Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz Symetryczny typu X.5

marbry53

Rekomendowane odpowiedzi

Od miesięcy przeglądam forum DIY. Zauważyłem , że wypowiadają się na nim „tęgie głowy” od konstrukcji wzmacniaczy audio. Chciałbym skonstruować wzmacniacz mocy podobny jak na poglądowym rysunku zamieszczonym niżej i sterować go takim uniwersalnym stopniem wzmacniającym jak na zdjęciu. Ten stopień wzmacniający byłby też później użyty do budowy przedwzmacniacza. Do dyskusji zapraszam ludzi którzy mieli do czynienia z konstrukcjami Aleph-X lub podobnymi.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-33926-063427600 1299870389_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/80025-wzmacniacz-symetryczny-typu-x5/
  • 4 tygodnie później...

Interesuje mnie konstrukcja przedwzmacniacza X2.5 lub XP-10 Pass’a

Podstawą konstrukcji jest UGS. Przeglądając chińskie forum znalazłam

takie schematy rzekomo UGS’a z X2.5 co wy na to ?.

Ukryta Zawartość

post-34498-060211000 1301913748_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jakby jakaś dobra dusza planowała zbudowanie takiego preampa, to chętnie się podłączę pod zamówienie płytek :D

Lust is my sister, my muse and my whore

I stand on the mountain, and pray for the war

• 4 tygodnie później...

Po długiej analizie i symulacji wreszcie jest schemat UGS. Mam podstawę do zbudowania wzmacniacza napięciowego do sterowania wzmacniacza mocy lub jako przedwzmacniacza (te UGS’y były stosowane X2.5). Jest to wersja UGS3. Nelson aktualnie używa UGS6. Schemat wkrótce. W oryginale użyte były pary tranzystorów 2SJ109BL/2SK389BL (już nie produkowane). Można użyć parowane 2SJ74BL/2SK170BL (dostępne, ale też już nie produkowane) lub 2SJ108BL/2SK370BL (użyte w UGS6). Mam wrażenie, że konstrukcja pokazana na zdjęciach na stronie Amplicanor to jest UGS3.

Ukryta Zawartość

post-33926-0-45494700-1303932168_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moje prace są nieco bardziej zaawansowane. Mam już płytki i polutowany stopień wyjściowy.

Utknąłem na etapie obudowy.

Ukryta Zawartość

post-1961-0-73245400-1304022983_thumb.jpg

post-1961-0-26950700-1304023048_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 rok później...

skąd pewność że to architektura X. Jak np weźmiemy schemacik marbry53 to nie bardzo on odpowiada temu co nelson pass przedstawia w swoim patencie super symmetry

Ukryta Zawartość

Gdzie jest połączenie folded-cascode?

Aleph X to też nie jest przecież architektura super symetry. Czy się mylę ?

Chociaż pierwszy rysunek w tym wątku chyba spełnia założenia

Ukryta Zawartość

A jednak pierwszy rysunek też nie wygląda na Su-Sy. W AlephX (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) przynajmniej jest poprowadzone s.z. tu nic takiego nie ma.

Na diyaudio są jakieś próby zrealizowania tej topoligii.

O ile się nie mylę już patent na nią wygasa.

Ukryta Zawartość

Dziwicie się koledzy że temat „umarł” - nie było zainteresowania. Albo uczestnicy forum nie wiedzieli o czym piszemy, albo temat był mało interesujący. Ten schemat, który przedstawiłem, jest rzeczywistym UGS`sem Ver 3 stosowanym przez Nelsona w przedwzmacniaczach X2 i do sterowania wzmacniaczy z seri X.5 ( X150.5, X250.5). Ten UGS steruje bezpośrednio tranzystorami mocy (bez cascody). Kolega, który napisał że jest niezgodny z patentem miał rację. Nelson zgodnie z patentem 5,376,899 produkował wzmacniacze bardzo krótko i tylko zgodne z rysunkiem FIG. 1. Zapraszam do dyskusji może wspólnymi siłami da się rozszyfrować wzmacniacz Xs 150.

Oczywiście układ FIG 1. ma s.z.

Jeśli chodzi o symetryczny układ różnicowy (a) z połączeniem cascode (b) to można rzucić okiem na BLOWTORCH John'a Curl'a

Ukryta Zawartość

Genaralnie John Curl w swoich wzmacniaczach też stosował symetryczny różnicowy układ wejściowy a tam połączenie cascode (np. HCA-3500). Tam można coś podejrzeć.

