Skocz do zawartości
IGNORED

Tchaikowsky "1812rok"

bartogorzow

Rekomendowane odpowiedzi

Potrzebuję tego utworu Czajkowskiego, ale tego, w którym faktycznie słyszalne są wystrzały a nie uderzenia w bębny.Słyszałem to w salonie w Zielonej Górze, ale nie zapisałem sobie co to była za płytka. Bodajże to był jakiś remaster (być może DECCA). Płyta miała niebieski kolor.

https://www.audiostereo.pl/topic/79733-tchaikowsky-1812rok/

Mam płytę z tym utworem,gdzie są prawdziwe wystrzały armatnie,a jest to wydanie Sony-Orkiestra z Filadelfii a dyryguje Eugene Ormandy.

Nawiasem zastanawiam się jak tak wspaniały kompozytor jak Czakowski mógł skomponować tak słaby utwór , a jedyne wytłumaczenie to to iż jest to utwór na zamówienie i po prostu nie za bardzo się do niego przyłożył.

Która to była wersja Deccy? na vinylu gdzie igła wyskakiwała z rowka na ramionach typu S poluję na nią żeby docenić zalety ramiona liniowego :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Potrzebuję tego utworu Czajkowskiego, ale tego, w którym faktycznie słyszalne są wystrzały a nie uderzenia w bębny.Słyszałem to w salonie w Zielonej Górze, ale nie zapisałem sobie co to była za płytka. Bodajże to był jakiś remaster (być może DECCA). Płyta miała niebieski kolor.

190rev1.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) są nagrane wystrzały.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jest nowsze nagranie z 1987 roku po Jaarvim. Orkiestra i chór z Goteborga, armaty pułku artylerii w Goteborgu oraz dzwony zboru luterańskiego. Sponsorem nagrania było oczywiście Volvo (jeszcze nie wykupione przez Forda :D ). Wydawnictwo - Deutsche Grammophon. Przyznaję że armaty na tym nagraniu dają odczuć (im niżej schodzą kolumny tym lepiej) a jeszcze jest chór i dzwony. Efektowne, pasujące do tak wrażliwego twórcy jak Czajkowski :D

190rev1.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) są nagrane wystrzały.

Jakoś nie mogę znaleźć tych próbek nagrania na tej stronce...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jest nowsze nagranie z 1987 roku po Jaarvim. Orkiestra i chór z Goteborga, armaty pułku artylerii w Goteborgu oraz dzwony zboru luterańskiego. Sponsorem nagrania było oczywiście Volvo (jeszcze nie wykupione przez Forda :D ). Wydawnictwo - Deutsche Grammophon. Przyznaję że armaty na tym nagraniu dają odczuć (im niżej schodzą kolumny tym lepiej) a jeszcze jest chór i dzwony. Efektowne, pasujące do tak wrażliwego twórcy jak Czajkowski :D

Właśnie o tę płytę mi chodziło. Dziękuję.

Jeśli chodzi o to, co słyszałem w Zielonej Górze, to zapyałem Pana Andrzeja, czym nas wtedy zaskoczył i odpowiedział mi w emailu tak: DECCA 475 8508

www.deccaclassics.com/orginals

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.