Skocz do zawartości
IGNORED

który najlepszy na średniotonowy

Bogdan

Rekomendowane odpowiedzi

Mam w swojej kolekcji kilka róznych par głosników , które chciałbym wykorzystać na średniotonowy w kolumnie 3 drożnej, z 30 cm basowcem i jakaś wypasioną kopułką lub nawet wstęgą. który z poniższch jest najlepszy:

te mam:

1. Heco 13 cm od Xenon

2. Vifa D75 - kopułka,

3. Seas 10F-M,

Heco z ostatniego obrazka mam i mam jeszcze

Vifa_M13SG-09-08 - choć tutaj średnica nie rzuca od dziwo na kolana - głośnik bardzo wyrównany,

mam tez na nich Dali Grand Vocal - fajna centralka.

acha mam jeszcze Visatona FRS 8

ale który najlepszy ?

a może jakiś inny z fenomenalną średnicą

te mogę kupić:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-1532-075533300 1300012399_thumb.jpg

post-1532-085633300 1300012409_thumb.jpg

post-1532-028920800 1300012419_thumb.jpg

post-1532-046232800 1300012437_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

za rozsądne pieniądze wstawiłbym na średnicy kopułkę tekstylną 7,5cm i wtedy mniej obciążasz wysokotonowy np. od 4kHz a stożek wstawiasz tak ok.0.9kHz w dół. Co prawda robią się 4-drożne ale jak szaleć to szaleć. Propozycja kopułki:

Ukryta Zawartość

Co Ty na to?

post-23533-056524800 1300017064_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kopułka średniotonowa z 12" wooferem - ryzykowny pomysł. Żeby takim dużym sprzętem sięgnąć wysoko, musiałby być w typie Fostexa a więc w stronę szerokopasmowca, z jako-tako kontrolowanymi modami własnymi w pasmie przetwarzanym. Bo wynalazki w typie sandwich'a z Rohacell'em w środku to tylko w B&W serii 800 - 15" sięgający 400Hz, dla DIY nikt takich nie robi. Do bardziej konwencjonalnych 30cm, i podziałów < 200Hz to raczej 15cm średniak albo większy.

BTW - ostatnio z dobrej strony pokazała się nowocześniejsza od Vify D75 kopułka 3" Tang Band 75-1558SE.

ja już mam podobną kopułkę Vify D75 , tylko boję sie ,że nie zestroję prawidłowo 4 droznej kolumny, juz z trójdrozna będzie zabawa - pamiętam, bo juz kliedyś robiłem :-)

ja już mam podobną kopułkę Vify D75 , tylko boję sie ,że nie zestroję prawidłowo 4 droznej kolumny, juz z trójdrozna będzie zabawa - pamiętam, bo juz kliedyś robiłem :-)

No właśnie, wskazany Scan Speak to tak naprawdę przebrandowana Vifa, którą posiadasz.

Mnie kiedyś chodził po głowie projekt trójdrożny z Vifą D75, wówczas planowałem ją połączyć na górze z XT25TG, bądź nawet z małym Revelatorem 9700, a na dole w grę wchodziła osiemnasta Vify z serii Premium Line. I chyba w takiej konfiguracji wykorzystasz najlepiej zalety tej wyjątkowej "kopuły".

ja właśnie po dłuższym namyśle chyba zrezygnuje z użycia kopułki średniotonowej, bo gdybym miał ją od ATC to inna historia ,ale ta Vifa z dołu raczej nie pociagnie. Na woofer planuję Daytona DC300-8 , ale nie chcę zeby gral wyżej niż 350-500 Hz , potem jakiś klasyczny głosnik z dobrą średnią - czy ten Heco którego mam jest wystarczający ? jest lepszy od Tonsila GDN 13/40/2 ? i na wysokie może scan speaka - w Dali Grand bardzo mi się SS podoba ,. albo wstęga od ok. 5 kHz , co myślicie ?

coraz częściej myslę o sprzedaniu Dali Grand i zastąpieniu ich jakimiś DIY , bo Grandy mnie przytlłczają ! To jest monstrum nie kolumna, dźwięk jest cudowny tylko na dłuższą metę w moim pokoju nie da się wytrzymać... jest za mały na takie kolumny.

do zn21

chętnie bym schemat obejrzał

ja właśnie po dłuższym namyśle chyba zrezygnuje z użycia kopułki średniotonowej, bo gdybym miał ją od ATC to inna historia ,ale ta Vifa z dołu raczej nie pociagnie. Na woofer planuję Daytona DC300-8 , ale nie chcę zeby gral wyżej niż 350-500 Hz , potem jakiś klasyczny głosnik z dobrą średnią - czy ten Heco którego mam jest wystarczający ? jest lepszy od Tonsila GDN 13/40/2 ? i na wysokie może scan speaka - w Dali Grand bardzo mi się SS podoba ,. albo wstęga od ok. 5 kHz , co myślicie ?

