Skocz do zawartości
IGNORED

najlepsze wykonanie handel alleluja

karpusx

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Dokładnie jak w temacie. Wczoraj poświęciłem cały wieczór na poszukiwanie autora wykonawcy tej wersji

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ale nie udało mi się znaleźć; ta jest też dobra

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Powyższe wykonania są dla mnie bardzo żywe, świetliste, porywające. Jesteście w stanie polecić najlepsze wykonania tego utworu? Proszę o odpowiedzi tylko soby, które naprawdę mają zdanie na ten temat. Ogólnie chciałbym zakupić płytę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/79732-najlepsze-wykonanie-handel-alleluja/

chcesz piękne chóry w Mesjaszu Handla to kup to a i cena dobra:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam,

kilkanaście lat temu po pierwszym wysłuchaniu chóru Alleluja z Mesjasza i Muzyce na wodzie zakochałem się w Haendlu. Ta miłość trwa nieprzerwanie do dzisiaj. Później przyszedł czas na liczne opery, oratoria, kantaty, muzykę kameralną i organową. Na szczęście Haendel jest chętnie wydawany na płytach, sam mam ich grubo ponad sto. Witam więc w Klubie.

Niestety nie potrafię się wypowiedzieć na temat tego nagrania na YouTube bo jakość nagrania słabiutka a i chór sprawia wrażenie amatorskiego.

Nagrań Mesjasza na CD jest kilkadziesiąt, jedne lepsze drugie gorsze, na instrumentach nowoczesnych lub "z epoki". Ja osobiście uznaję tylko te drugie.

A teraz do rzeczy.

1. Najlepiej byłoby posłuchać płyty w sklepie przed zakupem, niestety miejsc takich mało a i wybór zawsze mały

2. Pozostaje zdać się na kogoś kto ma to "przesłuchane" - polecam więc do wyboru:

W. Christie (HM)

P. McCreesh (Archiv)

R. Jacobs (HM)

M. Minkowski (Archiv)

A. Parrott (Virgin/EMI)

T. Pinnock (Archiv)

H. Christophers (Hyperion)

przynajmniej jedna z nich powinna być dostępna w sklepach (EMPiK) lub internetowych

Ja polecam tę:

Ukryta Zawartość

Kupowałem bezpośrednio z Linna,genialnie nagrana,i podobno świetne wykonanie.

Piszę podobno,ponieważ nie jestem wielkim znawcą klasyki :).

Krótki opis tu:http://www.highfidelity.pl/artykuly/muzyka/0904/linn.html

Ukryta Zawartość

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Jest cały temat poświęcony Mesjaszowi

Ukryta Zawartość

DUNEDIN CONSORT I MESSIAH Z LINN RECORDS to bardzo purystyczne nagranie w pojedynczej obsadzie w wielu partiach chóru. Mimo świetnej realizacji partia Alleluja nie brzmi tak monumentalnie jak w wielu innych "kultowych" wykonaniach, z liczną obsadą partii chórów. Jednak dla wszystkich ceniących selektywność głosów w nagraniach muzyki wielogłosowej i naturalną (genialną) barwę instrumentów to polecam to wykonanie. Jest to obecnie moja ulubiona wersja Mesjasza.

Ukryta Zawartość

jamelo - może podaj z jedną partię chóralną w nagraniu Dunedin, która jest w pojednyńczej obsadzie bo ja jakoś sobie przypomnieć nie mogę. Co prawda chór jest skromny ale nie purystyczny jak choćby u Rifkina. Długo Hogwood był moim Mesjaszem ale teraz Dunedin zajął to miejsce. Troche brakuje mi Elliotta no i Thomasa ale cóż zrobić.

jamelo - może podaj z jedną partię chóralną w nagraniu Dunedin, która jest w pojednyńczej obsadzie bo ja jakoś sobie przypomnieć nie mogę. Co prawda chór jest skromny ale nie purystyczny jak choćby u Rifkina. Długo Hogwood był moim Mesjaszem ale teraz Dunedin zajął to miejsce. Troche brakuje mi Elliotta no i Thomasa ale cóż zrobić.

