Skocz do zawartości
IGNORED

Jak podłączyć Kino Domowe zeby dzwiek był z TV

dabek123

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam dziś mały problem tak jak w temacie.

Mianowicie nie wiem jak podłączyć TV z DVD i DVD z wzmacniaczem kina domowego. W TV mam tylko wejscie "eurozłącze" ; "cincze" i "jacka" a w DVD i wzmacnaiczu dam foty:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

12032011572.jpg

jak to podłączyć?! prosze o wersje dla "słabszych" xD jakimi kablami co i jak... HELP ! :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zdjęcia nie pokazują wszystkiego a Twój opis jest zbyt lakoniczny i skrótowy. Napisz dokładnie jakie są wejścia i wyjścia w TV, DVD i wzmacniaczu/amplitunerze kina domowego. Spróbujemy coś pokombinować. Ważne abyś napisał WSZYSTKO z zaznaczeniem (tam gdzie to się odnosi) czy to jest optyczne czy koaksjalne.

Eh... a zebym ja to wiedział jakie to jest...

W TV napisalem mam 1x eurozłącze 1x jack i cincze!

w wzmacniaczu bardzo dokładnie widac na zdjeciu jakie mam wejscia nic innego tam nie ma...

no a w DVD to co na zdjeciu ewentualnie moge dodac dokładniejsze zdjęcie zeby bylo dokładnie widac co tam jest.

dodam ze ten wzmacniacz razem z DVD to komplet ELTRON'a 5.1

i problem jest w tym ze nie wiem co do czego i jakimi kablami połączyć, jakie kable musze kupic zeby to śmigało...

koleś w sklepie z kablami doradzil mi TV do DVD eurozłącze a DVD do wzmacniacza cincze.. probowalem tak jak doradzil i neistety nie działa... mówił ze eurozłacze jest in i out i ze bedzie smigac lecz neistety cos nie tak...

i dodaje jeszcze dokładniejsze foto DVD

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Żeby dźwięk był z TV potrzebne są:

odtwarzacz DVD ---> kabel SCART (inaczej zwany eurozłączem) ---> TV

Chyba, że źle zadałeś pytanie i chodzi ci o uzyskaniu dźwięku z TV przez wzmacniacz kinowy. W takim wypadku, nie posiadając wyjścia audio w TV, musisz samodzielnie zrobić sobie odpowiedni kabel, bo zdaje się, że nie ma takich fabrycznych - trzeba ze SCARTA (eurozłącza) wydzielić żyły audio z masą i dolutować do nich wtyki. Wtedy w DVD i TV masz SCARTy, a oprócz tego z TV idzie audio CINCHami do wzmacniacza. Ładnych parę lat temu potrzebowałem mniej więcej takiego kabla i musiałem go sam wykonać, bo producenci takich opcji nie przewidują.

Ukryta Zawartość

Oprócz tego, powinieneś mieć też DVD podłączone do wzmacniacza...

Ukryta Zawartość

Chodzi mi o to ze jak sobie oglądam jakis kanał np POlSAT zeby dzwiek byl przez kino domowe. No i ten Twoj opis niestety wiele mi nie pomogł prosiłem o opis dla słabszych ;/ czyli dokladnie jaki kabel do ktorego wejscia etc.

Ewentualnie, możesz skorzystać z kabla SCART (euro) ---> 6 RCA (cinch) [takie łatwo znaleźć i nie są drogie], podłączasz tylko 3 wtyki RCA - jeden wideo w DVD, dwa audio we wzmacniaczu. Pozostałe będą nieużywane, tylko pamiętaj, że NIE możesz kupić kabla SCART ---> 3 RCA, bo to są kable kierunkowe [z przełącznikiem] a ty będziesz miał obraz IN, a dźwięk OUT. Musisz się też liczyć z trochę gorszym obrazem niż w wariancie wyżej, bo sygnał będzie kompozytowy a nie RGB.