Nie znam tego Daytona DC300-8, więc się nie wypowiem, ale Vifa to faktycznie nie ATC, jednak z jednej strony żałujesz, że to nie brytyjczyk za blisko 3.000 zł pra (ATC), a zdrugiej strony ewentualnych kandydatów odnosisz do Tonsila (sorry ale takie porównania to istny mezalians). Jeśli chcesz stworzyć od podstaw 3-way to musisz zdecydować jaki masz budżet. Potem jeśli jesteś zdecydowany na użycie któregoś z posiadanych głośników stożkowych to osobiście stawiałbym na Seasa i do niego dobrał partnerów.

p.s. oczywiście pisząc o Vifie D75 z natury rzeczy musimy myśleć o łączeniu go z niskośredniotonowym klasy np. Vifa 18PL. Rzeczą oczywistą jest, iż nie możesz go odpalić od częstotliwości na poziomie 350, czy nawet 500 Hz, z mojego doświadczenia minimum to 800 Hz, a nawet 1kHz.

Zgadzam się z predmówcą Vifa będzie najlepsza w dobrym towarzystwie-jak pisałem wcześniej.

zastanawiam się czy np. tonsil GDN 13/40/2 nie ma na tyle dobrej średnicy, że spokojnie da radę, ale od razu przyznam , ze zależ mi na bardzo dobrej jakości każdego z zakresów. Bas chcialbym mieć mocny szybki konturowy, zeby sie nie ciagnął i nie burczał jak subwoofer, ale nie cierpię ukladów wielodrożnych z małymi popierdółkami , niech będzie jeden głośnik , ale taki który zagra ze swobodą i rozmachem , a nie 18 cm udające ,ze maja 38 cm.

Idąc dalej tym tropem, lepszy miom zdaniem dobry stożek grający swobodnie od 150 Hz do 3-5 kHz niż slaba kopułka. Miałem kiedyś dwudrożne kolumny DIY z Vifą 17 cm - boże jakie ona miala średnie .... Vifa 13 grała gorszą średnicą, a jako wzorzec wysokich dlam mnie narazie jest tweeter Dali Grand, trochę bym go sciszył, ale jest rewelacyjny, choć cos mi mówi ,ze wstęga może byc lepsza.

no i teraz te wymysły "włożyć " w jedna kolumnę :-)

zastanawiam się czy np. tonsil GDN 13/40/2 nie ma na tyle dobrej średnicy, że spokojnie da radę, ale od razu przyznam , ze zależ mi na bardzo dobrej jakości każdego z zakresów. Bas chcialbym mieć mocny szybki konturowy, zeby sie nie ciagnął i nie burczał jak subwoofer, ale nie cierpię ukladów wielodrożnych z małymi popierdółkami , niech będzie jeden głośnik , ale taki który zagra ze swobodą i rozmachem , a nie 18 cm udające ,ze maja 38 cm.

Idąc dalej tym tropem, lepszy miom zdaniem dobry stożek grający swobodnie od 150 Hz do 3-5 kHz niż slaba kopułka. Miałem kiedyś dwudrożne kolumny DIY z Vifą 17 cm - boże jakie ona miala średnie .... Vifa 13 grała gorszą średnicą, a jako wzorzec wysokich dlam mnie narazie jest tweeter Dali Grand, trochę bym go sciszył, ale jest rewelacyjny, choć cos mi mówi ,ze wstęga może byc lepsza.

no i teraz te wymysły "włożyć " w jedna kolumnę :-)

Jeśli tak to może konstrukcja bezkompromioswa?

Wtedy bym zaszalał tak:

na średnicę 18W/8531G00;

na górę D2905/9900;

a na dole też jakiś Scan Speak np. 26W/8861T00

I to na pewno nie będą żadne "popierdółki", będziesz miał wszystko czego Ci trzeba, a średnica z 18W/8531G00 w aplikacji czysto średniotonowej, bez obciążenia niksimi składowymi powali Cię na łopatki.