Zasada jest taka (podawał to chyba Erno Borbely) że JFetom (a) wystarczą ok 10Vds reszta przypada na tranzystor cascode (b). Następnie mamy wzmocnienie napięciowe (w sumie główne) © a dalej to trójkącik czyli wtórnikowe pary push pull irf240-irf9240. Fazę odwraca a i c więc na wyjściu mamy zgodność fazy.

Do równoważenia układu, służą te potencjometry - idealnie przecież nie da się sparować tranzystorków.

Jestem zaskoczony informacją że NP nie wykorzystuje obecnie swojego patentu. Sam próbowałem zbudować układ zgodnie z patentem ale z marnymi rezultatami.

Ukryta Zawartość

Może coś takiego się kolegom spodoba?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wyczerpujące informacje znajdziecie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Dla tych co liznęli trochę francuskiego ;-)

Ukryta Zawartość

Odp. dla kolegi pdyn

Rzeczywiście jest tak, jak piszesz. Większość konstruktorów to stosuje. Kiedy nie znałem konstrukcji Nelsona , też tak zrobiłem. Spójrz na charakterystyki na stronie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (charakterystykę częstotliwościową), jest to charakterystyka wzmacniacza sterowanego, tak samo jak układ Pass`a .Zastosowanie natomiast caskody spowodowało obniżenie zniekształceń tylko w zakresie wyższych częstotliwości przy 20khz do około 0.7%. Zastosowanie dodatkowego stopnia i sterowanie tranzystorów mocy z wtórnika źródłowego spowodowało obniżenie zniekształceń do poziomu 0.2% na 20kHz.

Na forum diyaudio.com Pass komentując układ z dodatkowym stopniem (wtórnik źródłowy) użył zdania odpowiadającego naszemu powiedzeniu „skórka nie jest warta wyprawki”. Ale na „stare lata” chyba zmienił zdanie, bo Xs150 to ponoć same cascody- łącznie ze stopniem mocy. Układ z rysunku Fig 1 z patentu też zrobiłem. Wzmacniacz miał podobną charakterystykę zniekształceń, ale tranzystory wejściowe pracowały przy prądzie 60mA, wszystko grzało się „jak cholera” i długo stabilizowało termicznie. Najprawdopodobniej dlatego Pass zrezygnował z tego rozwiązania, ale to jest moje zdanie. Pomiary były wykonywane przyrządem ATS-1 firmy ap, więc były wiarygodne.

Ukryta Zawartość

Jestem pod dużym wrażeniem strony amplicanor.pl - tj pracy która tam została udokumentowana.

Dla mnie jednak arch X jest za duża wolę jednak konstrukcje Firstwatt. Żeby wykonać taki X-wzmak trzeba naprawdę sporych radiatorów, traf, sporo tranzystorów żeby je porządnie sparować, jfety też nie łatwo oryginalne kupić (ja już odsyłałem jfety co brały się na magnes, co nie trzymały parametrów - zakresów Idss w zależności od grupy).

Dlatego jestem pod dużym wrażeniem jak widzę że ktoś wykonał coś takiego.

A połączenia Cascode to nic nadzwyczajnego - Pass mówił że stosuje je po to żeby jfety mogły pracowac przy wyższych napięciach. Po za tym obniżamy poj wejściową a więc zniekształcenia właśnie przy wyższych częstotliwościach. Chyba przy Zenie o tym mówi - chodziło tam o poj we mosfetów. Cascode zwiększa też wzmocnienie napięciowe i zwiększa wyjściową impedancję (to akurat nie dobrze) i chyba to tyle.

Cascode trzyma w miarę sztywno napięcie D-S bo przy wyższych mocach jfet mocno dryfuje z temperaturą. Zauważyłem to jak próbowałem zrealizować pre Aikido na JFetach a nie na lampach i łączyłem jfety jak lampy (zresztą każdy tranzystor dryfuje może oprócz lateralnych mosfetów dla konkretnej wartości Ids-Vgs). A chyba ta topologia jest wrażliwa właśnie na takie zmiany.

marbry53 czy strona

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jest twoja? Jak tak to dlaczego np. nie zgłosisz takiego sprzętu do pokoju diy na audioshow? jak by przeszedł jakieś tam eliminacje to chyba każdy chętnie by go posłuchał.

Ukryta Zawartość

Pytanie do kolegi Foksika.

Na zdjęciu płytki twojego UGS`a widzę miejsce na „kultowe” 2SJ109/2SK389. O tych tranzystorach możemy zapomnieć. Oczywiście można je jeszcze kupić w pojedynczych egzemplarzach po bardzo wysokiej cenie. Co kolega stosuje teraz ?.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.