Chyba, że ci chodzi o jeszcze coś innego... Masz dźwięk z odtwarzacza przez wzmacniacz? A jeśli tak to jaki? Stereo czy wielokanałowy? Masz do tego wzmacniacza jakieś kolumny?

i te dwa audio w wzmacniaczu podłaczam do front out czy real out ? bo jeszcze musze cinczami podlaczyc wzmacniacz do DVD bo reszte 5 głosnikow podłaczam do DVD

Wrzuć zdjęcia PEŁNEJ ścianki tylnej wzmacniacza i odtwarzacza, bo tam w ogóle są jakieś dziwne rzeczy... wejścia we wzmacniaczu są na minijacki? po diabła wyjścia? po co ten przełącznik AC3/CD?

Można jeszcze spróbować inaczej:

Sygnał video:

DVD ---> SCART ---> TV

Sygnał audio z DVD:

DVD ---> kabel optyczny Toslink ---> wejście optyczne amplitunera

lub alternatywnie:

DVD ---> kabel koaksjalny SPDIF ---> wejście SPDIF amplitunera

Sygnał audio z TV:

wyjście sluchawkowe TV ---> kabel (zazwyczaj z podwójnym cienkim banankiem) ---> jakieś dowolne wejście audio amplitunera (TV, AUX, VCR, CD, TAPE, VIDEO itd itp)

Warunek: TV musi mieć wyjście sluchawkowe. Jeśli nie ma - posłuchaj rady Sattika.

a ten wzmacniacz ma w ogóle jakieś wejście optyczne/cyfrowe dla dvd? czy to jakiś wynalazek pod komputer

jeżeli tak to:

tv do wzmacniacza kablem 2x RCA - tzw czincze (jeżeli to jest wyjście audio z tego tv)

tv z dvd kablem euro zepnij

a jeżeli ten wzmacniacz ma wejście cyfrowe dla dvd do optykiem dodatkowo, jeżeli nie ma to kabelkami 3szt- jack(do wzmacniacza)-2x rca (do dvd po analogu)

123... test

Dabek123 daj zdjęcie CAŁEJ tylnej ścianki wzmacniacza/amplitunera oraz wszystkich wejść/wyjść TV. Bez tego bawimy się w Sherlocków Holmesów i cały czas przebywamy w przestrzeni domniemywań tudzież domysłów.

W TV pewnie ma SCARTA, jacka słuchawkowego i 3 RCA (1 wejście wideo kompozytowe i 2 wejścia audio).

Nie pomyślałem o wykorzystaniu gniazda słuchawkowego jako wyjścia audio, jednak jakość pewnie byłaby mocno kiepska ze wzgl. na duże szumy i zniekształcenia w torze słuchawkowym telewizorów.

Czy w tym "wzmacniaczu" w ogóle są dostępne jakieś wejścia RCA/CINCH??? Bo zaczynam w to wątpić... Może nie przewidziano podłączania innych urządzeń. Jeśli nie ma, to NIC się nie da zrobić. Skąd wytrzasnąłeś tego Eltrona???

Miałem okazję spotkać się z sytuacją gdy wyjście słuchawkowe TV było wykorzystane jako wyjście audio na amplituner, a to mianowicie z braku innej opcji. I wcale nie było tak źle jak piszesz. Przyznam szczerze, że sam byłem zaskoczony dobrą jakością dźwięku z takiego podłączenia. Albowiem na samym początku podszedłem niejako nastroszony. Okazało się, że niesłusznie. Przy braku innych (lepszych) możliwości można to bez większych obiekcji polecić.

Byłoby to najprostsze rozwiązanie, bo wystarczyłby jeden tani kabelek JACK-2RCA (oczywiście jeśli w tym "wzmacniaczu" sa wejścia rca).

Co do jakości gniazda słuchawkowego, to pamiętam, że w moim dawnym kineskopowym Philipsie słuchając przez słuchawki filmu z dvd, miałem przesłuchy z tunera tv i cały czas coś świergotało. Ale stopień zniekształceń pewnie zależy od konkretnego modelu.

Tak, wydaje się to zależeć od konkretnego modelu. W opisanym przeze mnie przypadku nic z takich rzeczy nie występowało, a dźwięk był zaskakująco dobry.