Jak przesłucham powtórnie, to postaram się wyłowić te partie, a na razie cytuję za miesięcznikiem Muzyka21 4/2007 - "Mesjasz Johna Butta jest ciemniejszy i surowszy w brzmieniu, co czyni go bardziej medytacyjnym w ogólnym wyrazie artystycznym. Efekt ten został osiągnięty, m.in. jako efekt decyzji użycia głosów solowych w partiach chóru. Ma to swoje dobre strony (niewiarygodna klarowność polifonii), jak i nieco słabsze (utrata dostojności i okazałości brzmienia). Z tym nagraniem watro zapoznać się zwłaszcza z powodu Matthew Brooka (bas), który śpiewa swoją partię z niesłychanym zaangażowaniem. To z pewnością jedno z najlepszych wykonań jakie słyszałem.

Robert Majewski, Muzyka21"

• 3 tygodnie później...

Dzień dobry!

No faktycznie, w Polsce nie da się kupić wielu z tych płyt. Musiałem więc dokonać zakupów na amazonie, kupiłem więc to:

1. Linn records, JOHN BUTT

2. CHRISTOPHER HOGWOOD

3. WILLIAM CHRISTIE

Nie będę się wypowiadać, bo to nie doda. Muszę sobie trochę posłuchać. Przenoszę tęż miejsce odsłuchu i pewnie będzie gotowe za cztery miesiące :) Ale bardzo się cieszę na te płyty, są pięknie wydane. I tanie. Na razie interpretacja johna butta podoba mi się najbardziej.

pzdr

Dla mnie istnieją dwa światy w graniu Mesjasza, klasyczny i calkiem nowy rozpoczety przez Hogwooda w 1980. W tym starym wszystko było grane wolniej, za to chóry były wielkie, ze 100 osob. Bardzo lubie wersje Klemperera z 1964, jest wolniej niz u Hogwooda i zupelnie bez jego tanecznosci, ale za to jak w chórach cale towarzystwo sie wydrze, to kapcie spadaja.

Mozna tez wspomniec wersje Marinera z 1976, cos posredniego miedzy Klempererem i Hogwoodem. Nagrania po 1980 już mnie nie powalają, nie to ze Hogwood jest nie do pobicia, ale poznałem go jako pierwszego a pozostałe nagrania za mało sie róznia, wiec zostaje przy tym pierwszym. Choc sa 2 troche inne, pierwsze to wersja Higinbottoma z 2006, nagrana bez żadnej kobiety. Drugie to nagranie Dunedin Consort, skład jest przeciwienstwem tego u Klemperera, bo to raptem parenascie osob, musi to więc brzmieć zupelnie inaczej.

Najlepiej mieć Klempera, Mackerrasa z wersja Mozartowska, Marinera z 1976, Hogwooda, Higginbottoma i Dunedin Consort. Warto tez znac Gardinera i Pinnocka. Polecam ta stronę

Ukryta Zawartość

Nie ze wszystkim sie zgadzam, ocena dla Hogwooda to jakis skandal, ale widac taki ma facet gust.

Co do Hallelujah, to wybieram Klemperera, w tym utworze duży chór bardzo dobrze sie sprawdza.

Ukryta Zawartość

Jest jeszcze Parrott. Tanio dostępny, w zestawie z Izraelem w Egipcie.

Mój ulubiony. Można przestać się zastanawiać nad solistami, chórem czy orkiestrą, a zacząć słuchać pięknie płynącej MUZYKI.

Chór u Butt'a jest 13 osobowy i nie mógł być taki jak u Rifikina bo to inny obszar i inna tradycja. Obsada Dunedin Consort luźno nawiązuje do oryginalnej obsady w której niektórzy soliści śpiewali również w chórze.

Oto oryginalna obsada z 1742 roku

* Christina Maria Avolio (Avoglio) (soprano)

* Susanna Maria Cibber (contralto)

* Joseph Ward (countertenor) -- he sang : "Then shall be brought to pass", "O death, where is thy sting".

* William Lambe (countertenor) -- he sang : "Behold a virgin shall conceive" and presumably also "O thou that tellest good tidings to Sion", "He that dwelleth in Heaven", and "Thous shalt break them".

* James Baileys (tenor)

* John Church (tenor)

* John Mason (bass)

* John Hill (bass) -- he sang a single air : "Why do the nations so furiously rage together?"

* Matthew Dubourg : leader of the orchestra

* Chorus members (16) : Baileys, Carter, Church, Colgan, Hall, Hill, Jones, Lambe, Mason, Phipps, Smith, Taverner, Taylor, Ward, Woffington, and Worrall.

* There were also 16 boy choristors (trebles).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.