Skocz do zawartości
IGNORED

Cayin TA-35 supported by Fikus

kaes_system

Rekomendowane odpowiedzi

Drodzy Forumowicze,

chciałem się podzielić swoją opinią nt modyfikacji wzmacniacza Cayin TA-35, której dokonałem na podstawie uwag i wskazówek p. Łukasza Fiskusa (Lampizator).

Poszukując różnych informacji w internecie natknąłem się na stronę www.lampizator.eu

Przeczytałem wyłącznie z ciekawości artykuł o tuningu Cayin TA35 "from shit to gold in 1/2 hour" :)

Na początku "olałem" to (wtedy nie znałem kto to jest Pan Łukasz, SORKI ALE TO PRAWDA!).

W międzyczasie kupiłem chińczyka, lampę Xindaka MT-1, wyłącznie do testów. Grał..., obcinał górę, rozciągał dół, miał nawet trochę sceny. Odsprzedałem go, ale już wtedy wiedziałem, że będę poszukiwał LAMPY do kolumn własnej produkcji (które projektuję, robię i wdrażam).

Znalazłem w lutym tego roku egzemplarz do tuningu!!! Namierzyłem wspomnianego Cayina TA-35 i zaryzykowałem by go we własnym "M" s-tuning-ować opierając się na "gold" wskazówkach w artykule o "shit-cie". Grał naprawdę horrible!!!! Płasko jak deska do krojenia chleba, a do tego "beczał" jak owce na stoku pod Opolem :) Byłem załamany bo wydałem kasę, a do tego potwierdzały się opinie na forach i niesprawdzona perspektywa modyfikacji z artykułu Ł. Fiskusa.

Żona patrzyła z przerażeniem jak rozkręciłem swą 35-kę i zacząłem wyrywać po kolei "shit". Po dłuższej godzinie kiedy to wlutowałem rezystory, kondensator itp, podłączyłem go z duszą na ramieniu pod napięcie (z wtyczką w ręku gotową do jej EWAKUACJI z gniazdka na wypadek sfątu, dymku, dymu błysków i Bóg wie czego jeszcze)...a tu nic! sprzęcik rozgrzewał się. Przekręciłem potencjometr powoli do "góry" i usłyszałem słodki wokal Agi Zaryan. Czekałem by się rozgrzał na dobre. I szooooook! naprawdę szok, jak za 15 pln (słownie piętnaście złotych) dokonałem za sprawą "rad Fikusa" przepoczwarzenie tego czegoś w naprawdę smooth brzmiący wzmacniacz. Scena szeroka, mnóstwo detali, ładna wyraźna i delikatna góra. Do tego dół ładnie rozciągnięty i kontrolowany. Super precyzja w odwzorowaniu sceny. Skupiam się na instrumencie i go słyszę, jest gorzej, ja go po chwili widzę :))) Zapewne na to wszystko złożyło się też optymalne ustawienie kolumn wyliczone za pomocą CARA 2.2, którą mam i używam.

Poprzez to forum CHCĘ PODZIĘKOWAĆ Panu Fikusowi za IDEĘ, za pasję, którą się dzieli z innymi, za otwartość i detaliczność opisów.

To przez Niego teraz przeszukuję archiwa o lampach, analizuję aplikacje, wracam do 'korzeni' (lutowanie, planowanie, konstruowanie).

Życzę Panu SUKCESU, a pańskim przeciwnikom takich samych wrogów jakimi są sami.

spadam słuchać, na razie

KaeS

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-17281-075881500 1299708042_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/79945-cayin-ta-35-supported-by-fikus/

...w uzupełnieniu dodam tylko, że teraz pełnia szczęścia osiągnięta. Wymieniłem lampy w preampie i odwracaczu fazy na sovietskie (militarnaja wersija) 6N8S (6H8C), podłączyłem przewody głośnikowe flaty DM Audio butterly LS, I-Connect Tara Labs, Denon DCD 1500, do tego sieciówki preparowane DIY z wtyczkami OYAIDE na kablu ekranowanym Siemens 2YSLCY (6FX...Motion Control) 4x2,5mm2 w ekranie, do tego ferryt, kolumny DIY (VISATON) .......i odkryłem 4. wymiar w swoim salonie---> to znaczy CIARY na ciele!

Polecam to uczucie każdemu!

Łączny koszt przeróbki wzmacniacza TA-35:

a) 1 zł- 160ohmów 4 sztuki

b) 6,5 zł - kondensator nichicon 220microF/400V (faktycznie na nim jest tylo 202Vdc)

c) 60 zł - 4 lampy 6N8S NOS soviet union (kupione na allegro od audiotubes)

d) "bezcenne" zł - mój czas poświęcony na przeróbkę oraz niezapomniane wrażenia i satysfakcja z przeróbki.

Teraz mogę zapraszać innych audiofili na dłuugie wieczorki przy muzyce bo trzeba na nowo odkryć płytki jakie mamy.

Panie Łukaszu z rodu Fikus...SZACUN i podziękowanie.

KaeS

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.