Panowie w tym wzmacniaczu sa wejscia tylko takie jak na zdjeciu nic wiecej tam nie ma ! TYLKO TO CO NA ZDJECIU NA SAMEJ GORZE! ;/ sa 2 razy wejscia na cincze ale to na glosniki wiec zostaja mi 3 wejcsia jeck ;/ jest cos takiego jak z jednej strony 1xjack a z drugiej 3x jack taki rozdzielacz ?

EUREKA!

Panowie doszedłem jedna rzecz.

Te 3x jeck z tylu wzmacniacza sa po to zeby połączyc wzmacniacz z DVD 3 kablami 1xjack/cincze i teraz zostaje pytanie jak polaczyc DVD z TV zeby dzwiek byl z TV?

To co jest na zdjęciu wygląda na analogowe wejście 5.1 rozwiązane w dość osobliwy sposób, mianowicie na trzech jackach stereo w miejsce zwyczajowych sześciu RCA. Jeżeli TV ma wyjście na słuchawki to chyba jedynym rozwiązaniem będzie wyjście z niego jackiem (lub mini jackiem - zależy co tam jest) stereo i wejście na wzmacniacz też jackiem (zdjęcie wydaje się wskazywać że tutaj jest mini jack) stereo na wejście FRONT IN (CD/MP3).

Panowie w tym wzmacniaczu sa wejscia tylko takie jak na zdjeciu nic wiecej tam nie ma ! TYLKO TO CO NA ZDJECIU NA SAMEJ GORZE! ;/ sa 2 razy wejscia na cincze ale to na glosniki wiec zostaja mi 3 wejcsia jeck ;/ jest cos takiego jak z jednej strony 1xjack a z drugiej 3x jack taki rozdzielacz ?

EUREKA!

Panowie doszedłem jedna rzecz.

Te 3x jeck z tylu wzmacniacza sa po to zeby połączyc wzmacniacz z DVD 3 kablami 1xjack/cincze i teraz zostaje pytanie jak polaczyc DVD z TV zeby dzwiek byl z TV?

To, że te 3 JACKi są do podłączenia 5.1 dvd to oczywiste, tylko nie wiemy (przynajmniej ja) co tak naprawdę chcesz osiągnąć, bo twoje pytanie dotyczyło dźwięku z TV, a nie z dvd, więc może się zwyczajnie nie rozumiemy. Odpowiedz na trzy podstawowe pytania:

1. ile masz kolumn? i czy są podłączone do wzmacniacza? (jak rozumiem wyjścia głośnikowe są na wtykach RCA)

2. czy dźwięk z dvd chcesz skierować do TV czy do wzmacniacza na kolumny?

3. czy dźwięk z TV (z kanałów telewizyjnych) chcesz skierować do wzmacniacza na kolumny?

Cały czas żałujesz nam zdjęcia CAŁEJ ścianki tylnej wzmacniacza.

Jeżeli dobrze zrozumiałem to DVD jest podłączony do TV poprzez SCART. Poradziłem aby dźwięk puścić Toslink-iem. Problem jak podłączyć dźwięk z TV.

Poradziłem aby dźwięk puścić Toslink-iem. Problem jak podłączyć dźwięk z TV.

Jasne, tylko skąd wiesz, że we wzmacniaczu jest wejście optyczne? Mam wrażenie, że jest tylko to 5.1 na jackach.

Jeżeli nie ma innych gniazd we wzmacniaczu, a chcesz mieć dźwięk z dvd i tv skierowany do wzmacniacza i na kolumny musisz:

a. SCARTem połączyć dvd z tv

b. kablem/ami 2RCA--->JACK połączyć dvd ze wzmacniaczem (ilość kabli [od 1 do 3] zależy od ilości posiadanych kolumn)

c. kablem JACK--->JACK łączyć tv ze wzmacniaczem gdy chcesz oglądać tv, wypinając za każdym razem JACKa od dvd w wejściu FRONT we wzmacniaczu (chyba, że jest jeszcze jakieś wejście we wzmacniaczu, którego nie widać na zdjęciu, wtedy wetknąć w nie kabel)

The End.