może kiedyś .... na razie kończę budowę chałupy i nie stac mnie nan taki wypas, ale kiedyś nam zamiar pójść na całość, narazie wóófery po 170 PLN/szt. na średnicę coś co mam lub inne,ale w rozsądnej cenie i jako tweeter na początek Morel MDT29 , za którym, zresztą nie przepadam ale go mam, acha mam jeszcze kolumny Grundoga w obudowie DIY ze słabyn wooferem , ale w zestawie jest też kopułka Grundiga 50 mm i tweeter Grundiga - to takie połaczenie jak w BOX650 - zwrotkę też mam, ale to z kolei gra bardzo ostro ,a przestrzeń też nie powala. do Grandów się nie umywa.

przepraszam za dużo literówek , ale chyba kiepsko spałem po wczorajszym....

ja wstawiłem D75 bo stożek z D2905/9900 to było nie to. Dzięki tej dużej kopułce klasyka zabrzmiała zdecydowanie lepiej a jak wiesz klasyka to przede wszystkim średnica. Ten głośnik dla mnie wygrywa z każdym stożkiem i wolę 4-drozne z dobrą średnica niż 3-drożne z taką sobie. Jak już go masz to wykorzystaj a porównanie do GDN13/40/2 to nie ta liga.

Gdyby udało sie zgarć zwrotkę, to można by zrobić z kopułka Vify a niżej Heco 13 cm z posypka, on ponoc też robiny przez tonsil , ale jestem sceptyczny wobec robienia w domu kolumny 4 drożnej, brak mi wiedzy....

a zaczynając z innej beczki - jakis szerokopasmowy + wstęga i do tego Dayton DC300-8 ? Macie jakieś typy?I podział od ok. 350 Hz do dajmy ok. 7000 Hz i zwrotka dla basowca i sredniego 6dB / oktawę a dla wstęgi 12 dB/ oktawę

czy znacie te głośniki ?

Cube Audio F155 i do tego wstęga

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

cholera to stx !!!

ale dać Tang Bang lub Monacora i do tego wstęga Monacora od 8 kHz

Ukryta Zawartość

post-1532-026845100 1300053299_thumb.jpg

post-1532-014904100 1300053448_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ja gram na średniotonowym FOCAL 5K413S ale z przewiniętą cewką ( kupiłem spalone a oryginalna cewka aluminium ) wg mojego pomysłu tzn. cewka miedziana jednowarstwowa 12mm i 9 omów. Moim zdanie jest to rewelacja bardzo lekka membrana ( Mms około 8g )i ma efektywność tak dobraną że nie trzeba stosować rezystorów szeregowych które bardzo psują tłumienie głośnika przez wzmacniacz i cewka jest na tyle długa że membrana może się trochę ruszać bez zniekształceń ( podział mam na 250Hz ) no i kevlar na membranę średniotonowca nadaje się chyba najlepiej. Dlatego proponuję w wersji droższej DAVIS 13 KLV 5 MA lub taniej MONACOR SPH 135-KEP

Widzę że masz sporo pomysłów, ale brak Ci zdecydowania, znam to z autopsji... i z reguły konczy się po długich poszukiwaniach na topowych głośnikach:)

Jeśli myślisz na 3-way z szerokopasmowym, to może jako bazę Visaton B200

ja jestem niepoprawnym marzycielem, który nadal wierzy,ze przez odpowioedni dobór nawet stosunkowo tanich głosników i nietuzinkowe ich zesatwienie mozna uzyskać wyjatkowy dźwięk. podstawą plastyczności i wierności ma być połączenie szybkiego basu z 30-tki w obudowie zamkniętej, z sugestywną średnicą szerokopasmowca i wysokimi wstęgi, to chyba jest ten pomysł. klasyczne zestawienie z bardzo dobrych głośników mam w Dali Grand, ale zbudować coś wlasnego co zagra delikatniej, wierniej bez bombardowania słuchacza ścianą dźwięku, tylko subletnie, delikatnie ale jak trzeba mocno i dynamicznie - mam bardzo konkterne wyobrażenie tego dźwięku i Grandy niestety tak nie grają :-(

To ja proponuję tak: niski 30cm obudowa zamknięta, dwa szerokopasmowe MONACOR SPH-30X/8 w ukłdzie d'Appolito z pierścieniowym VIFA DX25TG. Wysokość kolumny około 120cm wąski przód a niskotonowy z boku . Podział 300Hz i 8kHz. Ja tak się rozpędziłem ale już sobie wyobrażam ten dźwięk, szybkość, przestrzeń i naturalność jak z szerokopasmowca ale z basem i subtelna górą.

