Skocz do zawartości
IGNORED

Głośnik centralny do stereo

barrtas

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Posiadam Kolumny dali 505 podpięte pod Yamaha rx-496RDS. Zestaw brzmi trochę loudnesowo. Wymyśliłem sobie, że dokupię głośnik centralny i podłącze go pod L+P REAR. I ten głośnik miałby lekko wyeksponowane średnie tony+ detaliczność. Scena jeszcze bardziej by się poszerzyła, no i średnica bardziej się uwypukli. Dlatego szukam głośnika centralnego z głośną i detaliczną średnicą. Macie jakiś pomysł?

https://www.audiostereo.pl/topic/79969-g%C5%82o%C5%9Bnik-centralny-do-stereo/

Tylko czy takie rozwiązanie zagra? Nie ma tak, że w trybie stereo grają tylko głośniki front.

Ale to jest amplituner stereo. Grać, będzie grało, tylko z jakim efektem. Na pewno Stereofoniczność umrze, bo centralny będzie grał L+P. To tak samo jak z subwooferem(powiedzmy pasywnym), tylko zamiast niskich częstotliwości chciałbym wzmocnić średnie.

Daruj sobie takie głupie pomysły (tutaj nie obraź się).

Oczywiście rozumiem że uśmiech dyskoteki Ci przeszkadza, ale tutaj najlepiej będzie jak po prostu wymienisz kolumny.

jestem bliższy wymiany amplitunera, bo moim zdaniem to yamaha tak wyostrza górę i dół. Z chęcią pobawiłbym się z dostawieniem tego centralnego

Nie - kolumny zostaw !!! Wyrzuć amplituner, kup sobie dobry wzmacniacz i odrębny tuner - i będzie o niebo lepiej !!! Np. taki :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Na amplitunerze mam oczywiście wszystko wyzerowane. w niektórych utworach dobry efekt daje zapchanie bassrefleksu w kolumnach, wtedy średnica bardziej się pojawia, ale znika scena. Czyli nie ma entuzjastów dostawiania kolejnej kolumny?

Jeżeli chcesz trochę zmulić, to zawsze możesz dołożyć. Ale po prostu wymień wzmacniacz - słuchałem Twoich kolumn w wielu zestawieniach i wiem że coś niecoś można z nich wycisnąć. Sprzedaj Yamahę i za te pieniądze + to co chciałeś dać za centralny kup ciepło grający audiofilski wzmacniacz ...

Na tym amplitunerze sa gałki do korekty barwy dźwięku. Po to właśnie są żeby skorygować dźwięk, barwa którego jest zniekształcana przez kolkumny i akustykę pokoju. Może tak trochę zmniejszyć górę i dół, to będzie węcej środka. I nic to mnie kosztuje:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.