrobię z obowiązkami szkolnymi ( początek semestru na uczelni ). Trochę miałem dłubania w innych sprzętach. Nie ma kiedy się zebrać Jarku:D

Szczypior88 tak się składa ,że ja w tym samym salonie słuchałem tego vicka i trzeba przyznać ,że bas ma świetny ale barwowo to on przeciętnie wypada pomimo zastosowania lamp w pre ,w tym miejscu dużo lepiej wypadł Xindak PA-M ale nie zarzekam się ,że w innej konfiguracji nie zagra lepiej ja porównywałem go do Amplifona WT 40 II więc pod względem barw i nasycenia Vicek mu do pięt nie dorasta

Edytowane przez Rezyslaw

Szczypior88 tak się składa ,że ja w tym samym salonie słuchałem tego vicka i trzeba przyznać ,że bas ma świetny ale barwowo to on przeciętnie wypada pomimo zastosowania lamp w pre ,w tym miejscu dużo lepiej wypadł Xindak PA-M ale nie zarzekam się ,że w innej konfiguracji nie zagra lepiej ja porównywałem go do Amplifona WT 40 II więc pod względem barw i nasycenia Vicek mu do pięt nie dorasta

Nie mialem okazji słuchac tych klocków o których piszesz. Jak odnoszę się w swojej opinii do porównania Exposure 3010 bezposrednio z Vickiem. Słuchałęm tylko tego i tego. Proponowano mi cos jeszcze ale ze wzgledu na czas nie mogłem dłuzej słuchać:) Kto wie czy czasem bym nie słuchał tego o czym piszesz. Pan w salonie mówił coś o Xindaku chyba tylko ze ostrzegł ze moze być juz za cieplo jak dla mnie i troszkę ubędzie wigoru na rzecz nasycenia. Vitek wydawał mi sie kompromisem i zagrał dla mnie swietnie. Moze kiedys bede mial okazje posluchac tych sprzetów o ktorych pisałes.

Jaro...pasja pasją ale o bożym swiecie nie mozna zapominać:D

Jeżeli jest ktoś zainteresowany to mój piecyk na sprzedaż - Exposure 2010S z pilotem. Stan bardzo dobry, dwie małe ryski na pokrywie górnej. Technicznie idealny, zasilany z porządnego kondycjonera, nie katowany.

witam, od około roku moje Exposure 2010S gra w różnych konfiguracjach z kolumnami Epos Epic 5. Czas zatem na podsumowanie i rekomendacje. Na początku grałem na samej integrze 2010S. Po dokupieniu końcówki mocy 2010S poprawie uległy wszystkie aspekty brzmienia: atak,przestrzeń,stereofonia,selektywność. Zauważyłem, że mój system jest bardzo wrażliwy na wybór kabli głośnikowych: Qed Silver Anniversary XT grały rozdzielczo, z dobrą stereofonią, ale zdecydowanie zbyt twardo i metalicznie. Potem wypożyczyłem dla porównania Albedo Air I, Chord Epic Twin i Furutech U2T. Albedo grał naprawdę ładnie: dosyć miękko, z bogactwem wybrzmień i klimacików, z bardzo dobrą stereofonią i rozdzielczością. Wadą był jednak nalot (plankton) cały czas obecny na wyższej średnicy, który po chwili słuchania trochę męczył. Chord Epic Twin zagrały zdecydowanie zbyt twardo i sztucznie wyolbrzymionym dźwiękiem, co bardzo mi się nie podobało. Furutech U2T zagrały mało dynamicznie, ze słabą rozdzielczością i selektywnością. Dopiero kable Chord Odyssey 2 zagrały tak jak lubię:miękko, rozdzielczo, melodyjnie, z bardzo dobrą stereofonią. Bardzo udana konstrukcja, która doskonale oddaje charakter klocków Exposure: ich lekkość, zwiewność, energiczność, przestrzenność i bardzo dobrą stereofonię. Jeśli chodzi o kolumny Epos Epic 5 to nie porównywałem ich z żadnymi innymi, ale uważam, że w cenie do 4 tys. złotych są rewelacyjne i doskonale podkreślają wymienione przeze mnie przed chwilą cechy klocków Exposure. Interkonekty jakich używam to Wireworld Equinox 6 i 7. Modyfikacje jakie wprowadziłem: to wymiana bezpiecznika w CD na Padis 1A (dźwięk zyskał na barwie i głębi). W odtwarzaczu CD wymieniłem kondensatory filtrujące w torze audio na Mundorf m-cap Supreme 6,8uF i gniazdo zasilające w CD na Furutecha. Polecam i pozdrawiam

Edytowane przez lamerblamer

Dla zainteresowanych kupnem fajnego sprzętu oświadczam, że chcę sprzedać mój zestaw Exposure 2010 wzmacniacz razem z odtwarzaczem CD. Informacji udzielę telefonicznie lub drogą e-mail:)

Dzień dobry. Pozdrawiam wszystkich mam nadzieję szczęśliwych posiadaczy Exposure.

Proszę, o przyjęcie do klubu miłośników tej firmy

U mnie od kilku lat dzielnie napędza Eposy wzmacniacz 2010 i naprawdę jestem zadowolony z dźwięku tego wzmacniacza.

Niestety już od jakiegoś czasu zaczął się problem z selektorem źródeł, czasem nie łączy któryś kanał i trzeba trochę cierpliwości żeby trafić na dobry styk. Czy któryś z kolegów maił lub ma podobny problem i wie jaki to selektor,a gdyby może wiedział gdzie nabyć, to pełnia szczęścia gotowa. Jeśli nie, to pozostaje mi rozkręcenie wzmaka i może coś da się ustalić.

Dzień dobry. Pozdrawiam wszystkich mam nadzieję szczęśliwych posiadaczy Exposure.

Proszę, o przyjęcie do klubu miłośników tej firmy

U mnie od kilku lat dzielnie napędza Eposy wzmacniacz 2010 i naprawdę jestem zadowolony z dźwięku tego wzmacniacza.

Niestety już od jakiegoś czasu zaczął się problem z selektorem źródeł, czasem nie łączy któryś kanał i trzeba trochę cierpliwości żeby trafić na dobry styk. Czy któryś z kolegów maił lub ma podobny problem i wie jaki to selektor,a gdyby może wiedział gdzie nabyć, to pełnia szczęścia gotowa. Jeśli nie, to pozostaje mi rozkręcenie wzmaka i może coś da się ustalić.

To jest Exposure jedyna słaba strona,u mnie jest to samo.

Edytowane przez JARO 66
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.