Najlepszy efekt uzyskasz przekazujac dol aktywnemu 15" subowi pracujecemu w ukladzie z korekcja ruchu membrany jak modele Velodyne czy RA. reszta ukladu rowniez aktywna ale juz nie potrzebujesz 30cm wooferow, wystarcza Ci 8calowe albo nawet po dwa 6.5 calowe jak Dynaudio 17-75-12 ohm albo 18sound 6nd430-16. Pasujacy sredniotonowy to np Audax HM130co albo ktorys z Focal'i albo 5" Audio Technology itp itd. Poczytaj testy na Zaph Audio. Sa bardzo pomocne w selekcji glosnikow. Jako tweetery doskonale spisuja sie dwa neo3pdr laczone szeregowo albo Morel et338. O jakosci dzwieku decyduje pomieszczenie a system aktywny jako przetwornik jest nie do pobicia.

pozdrawiam,

a może znacie ten głośniczek MONACOR SPH-30X/8 -cena ok. 100 PLN/szt.

ale czy kevlar zagra ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moja kolumna będzie miała ok. 34 cm szrokości i ok. 65 cm wysokości a pojemność 65 l:

poniżej wykres Daytona DC300-8 w obudowie zamknietej:

65 litrów - QTC = 0,75

Group Delay 30Hz = 6,05 ms

Co sądzicie o tych wynikach, jest spory spadek poniżej 50 Hz i przy 30 Hz to 7,7 dB.

Jak rozmieścić głośniki na przedniej ściance zakładając ,że basowiec ma 306,5 mm ,średniotonowy będzie miał

ok. 130 mm a supertweeter ok. 110 mm.

Jakie filtry stosować - 6/6/12/12 dB czy 12/12/12/12 db a może tweeter ( najprawdopodobniej wstęga ) z 18 dB

stromością

Czy znacie jakiś bardzo dobry ( i możliwie tani głośnik szerokopasmowy ) , który dobrze zagra w wewnętrznej obudowie zamkniętej ? I jak uzyskać taką przestrzeń jak w Dali Grand - ona jest fenomenalna , jak oni uzyskali taki efekt, czy to tylko jakość tweetera , czy zwrotka jest jakaś wyjątkowa?

Czy rozmieszczenie wzorować wprost na ATC ? Proporcje będą podobne, więc się da, czy np. głośniki ustawić w osi pionowej na środku ścianki przedniej ?

Dayton Audio DC380-8 15"

ten basowiec też fajny , ale dla mnie chyba już troszkę za duży.

Ukryta Zawartość

post-1532-013531900 1300369013_thumb.jpg

post-1532-030840200 1300370774_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

czy te Fostexy są dobre ? Cena jest akceptowalna, do tego wstega Visatona i Dayton 12 lub 15 cali w obudowie zamkniętej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

czy te Fostexy są dobre ? Cena jest akceptowalna, do tego wstega Visatona i Dayton 12 lub 15 cali w obudowie zamkniętej.

Tu masz gotową zwrotkę tego Fostex'a ze wstęgą. Mozna zrobic taki monitor jako nadstawkę dla obudowy basowej, aby zachować odpowiednie proporcje obudowy (tak by zwrotnica sie nie rozjechala.

• 5 tygodni później...

mam obecnie konstrukcję opartą o średniotonowy ATC SM75-150 8omów+ niskotonowy ATC 12 cali+ scan speak rewelator pierścieniowy, jak dotąd nie słyszałem lepszej konstrukcji. A co do ATC to w Polsce nie dostaniesz pojedynczych driwerów.Średnica z tej kopułki jest niedościgniona. I jeśli ktoś nie słuchał to proszę nie pisać. Musi być jednak łączony z dobrym wysokotonowcem bo np. w ATC SCM35 jest b. dobrze ale tam siedzi słaba kopułka i można znacznie lepiej. Sama kopułka nie gra.

ja mam kolumnę zrobioną na głośnikach: Scan Speak D2905-9900 + vifa D75MX + Audax 13cm i Audax 22cm oba arżelowe i tak sobie pomyślałem czy nie zamienić Vify na ATC i kopulkę wtedy pociągnąć od 500Hz. Jaki zakres pokrywa Ci SM75-150? Kiedyś Akkus miał ją w ofercie ale znikła. Nigdy jej nie słyszałem i ciekaw jestem czy gra zdodnie z moimi oczekiwaniami.

Kopułka ATC to przetwornik bez wątpienia kultowy, jednak swoje wady ma, powyżej 4kHz jest mocno nieciekawie - najpierw głęboki dołek, potem coś na kształt break-up przy 4.5kHz. Waterfall wręcz fatalny. Z kolei Vifa D75 zawsze była krytykowana za kiepskie własności na dole pasma.

Może Tang Band 75-1558SE byłby w stanie w miarę sensownie połączyć zalety dwóch w.w. głośników. U Zapha i Marka K sprawował się nieźle.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.