W takim razie:

* DVD do TV poprzez SCART. Obraz i dźwięk z DVD idą tędy na TV.

* TV wyjście słuchawkowe poprzez jack-jack z Front In wzmacniacza. Dźwięk z TV idzie tędy, jak również dźwięk z DVD wraca tędy na wzmacniacz.

Nie odnosisz czasem wrażenia że przejęliśmy się tematem bardziej niż autor wątku?

Owszem, a swoją drogą śmieszna łamigłówka :)

Twoje rozwiązanie jest tylko do dźwięku stereo, bo scartem i powrotny słuchawkowym będzie szedł downmix stereo, a gdy chcesz mieć 5.1 potrzebne są wyseparowane fronty - moje rozwiązanie z przepinaniem kabli było pod pełne 5.1. Stąd moje pytanie do autora wątku (pozostawione bez odpowiedzi) o ilość używanych kolumn. No nic, chyba wreszcie to rozgryźliśmy, a co zrobi właściciel zestawu, to już jego sprawa. Pozdr.

to są zestawy zintegrowane, coś takiego jak ten o ile to nie taki... bo innych nie znalazłem

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

123... test

wiec panowie sory ze tak wolno ale ja zalozylem to konto wlasnie po to zebyscie mi pomogli i mialo to miejsce bodajze wczoraj wiec jestem objety tak zawnym czasem ochronnym a mainowicie przed ujawieniem sie mojego postu musi go zaakceptowac moderator a jak juz zauwazyliscie jest ktos z moderatorow rzadko ;/ wiec moje posty pojawiaja sie tak wolno to tyle z rzeczy jasnych :P

a teraz przejdzmy do tematu : :D

wiec moi drodzy panowie czytajcie dobrze wszytsko bo na wsyztskie pytania juz dalem odpowiedz !!!

MAM ZESTAW 5.1 czyli to jest jasne ze mam 5 GŁOSNIKÓW I SUBUFER !

RÓWNIEŻ PISAŁEM ZE W WZMACNIACZU SA TYLKO TAKEI WEJSCIA JAK NA ZDJECIU !

W TV TEZ PISALEM JAKIE SA WEJSCIA WIEC JAK KOTS NIE WIE PAGE UP !

a teraz co do waszego rozwiazania z przepinaniem nie mam gdzie podlaczyc jacka do wzmacniacza gdyz nie ma juz tam miejsca bo w te 3xjack podpiete sa kable łączące głosniki i wzmacniacz z DVD a jest to 1xjack-cincze ! wiec jezeli podebne jacka we w front in to gdzie podepne obydwa male glosniki frontowe czyli przednie ?!

Ja nie mogę!!! Czegoś takiego jeszcze nie było!

Po kolei:

We wzmacniaczu, czy w tv masz GNIAZDA nie wejścia.

Jeżeli te 3xjack są przeznaczone na kabelki głośnikowe (wcześniej mówiłeś co innego), to chyba już wszystko jasne. Wychodziło by na to, że źle są opisane gniazda. 3xjack które są opisane jako IN to tak naprawdę OUT (wyjście na głośniki), a cinche opisane OUT to tak naprawdę IN (wejście z dvd). Czyli potrzebujesz:

a. SCARTem połączyć dvd z tv

b. 3 kablami 2RCA--->2RCA połączyć dvd ze wzmacniaczem (musi być jeszcze gniazdo subwoofera)

c. kablem JACK--->2RCA łączyć tv ze wzmacniaczem gdy chcesz oglądać tv, wypinając za każdym razem RCA od dvd w gnieździe FRONT we wzmacniaczu

d. 3 kablami JACK przyłączyć kolumny

Te 3xjack z tylu wzmacniacza sa po to zeby połączyc wzmacniacz z DVD

w te 3xjack podpiete sa kable łączące głosniki

bo reszte 5 głosnikow podłaczam do DVD

Zobacz jak nieprawdopodobnie wprowadzałeś nas w błąd :) A tak swoją drogą powinna być instrukcja do tego zestawu...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.